روز دختر ۱۴۰۴ چه روزی است؟ + زندگینامه حضرت معصومه و احادیث

روز دختر در ایران مصادف با ولادت حضرت معصومه (س) است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۸۵ به پیشنهاد فرهنگ سرای دختران سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه (س) را به عنوان روز ملی دختران تصویب و در تقویم ملی نامگذاری کرد. هدف از این نامگذاری معرفی الگویی برجسته برای دختران مسلمان و به ویژه شیعیان است.

روز دختر

تاریخ روز دختر در ایران ۱۴۰۴

در ایران یکم ذی‌القعده به مناسبت ولادت حضرت معصومه (س) روز دختر نامیده شده است.

  • تاریخ دقیق روز دختر در تقویم شمسی برابر با سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ است.
  • تاریخ دقیق روز دختر در تقویم قمری برابر با ۱ ذی‌القعده ۱۴۴۶ است.
  • تاریخ دقیق روز دختر در تقویم میلادی برابر با ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ است.

تاریخ روز جهانی دختر ۲۰۲۴

۱۱ اکتبر ۲۰۱۲ برای اولین بار توسط سازمان ملل متحد به عنوان روز کودکان دختر و روز جهانی دختر بچه‌ها (International Day of the Girl Child) نامیده شد که به طور کلی از آن پس این روز را به عنوان روز جهانی دختر در نظر می‌گیرند. هدف اصلی از این نامگذاری بالا بردن آگاهی است؛ در تقویم شمسی، ۱۱ اکتبر سال ۲۰۲۵ برابر با شنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۴ است.

دهه کرامت

دهه کرامت از ولادت حضرت معصومه (س) در اول ذی‌القعده آغاز شده و تا ولادت برادرشان، امام رضا (ع) در یازدهم ذی‌القعده ادامه دارد. این دهه به عنوان زمان گرامیداشت و شادی برای اهل بیت (ع) و به ویژه این دو بزرگوار شناخته می‌شود.در این ایام، برنامه‌ها و جشن‌های مختلفی در سراسر ایران و به خصوص در شهرهای قم و مشهد برگزار می‌شود.

زندگینامه حضرت معصومه (س)

حضرت معصومه (س) با نام اصلی فاطمه، دختر امام کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع) هستند. معصومه و کریمه اهل‌بیت (س) لقب‌های مشهور فاطمه دختر امام کاظم (ع) هستند. طبق حدیثی امام رضا (ع) از او با نام معصومه یاد کرده است. حضرت معصومه (س) به درخواست برادرش امام رضا (ع) و برای دیدار ایشان در سال ۲۰۱ ه. ق از مدینه راهی ایران شدند؛ اما در راه بیمار شدند و به درخواست اهالی قم به آن شهر رفتند و پس از ۱۷ روز درگذشتند و به خاک سپرده شدند.

روز دختر

نگاه قرآن به مقام دختر

نگاه اسلام و قرآن به زن به عنوان موجودی از نظر آفرینش و خلقت همسان با مرد است.
خداوند می فرماید: یَا أَیُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّکمُ الَّذِی خَلَقَکم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَ بَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً کثِیرًا وَ نِسَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِی تَسَاءلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ إِنَّ اللّهَ کانَ عَلَیْکمْ رَقِیبًا.
ای مردم، از پروردگارتان که شما را از «نفس واحدی» آفرید و جفتش را [نیز] از او آفرید، و از آن دو، مردان و زنان بسیاری پراکنده کرد، پروا دارید و از خدایی که به [نامِ‏] او از همدیگر درخواست میکنید پروا نمایید و زنهار از خویشاوندان مَبُرید، که خدا همواره بر شما نگهبان است.

دختران از منظر امام صادق (ع)

امام صادق (ع) نیز اهمیت ویژه ای برای مقام دختر قائل بودند و روایات متعددی از ایشان نقل شده که به دو مورد بسنده می کنیم.
البَنونَ نَعیمٌ والبَناتُ حَسَناتٌ، واللّه‏ُ یَسألُ عَنِ النَّعیمِ ویُثیبُ علَی الحَسَناتِ.
پسران نعمت اند و دختران حسنه، و خداوند از نعمت‏ها بازخواست می‏ کند و برای حسنات پاداش می‏ دهد.

دخترداری از نظر رسول خدا (ص)

از رسول خدا حضرت محمد (ص) نقل شده که فرموده اند:
"نِعمَ الوَلَدُ البَنَاتُ مُلَطِّفَاتٌ مُجَهِّزَاتٌ مُؤمِنَاتٌ مُبَارَکاتٌ مُفَلَّیَاتٌ"؛
دختران چه فرزندان خوبی هستند؛ با لطافت و مهربان، آماده به خدمت‏ رسانی، یار و غمخوار [اعضای خانواده]، با برکت و پاکیزه کننده [در خانواده برای پدر و مادر.]
در روایتی دیگر آمده است:
"اِنَّ اللّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی عَلَی الاُناثِ اَرَقٌّ مِنهُ عَلَی الذُّکُورِ"؛
خداوند متعال بر دختران مهربان‏تر است تا پسران.
در کتاب میزان الحکمه نیز از رسول خدا آمده:
مَن کانتْ لَه ابنةٌ فأدّبَها وأحْسَنَ أدَبها، وعلّمَها فأحْسَنَ تعلیمَها؛ فأوسَعَ علَیها مِن نِعمِ اللّه ِ الّتی أسبَغَ علَیهِ، کانَتْ لَه مَنَعةً وسِتْرا مِن النّارِ.
هر که دختری داشته باشد وخوب تربیتش کند واو را به خوبی دانش بیاموزد واز نعمتهایی که خداوند به او عطا کرده به وفور بهره مندش سازد، آن دختر، سپر و پوشش پدر در برابر آتش دوزخ خواهد بود.
همچنین به نقل از بحارالانوار رسول خدا در جایی دیگر می فرماید:
مَن دَخَلَ‏السُّوقَ فاشتَری تُحْفةً فَحَمَلَها إلی عِیالِهِ کانَ کَحامِلِ صَدَقَةٍ إلی قَومٍ مَحاوِیجَ، ولْیَبدَأْ بِالاْءناثِ قَبلَ الذُّکُورِ.
هر کس وارد بازار شود و هدیّه‏ای بخرد و آن را برای خانواده خود ببرد، همانند کسی است که برای گروهی نیازمند صدقه‏ای بَرَد و باید (دادن هدیّه را) از دختران شروع کند.

کد خبر 857215

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.