ابرکامپیوترهای قدرتمند جهان در ۲۰۲۴

ابرکامپیوترهای قدرتمند جهان در سال ۲۰۲۴ طبق جدیدترین رتبه‌بندی‌های TOP۵۰۰ شامل ال‌کاپیتان، فرانتیر، اورورا، ایگل و توولومن در آمریکا، اچ‌پی‌سی ۶ (HPC6) و لئوناردو در ایتالیا، سوپرکامپیوتر فوگاکو در ژاپن، آلپ در سوئیس و لومی در فنلاند می‌شود.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بر اساس آخرین رتبه‌بندی ابررایانه‌ها از TOP500 که قدرتمندترین سیستم‌های کامپیوتری جهان را رتبه‌بندی می‌کند، ال‌کاپیتان El Capitan با قابلیت دستیابی به ۱۷۴۲ پتافلاپ (واحد اندازه‌گیری عملکرد واحد ممیز شناور پردازنده)، قدرتمندترین سیستم جهان است.

داده‌هایی مورد استفاده در ترسیم این جدول از رتبه‌بندی TOP500 از نوامبر ۲۰۲۴ به‌دست آمده و جایگاه آمریکا را به‌عنوان یک رهبر جهانی در قدرت محاسباتی برجسته کرده است، چراکه سه ابررایانه برتر جهانی در ایالات متحده واقع شده‌اند و همه آن‌ها به‌عنوان سیستم‌های اگزااسکیل (سیستم‌های محاسباتی با قدرت پردازشی حداقل ۱۰۱۸ عملیات ممیز شناور در ثانیه یا یک اگزاپلاس) طبقه‌بندی می‌شوند. رتبه‌بندی حاضر تغییر قابل‌‎توجهی را نسبت به رتبه‌بندی سال ۲۰۲۱ نشان می‌دهد که در آن ابرکامپیوتر فوگاکوی ژاپن رتبه نخست را داشت. جایگاه برتر رتبه‌بندی سال جاری در اختیار ال‌کاپیتان قرار گرفت که در سال ۲۰۲۴ عملیاتی شد و سومین سیستم اگزااسکیل است که توسط ایالات متحده مستقر می‌شود.

کامپیوتر اگزااسکیل قادر به انجام حداقل یک اگزافلاپ (یک کوینتیلیون عملیات در ثانیه) است. در این رتبه‌بندی، عملکرد با پتافلاپ (یک کوادریلیون) سنجیده می‌شود که هزار پتافلاپ برابر با یک اگزافلاپ است. کامپیوترهای اگزااسکیل در شرایط واقع‌بینانه می‌توانند مجموعه داده‌های گسترده‌ای را مدیریت و مشکلات را با سرعت بی‌سابقه‌ای حل کنند.

موارد استفاده این کامپیوترها عبارت است از:

  • شبیه‌سازی برهم‌کنش‌های مولکولی
  • پیش‌بینی تغییرات آب‌وهوایی
  • پیشرفت تحقیقات هسته‌ای

ال‌کاپیتان که مورد پشتیبانی وزارت انرژی ایالات متحده آمریکا قرار دارد، توسط اچ‌پی اینترپرایز کری HP Enterprise Cray ساخته شده و دارای تعداد نامعلومی از واحدهای پردازش شتابدار AMD Instict MI۳۰۰A (APU، تراشه‌ای مجتمع متشکل از دو پردازنده مرکزی و گرافیکی) است.

ابرکامپیوترهای قدرتمند جهان در ۲۰۲۴

سیستم‌های اگزااسکیل چین همچنان یک رمز و راز است. از سال ۲۰۲۱، گزارش‌ها حاکی از آن است که چین سیستم‌های اگزااسکیل خود را دارد، اما اطلاعات مربوط به آن‌ها را از رتبه‌بندی‌های جهانی همچون TOP500 مخفی می‌کند. سکوت چین به‌احتمال زیاد به استراتژی ژئوپلیتیکی آن مرتبط است، زیرا اعلام عمومی تولید این سیستم‌ها در مرزهای این کشور، می‌تواند منجر به محدودیت‌های تجاری بیشتر آن با ایالات متحده آمریکا شود.

کد خبر 813072

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.