به گزارش خبرنگار ایمنا، تخم مرغ ازجمله مواد غذایی است که باید در گروهبندی «سوپرغذاها» (superfoods) قرار بگیرد. تخم مرغ بهدلیل داشتن ویتامینها و مواد معدنی فراوان نظیر ویتامین Aو ویتامینB و ویتامین E و همچنین داشتن پروتئین فراوان یکی از مناسبترین غذاها برای رژیم غذایی ورزشکاران است. از فواید بیشمار تخم مرغ میتوان به کمک به سلامت چشم و جلوگیری از بیماریهای قلبی اشاره کرد، واقعیت این است که خوراکی با این همه خواص سالم در رژیم غذایی امروزی بسیار کم پیدا میشود.
تخم مرغ معجون سلامتی است
تخم مرغ به عنوان «معجون سلامتی» یکی از معدود غذاهای کامل و مغذی طبیعی است که نیازهای بدن را به طور متعادل تأمین میکند، اما، گران شدن این محصول غذایی، باعث شده تا سبد غذایی فقرا از تخم مرغ خالی شود.
تخم مرغ یکی از مغذیترین، سالمترین و پرمصرفترین مواد غذایی در جهان است که نیازهای بدن را به طور متعادل تأمین میکند. عمده ترین ویژگی تخم مرغ و وجه تمایز آن با سایر مواد غذایی، ترکیب پروتئین با کیفیت بالا (دارای تمام ۹ اسید آمینه ضروری) و مقادیر قابل توجه ویتامینها و مواد معدنی ضروری مانند ید، فسفر، روی، آهن، سلنیم و کلسیم آن است.
علاوه بر این کولین تخم مرغ، صرف نظر از تأثیر قابل توجه بر روی عملکرد مغز و سیستم عصبی، بر روی سلامت قلب و عروق نیز مؤثر است و توانایی یادگیری را در دوران زندگی تقویت میکند.
۱۰ خاصیت سوپر غذای سرشار از ویتامین و پروتئین
- سرشار از مواد مغذی
- حاوی کلسترول
- تخم مرغ HDL (کلسترول خوب) را بالا میبرد
- سرشار از کولین است
- کاهش ریسک ابتلاء به بیماریهای قلبی
- حاوی آنیت اکسیدان و مفید برای سلامت چشمها
- غنی شده با امکا سه و پایین آمدن تری گلیسیرید
- حاوی پروتئین کامل با مقدار لازم آمینو اسیدها
- کاهش خطر بروز سکته و بیماریهای قلبی
- خاصیت سیر کنندگی و کمک به کاهش وزن
مصرف سه تخم مرغ در روز بیخطر است
تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین B۱۲ نیز هست و با توجه به نقش این ویتامین در روند تبدیل هموسیستئین به مولکولهای بی خطر احتمال میرود که در کاهش احتمال خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی-عروقی، اسکیزوفرنی و آلزایمر و برخی سرطانها نقش داشته باشد.
همچنین از آنجایی که تخم مرغ با حجم کمتر، منبع انرژی مناسبی برای بدن است، ماده غذایی مناسبی برای کاهش وزن در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی است.
مطالعات علمی بهوضوح نشان میدهد که مصرف سه تخم مرغ کامل در روز کاملاً بیخطر است. هیچ نتیجهای مبنی بر مضر بودن تخم مرغ وجود ندارد؛ آنها تحت عنوان «بخشی نامعلوم» که هنوز به تحقیقات گستردهتری نیاز دارد دستهبندی میشوند. تخم مرغ یکی از عالیترین غذاهای طبیعی است.
جدا از خواص تخم مرغ، دسترسی به آن بسیار راحت است و میتوان با هزینهای پایین آن را تهیه کرد. همچنین میتوان با استفاده از تخم مرغ در ترکیب با اکثر مواد غذایی خوراکی عالی و لذیذی داشت.
چه افرادی نباید در مصرف تخم مرغ زیاده روی کنند؟
- افرادی که دارای چربی و کلسترول بالا هستند.
- افرادی که دچار غلظت خون میباشند زیرا تخم مرغ حاوی آهن و ویتامین B ۱۲ به مقدار بالایی بوده که باعث خونسازی میشوند.
- افراد مبتلا به دیابت
- افرادی که دارای وزن زیاد هستند.
- افراد مبتلا به بیماریهای کبدی از قبیل کبد چرب
- افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند.
مصرف تخم مرغ برای کدام گروههای سنی لازم است
در برنامه غذایی کودک بعد از شش ماهگی باید تخم مرغ وجود داشته باشد تا ضمن تأمین بخشی از نیازهای غذایی کودکان از ابتلاء به کوتاه قدی این گروه سنی پیشگیری شود. تخم مرغ به دلیل داشتن پروتئین و ویتامینهای فراوان یکی از اقلام غذایی ضروری در برنامه غذایی مادران باردار نیز هست.
مصرف روزانه تخم مرغ، به صورت آب پز (زرده و سفیده کاملاً سفت)، در تمامی گروههای سنی (کودکان، نوجوانان، زنان باردار و شیرده، ورزشکاران و تمامی بزرگسالان سالم) توصیه میشود؛ به جز در مواردی که فرد مبتلا به بیماریهای چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، فشارخون بالا و کلسترول بالا باشد یا سابقه این بیماریها در خانواده فرد وجود داشته باشد که در این صورت این افراد میتوانند روزانه از سفیده تخم مرغ که سرشار از پروتئین و فاقد چربی است، مصرف کنند و در خصوص زرده تخم مرغ توصیه بر این است که حداکثر سه عدد زرده تخم مرغ در هفته به شکل تخم مرغ ساده و یا استفاده شده در سایر غذاها مثل انواع کوکو و کتلت و…، مصرف شود.
تأثیر خوردن تخم مرغ در پیشگیری و درمان کرونا
متخصصان تغذیه تاکید دارند عملکرد سیستم ایمنی بدن نقشی مهمی در پیشگیری از بیماریها از جمله بیماری ویروس کرونا دارد که یکی از مهمترین عواملی که عملکرد مطلوب این سیستم را مختل میکند، سوءتغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است.
با برخورداری از الگوی غذایی سالم، علاوه بر پیشگیری و بهبود روند درمان؛ میتوان در دوران بازتوانی، به تسریع در فرآیند ترمیم سیستم ایمنی، ترمیم بافتهای آسیب دیده و بازگشت به فیزیولوژی نرمال بدن و جلوگیری از ابتلای دوباره، کمک کرد.
تخم مرغ، این معجون سلامتی، یکی از کاملترین و ارزانترین منابع پروتئینی با ضریب پروتئینی ۹۳.۷ درصد؛ دارای بالاترین زیست فراهمی نسبت به سایر منابع پروتئینی است و این در حالی است که ارزش بیولوژیکی برای شیر ۸۴.۵ درصد، ماهی ۷۶ درصد و گوشت گاو ۷۴.۳ درصد تعیین شده است که استفاده از آن در رژیم غذایی در این برهه زمانی حساس به دلیل همه گیری بیماری کرونا بسیار مهم است.
همچنین مقادیر قابل توجه ویتامینهای موجود در تخم مرغ شامل ویتامینهای گروه B( ریبوفلاوین، فولات، B۶ و B۱۲)، A، D و E و نیز روی موجود در آن، برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بسیار مفید و مؤثر است و نیز در پیشگیری و در دوران ابتلاء و نقاهت بیماران کرونایی، مصرف روزانه آن توصیه میشود.
آیا مصرف تخم مرغ، باعث افزایش کلسترول خون میشود
چربیهای اشباع شده به ویژه از نوع ترانس موجود در غذا بیشترین تأثیر را بر روی سطح کلسترول خون میگذارند و در این بین، کلسترول غذا نقشی ندارد. طبیعی است وقتی که چربیهای اشباع نشده، جایگزین چربیهای اشباع شده شوند، کلسترول خون پایین میآید.
عمده چربی موجود در زرده تخم مرغ از نوع غیر اشباع است، بنابراین ارتباط قابل توجهی با افزایش کلسترول خون نداشته و کلسترول آن، اثر مضری بر روی کلسترول خون و برای قلب و کبد ندارد. جالب است، بدانیم مصرف تخم مرغ به صورت غیر مستقیم، موجب کاهش مرگ و میر ناشی از حمله قلبی میشود.
بیشترین تحقیقات علمی اخیر نشان داده؛ خوردن تخم مرغ در گروههای جمعیتی مختلف دنیا و یا در داخل یک گروه جمعیتی خاص، ارتباطی با کلسترول خون ندارد در تخم مرغ فقط یک سوم اسیدهای چرب آن از نوع اشباع بوده و کلسترولی هم که در اثر خوردن تخم مرغ در بدن تولید میشود از نوع HDL (کلسترول خوب) و LDL کم آتروژنیک است.
بهترین روش پختن تخم مرغ چیست؟
بهترین روش آبپز است، جهت جلوگیری از شکستن پوسته تخم مرغ ابتدا آنرا به مدت ۲۰ دقیقه خارج از یخچال قرار دهید سپس آنرا در قابلمهای که آب کاملاً تخم مرغ را دربر گیرد روی شعله متوسط گاز قرار دهید وقتی آب به جوش امد شعله را کمی کاهش داده و اجازه دهید تخم مرغ ۵ دقیقه در آب در حال جوشیدن بماند، همچنین ابتدا یک قاشق غذا خوری نمک به آب اضافه کنید کمک بسزایی در جلوگیری از شکستن پوسته تخم مرغ میکند.
چگونگی تشخیص تخم مرغ تازه از تخم مرغ فاسد یا نامناسب؟
فارغ از اینکه باید به تاریخ تولید و انقضا تخم مرغ توجه کرد روش دیگری نیز برای تشخیص وجود دارد.
تخم مرغ خام را در یک لیوان یا کاسه پر از آب گذاشته اگر تخم مرغ در ته آب در لیوان و کاسه ماند نشان از تازه و قابل مصرف بودن آن است اما اگر تخم مرغ به سطح آب آمد یعنی نامناسب است و آنرا مصرف نکنید.
توصیههای بهداشتی در هنگام خرید تخم مرغ
به رغم اینکه دیگر نمیتوان تخم مرغ خورد، اما اگر قرار است این فرآورده غذایی را تهیه کنیم، بهتر است حداقل نکات بهداشتی را مورد توجه قرار دهیم که عبارتند از:
- پوسته تخم مرغ غیر بسته بندی در معرض آلودگیهای محیطی و ترشحات تنفسی افراد مختلف است، بنابراین در شرایط همه گیری کرونا ویروس از خرید و مصرف تخم مرغ غیر بسته بندی خودداری کنید.
- تخم مرغ را در بسته بندیهای بهداشتی خریداری و بسته بندی آن را ضدعفونی کنید.
- تخم مرغ بسته بندی شده را با بسته اصلی آن در یخچال نگهداری کنید.
- بلافاصله پس از خرید تخم مرغ، آن را در یخچال بگذارید.
- تخم مرغ را از فروشگاههایی که مبادرت به نگهداری تخم مرغ در یخچال میکنند، خریداری کنید.
- تخم مرغهای غیر بسته بندی را به دلیل اینکه دارای امکان شکستگی، ترک و آلودگی هستند، خریداری نکنید.
- اگر در طی حمل به منزل تخم مرغی ترک برداشت و یا شکست محتویات آن را در یک ظرف تمیز و درپوش دار ریخته، در یخچال نگهداری و طی حداکثر دو روز آن را مصرف کنید.
برای نگهداری تخم مرغ را شستشو ندهید
هرگز تخم مرغ را برای نگهداری نشویید، زیرا راه ورود میکروب از طریق منافذ موجود روی پوسته باز میشود و آلودگی به داخل آن راه مییابد، ولی بسته بندی آن را ضدعفونی کنید.
بهترین درجه حرارت نگهداری تخم مرغ در یخچال صفر تا ۴ درجه سانتی گراد و رطوبت ۸۵ درصد است. گرمای بیش از حد باعث تسریع در کاهش کیفیت تخم مرغ و افزایش سرعت فاسد شدگی آن میشود که این موضوع، باعث مخلوط شدن زرده و سفیده میشود.
تخم مرغ دارای روزنههای بسیاری در سطح پوسته خود است و از این طریق قادر است بوی سایر مواد غذایی را به خود جذب کند، برای جلوگیری از این امر تخم مرغها را در بسته بندی خود در یخچال نگهداری کنید. تخم مرغ تازه را میتوان حدود چهار هفته در یخچال نگهداری کرد. تخم مرغ نیز مانند همه مواد غذایی باید تاریخ مصرف مناسبی داشته باشد.
نظر شما