به گزارش خبرنگار ایمنا، هرساله چهارم جولای به عنوان روز بدون گوشت نامگذاری میشود، تا بار دیگر زیادهروی در مصرف گوشت و مضرات نبود آن در رژیم غذایی به مردم جهان گوشزد شود و از خطرات احتمالی مصرف زیاد یا مصرف نکردن گوشت آگاه شوند.
سالها پیش سازمان ملل متحد اعلام کرد، اگر مردم جهان خواهان کمک به مبارزه با گرمایش زمین هستند، باید دست کم یک روز در هفته گوشت مصرف نکنند، زیرا کاهش مصرف گوشت تأثیر بیشتری از کاهش استفاده از خودرو در مبارزه با گرم شدن زمین دارد.
بعضی از افراد به سادگی گیاهخوار میشوند، زیرا از جویدن و خوردن گوشت لذت نمیبرند، اما برای بسیاری دیگر از افراد گیاهخواری پاسخی مناسب برای رفع بخشی از مشکلاتی است که امروزه گریبانگیر جامعه بشری شده است. تعهد انسان نسبت به محیط زیست، رعایت مسائل اخلاقی و در نظر گرفتن دیدگاههای اقتصادی از جمله عواملی است که بسیاری از انسانها را علاقهمند به زندگی گیاهخواری کرده است.
گوشت دارای مقدار فراوانی اسیداوریک و پروتئین اوروکیناز است که باعث افزایش کار کلیه شده و میتواند باعث تحلیل رفتن کلیه شود؛ در واقع در نیم کیلو گوشت، ۱۴ گرم پروتئین اوروکیناز وجود دارد. در ضمن اگر سلولهای زنده در اسیداوریک مایع قرار داده شوند، خاصیت متابولیکی خود را از دست میدهند. به علاوه گوشت بدون سلولز یا فیبر است که میتواند به سادگی موجب یبوست شود و در نهایت یبوست به بیماریهای دیگری مانند بواسیر و سرطان منجر میشود.
کلسترول و چربی اشباع شده در گوشت موجب ناهنجاریهای قلبی میشود که در حال حاضر عامل اصلی مرگومیر است، این در حالی است که دومین عامل مهم مرگومیر سرطان است؛ محصولات حیوانی امروزه به یک فاجعه زیستمحیطی تبدیل شدهاند، چراکه پرورش حیوانات برای گوشت آنها پیامدهایی مانند تخریب جنگلهای استوایی، افزایش گرمای جهان، آلودگی آب، کمبود آب، سوءاستفاده از منابع انرژی، بیابانزایی و گرسنگی را در جهان به همراه دارد.
تنها فاکتوری که گوشت را از سایر موادغذایی جدا میکند، وجود آهن است
حسن انتظاری، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به تأثیرات مصرف بیرویه گوشت، اظهار میکند: درست است که انسانها تمام مواد غذایی را استفاده میکنند (همه چیز خوار هستند)، اما بیش از ۷۰ درصد از نیازها را میتوان از طریق مواد گیاهی به دست آورد، به همین دلیل این روزها بسیاری از افراد به گیاهخواری گرایش پیدا کردند.
وی با بیان اینکه انسانها به معنای واقعی و مانند شیر و پلنگ، گوشتخوار نیستند و مانند آهو و گوزن نیز گیاهخوار واقعی نیستند، میافزاید: گوشتها علاوهبر اینکه از نظر اقتصادی گران هستند به دلیل نوع چربی مضری که دارند، مصرف بیرویه آنها مشکلاتی را برای انسان به وجود میآورد.
این متخصص تغذیه تصریح میکند: مصرف گوشت در حد کم ایرادی ندارد، یعنی میتوان مقداری گوشت مصرف کرد، بدون اینکه به بدن آسیب برسد، اما در حقیقت از نظر مواد پروتئینی، تخممرغ و شیر از گوشت بهتر است.
وی ادامه میدهد: کودکان، بالاترین سرعت رشد را هنگام شیر مصرف کردن دارند، سایر پستانداران نیز به همین صورت هستند، گوساله، آهو و گوزن زمانی که شیر میخورند بالاترین سرعت رشد را دارند؛ آنچه که گوشت را از سایر مواد غذایی تفکیک میکند آهن آن بوده که سرعت جذب به نسبت بالایی دارد.
انتظاری میگوید: اولویت مصرف گوشت برای دخترانی است که به سن بلوغ رسیده و در حال رشد هستند، یعنی قاعدگی آنها آغاز شده و نیاز به مصرف غذاهایی دارند که آهن زیادی داشته باشد، از این رو مصرف گوشت برای آنها در اولویت قرار دارد؛ سپس پسران در حال رشد، زنان در سنین باروری و در نهایت مردان بالای ۲۰ سال (چون رشد آنها تکمیل شده است) نیاز به مصرف گوشت دارند.
وی خاطرنشان میکند: مردان بالغ، زنان بعد از یائسگی گوشتی هم مصرف نکنند میتوانند کل نیاز خود را برآورده کنند، همچنین لازم است بدانیم روزانه در حد ۳۰ تا ۶۰ گرم مصرف گوشت در طول روز نیز برای فرد، مشکل یا بیماری ایجاد نمیکند.
این متخصص تغذیه در پاسخ به این سوال که مبتلایان به نقرس چه ماده غذایی را میتوانند جایگزین گوشت کنند؟ میافزاید: نقرس ماده شیمیایی به نام پورین دارد که در نهایت به اوریک اسید تبدیل میشود، بنابراین کل غذاهایی که حالت سلولی دارند مانند گوشت و جگر، پورین بسیار بالایی دارند، اما حبوبات، شیر و تخممرغ به نسبت پورین کمتری دارند، لذا مصرف گوشت برای افراد درگیر با نقرس مضر است.
وی با بیان اینکه یکی از بهترین پروتئینها، پروتئین شیر است، ادامه میدهد: میتوان تخممرغ، شیر و حبوبات را جایگزین گوشت کرد، اما گوشتهایی مانند دل، قلوه، کبد و قلب بهتر است برای افرادی که نقرس دارند، به صورت کامل حذف شود.
گوشتها آدرنالین را بالا میبرند
انتظاری با اشاره به فواید و مضرات رژیم بدون گوشت، اظهار میکند: اگر فردی کمخونی نداشته باشد، فواید رژیم بدون گوشت از مضرات آن بیشتر است؛ رژیمهای بدون گوشت به طور معمول چربی خون و اوریک اسید را تا حد قابل توجهی پایین میآروند، علاوهبر این انسان با مصرف زیاد گوشت به لحاظ عصبی پرخاشگر میشود.
وی میگوید: به طور تقریبی تمام گوشتخواران حالت جنگنده دارند و گیاهخواران حالت آرامتری دارند، به همین دلیل آهو و گوزن در مقابل شیر و پلنگ بسیار آرامتر هستند؛ باید گفت گوشتها تا حدودی آدرنالین را بالا میبرند، از ین رو جوامعی مانند هندوها که گیاهخوار بوده در مقایسه با جوامع غربی مانند اروپاییها و آمریکاییها که گوشتخوار هستند، بسیار آرامتر هستند.
این متخصص تغذیه ادامه میدهد: تنها مزیت گوشت نسبت به پروتئینها و منابع غذایی دیگر آهن آن است، وگرنه گوشت نسبت به شیر و تخممرغ ارجحیت پروتئینی ندارد.
وی اضافه میکند: افراد میتوانند گاهی اوقات گوشت سفید (مرغ) را جایگزین گوشت قرمز کنند؛ همچنین میتوان از ماهی به جای گوشت قرمز استفاده کرد هرچند ماهی دریا بهتر از ماهیهای پرورشی است، اما میتوان گفت حتی ماهیهای پرورشی نیز از گوشت قرمز بهتر هستند.
انتظاری ادامه میدهد: گوشت قرمز اگر به صورت کامل حذف شود، حتی برای کودکان در حال رشد نیز مشکلی ایجاد نمیکند، اما با توجه به نیاز بسیاری که این گروه سنی به آهن دارند، بهتر است گوشت را به صورت کامل برای آنها حذف نکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان گوشت سفید را به طور کامل جایگزین گوشت قرمز کرد؟ خاطرنشان میکند: گوشت سفید از نظر پروتئینی تفاوتی با گوشت قرمز ندارد، اما آهن آن کمی کمتر است و به نسبت حبوبات و مواد گیاهی، آهن بیشتر و قابل جذبتر دارد.
گوشت گوساله لطیف و سریعالهضم است
بهنام یوسفیان، متخصص طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره مصرف گوشت، اظهار میکند: برخی معتقد هستند شتر، شترمرغ و بلدرچین مناسبترین گوشت را داشته و بقیه گوشتها به ویژه گوشت گاو مضر است یا اینکه توصیههای زیادی به مصرف شیر شتر و الاغ شده و در جایی دیگر فرآوردههای لبنی و ماهی را به دلیل طبع سرد بیماریزا عنوان کردهاند؛ برای دستیابی به چرایی موضوع و صحت و سقم این دیدگاهها ابتدا باید سردی و گرمی را بر اساس علم روز شناخت.
وی میافزاید: هر موجودی که دارای رشد و بالندگی باشد مزاج آن گرم و تر است، هرچه که رشد آن متوقف شود به طرف خشکی و موقعی که تحلیل رود سرد میشود؛ همه گوشتهای قرمز از جمله گوشت گاو و گوساله طبع گرمی دارند اما درجه حرارت آنها متفاوت است.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه گوشت گوساله لطیف و سریعالهضم است، تصریح کرد: برخی عنوان میکنند گوشت گاو سرد است، این در حالی بوده که گاوی که زایمانهای مکرر کرده و تحلیل رفته و لاغر شده باشد، این گوشت نسبت به گوشتهای دیگر بیانرژیتر و دیرهضمتر است و گوشت گاو برای هضم انرژی زیادی از بدن و معده دریافت میکند و احتمال دارد بدن برای هضم آن نیاز به حرارت داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر بعد از مصرف گوشت فعالیت بدنی وجود نداشته باشد، برای هضم آن قوه مدبره هوشمند دستور برای حرارت میدهد و تمام قند بدن برای گرمابخشی و هضم تجمع مییابد؛ در این حالت رخوت و سستی به سراغ فرد میآید، اما اگر فعالیت داشته باشد آن غذا تبدیل به انرژی میشود و سرحال و پرانرژی میشود.
فشارخون، نقرس و التهاب از عوارض مصرف زیاد گوشت
یوسفیان افزود: ایجاد سردی و گرمی مصرف غذا در بدن بستگی به ساختن خلط و سبب تولید خلط طبیعی است، نه اینکه قبل از غذا در مورد غذای نخورده قضاوت کنیم، برخی خانوادهها بر این عقیدهاند که با مخلوط کردن چند گوشت با یکدیگر میتوانند عوارض آنها را کم کنند. بهعنوان مثال گوشت گاو به اصطلاح سرد را با گوشت شتر گرم مخلوط و چرخ میکنند.
وی ادامه داد: افراد مجاز هستند در هر وعده تنها از یک نوع گوشت استفاده کنند، زیرا هر گوشت هضم متفاوتی دارد و ترکیب آنها باعث سخت شدن هضم میشود؛ اینکه گفته میشود شیر، ماست، دوغ و کشک طبع سردی دارند و به جهت بروز بیماریهای سرد نباید مصرف شوند باور نادرستی است. برخلاف تصورات، شیر طبع گرم و تری دارد که رطوبت زیاد آن اندکی گرمی آن را پوشش داده است و مصرف فرآوردههای لبنی به ویژه برای افراد گرم مزاج توصیه میشود، این در حالی است که شیر گاو چون از نظر قدرت هضم و میزان ترکیبات با شیر انسان مشابهت دارد بهترین شیر است، همچنین شیر بز در مقایسه با شیر گوسفند که چرب بوده و هضم سنگینی دارد، رطوبت کمتری داشته و مناسبتر است.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه زیادهروی در گوشت قرمز میتواند عوارض شدیدی برای انسان ایجاد کند، گفت: فشارخون، چاقی، غلظت خون، نقرس، بدبویی عرق بدن، خستگی مزمن، تورم و التهاب، پیری زودرس، دیابت، اختلال در دستگاه گوارش و یبوست از جمله عوارض زیادهروی در مصرف گوشت است.
نظر شما