به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، سرطان که با رشد سلولی کنترل نشده مشخص میشود، تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله ژنتیک، انتخاب سبک زندگی و قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی است؛ در حالی که ژنتیک نقش مهمی در این زمینه ایفا میکند، اما عوامل سبک زندگی مانند رژیم غذایی نیز میتواند بر خطر ابتلاء به سرطان تأثیر زیادی بگذارد. در ادامه به بررسی عادتهای غذایی میپردازیم که خطر بروز سرطان را افزایش میدهد:
مصرف بیش از حد گوشت قرمز و فرآوری شده
گوشتهای فرآوری شده اغلب حاوی مواد نگهدارنده، افزودنیها و سدیم بالایی هستند، بنابراین مصرف آنها منجر به تشکیل ترکیبات سرطانزا مانند نیتروزامین میشود؛ بهطور مشابه، گوشتهای قرمز مانند گوشت گاو و بره حاوی چربیهای اشباع است که خطر ابتلاء به سرطان کولورکتال را افزایش میدهند.
مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین
رژیمهای غذایی سرشار از قند، بهویژه نوشیدنیهای شیرین، تنقلات فرآوری شده و شیرینیها با افزایش خطر ابتلاء به چاقی، دیابت نوع دوم و انواع خاصی از سرطان مرتبط است؛ مصرف مقادیر زیاد قند میتواند منجر به مقاومت به انسولین، التهاب مزمت و افزایش سطح انسولین شود که همگی احتمال بروز سرطان را افزایش میدهد؛ علاوه بر این، مصرف غذاهای شیرین باعث افزایش وزن و چاقی میشود که عوامل خطر برای انواع مختلفی از سرطان هستند.
مصرف ناکافی غلات کامل
غلات کامل مانند برنج قهوهای، کینوا، جوی دوسر و گندم کامل سرشار از فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی است که فواید سلامتی متعددی از جمله پیشگیری از سرطان را ارائه میدهند؛ رژیمهای غذایی کم غلات کامل و غنی از غلات تصفیه شده با افزایش خطر ابتلاء به بعضی سرطانها، به ویژه سرطان روده بزرگ، مرتبط است؛ غلات کامل به تنظیم سطح قند خون کمک میکند، سلامت گوارشی را ارتقا میدهد، مواد مغذی مورد نیاز بدن را فراهم میکند و خطر بروز سرطان را کاهش میدهد.
مصرف فستفود و غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده و فستفودها اغلب حاوی سطوح بالایی از چربیهای ناسالم، کربوهیدراتهای تصفیه شده، سدیم و افزودنیهای مصنوعی است؛ مصرف منظم این نوع غذاها با چاقی، مقاومت به انسولین و التهاب مزمن مرتبط است که همه از جمله عوامل خطر ابتلاء به سرطان هستند، علاوه بر این، بعضی از غذاهای فرآوری شده ممکن است حاوی آکریلآمید باشد که یک سرطانزای بالقوه است و در فرایندهای پخت با دمای بالا مانند سرخ کردن تولید میشود.
مصرف ناکافی میوهها و سبزیجات
میوهها و سبزیجات سرشار از ویتامینهای ضروری، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و فیبرهای غذایی هستند که همه نقش مهمی در حفظ سلامتی و کاهش خطر ابتلاء به سرطان دارند؛ رژیم غذایی فاقد میوهها و سبزیجات بدن را از مواد مغذی محافظ و آنتیاکسیدانهایی که با استرس اکسیداتیو و التهاب مقابله میکند، محروم میکند، در این صورت احتمال بروز سرطان افزایش پیدا میکند؛ علاوه بر این، فیبر موجود در غذاهای گیاهی به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند، باعث تنظیم سطح هورمونها میشود و احتمال بروز سرطان را کاهش میدهد.
مصرف بیش از حد از نمک و غذاهای ترش
مصرف زیاد نمک و غذاهای ترش خطر ابتلاء به سرطان معده را افزایش میدهد، غذاهای نگهداری شده با نمک میتواند به پوشش معده آسیب وارد کند، تولید اسید معده را افزایش دهد و به طور بالقوه منجر به ایجاد التهاب و ضایعات سرطانی شود.
نظر شما