اصفهانی‌ها بیش از دو برابر استاندارد جهانی نمک مصرف می‌کنند

«طبق مطالعات انجام شده متأسفانه در شهر اصفهان نمک مصرفی مردم بیش از دو برابر حد توصیه شده و در حدود ۱۱ گرم است؛ البته این میزان در راستای برنامه قلب سالم و طی سال‌هایی که مداخلات بیشتر بود، کمی کاهش یافت، اما متأسفانه امروزه میزان نمک مصرفی جامعه رو به افزایش است.»

به گزارش خبرنگار ایمنا، بیماری‌های قلبی‌-عروقی آمار بسیاری از مرگ‌ومیرهای جهان را به خود اختصاص داده است و از آن‌جایی که بشر همیشه به‌دنبال دور شدن از مرگ است، تحقیقات بسیاری برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی انجام داده است. هنگامی که مطالعات و تحقیقات جهانی را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که ۱۱ درصد مرگ‌ومیرها ناشی از تغذیه نادرست است، از طرفی تغذیه در ۵۰ درصد مواقع موجب بروز بیماری‌های قلبی‌-عروقی می‌شود.

با توجه به نزدیک شدن به روز جهانی قلب (بیست‌ونهم سپتامبر ۲۰۲۲ معادل پنجشنبه هفتم مهرماه ۱۴۰۱) نشست نقد و نظر تحت عنوان «سلامت قلب» با حضور تعدادی از متخصصان قلب‌وعروق به همت خبرگزاری ایمنا برگزار شد که گفت‌وگوی نوشین محمدی‌فر، کارشناس تغذیه و معاون پژوهشکده قلب‌وعروق اصفهان در قسمت سوم این برنامه که به بررسی اهمیت تغذیه سالم در کسب سلامت قلب می‌پردازد را در ادامه می‌خوانید:

نقش تغذیه در سلامت قلب چیست؟

یکی از عوامل مهم مرگ‌ومیر در جهان بیماری‌های قلبی‌-عروقی است؛ از طرفی طبق مطالعاتی که در بیش از ۱۸۰ کشور انجام شده تغذیه نادرست عامل ۱۱ درصد مرگ‌ومیرهای جهان است. در بیماران قلبی حدود ۵۰ درصد مرگ‌ومیر ناشی از تغذیه نادرست است؛ بنابراین تحقیقات نشان می‌دهد که تغذیه سالم اهمیت بسیاری دارد و به طور قطع می‌توان با اصلاح تغذیه از بیماری‌های قلبی پیشگیری کرد.

در ایران چه عاملی منجر به گسترش بیماری‌های قلبی شده است؟

طبق مطالعاتی که پژوهشکده قلب‌وعروق اصفهان انجام‌داده است نخستین عامل در بروز بیماری‌های مختلف فشار خون است؛ درواقع شخصی که از مشکل فشار خون رنج می‌برد بیش از افراد دیگر دچار حوادث قلبی خواهد شد که در این هنگام تغذیه نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.

تغذیه چه ارتباطی با فشار خون دارد؟

عوامل مختلفی در تغذیه وجود دارد که موجب ایجاد فشار خون می‌شود و از جمله آن‌ها می‌توان به نمک اشاره کرد. طبق مطالعات انجام‌شده و اعلام سازمانی بهداشت، توصیه می‌شود که تنها باید از پنج گرم نمک در روز استفاده کرد و این مسئله به‌اندازه‌ای حائز اهمیت است که سازمان ملل در سال ۲۰۱۱ برای کاهش ۲۵ درصدی بیماری‌های قلبی، یکی از اهداف خود را بر کاهش نمک مصرفی کشورها قرار داده است؛ طبق هدف‌گذاری سازمان ملل باید هر کشور ۳۰ درصد میزان نمک مصرفی خود را کاهش دهد.

مصرف نمک در ایران چه‌میزان است؟

طبق مطالعات انجام شده متأسفانه در شهر اصفهان نمک مصرفی مردم بیش از دو برابر حد توصیه شده و در حدود ۱۱ گرم است؛ البته این میزان در راستای برنامه قلب سالم و طی سال‌هایی که مداخلات بیشتر بود، کمی کاهش یافت، اما متأسفانه امروزه میزان نمک مصرفی جامعه رو به افزایش است.

اهداف تعیین شده در راستای کاهش بیماری‌های قلبی چه‌مقدار محقق شده است؟

اگر بخواهیم میزان تحقق اهداف سازمان ملل را بررسی کنیم باید توجه داشته باشیم که متأسفانه در کشور نتوانسته‌ایم مقدار ۳۰ درصد نمک را کاهش دهیم؛ البته در این راستا وزارت بهداشت، سیاست‌گذاران و تمام صاحب‌نظران فعالیت‌های بسیاری داشته و برنامه‌های عملیاتی ایجاد کرده‌اند، اما برای تحقق اهداف موجود باید همدلی بین ارگان‌ها افزایش یابد.

اصفهانی‌ها بیش از دو برابر استاندارد جهانی نمک می‌خورند

همکاری بسیاری حائز اهمیت است؛ در صورتی که بخواهیم میزان مصرف نمک را کاهش دهیم، باید واردات گندم و نحوه پخت نان را اصلاح کنیم زیرا یکی از منابع مصرفی نمک مردم ایران نان است. باید با آموزش و فرهنگ‌سازی میزان نمک موجود در سفره مردم را کاهش دهیم در گام بعدی منتشر نکردن پیام‌های غیرعلمی که در فضاهای مجازی مطرح می‌شود به برنامه اصلاح میزان مصرف نمک کمک شایانی خواهد کرد.

پیام‌های غیرعلمی منتشر شده در فضای مجازی چه تأثیری بر جامعه دارد؟

پیام‌هایی که به‌خصوص برای حوزه تغذیه در فضای مجازی منتشر می‌شود، اکثراً جنبه علمی ندارد و حتی ممکن است توسط سودجویان ارسال شده باشد؛ نمک دریایی که بسیار مورد توجه مردم قرار گرفته است، مانند نمک معمولی مضراتی دارد و علاوه بر آن حاوی فلزات سنگین و سرطان‌زا است.

به‌طور کلی چه عواملی در تغذیه منجر به بروز بیماری‌های قلبی می‌شود؟

یکی از عوامل مهمی که در دنیا مطرح شده و البته طبق مطالعات انجام‌شده، جزو مهم‌ترین عوامل ایجاد بیماری‌های قلبی در ایران است، استفاده نکردن از غلات کامل است؛ درواقع مردم ایران از غلات سفید و تصفیه‌شده استفاده می‌کنند. منبع اصلی انرژی روزانه مردم از طریق کربوهیدرات و منابع غله‌ای تأمین می‌شود که متأسفانه مقدار زیادی از منابع روزانه توسط کربوهیدرات‌های ناسالم دریافت می‌شود.

طبق مطالعاتی که در دنیا و به‌خصوص کشورهای خاورمیانه و آسیا جنوب شرقی انجام شده است، کربوهیدرات‌ها بیش از چربی عامل اصلی بیماری‌ها شده است؛ درواقع مصرف چربی‌ها توصیه نمی‌شود، اما در جامعه ما مقدار زیادی از انرژی مردم به‌واسطه کربوهیدرات تأمین می‌شود و از این جهت اصلاح مصرف کربوهیدرات در این مناطق حائز اهمیت است.

مصرف چربی‌ها چه میزان در سلامت قلب اهمیت دارد؟

مصرف چربی در کنار سایر موارد تغذیه سالم بسیار حائز اهمیت است، اما برای مردم ایران بیشتر نوع چربی قابل توجه است. خوشبختانه طی برنامه قلب سالم، روند تولید روغن در کشور اصلاح شد و دیگر روغن جامد مورد استفاده مردم قرار نگرفت، زیرا این نوع روغن طی فرآیندهایی به‌وجود می‌آید که چربی ترانس در آن‌ها تولید می‌شود و این چربی عامل اصلی بیماری‌های مختلف است.

اصفهانی‌ها بیش از دو برابر استاندارد جهانی نمک می‌خورند

طی برنامه قلب سالم مصرف روغن جامد کاهش یافت و مردم به‌سمت استفاده از روغن مایع هدایت شدند که این مسئله نیز با چالش‌هایی مانند نگهداری روغن و نحوه طبخ آن مواجه شد؛ روغن مایع باید از نور خورشید و اکسیژن دور باشد و در فرآیند پخت در صورتی که حرارت زیادی به آن وارد شود، سریع‌تر از روغن جامد فاسد خواهد شد.

کد خبر 608131

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.