به گزارش خبرنگار ایمنا، یکی از محبوب و خوشمزهترین دسرهای منجمد شناخته شده در دنیا بستنی است، خوراکی خوشمزهای که با وجود سرد بودن و منجمد بودن در هر چهار فصل سال تهیه میشود و طرفداران همیشگی خودش را دارد. درست است که بستنی انواع بسیار مختلفی دارد اما مواد اولیه تمام بستنیها تقریباً یکسان است. بستنی خوراکی لذیذی است که برای تمامی گروههای سنی مفید است.
بستنی یک محصول لبنی است که با شیر، خامه و شکر تهیه میشود، این خوراکی یکی از محبوب ترین دسرهای منجمد دنیا است و اکثر مردم آن را دوست دارند، بستنی در طعمهای مختلف و البته انواع گوناگونی تهیه و عرضه میشود، بستنی فواید و خواص زیادی دارد و حتی تأثیر بسیار مثبتی بر عملکرد مغز و ذهن شما میگذارد، از خواص بستنی ویتامینها، کلسیم، مواد معدنی و تقویت سیستم ایمنی بدن است.
بستنی منبع خوبی برای تأمین کلسیم
متخصصان تغذیه تاکید دارند بستنی سالمترین، طبیعیترین و بی ضررترین ماده نشاط آور است و به دلیل مواد مغذی مانند کلسیم، ویتامینها و پروتیئن ها یک میان وعده کامل به شمار میرود، اما این یک باور غلط است که بستنی میتواند جایگزین لبنیاتی همچون ماست و شیر شود. در کنار مزایای بستنی، افراط در خوردن آن موجب چاقی، انبساط و انقباض عروق شود.
مصرف روزانه یک بستنی به ویژه برای کودکان چهارتا هشت سال ضرری ندارد، بهترین بستنی که میتوان باخیال راحت مصرف کرد بستنی سنتی ایرانی است که به صورت پاستوریزه همراه با زعفران و خامه تهیه شده است، وجود کلسیم، فسفر و پروتئین موجود در بستتی که به صورت پاستوریزه تهیه شده موجب سلامتی دندانها و استخوانها میشود، در روزهای گرم تابستان برای متعادل شدن دمای بدن و جذب برخی مواد مغذی مصرف بستنی بدون مواد افزودنی توصیه میشود.
فواید بستنی خوردن برای ورزشکاران
در موقعیتهای خاص ورزشی ممکن است مهم باشد که بر میزان کربوهیدرات و مایع مصرفی، زیاد تاکید کنیم. همچنین این امر نیز مفید است که هدفهای تغذیهای دیگر را هم هنگام انتخاب خوراک قبل از تمرین، مد نظر داشته باشیم، یعنی غذاهایی را انتخاب کنیم که دارای انواع زیادی مواد مغذی شامل پروتئین، ویتامین و مواد معدنی باشند.
غذاهای محتوی کربوهیدرات اثرات متفاوتی بر روی قند (گلوکز) خون دارند، غذاهای با شاخص گلیسمی پایین که بستنی هم از این دسته حساب میشود، باعث آزاد سازی آرام و پیوسته ی گلوکز در خون میشوند مثل: سیب، گلابی، گریپ فروت، لوبیا، عدس، آلبالو، گیلاس، انجیر، برگه زردآلو، هلو، آلو، شیر، ماست، سوپ گوجه فرنگی، بادام زمینی.
بر این اساس توصیه شده که غذاهای با GI پایین، بهعنوان غذای قبل از ورزش استفاده شوند، چون میتوانند باعث آزاد سازی آهسته و پیوسته گلوکز در خون شوند و سطح گلوکز خون را برای مدت بیشتری پایدار نگه دارند.
چقدر "بستنی" بخوریم؟
بستنی از شیر، شکر و چربی تشکیل شده، بستنی نیز همانند شیر ارزش غذایی خوبی دارد و به عنوان یک منبع خوب پروتئین، کلسیم، ویتامین ۱۲ B، ریبوفلاوین و سایر ریز مغذیها محسوب میشود. میزان مصرف بستنی تاحدی که برای سلامتی مضر نباشد برای هر فرد متفاوت است و این میزان با توجه به شرایط جسمی افراد تعیین میشود.
متخصصان تغذیه تاکید دارند اگر یک لیوان شیر بین ٩٠ تا ١۵٠ کیلوکالری انرژی به بدن انسان برساند، همین میزان بستنی میتواند دو برابر کالری به بدن برساند، به همین دلیل افراد باید مواظب میزان کالری دریافتی باشند. مصرف بستنی برای بچههای کم وزن و یا افرادی که به دنبال افزایش وزن هستند گزینه تغذیهای مناسبی است، اما سایر افراد باید توجه داشته باشند که میزان کالری بالای بستنی میتواند موجب چاقی آنها شود.
مصرف زیاد بستنی به دلیل میزان بالای چربی اشباع موجود در آن، میتواند موجب بیماریهایی از جمله بیماریهای قلبی و عروقی شود، بنابراین توصیه میکنیم مقدار مصرف بستنی خیلی زیاد نباشد. یکی از دلایل ایجاد کبد چرب دریافت میزان زیاد کربوهیدرات و کالری است، افراد مبتلا به کبد چرب مصرف بستنی را محدود کنند.
مقدار مناسب مصرف بستنی به عواملی از جمله میزان تحرک و میزان کالری دریافتی از سایر مواد غذایی بستگی دارد، با در نظر گرفتن این موارد افراد معمولاً میتوانند یک روز در میان بستنی بخورند. حتی افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند نباید از خوردن بستنی محروم شوند و با تنظیم دقیق برنامه غذایی توسط متخصص تغذیه میتوانند از خوردن بستنی لذت ببرند.
۱۶ خاصیت درمانی بستنی برای سلامتی بدن
۱. حاوی کلسیم است
حاوی کلسیم است که تراکم استخوان را حفظ و آن ا تقویت میکند، انرژی بدن را افزایش میدهد، از پوکی استخوان و سرطان پیشگیری میکند، خطر ابتلاء به فشار خون بالا را کاهش میدهد، از دندان محافظت میکند و لثهها را تقویت میکند.
۲. از قلب محافظت میکند
شکلات یکی از مواد اولیهی بستنی شکلاتی است. این ماده حاوی فلاونوئید است. بدن انسان به چیزی نیاز دارد که از عروق قلب در برابر فرسودگی محافظت کند و خطر حملهی قلبی را کاهش دهد. کلید آن فلاونوئید است که دارای اجزای آنتیاکسیدانی است و از پیری زودرس جلوگیری میکند.
۳. برای عضلات مفید است
حاوی پروتئینهای مفید برای ساخت و ترمیم بافتهای عضلانی است.
۴. برای چشم مفید است
ویتامین A موجود در بستنی برای سلامت چشم بسیار مهم است.
۵: جذب کلسیم را بهبود میدهد
ویتامین D به جذب کلسیم و مواد مغذی موجود در خوراکیها کمک میکند.
۶. از لخته شدن خون جلوگیری میکند
ویتامین K به افزایش گردش خون در بدن کمک میکند و سلولهای خونی مسدود شده را باز میکند تا از ایجاد لختگی جلوگیری کند.
۷. برای سوخت و ساز بدن مناسب است
ویتامین B۶ میتواند برای سوخت و ساز بدن مفید باشد.
۸. دستگاه عصبی را تقویت میکند
ویتامین B۱۲ میتواند حافظه و دستگاه عصبی را بهبود دهد، علاوه بر فواید موجود در اجزای بستنی، با خوردن این خوراکی دوستداشتنی فواید دیگری را نیز احساس میکنیم. در ادامه برخی از این فواید آمدهاست:
۹. به تشکیل استخوان در جنین کمک میکند
بسیاری از زنان باردار از خوردن بستنی واهمه دارند و میترسند جنین بیش از حد بزرگ شود. اما بستنی بیشتر حاوی مواد مغذی است که برای بهبود رشد استخوانهای جنین لازم است. مادران باردار نگران هستند که با مصرف بستنی بیش از حد چاق شوند اما اگر به مقدار مناسب مصرف شود به رشد جنین کمک خواهدکرد.
۱۰. از بین بردن حالت تهوع
برخی زنان در ماههای اول بارداری دچار حالت تهوع میشوند. این افراد میتوانند با خوردن بستنی بر حالت تهوع غلبه کنند.
۱۱. استرس را کاهش میدهد
همچنین مصرف بستنی میتواند محرک تولید هورمون ترومبوتونین باشد که بر روحیه اثرگذار است، و سبب احساس آرامش و تسکین استرس میشود. به نوجوانانی که اغلب اوقات ثبات روحی ندارند توصیه میشود برای اجتناب از افتادن در دام استرس و افسردگی بستنی بخورند.
۱۲. ایمنی بدن را بالا میبرد
لاکتوفرین و سیتوکین موجود در بستنی ایمنی بدن را بالا میبرد. برای همین بستنی از بدن در برابر ویروسهای مختلف از جمله آنفولانزا محافظت میکند و فرآیند درمان را نیز سرعت میدهد، بنابراین اگر به آنفولانرا مبتلا شدید، در مصرف بستنی تردید نکنید.
۱۳. برای بخشی از مغز انسان خوب است
نتایج پژوهشهای مؤسسه روانپزشکی لندن حاکی از آن است که بستنی برای بدن فوقالعاده خوب است. بخشی از مغز وظیفه دارد قشر اوربیتوفرونتال را تحلیل کند. بستنی برای این بخش بسیار عالی است. برای همین وقتی بستنی میخوریم بیشتر احساس راحتی میکنیم.
۱۴. خطر سرطان را کاهش میدهد
پژوهشها نشان میدهد خطر ابتلاء به سرطان در دوره پیش از یائسگی در زنانی که روز سه فنجان شیر مینوشند، کمتر است، برای همین خوردن بستنی میتواند خطر سرطان را کاهش دهد، چون مادهی اولیهی بستنی شیر است.
۱۵. به کاهش وزن کمک میکند
این یک خبر بسیار عالی برای خانمها است. به ویژه کسانی که دوست دارند رژیم بگیرند، خوردن بستنی میتواند به شما در کاهش وزن کمک کند، چون مصرف خوراکیهای خیلی سرد دمای بدن را افزایش میدهد و کالری و چربی میسوزاند.
۱۶. منبعی برای مواد معدنی و ویتامینها است
میتوانید مواد معدنی مختلف را از بستنی دریافت کنید، علت اصلیاش این است که بستنی سرشار از کلسیم و فسفر است و نصف فنجان حدوداً ۱۰ درصد از نیاز روزانه یک بزرگسال را تأمین میکند. همچنین بستنی حاوی ویتامینهای مختلف از جمله ویتامین E، D، C و A است. علاوه بر اینها تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولیک اسید و ویتامین B۶ و B۱۲ و مقدار کمی ویتامین K نیز در بستنی وجود دارد که برای انعقاد خون فاکتور مهمی است.
نظر شما