در پاسخ به سوال قرص دومپریدون چیست میتوان گفت این دارو کاربردهای مختلفی دارد که یکی از آنها افزایش تولید شیر مادر در دوران شیردهی است. البته فراموش نکنید که داروی دومپریدون باید تنها تحت نظر پزشک و با دوز مشخص مصرف شود.
قرص دومپریدون برای درمان مشکلات گوارشی مختلف، از جمله حالت تهوع و استفراغ، بهبود حرکات روده و تسکین درد معده استفاده میشود. همچنین، این دارو به کاهش علائم رفلاکس معده کمک میکند و میتواند در شرایطی مانند گاستروپارزی یا فلج معده نیز موثر باشد.
نحوه عملکرد دومپریدون چگونه است؟
در این بخش قصد داریم به سوال قرص دومپریدون چیست و مکانیسم اثر آن چگونه است، بپردازیم. همانطور که در ابتدا گفتیم، دومپریدون دارویی است که برای درمان مشکلات گوارشی مانند تهوع، استفراغ و سوزش سر دل تجویز میشود. این دارو با افزایش حرکت غذا در دستگاه گوارش و کاهش فشار بر روی اسفنکتر تحتانی مری عمل میکند.
همچنین، دومپریدون با مسدود کردن گیرندههای دوپامین در مغز، احساس تهوع را کاهش میدهد. بهعبارتدیگر، دومپریدون باعث میشود غذا سریعتر از معده به روده کوچک منتقل شود و درعینحال، احساس ناراحتی ناشی از تهوع را نیز کاهش میدهد.
چه افرادی نباید از داروی دومپریدون استفاده کنند؟
موارد منع مصرف قرص دومپریدون در افرادی با ویژگیها یا شرایط زیر است:
- زنان باردار فقط در صورت نیاز واضح باید از این دارو استفاده کنند.
- مصرف دومپریدون برای مادران شیرده نیز توصیه نمیشود، زیرا خطر آن برای نوزاد بررسی نشده است. در این دوران تنها با تجویز پزشک از دومپریدون استفاده کنید.
- سابقه حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه
- ابتلا به مشکلات گوارشی شامل انسداد یا خونریزی دستگاه گوارش
- در صورت وجود تومور ترشحکننده پرولاکتین
این لیست میتواند شامل مواردی دیگری نیز باشد. موارد بالا شایعترین و مهمترین موارد منع مصرف دومپریدون هستند.
قرص دومپریدون چه کاربردی دارد؟
موارد مصرف داروی دومپریدون در درمان سوءهاضمه و حالت تهوع و استفراغ است. قرص دومپریدون با آزاد کردن پرولاکتین به افزایش شیر در مادران شیرده نیز کمک میکند. دومپریدون برای رفلاکس معده و درمان سوزش سر دل نیز کاربرد دارد. قرص دومپریدون برای نفخ و مدیریت سوءهاضمه نیز توسط پزشک تجویز میشود.
علاوهبراین، این دارو در درمان مشکلات گوارشی برای درمان درد ناحیه معده نیز مفید است. داروی دومپریدون با مسدود کردن برخی از گیرندههای دوپامین در مغز و دستگاه گوارش، سیگنالهای تهوع را کاهش میدهد.
ارتباط دومپریدون و لاغری به این صورت است که این دارو باعث لاغری نمیشود. برعکس، دومپریدون با بهبود عملکرد دستگاه گوارش و افزایش اشتها در برخی افراد، ممکن است به طور غیرمستقیم به افزایش وزن کمک کند. قرص دومپریدون در درمان ریفلاکس اسید معده و سندرم رودهتحریکپذیر به طور مستقیم کاربرد ندارد، اما میتواند به تسکین علائم آنها کمک کند.
نحوه نگهداری از دومپریدون چگونه است؟
نگهداری از داروی دومپریدون باید در شرایط استاندارد و با رعایت موارد زیر انجام شود:
- دارو را باید دور از دسترس کودکان قرار دهید.
- دارو را در جای خشک و خنک، درو از گرما و تابش نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.
- قرص دومپریدون را همیشه در بستهبندی اصلی خودش نگهداری کنید.
همیشه به تاریخ انقضای درج شده روی بستهبندی دارو توجه کنید و از مصرف داروهای تاریخ گذشته خودداری کنید.
مصرف دومپریدون چه عوارضی دارد؟
مصرف داروی دومپریدون میتواند در برخی از افراد باعث بروز عوارض مختلف شود. عوارض شایع معمولا بعد از مدت کوتاهی برطرف میشوند. شایعترین عوارض جانبی قرص دومپریدون شامل موارد زیر است:
- تهوع و استفراغ
- نفخ
- سوءهاضمه
- سردرد
- سرگیجه
- خستگی زیاد
- خشکی دهان
- عصبی بودن
- یبوست
- گرگرفتگی
- گرگرفتگی معده
- تحریکپذیری
- مشکلات خواب
- گرفتگی پا
همچنین، با مشاهده علائم حساسیت دارویی شامل قرمزی و خارش پوست، تنگی نفس، ورم صورت و لبها، مصرف دارو را قطع و به اورژانس مراجعه کنید. در صورت ادامهدار بودن یا تشدید عوارض بالا، حتما این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید.
تشخیص و درمان بیماریهای گوارشی و اختلالات مرتبط با معده، کبد، پانکراس، روده کوچک و بزرگ، مجرای صفراوی و مری از وظایف متخصص گوارش و کبد است. این متخصص با استفاده از روشهای تشخیصی مانند کولونوسکوپی، آندوسکوپی معده، سونوگرافی و آزمایش خون، بیماریهایی مانند زخم معده، اسپاسم مری، رفلاکس معده، سندرم روده تحریکپذیر، ورم معده، کولیت روده، هپاتیت ویروسی، اسهال، سنگ کیسه صفرا، سیروز کبدی، سرطان کبد، کبد چرب و نارسایی کبدی را تشخیص داده و درمان میکند.
بیماریهایی مانند سرطان معده، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و عفونتهای گوارشی نیز از دیگر مواردی هستند که توسط دکتر گوارش و کبد بررسی و درمان میشوند. این متخصصان با دقت و تخصص خود به بررسی و مدیریت بیماریهای پیچیده گوارشی پرداخته و به بیماران خود کمک میکنند تا سلامت خود را بازیابند.
اگر با مشکلات گوارشی یا کبدی روبرو هستید، مراجعه به یک متخصص گوارش و کبد ضروری است.
تداخلات دارویی دومپریدون شامل چه مواردی است؟
درصورتیکه قرص دومپریدون را با برخی داروها مصرف کنید، میتواند باعث ایجاد تداخل و افزایش عوارض جانبی آن شود. بنابراین، قبل از شروع استفاده، پزشک را از داروهای مصرفی خود مطلع کنید. تداخلات دارویی قرص دومپریدون شامل موارد زیر میشوند:
- داروهای ضدافسردگی
- داروهای درمان عفونت ایدز
- آنتیبیوتیکها و داروهای درمان عفونتهای قارچی
- داروهای بیماریهای قلبی و فشار خون
- داروهای درمان سرطان
- داروی هیوسین
- انواع مرفینها
- داروهای آنتیاسید
کتوکونازول، وریکونازول، فلوکونازول، ایتراکونازول، تریمیپرامین، اریترومایسین، ایزوکاربوکسازید، نفازودون و آتروپین نیز در لیست تداخل دارویی با داروی دومپریدون قرار میگیرند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قرص دومپریدون و عوارض آن میتوانید به https://drdr.ir/mag/domperidone در مجله سلامت دکتردکتر مراجعه نمایید.
در چه صورت بعد از مصرف قرص دومپریدون باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر بعد از مصرف قرص دومپریدون شاهد تشدید یا تداوم عوارض جانبی آن بودید، باید به دکتر گوارش مراجعه کنید. هرچند، داروی دومپریدون مانند سایر داروهای گوارشی عوارضی دارد که معمولا بعد از مدت کوتاهی برطرف میشوند. متخصص گوارش تجربه و مهارت کافی برای بررسی تاثیر و عوارض داروهای گوارشی مختلف را دارد. بنابراین، برای پاسخ به سوال قرص دومپریدون چیست و چه کاربردها و عوارضی دارد نیز میتوانید از او مشاوره بگیرید.
متخصص گوارش و کبد پزشکی است که به بررسی مشکلات و بیماریهای مربوط به دستگاه گوارش و کبد میپردازد. پزشکان متخصص در حیطه گوارش به مشکلات اندامهایی توجه دارند که در فرایند بلع و دفع کاربرد پیدا میکنند. سیستم صفراوی بدن هم که صفرا و آنزیمهای گوارشی را به رودهها میرساند، از سوی دکتر گوارش و کبد مورد مطالعه قرار میگیرد. پزشکان با تخصص در این زمینه، امکان استفاده از روشهای متنوعی مانند کولونوسکوپی جهت تشخیص وضعیت بیماران را پیدا میکنند. با آگاهی از اینکه تخصص گوارش چیست و چه حیطههایی را پوشش میدهد، در زمان بروز مشکلات مربوط به آن میتوانید بهموقع به متخصص مراجعه کنید. برای مراجعه به بهترین پزشک های گوارش و کبد پیشنهاد میکنیم به سامانه دکتر دکتر (https://drdr.ir/) مراجعه کرده و نوبت آنلاین یا حتی مشاوره آنلاین پزشکی بگیرید.
نظر شما