راه‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه کدام است؟

آشنایی با تومورهای سرطان سینه، علائم و نشانه‌های ابتلاء به سرطان سینه، علل اصلی بروز این عارضه، شناخت روش‌های درمانی سرطان سینه، راه‌های پیشگیری و کاهش خطر ابتلاء به این عارضه با شیوه زندگی سالم را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سرطان سینه، تومور بدخیمی است که از بافت‌های سینه شروع می‌شود و می‌تواند خانم‌ها و یا آقایان را نیز درگیر کند. معمولاً سرطان سینه در مراحل اولیه با علامت و نشانه خاصی همراه نیست. اما خود فرد با لمس سینه، متوجه وجود توده خواهد شد، البته در بسیاری از موارد، این توده‌ها خوش خیم بوده و سرطانی نیست،.سرطان سینه معمولاً با درد همراه نیست.

مطالعات کشوری نشان می‌دهد تا سال ۲۰۲۵ میلادی، بروز سرطان سینه تا ۶۳ درصد افزایش یابد، میانگین سن تشخیص سرطان سینه در کشورهای در حال توسعه نسبت به جمعیت‌های اروپایی و امریکایی کمی پایین‌تر است و تحقیقات متعدد انجام شده در ایران پایین بودن سن بروز را غالباً به ساختار سنی جوان جمعیت مرتبط دانسته‌اند. اگر این فرضیات درست باشند انتظار می‌رود با تغییر ساختار جمعیتی به سمت سالمندی در سال‌های آینده شاهد افزایش بروز این بیماری باشیم.

همه زنان در معرض ابتلاء به سرطان سینه هستند، اما بعضی از زنان بیشتر در معرض خطر هستند. اگرچه برخی عوامل خطر مانند سابقه خانوادگی، جهش‌های ژنی، شروع قاعدگی و یائسگی قابل کنترل نیستند اما سایر عوامل خطر را می‌توان با تمرکز بر تغذیه و انتخاب شیوه زندگی کاهش داد.

علائم و نشانه‌های ابتلاء به سرطان سینه

در بسیاری از موارد، سرطان سینه قبل از ظاهر شدن علائم، تشخیص داده می‌شود؛ چه با یافتن هر گونه ناهنجاری در تست ماموگرافی و یا یافتن توده در سینه. تشکیل توده زیر بغل و یا بالای استخوان ترقوه که برطرف نشود، می‌تواند نشانه‌ای از سرطان سینه باشد.

برخی دیگر علائم عبارتند از:

- ترشح از سینه

- تورفتگی نوک سینه

- تغییر در پوست سینه و مشاهده علائمی از قبیل قرمزی، تغییر در بافت و یا چروکیده شدن پوست سینه.

- از آن جایی که تمامی توده‌ها سرطانی نیستند، باید به دقت توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرند.

راه‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه کدامند؟

علت بروز سرطان سینه

در بسیاری از موارد، فرد مبتلا به سرطان سینه، هیچ گونه سابقه خانوادگی و یا ریسک فاکتورهای مؤثر در بروز این سرطان را ندار، از جمله ریسک فاکتورهای مؤثر در بروز سرطان سینه عبارتند از:

جنسیت: سرطان سینه عمدتاً در خانم‌ها بیشتر شایع است.

سن: احتمال ابتلاء به سرطان سینه با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد.

سابقه خانوادگی: ابتلاء به سرطان سینه به دلیل سابقه خانوادگی

شروع عادت ماهیانه در سنین پایین و یا یائسگی در سنین بالا، احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افرایش می‌دهد. خانم‌هایی که بعد از سی سالگی از روش‌های پیشگیری استفاده می‌کنند و بچه‌ای ندارند، بیشتر در معرض ابتلاء به سرطان سینه قرار دارند. استفاده از قرص‌های پیشگیری نیز شانس ابتلاء به این سرطان را افرایش می‌دهد.

سبک زندگی

- چاقی، اضافه وزن و یا مصرف غذاهای چرب، احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افزایش می‌دهند.

- افرادی که مشروبات الکلی در حد زیاد مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلاء به سرطان سینه قرار دارند.

- ورزش منظم، از جمله اقداماتی است که احتمال بروز سرطان سینه را کاهش می‌دهد..

روش‌های درمانی سرطان سینه کدامند؟

درمان سرطان سینه و روش‌های آن به ماهیت بیماری مرحله آن و میزان گسترش آن در بدن بستگی دارد، اغلب اوقات افراد مبتلا به سرطان سینه چندین روش درمانی را برای درمان آن انجام می‌دهند. در سال‌های اخیر پیشرفت زیادی در درمان سرطان پستان حاصل شده است که منبع امید بیماران سرطانی است.

امروزه به جای فقط یک یا دو روش درمانی لیستی از گزینه‌های درمانی وجود دارد که برای مبارزه با سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود، روش‌های درمان سرطان سینه بسیار گوناگون بوده و هر روز در حال تغییر و پیشرفت هستند و ممکن است در آینده به این لیست روش‌های جدیدتری اضافه شود که عبارتند از:

- جراحی سرطان سینه

- لامپکتومی (برداشتن تومور، بافت اطراف پستان و احتمالاً غدد لنفاوی مجاور)

- ماستکتومی (برداشتن یک یا هر دو پستان، همراه با غدد لنفاوی مجاور)

- پرتو درمانی

- شیمی درمانی

- هورمون تراپی

اما درمان هدفمند به سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن سلول‌های سرطانی کمک می‌کند. در این روش دارو ها به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا سرطان را از بین ببرد. این داروها سلول‌های سرطانی پستان را که دارای سطح بالای HER2 هستند، هدف قرار می‌دهد. استفاده از دارو ها در خانم‌ها با توجه به سن یئسگی است. ممکن است برخی از دارو ها برای خانم‌هایی که در حال درمان با روش‌های هورمون درمانی و شیمی درمانی هستند، به وسیله آنکولوژیست تجویز شود.

آیا راهی برای پیشگیری از ابتلاء به سرطان سینه وجود دارد؟

مهم‌ترین عوامل خطر برای ایجاد سرطان پستان سن و سابقه خانوادگی است که قابل کنترل و پیشگیری نیست، با این حال، برخی از عوامل خطر را می‌توان پیشگیری کرد. این موارد شامل پرهیز از استفاده طولانی مدت درمان‌های هورمونی، بچه دار شدن قبل از ۳۰ سالگی، شیردهی، جلوگیری از افزایش وزن با ورزش و رژیم غذایی مناسب و محدود کردن مصرف الکل است.

زنانی که سابقه خانوادگی دارند در معرض خطر بسیار بالایی هستند و ممکن است از روش‌های شیمیایی پیشگیری از سرطان سینه بهره مند شوند. این روش شامل مصرف دارو یا مکمل برای جلوگیری از پیشرفت سرطان است. دسته‌ای از داروها به نام تعدیل کننده‌های گیرنده استروژن انتخابی (SERM) با جلوگیری از تأثیر استروژن بر برخی از بافت‌های بدن، از جمله بافت پستان، عمل می‌کنند. با این روش خطر ابتلاء به سرطان پستان را تا ۵۰٪ در زنان در معرض خطر کاهش پیدا می‌کند.

همچنین انجام چکاپ های منظم و تست ماموگرافی جهت تشخیص هر گونه تغییر اولیه در بافت سینه توصیه می‌شود. خانم‌ها بعد از چهل سالگی، باید سالی یک بار نسبت به انجام این تست اقدام کنند. خانم‌هایی که بیشتر در معرض ابتلاء به این سرطان هستند، باید زودتر نسبت به انجام ماموگرافی اقدام کنند.

چاقی بعد از یائسگی و یا مصرف بیش از حد مشروبات الکلی، احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افزایش می‌دهند. به همین خاطر، توصیه می‌شود خانم‌ها وزن بدنی خود را در حالت ایده آل نگه دارند و ورزش را در برنامه هفتگی خود قرار دهند.

خانم‌هایی که از لحاظ ژنتیکی، بیشتر در معرض ابتلاء به سرطان سینه قرار دارند، می‌توانند داروی تاموکسیفن مصرف کنند. داروی دیگری به نام رالوکسیفن که در درمان پوکی استخوان تجویز می‌شود، با مهار اثر استروژن، از بروز سرطان سینه پیشگیری می‌کند.

راه‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه کدامند؟

کاهش خطر ابتلاء به سرطان سینه با شیوه زندگی سالم

در حالی که هیچ راه تضمینی برای پیشگیری از سرطان سینه وجود ندارد، یک شیوه زندگی سالم می‌تواند خطر ابتلاء به آن را کاهش داده و در صورت تشخیص سرطان، شانس بهبودی کامل را افزایش دهد.

پژوهش‌ها نشان داده‌اند سبک زندگی نقش مهمی در ابتلاء به سرطان سینه دارد، مصرف نوشیدنی‌های الکلی، قرار گرفتن در معرض استروژن‌های محیطی، سیگار کشیدن و رژیم‌های غذایی غربی (که در آنها غذاهای فراوری‌شده وجود دارد) احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افزایش می‌دهند، از سوی دیگر، رژیم غذایی مدیترانه‌ای که سرشار از روغن زیتون، میوه، سبزیجات و ماهی است این احتمال را کاهش می‌دهد.

برخی از غذاها سرشار از فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و غیره هستند که می‌توانند بدن را در برابر برخی از سرطان‌ها محافظت کند. این غذاها شامل انواع سبزیجات، میوه‌ها و غلات کامل شامل اسفناج، کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، کلم، کلم پیچ، مرکبات، توت‌ها، انار، جو دوسر، جو، بلغور، نان سبوس دار و لوبیا، نخود، عدس و دانه سویا هستند.

کد خبر 522554

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.