به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، گردشگران خارجی ایران در ایام محرم این کشور باستانی را بسیار متفاوت خواهند یافت، این امر برای آنها بسیار جالبتوجه است و در بیشتر موارد آن را تجربهای زیبا و دوستانه از مهماننوازی، سخاوت و مهربانی توصیف میکنند. الکس، یک گردشگر زن غیرمسلمان تجربه خود را از سفر به ایران در ایام محرم را در وبلاگ عکاسی Nomad photos منتشر کرده است که به شرح زیر است:
«سفر به ایران در ایام محرم بسیار تجربه خاصی بود. من تنها اطلاعاتی که پیش از این سفر در مورد محرم داشتم، این بود که چند روز غمانگیز برای بزرگداشت وفات امام سوم شیعیان است. با ذهنی عاری از تعصب و قلبی باز که مرا به گفتوگوهای دوستانه، صادقانه و ارتباط با مردم سوق میداد، به تماشای ایران در این ایام رفتم و آنچه مشاهده کردم شگفتانگیز بود.»
وی در ادامه مطلب خود نوشته است که آشنایی با جنبه مذهبی محرم نیازمند مطالعه منابع مربوطه و شنیدن توضیحات از زبان خود مسلمانان است. پس از آن از تجربیاتش از محرم در تهران، کاشان و قزاآن، روستایی کوچک در نزدیکی کاشان، نوشته است.
«بیشتر مردم در محرم سیاه میپوشند و تقلید این عمل نقش بسزایی در غرق شدن انسان در تجربه محرم دارد. در این امر اجباری نیست، اما مردم از انجام آن توسط یک گردشگر بسیار قدردانی میکنند.»
این گردشگر در ادامه پست خود از مشاهداتش اینچنین نوشته است که:
«مشکی، قرمز و سبز سه رنگ اصلی است که در ایام محرم در ایران مشاهده میشود. رنگ مشکی به معنای عزاداری است و در مساجد و همه جای کوچه و خیابانها پرچمهای سیاهرنگی با اشکال و نوشتههای دستدوز دیده میشود.
رنگ قرمز نیز نماد خون، فداکاری و شهادت امام سوم شیعیان است و نهتنها روی پرچمها دیده میشود که شیعیان حتی آب حوضها را نیز به این رنگ درمیآورند. در تکمیل این رنگها نیز شبها چراغهایی به رنگ سبز در خیابانها روشن میشود؛ سبز رنگ اسلام و نماد صلح است.
منظره خیابانها در شب با وجود این سه رنگ بسیار قابلتوجه است و تصویر آن برای همیشه در ذهن و قلب حک میشود. سه روز آخر محرم خیابانها شلوغ و پرجنبوجوش میشود؛ مردم نذری میدهند و اصرار دارند هر آنچه به شما داده میشود از آنها تحویل بگیرید، همانجا صرف کنید یا با خود ببرید.
جالب آنکه امتناع از پذیرفتن این نذریها مؤدبانه نیست و اینگونه تلقی میشود که گویا شما فرصت انجام کارهای خیر را از این افراد سلب کردهاید. این عمل به دست مردم و برای رضای خدا انجام میگیرد، بنابراین رد کردن آن شایسته نیست و میتوان نذریها را گرفت، سپس به افراد مسن و فقیر با کسانی داد که به اصطلاح نذری به آنها نرسیده است. جوهره عمل دادن و گرفتن نذریها، نیت خیر و سخاوت پشت آن، در اصل بزرگداشت بخشش و سخاوت است.»
«قویترین احساسی که در ایام محرم به انسان دست میدهد، تعلق داشتن به یک خانواده پرجمعیت است. حس یک جامعه متحد و حامی در این دوران بسیار قدرتمند است. مردم همه کارها را با هم انجام میدهند و حضور یک گردشگر از دین دیگر در میانشان نهتنها موجبات ناراحتی خاطرشان را فراهم نمیکند، بلکه موجب خوشحالی و قدردانی آنها نیز هست. آنها حتی از غریبه دعوت میکنند در همه امور شرکت کند و من حتی در این ایام از صرف غذا در کنار آنها گرفته تا افتخار باز کردن قفل در یک مسجد و شرکت در مراسم اقامه نماز مشارکت داشتم.»
وی از جالب بودن تجربه شرکت در مراسم تعزیه نیز سخن گفته است: «در این ایام برنامههای زیادی نیز اجرا میشود که شهادت امام سوم شیعیان را بازسازی میکند. به این اجراها تعزیه گفته میشود و در آن بازیگرانی ملبس به پوشش قدیم در نقش افراد حاضر در کربلا به میدان میآیند و صحنهها را بازآفرینی میکنند.
در بخشهایی از روز نیز گروههایی از مردم سیاهپوش، در حال خواندن ابیاتی موزون که به آن نوحهسرایی گفته میشود، در حالی که به سینه میکوبند بهطور منظم به جلو حرکت میکنند و به مکانی از قبل مشخصشده بهعنوان حسینیه یا به مساجد میروند.»
وی بهترین و یکی از معتبرترین مکانها برای مشاهده چنین اجراهایی را روستایی قزاآن معرفی کرده است که همراه با صاحب مهمانخانهای که در آن اقامت داشته، برای تماشای این اجراها رفته و پس از آن کل روز خود را در روستا و در کنار مردم سخاوتمند و مهربان آن گذرانده بوده است. این روز به توصیف او یکی از خاطرهانگیزترین روزهای حضورش در ایران بوده است.
این گردشگر از تجربیات خود در زمینه ارتباط با مردم ایران نیز چنین نوشته است که مردم این کشور بینهایت در مورد گردشگران کنجکاوی به خرج میدهند و در هر زمینهای، از سن، ملیت و وضعیت خانوادگی گرفته تا شغل سوال میپرسند. همچنین سلفیهای بیشماری با شما میگیرند و دوست دارند در کنار یکدیگر وقتگذرانی کنید، تمام این موارد از مهربانی آنها است.
وی در انتهای مطلب خود آورده است که در نهایت مردمی که ایام محرم را در کنار آنها گذراندم، از من خواستند تصاویری که گرفته بودم را به سازمان ملل بفرستم و به آنها بگویم که مردم ایران صلحجو هستند.
نظر شما