مرجان منوچهری در گفتوگو با خبرنگار ایمنا درباره وارونگی هوا و میزان آلایندگیها در کلانشهرها اظهار کرد: آلودگی هوا به معنای وجود یک یا چند آلاینده شامل گرد و غبار، گازها، دود، بخارات، خاکسترهای فرار در هوای آزاد با کمیتها، کیفیتها و ماندگاریهای مختلف است که میتواند برای انسانها، گیاهان و جانوران خطرناک باشد، پدیدهای که اغلب در فصل زمستان در کلانشهرها اتفاق میافتد، وارونگی هوا است؛ در واقع وارونگی هوا پدیدهای جوی است که در آن هوای سرد به زمین نزدیکتر است و آلایندهها بین لایههای هوا باقی میمانند.
وی افزود: با توجه به اینکه نفس کشیدن لازمه حیات هر انسان است و آلودگی هوا میتواند این نیاز مبرم را به مخاطره اندازد، پرداختن به این مقوله و راههای کاهش اثرات مخرب آن بر سلامتی و طول عمر از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ ریزگردها و آلودگی موجود در هوا میتواند وارد جریان خون و زمینهساز بروز عوارض قلبیعروقی، سرطانهای مختلف و تشدید این بیماریها در افراد مبتلا، ایجاد واکنشهای حساسیتی و کاهش طول عمر افراد شود.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی تاکید کرد: با توجه به اینکه آلودگی هوا میتواند موجب به مخاطره انداختن سلامتی افراد شود، رعایت توصیههای تغذیهای در این شرایط برای تمام گروههای سنی بهخصوص کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبیریوی ضروری است.
وی با بیان اینکه سیستم ایمنی بدن به عنوان سپری محکم میتواند بدن را در مقابل عوامل خطر بیرونی مانند آلودگیهای محیطی و درونی و انواع عفونتها حفظ کند و تقویت سیستم ایمنی با استفاده از آنتیاکسیدانها اتفاق میافتد، ادامه داد: آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که از عمل کردن رادیکالهای آزاد (عوامل مخرب سلولها) جلوگیری میکنند، مانع تخریب سلولهای حیاتی بدن میشوند و از جذب فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، جیوه) در بدن ممانعت میکنند.
مواد غذایی مفید در شرایط آلودگی هوا
منوچهری با اشاره به مهمترین مواد مغذی آنتیاکسیدان تصریح کرد: استفاده از روغن سویا، روغن آفتابگردان و سایر روغنهای گیاهی، جوانه گندم، روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها خاصیت آنتیاکسیدانی (ضدسرطان و التهاب) دارد و سبب افزایش مقاومت به عفونتها (تقویت سیستم ایمنی) و افزایش جذب آهن میشود و استفاده از آنها در شرایط آلودگی هوا توصیه میشود.
وی با بیان اینکه بهتر است میوهها و سبزیجات در شرایط آلودگی هوا به صورت خام مصرف شوند تا ویتامین C موجود در آنها حفظ شود، اضافه کرد: از مهمترین منابع ویتامین C میتوان به مرکبات (پرتقال، نارنگی، گریپفروت)، فلفل سبز، فلفل دلمهای، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجهفرنگی، سبزیجات برگ سبز، اسفناج، جعفری و کیوی اشاره کرد.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی اظهار کرد: بتاکاروتن پیشساز ویتامین A است که در بدن به این ویتامین تبدیل میشود، ویتامین A آنتیاکسیدانی است که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد، بنابراین در شرایط گرد و غبار و آلودگی هوا بهتر است از منابع غذایی این ویتامین مانند سبزیها و میوههای سبز و زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجهفرنگی، انواع کلم، طالبی، هلو، زردآلو و موز استفاده شود.
منوچهری با بیان اینکه سیب بیشترین تأثیر را بر دستگاه تنفسی دارد و بر بهبود فعالیت اعضای بدن تأثیرگذار است، خاطرنشان کرد: سِلنیوم از آنتیاکسیدانهایی است که در غلات کامل (تصفیهنشده)، لبنیات، تخممرغ، گوشت مرغ، بوقلمون و گوساله، ماهی، اسفناج، مغزها و دانههای گیاهی، موز، عدس و ماش به وفور یافت میشود، آستاگِزانتین آنتیاکسیدانی است (Astaxanthin) که میگو و ماهیهایی که با جلبک دریایی تغذیه میشوند از منابع غذایی آن هستند و مصرف ماهیهای روغنی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳، میتواند در کاهش تنگی نفس و آثار زیانبار ترکیبات التهابآور مفید باشد.
نظر شما