به گزارش خبرنگار ایمنا، گیاه شنبلیله به دلیل خواص آروماتیک و عطری که دارد معروف است. این گیاه اغلب برای ایجاد بوی خوش و تحریک اشتها به غذا اضافه میشود. مطالعات متعدد خواص کاهش دهنده قند خون و کاهش چربی خون تخم شنبلیله را نشان دادهاند. خوب است بدانیم برگ شنبلیله نیز منبع کلسیم، آهن و بتاکاروتن است.
در طب سنتی چین از تخم شنبلیله به عنوان تونیک و برای درمان ضعف پاها استفاده میشود. در هند علاوه بر استفاده از این گیاه به عنوان چاشنی در غذا، به عنوان محرک تولید شیر نیز استفاده میشود. از شنبلیله برای درمان سو هاضمه و طاسی سر نیز استفاده شده است. در روم باستان از شنبلیله برای القای زایمان استفاده میشده است.
مصرف دست کم پنج گرم تخم شنبلیله باعث کاهش قند خون میشود. مقادیر پایینتر ممکن است مؤثر نباشند. این خاصیت شنبلیله به دلیل کاهش جذب قند از روده و افزایش ترشح انسولین است. در مطالعهای اثر کاهنده قند خون تخم خام شنبلیله از نوع آب پز آن بیشتر بود. در صورت مصرف همزمان شنبلیله با داروهای کاهنده قند خون، سطح قند خون باید پایش شود.
در مطالعات کاهش تری گلیسیرید و کلسترول نیز به دنبال مصرف شنبلیله دیده شده است. بخشی از این اثر ممکن است به دلیل افزایش دفع کلسترول از صفرا باشد. تخم شنبلیله ممکن است باعث کاهش درد قاعدگی نیز شود.
زنان باردار باید از مصرف زیاد از حد شنبلیله خودداری نکنند. در مطالعات حیوانی تأثیر محرک این گیاه بر انقباضات رحم مشاهده شده است. شنبلیله به دلیل داشتن مقادیر زیادی فیبر موسیلاژ، ویسکوزیته زیادی در روده ایجاد میکند. بنابراین ممکن است بر روی جذب داروهای خوراکی اثر بگذارد. در نتیجه داروهای خوراکی باید با فاصله از ترکیبات حاوی شنبلیله مصرف شوند.
مصرف شنبلیله در کنار داروهایی که سطح پتاسیم خون را کاهش میدهند مانند بعضی دیورتیکها، مسهلها، کورتونها و مواردی از این قبیل ممکن است باعث تشدید افت پتاسیم خون شود.
مضرات مصرف بیش از حد موز
موز با ارزش غذایی بالا، خوراکی مغذی برای عملکرد بهتر بدن است، اما باید مقدار مناسب استفاده از آن را بدانیم. موز با داشتن کربوهیدرات فراوان ممکن است کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت را دشوارتر کند. موز همچنین حاوی ویتامین C، ویتامین B ۶، پتاسیم، منگنز، منیزیم و ترکیبات گیاهی مختلف است که از بروز استرس و التهاب جلوگیری کرده و خطر ابتلاء به بیماریهای مزمن را کاهش میدهند
به توصیه سازمان بهداشت جهانی هر فرد باید روزانه حداقل ۵ وعده میوه و سبزیجات مصرف کند و افزودن موز به این برنامه غذایی روش خوبی برای حفظ سلامت عمومی بدن میباشد. بخش عمده کالری موجود در موز از کربوهیدراتهای آن حاصل میشود در حالی که مقدار چربی و پروتئین موجود در آن ناچیز بوده و حدود کمتر از ۸ درصد کل کالری موز را تشکیل میدهد.
همان طور که میدانید پروتئین از اجزای سازنده بدن است و برای عملکرد درست سیستم ایمنی، ترمیم بافتها، عضله سازی و سلامت استخوانها ضروری است. چربی نیز برای تأمین انرژی بدن مورد نیاز بوده، به جذب مواد مغذی محلول در چربی کمک میکند و نقش مهمی در ترشح هورمونها و سلامت مغز ایفا میکند.
از آنجا که موز چربی و پروتئین کمی دارد یک میان وعده کاملاً مغذی محسوب نمیشود و اگر از این میوه به عنوان میان وعده معمول استفاده میکنید توصیه میشود آن را به همراه یک منبع چربیهای سالم و پروتئین مانند کره بادام زمینی، یک مشت گردو یا تخم مرغ آب پز میل کنید تا تعادل غذایی در میان وعدهها رعایت شود. موز یک خوراکی سالم است که میتوان آن را تقریباً به هر رژیم غذایی اضافه کرد، اما مضرات مصرف بیش از حد هر نوع ماده غذایی از جمله موز ممکن است نسبت به فواید آن بیشتر باشد.
از جمله مضرات احتمالی مصرف زیاد موز عبارتند از:
۱. موز یک ماده غذایی پر کالری به شمار نمیرود، اما اگر عادت به خوردن آن داشته باشید ممکن است باعث افزایش کالری دریافتی روزانه و اضافه وزن شود.
۲. بیش از ۹۰ درصد کالری موجود در موز از کربوهیدراتهای آن تأمین میشود. تا زمانی که موز نارس و سبز است منبع اصلی کربوهیدراتها نشاسته هستند، اما به مرور و با بالغ شدن میوه نشاسته موجود در آن به شکر تبدیل میشود بنابراین بیشتر کالری موز رسیده از شکر موجود در آن حاصل میشود.
۳. مصرف بیش از حد کربوهیدراتها اگر با مصرف کافی پروتئین و چربیهای سالم همراه نباشد ممکن است کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت را دشوارتر کند.
۴. از آنجا که این میوه پروتئین، چربی، کلسیم، ویتامین D و آهن چندانی ندارد مصرف بیش از حد آن اگر با مواد غذایی دیگر همراه نباشد ممکن است باعث بروز کمبود مواد مغذی در بدن شود.
تعادل و تنوع از ویژگیهای یک رژیم غذایی سالم محسوب میشود. بدن ما سیستم پیچیدهای است که برای عملکرد درست به انواع مواد مغذی نیاز دارد و بهترین راه برای اطمینان از تأمین کامل مواد مغذی مورد نیاز بدن گنجاندن گروههای مختلف غذایی در رژیم غذایی روزانه میباشد.
نمیتوان گفت همه افراد تنها تعداد مشخصی موز در طول روز میتوانند مصرف کنند بلکه این تعداد به کالری و نیازهای تغذیهای هر فرد بستگی دارد. از نظر تئوری هر فرد تا زمانی که کالری دریافتی اش بیش از حد نباشد، دچار کمبود مواد مغذی دیگر نشود و به دلایل دیگر سلامتی اش بدن به خطر نیفتد میتواند به هر تعداد که میخواهد موز بخورد.
به طور کلی گفته شده مقدار متوسط مصرف روزانه موز در افراد سالم معمولاً یک تا سه عدد است و در کنار آن مصرف انواع مختلف میوهها، سبزیجات، پروتئینهای کم چرب و چربیهای سالم نیز توصیه میشود.
مزایای خوردن پوست کیوی
کیوی که به انگور چینی نیز معروف است میوهای تخم مرغی شکل با پوستی قهوهای رنگ و شبیه به موکت است که از خواص بسیار زیادی برخوردار است. بسیاری از افراد میوه کیوی را بسیار دوست داشته و از گوشت سبز و سفید رنگ آن لذت میبرند، اما پوست آن را غیر قابل خوردن میدانند. پوست کیوی دارای دو دو مزیت مهم است و میتوان به جای دور ریختن پوست کیوی آن را مصرف کنیم و از مزایای آن برخوردار شویم.
۱. پوست کیوی حاوی میزان بسیار زیادی از مواد مغذی از جمله فیبر، فولات و ویتامین E است.
۲. بیشتر آنتی اکسیدانهای این میوه در پوست آن قرار دارند.
البته باید توجه داشته باشید که پوست کیوی و خود آن هر دو میتوانند حساسیت غذایی ایجاد کنند و در صورت داشتن حساسیت از خوردن آنها اجتناب کنید.
رژیم غذایی با کیفیت با رعایت چند نکته
یک کارشناس معتقد است با اشاره به اینکه تغذیه سالم به معنای محدودیتهای شدید غذایی، لاغر ماندن و یا محروم کردن خودتان از غذاهایی که دوست دارید نیست، اظهار کرد: همه ما به یک تعادل پروتئینی، چربی، کربوهیدراتها، فیبر، ویتامین و مواد معدنی در رژیم غذایی خود نیاز داریم تا سلامت بدن خود را حفظ کنیم. لازم نیست دستههای خاصی از غذا را از رژیم غذایی خود حذف کنید، بلکه از هر گروه سالمترین گزینه را انتخاب کنید.
وی درباره ضرورت رژیم غذایی و اهمیت فیبر، گفت: خوردن غذاهای دارای فیبر بالا (حبوبات، میوه، سبزیجات، آجیل و لوبیا) میتواند به شما کمک کند تا منظم بمانید و ریسک خود را برای بیماریهای قلبی، سکته و دیابت کاهش دهید. همچنین میتواند سلامت پوست را بهبود بخشیده و حتی به شما کمک کند تا وزن خود را کاهش دهید.
این کارشناس با تاکید بر اهمیت وجود پروتئین در رژیم غذایی اظهار کرد: پروتئین زیاد میتواند برای افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی مضر باشد. ما به پروتئین با کیفیت بالا، به خصوص در سنین بالا نیاز داریم. استفاده روزانه از انواع منابع گیاهی میتواند این اطمینان را بدهد که بدن شما تمام پروتئین مورد نیاز خود را دریافت میکند.
کرمی درباره اهمیت چربی در رژیم غذایی، افزود: همه چربیها مثل هم نیستند. اگرچه چربیهای بد میتوانند رژیم غذایی شما را خراب کنند و ریسک بیماریهای خاص را افزایش دهند، چربیهای خوب از مغز و قلب شما محافظت میکنند.
وی خاطرنشان کرد: در حقیقت، چربیهای سالم امگا ۳ برای سلامت جسمی و عاطفی مفید هستند و گنجاندن چربی سالم بیشتر در رژیم غذایی میتواند به بهبود حال شما کمک کند، لذا با این کار میتوانید سلامت خود را بهبود دهید.
این مربی ورزشی ضمن توصیه به خوردن تخم مرغ ترجیحاً برای صبحانه گفت: تخم مرغها به طور باورنکردنی سالم هستند، بهخصوص اگر آنها را هنگام صبح بخورید چرا که غنی از پروتئین، با کیفیت بالا و دارای بسیاری از مواد مغذی ضروری هستند که مردم اغلب به اندازه کافی از آنها استفاده نمیکنند.
مجتبی کرمی، اظهار کرد: خوردن تخم مرغ صبحها، احساس سیری را افزایش میدهد و باعث میشود شخص کالری کمتری در طول ۳۶ ساعت آینده مصرف کند که این میتواند برای کاهش وزن بسیار مفید باشد.
این کارشناس تربیت بدنی با بیان اهمیت آشامیدن آب کافی برای داشتن بدن سالم، اضافه کرد: آشامیدن آب کافی برای سلامتی شما بسیار مهم است. آب آشامیدنی ممکن است به کاهش وزن، حفظ وزن و حتی کاهش میزان کالری مصرفی روزانه کمک کند.
وی اظهار کرد: نوشیدن آب قبل از غذا میتواند اشتها و جذب کالری را در طول وعده غذایی بعدی در بزرگسالان میانسال و مسنتر کاهش دهد. مهمترین چیز نوشیدن آب بهجای نوشیدنیهای دیگر است که این کار ممکن است باعث کاهش شدید قند و کالری شود.
کرمی با تاکید بر اینکه میوهها را بهجای نوشیدنیها بخورید، گفت: میوهها بسیار سالم و مفید هستند. آنها مملو از آب، فیبر، ویتامین و آنتی اکسیدانها هستند. متخصصان خوردن میوه را عاملی برای کاهش خطر بروز چندین بیماری نظیر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سرطان میدانند. از آنجا که میوهها حاوی فیبر و ترکیبات گیاهی مختلف هستند، قند آنها به طور معمول بسیار آهسته هضم میشود و موجب افزایش سطح قند خون نمیشود.
این مربی ورزشی با توصیه روش طبخ کبابی یا آبپز کردن بهجای سرخ کردن، تصریح کرد: روشی که غذا را آماده میکنید، میتواند تأثیرات آن را به میزان چشمگیری تغییر دهد. سرخ کردن و گریل کردن، روشهای محبوب برای تهیه گوشت و ماهی هستند. اما همه این ترکیبات با چندین بیماری از جمله سرطان و بیماریهای قلبی مرتبط بودهاند، پس باید در نظر داشته باشیم که روش طبخ کبابی یا آبپز برای حفظ سلامت بهتر است.
این کارشناس با بیان مزایای آهسته غذا خوردن، افزود: سرعت غذا خوردن به مقدار غذایی که میخورید و افزایش وزن ارتباط دارد. میزان اشتها، اینکه چقدر غذا میخورید و چطور سیر میشوید به هورمونها بستگی دارد. این هورمونها به مغز پیام میدهند که شما گرسنه هستید یا نه. حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد تا مغز شما این پیامها را دریافت کند. آهسته خوردن میتواند میزان کالری مصرفی را کاهش دهد و به شما کمک کند تا وزن کم کنید.
وی با تاکید بر اینکه از بشقابهای کوچکتر استفاده کنید، خاطرنشان کرد: اندازه بشقاب میتواند بر میزان خوردن تأثیر بگذارد. وقتی غذا در یک ظرف بزرگ سرو میشود، افراد تمایل دارند تا ۳۰ درصد بیشتر بخورند. با خوردن در بشقاب کوچکتر، میتوانید مغز را فریب دهید و فکر کنید که بیشتر میخورید.
مجتبی کرمی در خصوص انتخاب نان سبوسدار بهجای تصفیهشده، اظهار کرد: میتوانید بهراحتی رژیم غذایی خود را کمی سالمتر کنید و نان گندم را بهجای نان سفید انتخاب کنید. همانطور که در مورد غلات تصفیهشده که با بسیاری از مسائل بهداشتی مرتبط بودهاند، تمام غلات به انواع فاکتورهای سلامتی مربوط میشوند، از جمله خطر کاهش دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سرطان. آنها همچنین منبع خوبی از فیبر، ویتامینهای ب و چندین ماده معدنی نظیر روی، آهن، منیزیم و منگنز هستند.
پنج خاصیت فوقالعاده و علمی نارگیل
نارگیل یکی از مفیدترین میوههای موجود در طبیعت میباشد که به شکلهای مختلفی میتوان از آن استفاده کرد و دارای خواص بسیار زیاد و متعددی است. نارگیل یکی از مفیدترین میوههای موجود در طبیعت میباشد که به شکلهای مختلفی میتوان از آن استفاده کرد و دارای خواص بسیار زیاد و متعددی میباشد.
مردم به شکل معمول از آب، شیر، روغن و گوشت خوشمزه نارگیل استفاده میکنند که همه آنها از خواص متعددی برخوردار هستند. به جز مصرف خام نارگیل از این میوه در آشپزی و به خصوص پخت شیرینی به دلیل طعم فوقالعاده آن استفاده میشود. پنج خاصیت فوقالعاده و علمی این میوه عبارتند از:
۱. بسیار مغذی بوده و سرشار از انواع مواد مغذی به خصوص چربیهای سالم میباشد.
۲. برای سلامت قلب مفید میباشد.
۳. به کنترل قند خون کمک میکند.
۴. سرشار از آنتی اکسیدانها است.
۵. به راحتی میتوانید آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
نظر شما