عبور جهان از مرز ۴۰ درصدی برق پاک و پیشتازی اروپا

جهان در استفاده ۴۰ درصدی از برق پاک فراتر رفت و اروپا به‌عنوان یک ابرقدرت خورشیدی در این زمینه پیشتاز است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، قدرت انرژی‌های پاک چالش‌برانگیز است و هرچند امواج گرمایی، هوش مصنوعی و مراکز داده در حال افزایش اوج تقاضای برق به افق‌های جدیدی هستند، بررسی جهانی جدید نشان می‌دهد برق پاک توانایی پاسخگویی به این تقاضا را دارد.

بر اساس جدیدترین تحلیل‌های اندیشکده انرژی پاک امبر (Ember)، جهان سال گذشته بیش از ۴۰ درصد برق خود را از منابع کم‌کربن و پاک تولید کرد و رکورد دهه ۱۹۴۰ را شکست، یعنی زمانی که سیستم برق جهانی ۵۰ برابر کوچک‌تر از امروز بود و انرژی‌های آبی فعالیت‌های سنگین تولید برق را برعهده داشتند. اکنون این جایگاه به انرژی خورشیدی منتقل شده است که در یک مسابقه هدفمند برای ساختن یک سیستم برق کامل پاک و تمیز در حال افزایش است. جدیدترین بررسی جهانی الکتریسیته اندیشکده یادشده نشان می‌دهد که تولید جهانی برق خورشیدی به اندازه‌ای گسترده شده است که می‌تواند پاسخگوی تقاضای کل کشوری به وسعت هند باشد.

انتشار کربن بخش برق در سطح جهانی نیز در سال گذشته به بالاترین حد خود، ۱۴.۶ میلیارد تن کربن‌دی‌اکسید رسید. این امر به‌طور عمده ناشی از نیاز بالا به فناوری‌های خنک‌کننده در طول موج‌های گرمایی شدید بود که سال ۲۰۲۴ را به گرم‌ترین سال تاریخ تبدیل و بر ضرورت گذار انرژی تاکید کرد.

عبور جهان از مرز ۴۰ درصدی برق پاک و پیشتازی اروپا

رشد چشمگیر اروپا در تولیدات برق خورشیدی

اتحادیه اروپا طبق داده‌های سال ۲۰۲۴ بسیار جلوتر از میانگین جهانی است و ۷۱ درصد برق خود را در این سال از منابع پاک از جمله هسته‌ای تولید کرده است. این امر جایگاه این قاره را در رهبری جهانی نیروی پاک تثبیت کرده و به جهان نشان داده است که چگونه می‌توان سهم فزاینده‌ای از انرژی‌های تجدیدپذیر خورشیدی، بادی و آبی را در ترکیب تولیدات برق پاک داشت. تولیدات خورشیدی در اتحادیه اروپا در سه سال منتهی به سال ۲۰۲۴ حدود دو برابر شد و برای نخستین‌بار از زغال‌سنگ پیشی گرفت. در حال حاضر هفت کشور عضو اتحادیه در میان ۱۵ کشور برتر با بیشترین سهم تولید خورشیدی در سراسر جهان قرار دارند و اتحادیه اروپا را به یک ابرقدرت خورشیدی تبدیل کرده‌اند.

به‌طور کلی آلمان در سال گذشته ۷۱ تراوات ساعت انرژی خورشیدی تولید کرد و در رتبه ششم جهان قرار گرفت. مجارستان نیز با ۲۵ درصد بیشترین سهم انرژی خورشیدی را در ترکیب برق خود دارد که دلیل آن یک طرح تشویقی سخاوتمندانه برای خورشیدی کردن بخش مسکونی بود که ظرفیت بهره‌گیری از این انرژی را افزایش داد و هرچند اکنون به پایان رسیده است، پنل‌ها برای دهه‌ها به فعالیت خود ادامه خواهند داد. در همین حال اسپانیا به‌واسطه افزایش ۱۰ تراوات ساعتی، جایزه بزرگترین افزایش تولید خورشیدی اروپا را در سال گذشته دریافت کرد.

رسیدن نیروی پاک به سطح بعدی به‌معنای داشتن انرژی خورشیدی و بادی بیشتر در ترکیب انرژی و انعطاف‌پذیری برای استفاده حداکثری از آن‌ها و در اصل به‌کارگیری مجموعه‌ای از راه‌حل‌ها، از جمله باتری‌هایی برای ذخیره‌سازی انرژی، برق‌رسانی هوشمند حمل‌ونقل، ساختمان‌ها و صنعت و یک شبکه پیشرفته برای انتقال برق به مناطق مختلف است. اروپا در حال حاضر بزرگترین شبکه برق جهان را دارد که باید با حذف موانع هوشمندتر شود که فناوری‌های لازم برای این اقدام ازپیش وجود دارد.

عبور جهان از مرز ۴۰ درصدی برق پاک و پیشتازی اروپا

انرژی‌های پاک به چالش‌های جهانی بستگی دارد که این امر آینده و چگونگی به‌کارگیری آن را در سال ۲۰۲۵ با ابهامات زیادی روبه‌رو می‌کند. در حال حاضر فناوری‌های نوظهور همچون هوش مصنوعی، مراکز داده، وسایل‌نقلیه الکتریکی و پمپ‌های حرارتی در حال افزایش تقاضای جهانی برق هستند، بااین‌وجود پیش‌بینی می‌شود که رشد برق پاک به اندازه کافی سریع است تا از نرخ افزایش تقاضای برق پشتیبانی کند.

موج گرما عامل اصلی افزایش اندک انرژی سوخت فسیلی در سال گذشته بود و به احتمال زیاد با تشدید بحران آب‌وهوایی افزایش خواهد داشت، اما ظرفیت‌های تولید برق پاک امروزی مانع بزرگی برای بازگشت به سوخت‌های فسیلی محسوب می‌شود، به‌ویژه که هر یک از کشورهای جهان در موقعیت مناسبی برای تطبیق تقاضای افزایش‌یافته انرژی خود با برق پاک قرار دارد. اروپا از زمان بحران سخت انرژی در سال ۲۰۲۲، در مورد امنیت انرژی جدی‌تر شده و ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود را افزایش داده است. در حال حاضر انرژی‌های تجدیدپذیر در این قاره به‌عنوان نوعی استراتژی دفاعی در نظر گرفته می‌شوند و به‌طور مداوم در حال به کار گرفته شدن هستند.

عبور جهان از مرز ۴۰ درصدی برق پاک و پیشتازی اروپا

کد خبر 856101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.