به گزارش خبرنگار ایمنا، زرشک گیاهی است که ایرانیان از میوه آن در غذاها، به عنوان یک نوشیدنی و به شکل مربا و شربت استفاده میکنند. این دانههای ترش و خوشمزه خواص زیادی دارند و برای بدن نیز بسیار مفید هستند.
زرشک، نهالی همیشه سبز و اغلب خاردار است که از دیرباز از برگ، ریشه، پوست و میوه آن به عنوان دارو مورد مصرف قرار میگرفته است و علاوه بر ایران، در بخشی از اروپا، آسیا، آمریکای شمالی و جنوبی و آفریقا نیز یافت میشود، اما بیشترین پراکندگی را در ایران دارد و بومی ایران به حساب میآید و کشور ما بزرگترین تولیدکننده زرشک در جهان است.
این گیاه پرخاصیت، گونههای مختلفی دارد و با توجه به طعم دلپذیر و رنگ خود، جایگاه خاصی در تهیه فرآوردههای غذایی دارد و با شناخت ماده مؤثره آن به نام «بربرین» که خاصیت دارویی دارد، در صنایع دارویی نیز نقش بهسزایی پیدا کرده است، خواص میوه این گیاه قرمز رنگ، کوچک و بیضوی شکل است که طعم ترشی دارد.
زرشک از نظر طب سنتی ایرانی، دارای طبعی اصطلاحاً سرد و خشک دارد و به عنوان ضدتب و تنظیم ضربان قلب شناخته شده است. ولی خواص زرشک، محدود به همین موارد نمیشود. تا به حال برای زرشک بیش از ۵۰۰ گونه در سراسر جهان شناسایی شده است که از این بین، چهار یا بعضاً هفت گونه شناخته شدهتر هستند و در ایران، به خصوص در خراسان یافت میشوند.
تقویت سیستم ایمنی بدن با شربت زرشک
شربت زرشک خون را تصفیه و فشار، قند و چربی خون را هم تنظیم میکند؛ این شربت موجب بهبود گردش خون میشود و از بروز سکتههای قلبی و مغزی جلوگیری میکند. زرشک حاوی انواع ویتامینهای C، A، گروه ویتامینهای B مانند B ۱، B ۲، B، کلسیم، آهن، منیزیم، روی، پروتئین، کربوهیدرات، سدیم و پتاسیم است. این شربت نقش مؤثری در رفع عطش و تب بدن به ویژه در روزهای گرم سال دارد؛ روزهداران میتوانند در فاصله افطار تا سحر دو لیوان از شربت زرشک میل کنند. این شربت خاصیت لاغرکنندگی و چربی سوزی دارد و به علت وجود ویتامینهای A و C موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
شربت زرشک خون را تصفیه و فشار، قند و چربی خون را هم تنظیم میکند؛ این شربت موجب بهبود گردش خون میشود و از بروز سکتههای قلبی و مغزی جلوگیری میکند.
افرادی که دچار مشکلات کبدی و کلیوی هستند باید از شربت زرشک در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنند، زیرا این شربت کبد و کلیه را شستوشو میدهد و موجب دفع اسید اوریک از بدن میشود؛ شربت زرشک تأثیر چشمگیری در شادابی، شفاف شدن پوست و رفع جوش صورت و بدن دارد؛ این شربت به درمان بیماری پسوریازیس (نوعی اگزمای شدید پوستی که با تخریب پوست همراه است) هم کمک میکند. شربت زرشک برای دفع سنگ کیسه صفرا مفید است؛ افرادی که افت فشار خون دارند باید در مصرف این شربت احتیاط و آن را همراه با عسل زیاد مصرف کنند.
ترکیبات موجود در فواید زرشک:
خواص میوه زرشک؛ دارای چهار درصد قند، حدود ۶۵ درصد اسید مالیک و در ادامه دارای اسید تارتاریک و صمغ است. آلکالوئیدهای بسیاری نظیر «بربرین» که معروفترین آنها است و همچنین «بربامین» و «اکسیاکانتین» در تمام قسمتهای این گیاه وجود دارد که در ظهور خواص غذایی و دارویی این گیاه نقش مهمی به عهده دارند.
از مهمترین ترکیبات موجود در خواص زرشک، «بربرین» است که به عنوان یک آنتیبیوتیک قوی باعث از بین رفتن میکروبها و التهابات مختلف، خصوصاً خون و دستگاه گوارش میشود و اثرات بسیاری در بدن ایجاد میکند
خاصیتهای درمانی زرشک
۱. مبارزه با عفونتها
براساس مطالعات زرشک بهلطف بربرین خاصیت ضدباکتری، ضدقارچی و ضدپروتوزوآ (تکیاختگان) دارد. زرشک با جلوگیری از اتصال باکتریها به سلولهای انسان میتواند از بروز عفونتها جلوگیری کند.
از خواص زرشک برای درمان التهاب و بهبود انواع عفونتها در بدن استفاده میشود. زرشک در بهبود عفونت مثانه، عفونت دستگاه اداری و عفونتهای دستگاه گوارش مؤثر است. تأثیر میوهی زرشک در مبارزه با عفونتهای دستگاه ادراری از ریشهی آن بیشتر است. زرشک به بهبود گلودرد، گرفتگی بینی، درمان سینوزیت و بهبود برونشیت و و برخی دیگر از ناراحتیهای رایج دستگاه تنفسی کمک میکند. از دیگر خواص زرشک این است که به درمان عفونتهای ناشی از قارچ پوستی کاندیدا نیز کمک میکند.
۲. کمک به سلامت دستگاه گوارش
بربرین با کمک به ماهیچههای صافی که سطح روده را پوشاندهاند به بهبود گوارش و کاهش دردهای دستگاه گوارش کمک میکند. براساس برخی مطالعات، زرشک بهخاطر خاصیت آسترینجنت (منقبضکننده) سریعتر از آنتی بیوتیک ها میتواند میتواند مشکلات گوارشی را حل کند. براساس مطالعهی چاپشده در مجلهی بیماریهای عفونی بربرین میتواند بدون بروز عوارض جانبی اسهال ناشی از باکتریها را بهبود دهد.
۳. درمان اسهال
براساس مطالعات بربرین موجود در زرشک میتواند با عفونتهای ناشی از باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلها مبارزه کند. بربرین با تحریک تولید گلبولهای سفیدی بهنام ماکروفاژها (درشتخوارها) با عفونتها مبارزه میکند. در پزشکی جایگزین زرشک بهطور عمده برای درمان اسهال باکتریایی، اسهال مسافران، عفونتهای انگلی روده و کاندیدیاز (برفک) مزمن استفاده میشود. برای بهبود این مشکلات مصرف کپسول زرشک محتوی ۵ تا ۱۲ درصد آلکالوئید ایزوکوئینولین توصیه میشود.
۴. بهبود سوءهاضمه
برای کمک به درمان سوءهاضمه مصرف اَشکال مایع زرشک مانند آبزرشک یا چای زرشک به بیماران توصیه میشود. برای بهبود سوءهاضمه توصیه میشود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از مصرف وعدهی غذایی از زرشک استفاده کنید.
۵. پیشگیری و بهبود دیابت
تأثیرات مثبت زرشک بر قند خون به اثبات رسیده و آن را به انتخابی عالی برای پیشگیری یا بهبود دیابت تبدیل کرده است. در مطالعهای تأثیر مصرف ۵۰۰ میلیگرم بربرین موجود در زرشک در مقابل متفورمین (داروی رایج دیابت) بهمدت سه ماه مقایسه شد. بربرین توانست در کنترل قندخون و سوختوساز چربی مانند متفورمین موفق عمل کند. این امر باعث شد پژوهشگران از زرشک بهعنوان مادهای خوراکی طبیعی با قابلیت بالقوه کنترل دیابت نام ببرند.
مطالعات بعدی نشان داد که بربرین میتواند اختلالات مربوط به سوختوساز چربیها و گلوکز را بهبود بدهد. براساس مطالعهای که در مجلهی مکملها و داروهای جایگزین به چاپ رسید، بربرین میتواند با تنظیم ترشح آدیپوکینها (پروتئینهایی که به سلولها سیگنالهایی میدهند) حساسیت به انسولین را در افراد بهبود دهد. آدیپوکینها میتوانند در بهبود التهابات و مقاومت به انسولین مؤثر باشند.
۶. کمک به سلامت قلب
خواص زرشک بر سلامت قلب به اثبات رسیده است، کمک به کنترل فشار خون بالا، درمان بیماری سرخرگ کرونری، آریتمی قلب و بیماری ماهیچهی قلب از خواص زرشک است. فیبریلاسیون دهلیزی وضعیتی است که در آن (معمولاً بهخاطر گردش خون ضعیف ضربان قلب، سریع و نامنظم میشود. برخی روشهای پزشکی جایگزین مانند یوگا، طب سوزنی، پس خوراند زیستی (روشی که در آن یاد میگیریم عملکردهای بدن مانند ضربان قلب را با کمک ذهن کنترل کنیم) و مکملهای غذایی گیاهی مانند مکملهای زرشک میتوانند در درمان فیبریلاسیون دهلیزی مؤثر باشند.
براساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت آلکالوئید فعال زرشک (بربرین) با ایجاد واکنشی بیوشیمیایی در قلب میتواند به بهبود فیبریلاسیون دهلیزی کمک بکند. براساس این مطالعه بربرین میتواند مانند یک واسطهی ضدآریتمی در بدن عمل بکند. بااینحال اثبات قطعی فواید بربرین در بهبود فیبریلاسیون دهلیزی و فلوتر دهلیزی نیازمند آزمونهای بالینی بیشتر در انسانها است. همچنین زرشک میتواند با کاهش کلسترول موجود در سرم و خون به حفظ سلامت قلب و نیز حفظ سلامت عمومی بدن کمک بکند.
۷. مبارزه با نشانگان سوختوسازی
یکی دیگر از خواص زرشک مبارزه با نشانگان سوختوسازی است. نشانگان سوختوسازی یک اختلال سوختوسازی است، معیار تشخیص این بیماری وجود حداقل سه مورد یا بیشتر از موارد زیر است:
چاقی شکم
قند خون بالا
تریگلیسرید بالا
فشار خون بالا
پایین بودن کلسترول خوب (HDL).
در مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ در ایران صورت گرفت تأثیر زرشک بر توازن پرواکسیدان-آنتیاکسیدان (PAB) در بیماران مبتلا به نشانگان سوختوسازی بررسی شد. توازن پرواکسیدان-آنتیاکسیدان شاخصی برای اندازهگیری عوامل مؤثر بر استرس اکسیداتیو است و احتمالاً یکی از عواملی است که خطر بیماریهای قلبی عروقی را نشان میدهد.
استرس اکسیداتیو بهمعنای عدم تعادل در تولید رادیکالهای آزاد و ناتوانی بدن در خنثیکردن تأثیرات منفی آنها (به کمک آنتی اکسیدانها) است. بنابراین هرچه استرس اکسیداتیو یا توازن پرواکسیدان-آنتیاکسیدان کمتر باشد، برای بدن بهتر است. در این مطالعه ۱۰۶ بیمار مبتلا به نشانگان سوختوسازی را بهطور تصادفی در دو گروه قرار دادند. به یک گروه از آنها روزانه سه کپسول محتوی زرشک و به گروه دیگر ۳ کپسول محتوی پلاسیبو (یا دارونما چیزی شبیه به دارو ولی بدون اثر واقعی) بهمدت ۶ هفته داده شد. در پایان مطالعه میزان توازن پرواکسیدان-آنتیاکسیدان (PAB) در گروهی که کپسول محتوی زرشک مصرف میکردند، کاهش چشمگیری داشت، درحالیکه در گروه دیگر تغییری در این شاخص مشاهده نشد.
یافتهها نشان میدهند مکملهای محتوی زرشک (۶۰۰ میلیگرم در روز بهمدت شش هفته) میتوانند استرس اکسیداتیو را کاهش بدهند. در افراد مبتلا به نشانگان سوختوسازی مکملهای محتوی زرشک میتوانند استرس اکسیداتیو را کاهش بدهند. این امر راهی کلیدی برای مبارزه با نشانگان سوختوسازی و سایر عوارض احتمالی آن است.
۸. پاکسازی و سمزدایی کیسه صفرا و کبد
کبد خون ما را سم زدایی و با تولید صفرا به هضم چربیها، تجزیهی هورمونها و ذخیره ویتامینها و مواد معدنی و آهن کمک میکند. وظیفهی اصلی کیسه صفرا ذخیره صفرای سرشار از کلسترولی است که کبد آن را ترشح میکند. صفرا به بدن کمک میکند تا غذاهای چرب را هضم کند. پاکسازی کبد و کیسه صفرا از خواص زرشک است. همچنین بربرین با کمک به ترشح صفرا، میتواند بهعنوان یک ملین عمل کرده و فرایندهای گوارشی را تنظیم بکند.
توانایی بربرین در کمک به ترشح صفرا مهم است. زیرا کلسترول اضافی معمولاً از طریق صفرا دفع میشود. محصولات زائد نیز بهوسیلهی صفرا بدن را ترک میکنند. بااینحال عوامل دیگری مانند رژیم غذایی بد میتوانند ترشح صفرا را کاهش بدهند. زرشک با افزایش ترشح صفرا به سلام کبد و کیسه صفرا کمک میکند. گاهی از زرشک بهطور سنتی برای درمان سنگ کیسه صفرا استفاده میشود که این امر باید تحتنظر پزشک باشد و بدون نظارت او انجام نشود.
نظر شما