در این مقاله میخوانیم معده درد عصبی چیست؟ چه علائم و دلایلی دارد و چطور درمان میشود؟
معده درد عصبی
معده درد عصبی رایجتر از آن است که فکر را میکنید! بسیاری از عوارض معده درد عصبی، به عنوان مشکلات تنفسی، قلبی، یا حتی دردهای موضعی بهاشتباه تشخیص داده میشوند. وقتی معده تحتفشار قرار میگیرد، با انقباض عضلات نزدیک به خود تلاش میکند تا مشکل را حل کند؛ این گرفتگیها در نزدیکی قفسه سینه باعث میشوند تا فرد بهاشتباه فکر کند که عضلات قلب او در حال انقباض هستند.
از طرف دیگر، وقتی رفلاکس یا برگشت اسید معده اتفاق میافتد، این اسید به مسیر تنفسی و مری آسیب میزند و باعث میشود تا تنفس دشوار شود. این حالت مخصوصاً در حالت خوابیده تشدید میشود و فرد احساس میکند که نفسش بالا نمیآید!
فارغ از این مشکلات، درد معده بهتنهایی میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند. بیاشتهایی مفرط، مشکلات گوارشی، ناتوانی در بلع غذا و حالت تهوع مزمن فقط برخی از این مشکلات هستند. دلیل معده درد عصبی، استرس و اضطراب نیست؛ اما استرس و اضطراب باعث تشدید یا پیشرفت آن میشود.
ارتباط عصب و معده
بخشهای مختلف بدن ما به اشکال مختلفی با یکدیگر متصل هستند. وقتی دچار استرس و اضطراب میشویم، هورمونها و نوروترنسمیترهای مختلفی در سراسر بدنمان ترشح میشوند تا توانایی دادن پاسخ مناسب به واقعه استرسزا را داشته باشیم. این تغییرات در بدن عوارض جانبی ای مثل ازبینبردن باکتریهای معده و روده، افزایش میزان اسید معده و... را دارند.
در شرایط عادی، بدن قادر به جبران این عوارض جانبی هست؛ اما وقتی استرس و اضطراب یا ترس یا ناراحتی به صورت مزمن وجود داشته باشد، جبران آسیبها بسیار دشوار میشود.
به پزشک مراجعه کنیم یا روانشناس؟
در مواجهه با معده درد، بسیاری از افراد سردرگم میشوند که آیا صرفاً با کاهش استرس مشکل معدهشان نیز حل خواهد شد یا حتماً باید تحت درمان پزشکی قرار بگیرند؟
برای یافتن جواب این سوال باید به شواهد مراجعه کنیم. اگر هر بار با افزایش استرس مشکلات معده شما نیز بیشتر میشوند و با کاهش استرس از بین میروند، مشکل شما کاملاً عصبی است و نیازی به درمان مشکلات معده ندارید. پس نیازمند مشاوره اضطراب هستید. از طرف دیگر در حالی که مشکلات معده همیشه وجود دارند و با استرس فقط بدتر میشوند، بهتر است برای جلوگیری از مشکلاتی مثل زخم معده، حتماً برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
مقابله با معده درد عصبی
اگر به دلیل معده درد عصبی به پزشک مراجعه کنید و مشکل جسمی ای نداشته باشید، دکتر فقط به شما میگوید که حرص نخورید! ممکن است با خود بگویید چطور میشود با این شرایط حرص نخورد! در این بخش راهکارهایی را بررسی میکنیم که به کاهش استرس و درد معده کمک میکنند.
1- کنترل استرس
مهارت کنترل استرس یک مهارت اکتسابی است که شامل موارد بسیار گستردهای میشود. همه افراد در زندگی خود با شرایط نامناسب یا استرسزایی مواجه میشوند که بدون واکنش صحیح، میتوانند آسیبزننده باشند. کنترل استرس برای هر فرد، روش خاص و منحصر به خود را دارد و خود فرد باید با امتحانکردن روشهای مختلف، روش خود را پیدا کند.
برای مثال فعالیتهایی مثل آشپزیکردن، نقاشیکردن، پیادهروی، صحبتکردن همگی روشهایی هستند که برای برخی افراد در کاهش استرس بسیار مؤثر هستند.
2- سلامت معده و روده
با وجود اینکه در بسیاری از موارد افرادی که درگیر معده درد عصبی هستند، معده آنها مشکل خاصی ندارد؛ با این وجود میتوان با بهبود سلامت معده به بهبود کمک کرد. باکتریهای مفید معده جزو بخشهای اصلی هضم و تجزیه غذا هستند و استرس میتواند آن را از بین ببرد. با مصرف غذاهای پروبیوتیک که حاوی باکتریهای مفید هستند میتوان این مشکل را حل کرد.
از طرف دیگر، با وجود اینکه در درگیری با معده درد عصبی عملکرد معده تحتتأثیر قرار میگیرد، با مصرف غذاهای سبکتر، فیبر بیشتر، شکر و روغن کمتر و مصرف ویتامینها و مواد آلی مورد نیاز بدن به هضم بهتر کمک کرد.
3- تغییر رژیم غذایی
علاوه بر معده درد عصبی، برخی از مشکلات خفیف سلامت معده با تغییر رژیم غذایی قابلحل است. رویآوردن به غذاهایی که با حجم کمتر، انرژی بیشتری به شما میدهند و پر نکردن معده، به طور کلی توصیه خوبی است. علاوه بر این، مصرف غذاهای گرم و دوری از غذاهای سرد و همینطور گشنه نگهنداشتن خود و مصرف سبزی بیشتری فواید بیشتری خواهند داشت.
4- فعالیت بدنی
فعالیت بدنی تأثیر مثبت بسیار زیادی بر استرس دارد. ورزشکردن نهتنها باعث کاهش استرس میشود، بلکه بدن شما را برای دفعات بعدی که با استرس مواجه میشوید آماده میکند.
کلام آخر
معده درد عصبی مشکل رایجی است و میتواند عوارض زیادی برای سلامتی داشته باشد. استرس و اضطراب تشدید کننده معده درد هستند؛ اما دلایل دیگری مثل زخم معده، رفلاکس معده یا نابود شدن باکتریهای مفید باعث درد و ناراحتی میشود؛ بنابراین مراجعه به پزشک توصیه میشود.
منابع:
- https://www.healthline.com/health/nervous-stomach
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321611#treatment
- https://www.uchicagomedicine.org/forefront/gastrointestinal-articles/2024/january/stress-stomach-pain-when-to-see-a-doctor
نظر شما