پیشرفت تکنولوژی همان قدر که در خدمت رفاه انسانها بوده و هست، همان قدر هم خطرات بالقوه برای افراد و کسب و کارهای آنلاین را به مرور زمان افزایش داده است.به همین سبب آشنایی با اصول ارتقای امنیت وب سایت ها برای کارفرمایان و برنامه نویسان اهمیت زیادی دارد. شما میتوانید علاوه بر گذراندن دوره های امنیتی کاربردی، دوره های آموزشی حرفه ای در زمینه توسعه وب مانند آموزش فلکس باکس یا آموزش VSCode را نیز به صورت رایگان (به مدت محدود) در سایت سبزلرن شاهده نموده و بر اساس تجربیات کاربران قبلی، بهترین تصمیم را برای ادامه مسیر حرفه ای خود در زمینه برنامه نویسی تحت وب بگیرید.
در ادامه گزارشی از راهکارهای جدید برای افزایش امنیت وب سایت ها را که توسط یک آکادمی آموزش برنامه نویسی معتبر تدوین گردیده، مطالعه میکنید.
امروزه اهمیت موضوع امنیت وب سایت ها در مقابل نفوذ و حملات سایبری وب سایت ها بر کسی پوشیده نیست چرا که حفاظت از اطلاعات حساس کاربران و سوابق فعالیت آنها رابطه مستقیمی با اعتبار و اعتماد مردم به کسب و کارهای آنلاین دارد و هرگونه سهل انگاری یا ضعف در این زمینه میتواند منجر به خسارت مادی و معنوی قابل توجهی برای طرفین شود. اتفاقی که چند روز پیش برای یکی از بزرگترین پلتفرم های سفارش آنلاین غذا افتاد و اطلاعات ۲۰ میلیون کاربر توسط یک گروه هکری به سرقت رفت.
در ادامه نمونه ای از مهم ترین راهکارها برای افزایش امنیت وب سایت ها را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت تا با بهره گیری از این روش ها، سطح امنیت و قدرت مقابله با نفوذ هکرها را افزایش دهید. با ما همراه باشید.
این گزارش بر اساس بررسی نتایج تست نفوذ وب سایت های مختلف و با هدف شناسایی نقاط ضعف و مشکلات امنیتی در وب سایت ها تهیه شده تا راهکارهای کاربردی برای بهبود امنیت و جلوگیری از حملات مخرب به شما ارائه دهد.
۱ – استفاده از پروتکل های SSL و TLS
پروتکل های SSL و TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) نمونه ای از فناوری امنیتی قدرتمندی هستند که برای ایجاد یک ارتباط امن بین کاربر و وب سایت استفاده میشوند. در واقع با حضور این پروتکل ها، اطلاعات ارسالی کاربران به سمت وب سایت در طول انتقال از دسترس عوامل خطرناک تا حد زیادی خارج میشود.
این پروتکل ها از طریق استفاده از گواهینامه های رمزنگاری شده، اطلاعات کاربر را رمزگذاری کرده و از امکان مشاهده یا سرقت آنها توسط هکرها و ابزارهای حملات سایبری جلوگیری میکنند. یکی از ساده ترین راه های تشخیص وب سایت های امن در فضای اینترنت این است که آدرس URL آنها با https:// شروع شده و کنار نام دامنه وب سایت، علامت یا آیکون قفل در نوار آدرس مرورگر مشاهده میشود.
از مزایای استفاده از پروتکل های امنیتی SSL/TLS میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفاظت از اطلاعات کاربران
- افزایش اعتماد کاربران به وب سایت موردنظر
- افزایش اعتبار وب سایت در موتورهای جستجو
- جلوگیری از حملات احتمالی تحت وب از طریق ایجاد اتصال امن
۲ – به روزرسانی زیرساخت نرم افزاری
به روزرسانی منظم نرم افزارها و افزونه های مورد استفاده برای وب سایت، یکی از مهمترین عوامل در افزایش امنیت آن محسوب میشود. این کار باعث بهره مندی از به روزرسانی های امنیتی جدید و پیشگیری از آسیب پذیری های موجود در نسخه های قدیمی خواهد شد. به همین دلیل است که شرکت های نرم افزاری به طور منظم، به روزرسانی های جدیدی را در اختیار کاربران قرار میدهند.
سوال اینجا است که دقیقاً چه مواردی باید به روزرسانی شوند؟
- سیستم عامل و سرور
این به روزرسانی ها شامل بهبودهای امنیتی ارائه شده توسط سازندگان سیستم عامل مانند Windows یاLinux و همچنین سرویس های میزبانی وب مانند Apache و Nginx میباشد.
- سیستم مدیریت محتوا (CMS)
اگر از سیستم مدیریت محتوای متن باز مانند WordPress، Joomla و غیره استفاده میکنید، به روزرسانی منظم این CMS ها بسیار حیاتی و مهم است چرا که توسعه دهندگان آنها به طور مستمر، نقاط آسیب پذیر را بر اساس آخرین نتایج تست نفوذ شناسایی کرده و سعی بر رفع آنها دارند.
- افزونه ها و قالب ها
افزونه ها و قالب های استفاده شده، موارد دیگری هستند که به روز نگه داشتن آنها برای حفظ امنیت وب سایت اهمیت دارد چرا که بسیاری از حملات امنیتی از طریق آسیب پذیری های موجود در افزونه ها و قالب ها انجام میشود.
به عنوان مثال اگر افزونه ها در وب سایت استفاده نمی شوند، تیم توسعه دهنده آنها را به روز نمی کند و یا عملکرد مناسبی ندارند، بهترین گزینه برای حذف به شمار میروند. در واقع عدم به روز شدن این افزونه ها به معنی عقب ماندن از روش ها و تکنیک های جدید هکرها و در نتیجه آسیب پذیری قطعی در مقابل حملات خواهد بود.
۳ – فایروال (Firewall)
فایروال یا دیوار آتشین از ابزارهای مهم و مشهور در زمینه فناوری اطلاعات است که از ارکان اصلی حفظ امنیت به شمار میرود. این ابزار نقطه اتصال بین شبکه داخلی و شبکه خارجی (اینترنت) بوده و نقش مهمی در جلوگیری از حملات و هکرها بر عهده دارد. خوب است بدانید فایروال ها هم به صورت سخت افزاری و هم به صورت نرم افزاری میتوانند بر روی سرور نصب شوند تا با کنترل ترافیک شبکه و داده هایی که به وب سایت وارد یا از آن خارج میشوند، نقش نظارتی و دفاعی خود را در جهت حفظ امنیت اطلاعات ایفا کنند.
در توصیف وظایف مهم فایروال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از حملات نفوذی
فایروال ها قادر هستند ترافیک ورودی و خروجی را مانیتور کرده و سعی میکنند از حملات نفوذی مخرب نظیر حملات DDoS (Denial of Service) و SQL Injection جلوگیری کنند.
- کنترل دسترسی
فایروال میتواند قوانین دسترسی را برای ورودی ها و خروجی های مختلف تنظیم کرده و بر اساس الگوهای مشخص، دسترسی به سرویس های خاص را کنترل کند. به عنوان مثال، میتواند دسترسی برخی IPها را مسدود کرده یا ترافیک را به سرویس های مشخص محدود کند. این دسترسی ها که توسط ادمین شبکه تعیین میشود، نقش زیادی در بهره از حداکثر ظرفیت های امنیتی فایروال دارند.
- تشخیص و جلوگیری از بدافزارها
علاوه بر آنتی ویروس ها، برخی از فایروال ها نیز دارای قابلیت تشخیص بدافزار هستند و میتوانند بدافزارهای نفوذی به شبکه را تشخیص داده و از ورود آنها به سیستم جلوگیری کنند.
۴ - تست نفوذ منظم
اجرای تست های امنیتی منظم توسط متخصصان امنیت سایبری برای شناسایی نقاط ضعف وب سایت نیز یکی دیگر از اقدامات امنیتی لازم برای مقابله با تهدیدات به شمار میرود. این تست ها به طور مداوم نقاط ضعف و آسیب پذیری های احتمالی در وب سایت را به برنامه نویسان نشان میدهند تا با انجام اقدامات اصلاحی و به روزرسانی امنیتی، از حملات مخربی مانند حملات XSS (Cross-Site Scripting) به وب سایت جلوگیری شود.
نمونه هایی از انواع تست نفوذ:
- اسکن و شناسایی آسیب پذیری ها
- بررسی دسترسی های غیرمجاز
- تست تشخیص نفوذ یاIntrusion Detection Testing
- گزارش دهی و رفع نقاط ضعف
- ارزیابی سیاست های حفظ حریم خصوصی کاربران
در این گزارش علمی سعی بر این بود که به مهم ترین راهکارهای افزایش امنیت وب سایت ها اشاره شود. یادگیری اصول امنیتی وب سایت ها در دنیای پیچیده تکنولوژی امروز به عنوان یک ضرورت شناخته میشود که بهتر است از طریق یک آکادمی آموزش برنامه نویسی معتبر انجام شود.
نظر شما