به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، در دنیای امروز مصرف جهانی اقلام فرآوریشده همچون غلات، خوراکهای پروتئینی، نوشابههای گازدار، غذاهای آماده و فستفود بهشدت افزایش یافته است، تا جایی که بیش از نیمی از متوسط رژیم غذایی در کشورهای بریتانیا و ایالاتمتحده، در حال حاضر شامل غذاهای فوق فرآوریشده میشود. این آمار برای افراد جوانتر، فقیرتر یا ساکنان مناطق محروم تا ۸۰ درصد نیز مشخص شده است.
مطالعات انجامگرفته در زمینه تأثیر این افزایش مصرف بر سلامتی بدن نشان میدهد مواد غذایی فوق فرآوریشده تأثیر مخرب مستقیمی بر سلامت قلب و عروق دارد. این بررسیها در بریتانیا حاکی از آن است که این محصولاتِ حاوی نمک و شکر زیاد و محبوب برای استفاده در وعدههای غذایی، خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی-عروقی را تا ۲۴ درصد افزایش میدهد. مطالعات قبلی نیز مصرف سطوح بالایی از غذاهای فوق فرآوریشده را با طیف وسیعی از مشکلات سلامتی از جمله چاقی، دیابت نوع ۲ و سرطان مرتبط دانستهاند. مطالعات همچنین نشان میدهد آسیب ناشی از مواد غذایی فوق فرآوریشده حتی از چربی، قند و نمک بالای محصولات دیگر هم بیشتر است.
نتایج بهدستآمده باعث شد کارشناسان جهانی به جستوجوی راهکارهایی برای اقدام فوری بهمنظور مقابله با این افزایش مصرف برآیند.
اقلام مواد غذایی فوق فرآوریشده
غذاهای فوق فرآوریشده شامل اکثر نانهای سوپرمارکتی، ساندویچها، سوپهای آماده، چیپسها و محصولاتی از این قبیل، محصولاتی هستند که در فرآیند تولید آنها مراحل متعددی طی شده است. آنها اغلب سرشار از نمک و شکر هستند، برای بهبود طعم و افزایش ماندگاری به آنها افزودنیهای مصنوعی ناسالم از جمله شیرینکنندهها، رنگها و مواد نگهدارنده افزوده شده است. اغلب این غذاها فیبر کمی دارند و فاقد مواد مغذی موجود در غذاهای تازه مانند میوه و سبزیجات تازه، ماست ساده و نان خانگی یا محصولات کمفرآوری شده هستند. چنین محصولاتی بهطور معمول در آشپزی خانگی استفاده نمیشود، اما بهرهگیری از آنها در تولید مواد غذایی انبوه ارزانتر و در نتیجه محبوبتر است.
تأثیر مواد غذایی فوق فرآوریشده بر سلامتی
نگرانیهای فزایندهای در مورد ارتباط بین مواد غذایی فوق فرآوریشده و بیماریهای قلبی-عروقی در سراسر جهان وجود دارد. نتایج جدیدترین مطالعات جهانی به این نگرانیها دامن زدهاند. این مطالعات که به مدت ۱۵ سال ۱۰ هزار زن را مورد بررسی قرار داده است، نشان میدهد احتمال ابتلاء به فشار خون در میان افرادی با بیشترین مصرف مواد غذایی فوق فرآوریشده ۳۹ درصد بالاتر از سایرین است. فشار خون بالا خطر ابتلاء به مشکلات سلامتی جدی از جمله بیماری قلبی، بیماری شریان محیطی، آنوریسم آئورت، بیماری کلیوی، انسداد عروق و زوال عقل را افزایش میدهد.
متاآنالیز استاندارد طلایی روی بیش از ۳۲۵ هزار مرد و زن نیز نشان داد افرادی با بیشترین میزان مصرف مواد غذایی فوق فرآوریشده ۲۴ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلاء به مشکلات قلبی-عروقی از جمله حملات قلبی، سکته مغزی و آنژین قرار دارد.
یافتهها همچنین حاکی از آن است که افزایش مصرف روزانه ۱۰ درصد مواد غذایی فوق فرآوریشده با افزایش ۶ درصدی خطر بیماری قلبی همراه است، حالآنکه افرادی با رژیم غذایی حاوی کمتر از ۱۵ درصد از این محصولات با کمترین خطر ابتلاء به مشکلات قلبی مواجه هستند. در این یافتهها همچنین مشخص شد بسیاری از غذاها همچون محصولات کمچرب، ساندویچها، سوپها و دیگر مواد غذایی بستهبندیشده که بهعنوان محصولات ارگانیگ، سالم، مغذی، سازگار با محیط زیست یا مفید برای کاهش وزن بهفروش میرسد، در واقع مواد غذایی فوق فرآوریشده و مضر برای سلامتی است که در واقع به افزایش فشار خون منجر میشود.
شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان میدهد این محصولات روده را ملتهب، اشتها را مختل و سطح هورمونها را دچار تغییر میکند و خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد.
مواد غذایی فوق فرآوریشده در بریتانیا
بریتانیاییها در رتبه دوم بالاترین میزان مصرف مواد غذایی فوق فرآوریشده، پس از ایالاتمتحده قرار دارند و بهطور متوسط ۶۰ درصد از رژیم غذایی آنها از محصولات تشکیل شده است. مقابله با این حقیقت در بریتانیا، بهویژه برای مناطق فقیرنشین تقریباً غیرممکن است، چراکه دسترسی به محصولات سالم و تازه در این مناطق در عمل امکانپذیر نیست.
کارشناسان اعلام کردند که آمار جهانی بهدستآمده از مطالعات یادشده، همچون زنگ خطری برای بیدارباش بریتانیاییها عمل میکند و به آنها هشدار میدهد که لازم است هرچه سریعتر رژیم غذایی خود را متعادل کنند، چراکه وجود عناصری در محصولات غذایی که بالقوه مضر و بیماریزا هستند بهخودیخود یک فاجعه سلامتی بهشمار میرود.
آمار بالای استفاده از محصولات فوق فرآوریشده در بریتانیا نیز آینده این کشور را بهشدت مورد تهدید قرار داده است و در صورت تداوم روند فعلی بریتانیاییها بهطور قطع با طوفانی از آسیبهای سلامتی در سالهای پیش رو مواجه خواهد شد.
کارشناسان محصولات غذایی بریتانیا همچنان در حال بررسی تفکیکی میزان اثر هر یک از افزودنیهای مصنوعی یا سطوح بالای نمک، شکر و چربی غذاهای فرآوریشده بر بیماریهای یادشده هستند و سعی دارند بررسی مستقلی در مورد سیستم غذایی کشور انجام دهد، با این حال آنچه محرز است نیاز بریتانیا به تغییر در عادات آشپزی و صرف غذای پختهشده با سبزیجات و مواد غذایی سالم بیشتر است. این اقدام در عمل بسیار دشوار بهنظر میرسد و به یک تغییر فرهنگی عظیم نیاز دارد، با این وجود وزارت بهداشت و مراقبتهای اجتماعی بریتانیا از تصویب و ارائه قوانینی خبر داده است که تبلیغ (بهویژه با تمرکز بر کودکان) و دسترسی آسان به بعضی از محصولات غذایی را که بالقوه مضر شناسایی شدهاند، در سوپرمارکتها محدود میکند تا از انتخابهای ناسالم جلوگیری شود. دولت بریتانیا نیز به دلیل بیتوجهی به جلوگیری از فروش غذاهای فوقفرآوریشده و ناسالم با انتقادات متعددی مواجه است.
با این وجود این حقیقت که غذاهای ناسالم اغلب بیشتر در مرکز توجه و علاقه قرار دارند و غذاهای سالم در دنیای امروز کمتر بهعنوان گزینههای غذایی در دسترس و مقرونبهصرفه شناخته میشوند، مقابله با مشکل مواد غذایی فوق فرآوریشده به یک استراتژی جامع برای ایجاد محیطی نیاز دارد که بتواند از مردم برای داشتن زندگی طولانی و سالم حمایت کند.
نظر شما