به گزارش خبرنگار ایمنا، عزاداری محرم با فرهنگ و آداب شهرهای مختلف درهمآمیخته شده و هر یک از مناطق کشورمان هم سبک و سیاق خود را در عزاداری و برپایی مراسم سوگواری دارند.
از سوی دیگر در بسیاری از سنتهای عزاداری شهرهای مختلف، شباهتهای فراوانی وجود دارد و برپایی دستههای عزاداری، تعزیه، گرداندن علم، چاووشیخوانی و نخل و تهیه غذای نذری از جمله مراسمی است که در شهرهای کشور برپا میشود. گاهی این سنتها بهاندازهای جالب توجهاند که مردم را نهتنها از سراسر کشور بلکه از کشورهای دیگر به تماشا دعوت میکنند.
ایمنا در سلسله مطالبی تا پایان دهه اول محرم در گفتوگو با صاحبنظران حوزه آئینی کشور به بررسی آئینهای ماه محرم و صفر میپردازد.
منصور قربانی، رئیس مرکز تخصصی هنرهای ملی و آئینی شهرداری اصفهان در گفتوگو با ایمنا اظهار کرد: آئینهای محرم در اصفهان پس از قرنها هنوز با شکوه خاص برگزار میشود به طوری که ارادتمندان و عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) را از اقصی نقاط ایران اسلامی به این خطه میکشانند تا جان و روح خود را در این عزاداریها شست و شو دهند و بهره وافر ببرند.
وی با اشاره به آئین عَلَمگردانی خور و بیابانک اظهار کرد: یکی از مراسمات متداول در استان اصفهان به ویژه در شهر خور و بیابانک از شهرستانهای شرق استان اصفهان، مراسم موروثی «عَلَمگردانی» است،
رئیس مرکز تخصصی هنرهای ملی و آئینی شهرداری اصفهان با بیان اینکه این مراسم که نزدیک به ۵ قرن قدمت دارد و هرساله مصادف با تاسوعای حسینی برگزار میشود و از نقاط مختلف استان و کشور افراد متعددی برای شرکت در این مراسم حاضر میشوند، عنوان کرد: همزمان با برپایی آئین علمگردانی مردم به ویژه زنان با اسپند دود کردن و ظرفهای گلاب به استقبال از عزاداران حسینی میروند و عطر و بوی اسپند آمیخته با گلاب در فضای کوی و برزن میپیچ.
علمها به دو شکل دست و یک طرح اسلیمی اسلامی و سنتی هستند که توسط عزاداران در میان کوچهها و خانهها به حرکت درمیآیند و اهالی خانهها نیز با گلاب و آب به تطهیر و تقدیس علمها میپردازند.
بیشتر مرسوم است سادات علمها را در دست گرفته و در میان کوچه و خیابانها حمل میکنند، علمها پوشیده از پارچههای ابریشمی سیاه به نشانه عزادار بودن و سبز به نشانه مظلومیت حضرت عباس (ع) هستند و همراه با نوحه خوانی و سینه زنی و عزاداری توسط عزاداران حسینی مراسم حمل آنها انجام میشود.
نظر شما