به گزارش خبرگزاری ایمنا، شیوع دیابت از مجموعه بیماریهای کرونا، سل، ایدز و مالاریا بیشتر است و در سال ۲۰۲۱، ۷.۶ میلیون نفر بر اثر دیابت جان خود را از دست دادند و این در حالی است که در سه سال دوران کرونا این تعداد جان باخته در جهان گزارش شده است و پرخوری، تغذیه نامناسب، کم تحرکی (اضافه وزن و چاقی)، استرس، سیگار و مصرف دخانیات و الکل منجر به دیابت میشود.
مبتلایان به دیابت در شرایط سختی قرار دارند و زخم پا، کوری چشم، نارسایی کبد و کلیه و سکته قلبی و مغزی از خطرات دیابت است، هر بیمار دیابتیک دو تا سه برابر افراد عادی در بیمارستان بستری میشوند و خدمات بیمارستانی آنها پرهزینه است که در این میان کمبود تختهای CCU موضوع نگران کنندهای است.
هزینه دیابت در ایران سالیانه حدود ۱۰ تا ۱۰ میلیارد دلار است که اگر مشکلات کلیوی و قلبی مبتلایان به دیابت به این هزینهها اضافه شود، این رقم به ۱۰ تا ۲۰ برابر خواهد رسید، از این رو تعداد کمی از مبتلایان به دیابت میتوانند تحت پوشش کامل درمان دولتی قرار بگیرند و بیش از ۷۰ درصد آنها تحت مراقبت نیستند.
در جهان ۵۷۳ میلیون نفر مبتلا به دیابت گزارش شده است، اظهار کرد: آمار مبتلایان به دیابت از آمار پیشبینی شده سازمان جهانی بهداشت در بازه ۱۰ ساله (از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰) بیشتر بوده و شیوع دیابت در خاورمیانه بیشتر از نقاط دیگر جهان است و طبق پیشبینی برای سال ۲۰۴۵، میزان مبتلایان به دیابت در خاورمیانه به ۸۷ درصد افزایش خواهد یافت.
در جهان از هر ۱۰ نفر یک نفر و در ایران از هر هفت نفر یک نفر مبتلا به دیابت است و طبق مطالعه پیمایش عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر در ایران (استپس) سال ۱۳۹۹، آمار مبتلایان به دیابت در افراد بالای ۲۵ سال به ۶۸.۱۳ درصد افزایش داشته است که این میزان در سال ۱۳۹۵، ۶۸.۱۱ درصد بود و حفظ ثبات رقم ۶۸.۱۱ درصد هدفی است که از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۴۰۴ برای دیابت در سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر تعریف شده است، بنابراین نمیتوان کاهش میزان ابتلاء به دیابت را از اهداف قرار داد.
در سال ۱۳۹۳ اضافه وزن و چاقی میان دانش آموزان ۱۴ درصد گزارش شد که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد و این زنگ خطری برای ابتلاء به دیابت است، از این رو آموزش و پرورش برای اطلاع رسانی در این امر باید نقش مؤثری ایفا کند. در همین راستا یک ساعت ورزش به صورت هفتگی در مدارس کفایت نمیکند، بلکه دانش آموزان به صورت روزانه نیاز به یک ساعت تحرک دارند.
در راستای کنترل دیابت و فشار خون امروز _بیست و دوم آذر_ معاونت بهداشت وزارت بهداشت امروز اعلام کرده است که ۱۴ میلیون و ۱۷۶ هزار و ۲۷۳ نفر تا امروز در «پویش ملی سلامت» در زمینه بیماریهای پرفشاری خون و دیابت در سطح کشور، غربالگری شدهاند، از این تعداد ۳۰۱ هزار و ۸۱۸ نفر با احتمال ابتلاء به پرفشاری خون و ۱۹۷ هزار و ۵۶۱ نفر با احتمال دیابت شناسایی شدند، همچنین در ۲۴ ساعت گذشته یک میلیون و ۴۹ هزار و ۱۵۷ نفر در این پویش غربالگری شدند که از این تعداد ۳۰ هزار و ۳۹ نفر با احتمال پرفشاری خون و ۱۵ هزار و ۹۶۹ نفر با احتمال دیابت شناسایی شدند.
منظور از «احتمال دیابت» قند خون ۱۲۴ به بالا و منظور از «احتمال پرفشاری خون»، عدد ۱۴۰ روی ۹۰ میلیمتر جیوه (۱۴ روی ۹) به بالا است، لازم به ذکر است، پویش ملی سلامت از بیستم آبان آغاز شده و تا نیمه دی ماه ادامه خواهد داشت.
بیش از ۱۱۰ هزار نفر در پویش غربالگری فشار خون و دیابت در منطقه کاشان شرکت کردهاند
دکتر کورش ساکی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به آغاز این پویش از بیستم آبان ماه با هدف غربالگری پرفشاری خون و دیابت همه افراد ۱۸ سال و بالاتر (متولدین قبل از ۲۰/۰۸/۱۳۸۴ گفت: ۱۱۴ هزار نفر از این دو شهرستان در پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا شرکت کردند، از این تعداد ۳۲۶۴ نفر مشکوک به فشارخون جدید، ۱۶۳۶ نفر مشکوک به دیابت جدید، ۱۶۱۶۵ بیمار مبتلا به فشارخون و ۱۴۳۹۹ بیمار مبتلا به دیابت شناسایی و در مراکز خدمات جامع سلامت دانشگاه علوم پزشکی کاشان تحت پوشش مراقبت و درمان قرار گرفتند.
وی ادامه داد: با بیان اینکه این تعداد، ۳۲ درصد جمعیت ۱۸ سال به بالای شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل را شامل میشود، تصریح کرد: در این پویش ملی افراد با تکمیل پرسشنامهای در خصوص سابقه دیابت و فشار خون بالا دارای پرونده سلامت میشوند و در صورت تشخیص بیماری تحت کنترل و درمان قرار میگیرند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کاشان با تاکید بر اینکه بیماری دیابت و بیماری پرفشاری خون از همین دست بیماریهای خاموش هستند، گفت: بیماران ممکن است سالها از اینکه مبتلا هستند بیخبر باشند، از طرفی ممکن است برخی بگویند اینکه خوب است که یک بیماری بدون علامت باشد و رنجی نداشته باشد، هرچند باید یادآوری کرد که هرچند در ابتدا به ظاهر علامتی ندارند، اما در درون بدن مشغول آسیب زدن هستند و زمانی که علامتدار میشوند ممکن است در نقاط مختلف بدن آسیبهایی را وارد کرده باشند.
وی با تاکید بر اینکه بیماریهای قلبی و عروقی از مهمترین علل مرگومیر در جامعه محسوب میشود، یادآور شد: بیماری فشارخون شرایطی را برای ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی فراهم میکند و سکتههای مغزی نیز بهطور عمده با علل زمینهای همچون فشارخون شکل میگیرد و دیابت و قند بالا هم زمینهساز بیماریهای کلیوی، آسیب بافت قلبی و عروقی و سایر بیماریها بوده، اما با پیشگیری قابل کنترل است و برای کمک به تشخیص زودهنگام بیماری خفته و پنهان پرفشاری خون و دیابت در جامعه، وزارت بهداشت تصمیم به راهاندازی پویش ملی «غربالگری پرفشاری خون و دیابت» در سنین ۱۸ سال به بالا گرفت.
ثبت سالانه ۱۰۰ هزار مورد مرگومیر در کشور در پی فشار خون / ۷ میلیون ایرانی دیابت دارند
حمید گلهداری، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان اظهار کرد: سالانه در سراسر جهان شاهد مرگومیر حدود ۵۸ میلیون نفر هستیم که از این تعداد، ۲۸ میلیون مورد مرگومیر به علت ابتلای افراد به بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها و بیماریهای ریوی است.
وی با بیان اینکه از ۲۸ میلیون مرگومیر ثبت شده ناشی از بیماریهای غیرواگیر، ۱۷ میلیون میلیون مورد مربوط به ابتلای افراد به دیابت و پرفشاری خون است، افزود: در طول سه سال همهگیری بیماری کرونا، حدود شش میلیون و ۷۰۰ هزار مورد مرگومیر ثبت شد و قابل توجه است که میزان مرگومیر ناشی از دیابت در یک سال برابر با شش میلیون و ۷۰۰ هزار نفر است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به ثبت حدود ۱۰ میلیون مرگومیر در یک سال بر اثر فشار خون، تصریح کرد: بر اساس آمارها، حدود ۳۸۰ هزار نفر در طول یک سال در ایران جان خود را از دست میدهند که فوت ۱۰۰ هزار نفر از آنها در پی ابتلاء به فشار خون بوده است.
وی ادامه داد: چهار عامل اصلی بیماریهای غیرواگیر شامل کم تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف مشروبات الکلی و استعمال دخانیات است و بر همین اساس، سازمان بهداشت جهانی در راستای رساندن میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای غیرواگیر افراد کمتر از سن ۷۰ تا سال ۲۰۳۰، به حدود ۳۳ درصد گام برمیدارد.
گلهداری گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، حدود ۳۳ درصد جمعیت کشور برابر با ۲۳ میلیون نفر و حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در استان اصفهان مبتلا به بیماری فشار خون هستند که از تعداد مبتلایان استان اصفهان، حدود ۴۰۰ هزار نفر از ابتلاء به بیماری فشار خون آگاهی ندارند و تنها بیماری حدود ۱۵.۵ درصد افراد مبتلا به فشار خون کنترل میشود.
وی با اشاره به اینکه آمار ابتلاء به دیابت در کشور حدود ۱۴ درصد جمعیت است، اضافه کرد: براساس برآوردهای انجام شده، حدود هفت میلیون نفر از جمعیت ایران و حدود ۴۶۰ هزار نفر در استان اصفهان مبتلا به دیابت هستند که از تعداد مبتلایان به این بیماری در اصفهان، ۶۰ هزار نفر از ابتلاء به بیماری خود آگاهی ندارند.
صرفهجویی در حوزه درمان با پیشگیری در حوزه بهداشت
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان با بیان اینکه در خوشبینانهترین حالت، دیابت حدود ۲۲ درصد معادل ۱۰۰ هزار نفر در استان اصفهان با دارو کنترل میشود، افزود: پیشگیری در حوزه بهداشت، یکی از عوامل اثرگذار در صرفهجویی هزینههای درمان است و براساس برآوردها، هر یک دلار هزینه شده در حوزه بهداشت و پیشگیری، برابر با صرفهجویی پنج دلار در حوزه درمان است.
وی با بیان اینکه فعالیت جدی در حوزه پیشگیری یکی از راههای تأمین سلامت افراد جامعه و ورود به اقتصاد سلامت است، تصریح کرد: در واقع هزینه در حوزه بهداشت و پیشگیری، به عنوان سرمایهگذاری در اقتصاد سلامت به شمار میرود.
شرکت بیش از ۳۵۰ هزار اصفهانی در پویش همگانی غربالگری پرفشاری خون و دیابت
گلهداری با اشاره به انجام غربالگریها پیش از آغاز اجرای پویش همگانی غربالگری پرفشاری خون و دیابت، ادامه داد: پویش همگانی غربالگری پرفشاری خون و دیابت با هدف فراخوان، توجیه و آموزش افراد جامعه از بیستم آبان آغاز شد و تا چهاردهم دیماه ادامه خواهد داشت.
وی اضافه کرد: تاکنون ۳۵۰ هزار و ۵۶۹ نفر از استان اصفهان در این پویش ملی شرکت کردهاند، ۱۰ هزار و ۱۴۰ نفر مشکوک به فشار خون بالا، ۴۰۱۸ نفر مشکوک به دیابت و ۳۱ هزار و ۶۸۸ نفر مشکوک به پره دیابت در جمعیت بالای ۱۸ سال تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شناسایی شدهاند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان خاطرنشان کرد: اطلاعرسانی و فراخوان افراد با اقداماتی از جمله مراجعه حضوری، فعالیتهای رسانهها و فضای مجازی، نصب بنر در سطح شهرستانها، حضور در نماز جماعت، نماز جمعه، کارخانجات و ادارات انجام شده است و امیدواریم شاهد نتایج مطلوبی از این طرح باشیم.
با این اوصاف؛ فشار خون بالا از علتهای شایعی است که زمینه بروز بسیاری از مشکلات قلبی را فراهم میکند، سبک زندگی غیر استاندارد و وجود برخی از بیماریها در بدن انسان باعث میشود تا فشار خون انسان بالا برود، دیابت نوع دو از عمده دلایلی است که موجب فشار خون بالا در برخی از افراد میشود؛ دیابت نوع دو و فشار خون بالا از عواملی هستند که به تنهایی میتوانند آسیبهای جبران نشدنی را به قلب انسان ایجاد کنند؛ دیابت نوع دو علاوه بر آسیبهای زیادی که به دلیل بالا رفتن قند خون به رگهای خونی وارد میکند، با افزایش فشار خون نیز احتمال بروز بیماریهای قلبی را افزایش میدهد، کنترل نشدن بیماری دیابت نوع دو در کنار افزایش فشار خون علاوه بر حمله و سکتههای قلبی باعث آسیبهای جدی در ناحیه چشم، پا و کلیه نیز میشوند.
نظر شما