بهترین پرنده برای جوجه کشی با سود باور نکردنی
بهترین پرنده برای جوجه کشی

تکثیر و جوجه کشی از پرندگان با هدف کسب درآمد، تامین نیاز شخصی برای مصرف پروتئین و یا بهره بردن از ظاهر زیبا و یا صدای دلنشین آنها از هزاران سال پیش توسط انسان ها به صورت سنتی انجام شده و تا امروز با روش های نوین و دستگاه های جوجه کشی پیشرفته در حال انجام است.

قبل از آن که بخواهیم بررسی کنیم کدام پرنده برای تکثیر با دستگاه جوجه کشی مناسب است، اول باید هدف ما از این کار مشخص باشد، و سپس بازار هدف را شناسایی کنیم تا نتیجه تلاش های صورت گرفته سود اقتصادی منطقی برای ما داشته باشد. همچنین در مرحله بعد که نوع پرنده را انتخاب کردیم، باید به ویژگی ها و نیاز های ان پرنده برای تولید جوجه با کیفیت و مناسب توجه کنیم که در این مطلب به آن اشاره مختصری میکنیم.

هدف از جوجه کشی پرندگان:

هدف ما از جوجه کشی می تواند فعالیتی صرفا اقتصادی در ابعاد کلان و یا فعالیت اقتصادی خانگی باشد. یا یک فعالیت علمی برای بررسی اثر داروها و تغیرات ژنتیکی، شبیه سازی و آزمایش واکسن ها تا انجام امور آموزشی برای کودکان بمنظور فهم آفرینش و خلقت و رشد تا سوگ باشد.

برای اینکه بهتر متوجه شویم برای جوجه کشی سراغ کدام پرنده برویم، با چند مثال عملی و بررسی بازار روش تحقیق این کار را به شما آموزش می دهم.

  • تامین پروتئین گوشتی ، تامین نیازهای لبنی ( تخم مرغ یا تخم هر پرنده ای جهت مصرف در غذای انسان)
  • تامین تخم پرنده برای مصارف خاص ( تولید تخم مرغ یا ... برای داروسازی و امور تحقیقاتی ( spf
  • تامین پرنده های زیبا برای بهره برداری از زیبایی آن ( استفاده در باغ پرندگان های شهری و شخصی ، باغ وحش ها و منازل)
  • تامین پرنده های آوازخوان یا سخنگو ( مثل انواع طوطی سانان، مرغ مینا و قناری های آواز خوان و ... )
  • تامین همزمان پروتئین و سایر محصولات تولیدی (مثل پر غاز برای استفاده در البسه و کالای خواب)
  • جوجه کشی برای امور آموزشی کودکان در مدارس و خانه

حال که با برخی از اهداف جوجه کشی پرندگان آشنا شدید، چند مورد از انواع پرنده را بررسی خواهیم کرد تا ببینید برای جوجه کشی و پرورش سراغ کدام پرنده بروید.

جوجه کشی غاز

غازها پرندگانی با گوشت سفید و نسبتا سنگین وزن هستند و در سال حدود 80 تا 120 عدد تخم میگذارند. غاز از نظر اقتصادی در ایران جایگاه بالایی دارد و میتوان گفت تقریبا 4 استان کشور به طور ویژه از گوشت این پرنده در سبد غذایی خانواده خود استفاده میکنند. استان های شمالی مازندران، گیلان و گلستان و استان سبز جنوبی ما یعنی خوزستان مهد پرورش غاز و بازار مصرف عمده گوشت این پرنده هستند.

جوجه کشی غاز

غازها علاوه بر تولید پروتئین چند مزیت پرورشی دیگر هم دارند، غاز ها علف خوار هستند و یک گله 10 عددی غاز میتواندد یک باغ 1000 متری را در مدت یک هفته از وجود علف های هرز و آفت ها پاکسازی کنند و یا در کنار برکه های پرورش ماهی فضولات رهاسازی شده از آنها در آب بخشی از نیازهای آبزیان را تامین میکند.

از آنجا که جوجه کشی از غاز نیاز به مهارت و دستگاه جوجه کشی بسیار با کیفیت بالا دارد ارزش جوجه غاز بسیار بالاتر از یک تخم غاز هست و فرآیند جوجه کشی غاز ارزش افزوده بالایی ایجاد میکند. گاهی قیمت یک جوجه غاز تا 10 برابر قیمت تخم غاز می رسد ولی به طور میانگین بین 4 تا 5 برابر قیمت دارد. لذا اکثر پرورش دهندگان غاز در تلاش هستند تا تخم های تولید غاز نطفه دار باشد تا بتوان از ان برای جوجه کشی استفاده کرد.

تنها بخش اندکی از تخم غاز های تولیدی که معمولا حاصل تخمگذاری غاز های جوان یک ساله و یا غاز های خیلی پیر هست جهت مصارف خوراکی به بازار عرضه می شود.

از مهمترین چالش های جوجه کشی غاز پیداکردن تخم غاز نطفه دار در بازار هست ، چون اکثر تولیدکنندگان واحدهای کوچک دارند و گاهی لازم است برای جمع آوری تخم چند شهر و روستا را جستجو کنید.

جوجه کشی بلدرچین

بلدرچین ها دوره رشد بلوغ بسیار کوتاه مدتی دارند از روزی که یک جوجه بلدرچین سر از تخم در دستگاه جوجه کشی در می آورد، تا روزی که بالغ شده و تخمگذاری میکند، کمتر از 2 ماه است. همین باعث شده به عنوان یک پرنده زود بازده مورد اقبال باشد.

جوجه کشی بلدرچین

کیفیت بالای گوشت و تخم بلدرچین به خاطر وجود مواد معدنی و ویتامینی بی نظیر آن باعث شده تا به عنوان یک محصول پروتئینی با خاصیت درمانی ویژه به آن توجه شود و امروز در اکثر کشورهای دنیا و شهرهای ایران گوشت و تخم بلدرچین در سبد غذایی خانوار است. مخصوصا تخم بلدرچین به خاطر طعم بی نظیر و عدم بوی خاص که در برخی تخم پرندگان مثل اردک هست، و خاصیت های فراوان آن بسیار مورد توجه خانواده ها برای تغذیه کودکان و نوجوانان در حال رشد است. حتی به دلیل عدم وجود کلسترل مضر در تخم بلدرچین به عنوان تغذیه مفید سالمندان و بیماران هم مورد استفاده است.

اما با همه این ویژگی ها به دلیل سهولت جوجه کشی بلدرچین و عدم نیاز به تخصص و دستگاه جوجه کشی خیلی گران قیمت معمولا تعداد افرادی که وارد این حرفه می شوند بیشتر از جوجه کشی سایر پرندگان ( به غیر از مرغ ) هست و همین موجب شده تا ارزش افزوده تبدیل تخم نطفه دار به جوجه یک روزه نسبت به غاز و برخی پرندگان خیلی چشمگیر نباشد. به طور معمول ارزش افزوده ایجاد شده حدود 2 تا 2.5 برابر قیمت تخم نطفه دار هست.

جوجه کشی طاووس

طاووس جزو پرندگانی است که به منظور زیبایی در باغ های پرندگان و یا استفاده از پرهای زیبای پرنده نر به عنوان کالای زینتی پرورش داده می شود. طاووس ها در طبیعت سالانه حدود 6 تا 12 عدد تخم می گذارند اما در سیستم های پرورشی با تغذیه اصولی بین 30 تا 35 تخم می توان از طاووس ها دریافت کرد. بدانید تبدیل تخم ها به جوجه کار آسانی نیست، جوجه کشی از طاووس معمولا با دستگاه جوجه کشی با کیفیت خانگی 56 تایی داتیکس یا آرکام کره ای انجام میشود.

طاووس ها معمولا 3 سال طول میکشه تا بالغ شوند و بهترین حالت برای خرید و فروش طاووس های 2 سال تا 3 ساله هستند. ارزش افزوده حاصل از جوجه کشی پرندگان زینتی مثل طاووس به فاکتور هایی مثل نژاد، نوع رنگ و خلوص ژنتیکی بستگی داره و گاهی میتونه تا 20 برابر سرمایه اولیه ارزش ایجاد کنه.

چه پرنده با چه ویژگی برای جوجه کشی مناسب است؟

  • پرنده ای که در سلامت کامل جسمی باشد و فاقد بیماری باشد
  • پرنده ای که از نظر تغذیه ای دچار کمبود نباشد و از ابتدای تولد تا بلوغ و تخمگذاری نیازهای تغذیه ای او داده شده باشد.
  • پرنده ای که کمتر دچار تداخل ژنتیکی شده باشد.
  • پرنده ای که به تعداد مناسب نسبت نر و ماده در گله مادری رعایت شده باشد.
  • پرنده ای که در نگهداری از آن و تخم های حاصله برای جوجه کشی اصول مدیریتی مزرعه رعایت شده باشد.
  • پرنده ای که هدف ما باشد و با اصول جوجه کشی و پرورش آن آشنا باشیم
  • پرنده ای که ما برای فروش و عرضه آن بازار خوبی داشته باشیم.
کد خبر 855496

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.