به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، شیر که اغلب به عنوان یک نوشیدنی مغذی مورد توجه قرار میگیرد، یک غذای اصلی برای مردم در سراسر جهان بوده است و از قرنها پیش به عنوان یک غذای سالم در نظر گرفته شده است. شیر منبع غنی از مواد مغذی ضروری مانند کلسیم، ویتامین D و پروتئین است و برای استخوان بسیار مفید است. با این وجود مصرف بیش از حد شیر میتواند اثرات نامطلوبی بر سلامتی داشته باشد. در ادامه به بررسی بعضی از این اثرات منفی میپردازیم:
مشکلات روده
یکی از اصلیترین عوارض مصرف زیاد شیر، بروز ناراحتیهای گوارشی است. شیر حاوی لاکتوز است، یک قند طبیعی که برای هضم مناسب به آنزیمی به نام لاکتاز نیاز دارد. افراد مسن عمدتاً دچار مشکل عدم تحمل لاکتوز میشوند. بنابراین نوشیدن شیر بیش از حد میتواند باعث بروز نفخ، اسهال و گرفتگی معده شود. حتی افرادی که دچار مشکل عدم تحمل لاکتوز نیستند نیز ممکن است با مصرف بیش از حد شیر در مدت زمان کوتاه دچار مشکلات خفیف گوارشی شوند.
افزایش وزن
علاوه بر اینکه شیر یک منبع عالی از پروتئین است، حاوی مقدار زیادی کالری است که ناشی از چربی موجود در شیر است. بنابراین نوشیدن بیش از حد شیر باعث افزایش دریافت کالری و همچنین افزایش وزن میشود.
عدم تعادل مواد مغذی
اگرچه شیر سرشار از مواد مغذی ضروری است، اما مصرف بیش از حد آن میتواند تعادل مواد مغذی در رژیم غذایی را مختل کند. برای نمونه، اگر مقدار زیادی شیر بنوشید، ممکن است بیش از نیاز بدنتان کلسیم و ویتامین D دریافت کنید. تجمع بیش از حد این مواد مغذی میتواند خطر بروز مشکلات بالقوه سلامتی مانند سنگ کلیه و رسوب کلسیم در بافتهای نرم را افزایش دهد.
خطر بروز آکنه
نتایج بررسیهای انجام شده نشان میدهد که ارتباط بالقوهای بین مصرف بیش از حد شیر و بروز آکنه وجود دارد. شیر حاوی هورمونها و فاکتورهای رشد است که میتواند بر ایجاد آکنه تاثیر بگذارد. نوشیدن بیش از حد شیر ممکن است باعث افزایش سطح هورمونی شود که به طور بالقوه مشکلات آکنه را در افراد مستعد تشدید میکند.
کمبود آهن
مصرف بیش از حد شیر، به ویژه در میان کودکان خردسال، میتواند منجر به کم خونی فقر آهن شود. شیر میتواند در جذب آهن رژیم غذایی اختلال ایجاد کند. این یک نگرانی قابلتوجه برای نوزادان و کودکان نوپا است که ممکن است به شیر به عنوان یک منبع اصلی تغذیه متکی باشند.
از دست دادن تراکم توده استخوانی
نتایج پژوهشهای انجام شده نشان میدهد که مصرف بیش از حد پروتئین حیوانی، از جمله پروتئین موجود در شیر، میتواند منجر به افزایش دفع کلسیم در ادرار شود. در این صورت، تراکم استخوانی در طول زمان کاهش پیدا میکند و استخوانها ضعیف میشود.
سنگ کلیه
مصرف بیش از حد کلسیم که اغلب با مصرف بیش از حد شیر همراه است، خطر بروز سنگ کلیه را افزایش میدهد. سنگ کلیه تودههای دردناک و جامدی هستند که در صورت وجود کلسیم یا دیگر مواد معدنی اضافی در ادرار میتوانند در دستگاه ادراری ایجاد شوند.
بروز سرطانهای خاص
تحقیقاتی که به بررسی ارتباط بین مصرف شیر و انواع مختلف سرطان میپردازد هنوز در حال تکمیل شدن است. بعضی از مطالعات به بررسی ارتباط بالقوه بین مصرف زیاد لبنیات و افزایش خطر ابتلا به بعضی از سرطانها مانند سرطان پروستات و سرطان رحم پرداختهاند. با این وجود، لازم است مطالعات بیشتری صورت بگیرد تا ارتباط بین مصرف شیر زیاد و احتمال ابتلا به سرطان ارزیابی شود.
بروز آلرژی
در حالی که عدم تحمل لاکتوز شناختهشدهترین حساسیت مربوط به شیر است، برخی افراد ممکن است به شیر حساسیت داشته باشند. آلرژی به شیر میتواند به صورت کهیر، مشکلات گوارشی یا حتی واکنشهای شدید آنافیلاکتیک در موارد شدید ظاهر شود. نوشیدن مقادیر زیاد شیر میتواند خطر ایجاد واکنشهای آلرژِیک را در میان افراد مبتلا به آلرژی به شیر افزایش دهد.
ضعیف شدن دندانها
شیر حاوی قندهای طبیعی است و مصرف بیش از حد آن میتواند باعث بروز مشکلات دندانی شود. قندهای موجود در شیر میتوانند با باکتریهای دهان تداخل داشته باشند و در صورت عدم رعایت بهداشت دندان، منجر به پوسیدگی و خراب شدن آنها میشود.
کاهش مصرف دیگر مواد غذایی
مصرف بیش از حد شیر گاهی اوقات باعث حذف شدن دیگر مواد غذایی از رژیم غذایی میشود. پیروی از یک رژیم غذایی متنوع برای اطمینان از دریافت طیف وسیعی از مواد مغذی مهم است. تکیه بیش از حد به شیر برای تغذیه ممکن است مصرف دیگر مواد غذایی را محدود کند.
نظر شما