به گزارش خبرنگار ایمنا، به دلیل شباهت این انحنای کمر به نمای ظاهری لوردهای انگلیسی در زمان ایستادن، اصطلاح "لوردوز" برای این حالت مورد استفاده قرار گرفته است. وجود این انحناها برای بدن نقشی بسیار مهم داشته و بسیاری از تواناییهای انسان در اثر همین برجستگیها و فرورفتگیها پدید میآید و توانایی ایستادن آدمی تا حد بسیار زیادی مدیون همین انحناها است. میزان انحنای ستون فقرات در یک ناحیه، بر سایر قسمتها نیز اثر گذاشته و میتواند آنها را تغییر دهد. وقتی میزان انحنای کمر به حدی بیشتر از میزان طبیعی آن میرسد برای نامیدن آن اصطلاحا از کلمه ی "هایپرلوردوزیس" یا گودی بیش از حد کمر استفاده میکنیم.
چرا گودی بیش از حد در کمر به وجود می آید؟
در حقیقت ستون فقرات توسط تعداد زیادی عضله محافظت میشود که سلامت و تعادل آنها در سلامت و نرمال بودن حالت ستون فقرات نقش بسیار مهمی ایفا میکند. عدم تعادل در عضلات نام برده یعنی قوی بودن برخی و ضعف یا گرفتگی بعضی دیگر از آنها موجب پدید آمدن ناهنجاریهایی در شکل کلی ستون فقرات خواهد شد.
به وجود آمدن گودی کمر در ستون فقرات میتواند به دلایل زایمانهای مکرر، در رفتگی دو طرف لگن،
استفاده از کفش پاشنه بلند، جابجایی ستون مهرهها به سمت جلو (میتواند مادرزادی یا اکتسابی باشد)، ضعف عضلات شکمی و عضلات خلفی ران و بازکنندههای مفصل ران، کوتاهی عضله سوئز خاصرهای و راست رانی، کوتاهی عضلات ناحیه کمری (بازکنندههای کمر)، لوردوز جبرانی ناشی کیفوز پشتی، چاقی و پوکی استخوان باشد.
یکی از دلایل به وجود آمدن لوردوز به دلیل ضعف عضلات شکمی است. که اجازه می دهد محتویات شکم به سمت جلو بیایند؛ و همراه آن ها مهره های کمری نیز به سمت جلوکشیده شوند. به این ترتیب قوس کمر افزایش می یابد.
از دیگر دلایل ایجاد لوردوز استفاده از کفشهای پاشنه بلند و غیر استاندارد است. در افرادی که کفش پاشنه بلند استفاده میکنند (کفشهای با پاشنه ۳/۵ سانتیمتر برای آقایان و ۴/۵ سانتیمتر برای خانمها) محل مرکز ثقل تغییر مییابد و بدن برای حفظ تعادل، گودی کمر را افزایش میدهد.
گودی کمر عوارزی مانند ایجاد زمینه درد، کاهش میزان تحمل پذیری، کشیدگی لگامنت طولی قدامی، فشار به ریشههای عصبی، برآمدگی شکم و کوتاهی قد دارد. به دلیل این که ستون فقرات از استخوان های محوری و اصلی بدن است انحنای بیش از حد و اختلال در انحناهای این استخوانها باعث به وجود آمدن اختلال در زندگی و عملکرد روزانه میشود. در این میان نقش عضلات شکمی، بازکننده های مفصل پا به لگن و عضله ی بزرگ پشت باسن، در ایجاد گودی بیش از حد کمر، پُر رنگ تر از سایر عضلات این ناحیه است.
آیا درست نشسته اید؟
اغلب ما بدون این که خودمان آگاه باشیم در بسیاری از اوقات روز با بد نشستن و استفادهی ناصحیح از ستون فقراتمان به تخریب و پیری زودرس آن دامن می زنیم. بسیاری از دردهای گردن، کتف، شانه، کمر و… در اثر ناآگاهی از طرز استفاده صحیح از بدن به وجود میآیند. نشستن، خوابیدن و ایستادن، چنانچه حالت صحیح آن رعایت نشود موجب ایجاد لورودز خواهد شد.
توجه داشته باشید که پوشیدن کفش پاشنه بلندموجب افزایش گودی کمرتان خواهند شد. از تقویت عضلات شکم، باسن و کمر غافل نباشید. قوس کمر تا بیش از ۹۰درصد با شنا کردن بهبود مییابد.
بهترین راه بهبود گودی کمر ورزش کردن به خصوص ورزش شنا است که میتواند تا حد بسیاری زیادی در رفع آن موثر باشد؛ چرا که قرار گرفتن روی آب باعث بیوزنی و تقویت عضلات میشود. به علاوه ورزش صبحگاهی، فیزیوتراپی و ورزشهای ویلیامز نیز میتوانند نسبت به بسیاری از کمربندهای کمری و طبی مفید و موثر واقع شوند.
منبع: هیئت پزشکی ورزشی اصفهان
نظر شما