به گزارش ایمنا، مدیتیشن از جمله روشهایی است که تأثیرات مثبتی را بر فرد میگذارد و در ادامه میتواند سلامت روانی اشخاص را تضمین کند. این روش دارای فواید و اثرات خوب و مفیدی است. در مدیتیشن فرد یاد میگیرد که بدون قضاوت به افکار و احساسات خود بنگرد و آنها را بهتر درک کند.
مراقبه یا مدیتیشن چیست؟
به زمانی که ذهن را در بدن متمرکز کنند، مدیتیشن میگویند. به این ترتیب که فرد کم کم به درون خود توجه میکند تا جسم و ذهن خود را به آرامش برساند.
فواید مدیتیشن چیست؟
- یادگیری یک مهارت
- کاهش استرس
- کنترل اضطراب
- بهبود سلامت عاطفی
- خودآگاهی
- توجه بیشتر
- کاهش کم حافظگی مربوط به سن
- ایجاد مهربانی
- کمک به مبارزه با اعتیاد
- بهبود خواب
- کمک به کاهش درد
- کاهش فشار خون
انواع مدیتیشن
- مدیتیشن تمرکزی Concentration Meditation
- مدیتیشن تفکری Mindfulness Meditation
مدیتیشن تمرکزی چیست؟
همانطور که از اسم این نوع مدیتیشن پیداست، فرد بر روی تنفس، صدا و حتی حرکات مشخصی تمرکز میکند. برای مثال در این تمرین، با دیدن گل زرد به خود آرامش میدهد.
مدیتیشن تفکری چیست؟
مدیتیشن تفکری، دقت فرد را روی حواس خود زیاد میکند. در این نوع مدیتیشن، فرد بدون اینکه فعالیت خاصی انجام دهد، فشارهای وارد شده به حواس و ذهن را از بدن خارج میکند.
فرق یوگا و مدیتیشن چیست؟
یوگا تمریناتی است که فرد برای نرمش بدن خود انجام میدهد اما هدف از این انجام این تمرینات، رسیدن به آرامش است اما در مدیتیشن افراد معمولاً در گوشهای مینشینند و با چشمانی بسته روی نفسهایشان تمرکز میکنند. این فعالیت در زمان طولانی میتواند فواید زیادی را به دنبال آورد.
چگونه مدیتیشن را شروع کنیم؟
- برای اینکه این فعالیت را انجام دهید در وهله اول بهتر است، مکانی را پیدا کنید که آرام و خلوت باشد و چیزی حواس شما را پرت نکند و یا برای شما ایجاد مزاحمت نکند.
- طوری بنشینید که کمرتان خم نشود به طوری که سرتان با ستون فقرات تراز است. سپس دستهای خود را روی رانهایتان قرار دهید.
- اگر روی یک صندلی نشستهاید، پاهای خود را روی زمین به صورت صاف بگذارید. اما اگر میخواهید به صورت چهار زانو روی زمین بنشینید، بهتر است که زانوها و قوزک پای خود را به شکلی قرار دهید که در طول انجام مدیتیشن دچار بی حسی نشوند.
- حالا چشمان خود را ببندید. ولی اگر میخواهید که چشمان خود را باز نگه دارید، سعی کنید که روی چیز خاصی تمرکز نکنید.
- در این مرحله موقعیت خود را تنظیم کنید و به نفسهای خود توجه کنید. به خارج شدن هوا و حرکت آن و دم و بازدم خود توجه کنید.
- با هر دم و بازدم شروع به شمارش نفسهای خود کنید و روی تنفس خود تمرکز کنید. این شمارش را تا جایی ادامه دهید که به عدد ۱۰ برسد سپس مجدداً از عدد ۱ شروع کنید و شمارش را ادامه دهید.
- اگر در حین شمارش حواس شما پرت شد، از ناراحتی و عصبانیت خود بپرهیزید و بدانید که این یک اتفاق طبیعی است و ممکن است برای هرکس اتفاق بیفتد. در این هنگام سریع به شمارش برگردید.
- زمان مدیتیشن بهتر است حدود ۲۰ دقیقه طول بکشد. اما اگر فقط ده دقیقه یا پنج دقیقه هم طول بکشد، مشکلی ندارد.
- پس از اینکه مدیتیشن تمام شد، کم کم چشمان خود را باز کنید و به آرامی از جای خود بلند شوید. بدن خود را صاف کنید و از این احساس آرامشی که به شما هدیه شده است، لذت ببرید.
مدیتیشن مانترا
در این نوع از مدیتیشن عبارت یا جملهای را بارها میگوئیم که به آن مانترا گفته میشود. بهتر است در این روش، فرد تمرینات خود را زیر نظر استاد انجام دهند چراکه در غیر این صورت مشکلات زیادی برای او به وجود میآید.
نکاتی در مورد انجام مدیتیشن
- اگر زمانی که در حین انجام تمرینات، به احساس سر درد، نفس نفس زدن و یا دردهای مزمن دست پیدا کردید، از ادامه دادن تمرینات دست بکشید و به پزشک مراجعه کنید.
- برای موفق شدن در مدیتیشن به صبر، حوصله و پشتکار نیاز است. دقت کنید که اگر این سه مؤلفه را کنار بگذارید، موفق نخواهید شد.
- همه افراد میتوانند مدیتیشن را انجام دهند. شما مجبور نیستید که تبدیل به فردی مذهبی شوید تا بتوانید این تمرینات را انجام دهید.
- برخی از مزایا و فواید مدیتیشن میتواند به سرعت آغاز شود.
نظر شما