علیدهباشیپور در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: مرکز پرهیز مدار، مرکزی درمانی است که خدمات درمانی، روانشناختی و مددکاری با مشارکت گروههای همتا و خودیار بهصورت اقامت داوطلبانه به مدت یک تا سه ماه به افراد با اختلال مصرف مواد مخدر یا روانگردان ارائه میدهد.
وی افزود: در حال حاضر ۲۰ مرکز اقامتی فعال در سطح استان به ارائه خدمات به بیماران مبتلا به اعتیاد مشغول هستند و از تعداد ۲۰ مرکز ترک اعتیاد، یک مرکز ویژه بانوان مبتلا به اعتیاد و یک مرکز با ظرفیت ۲۰۰ نفر ویژه معتادان با دستور قضائی تحت نظارت این اداره کل فعالیت میکند.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین گفت: مرکز درمان اقامتی با رویکرد تغییر رفتاری و شناختی و با هدف ارائه درمان و بازتوانی اختلال مصرف مواد مخدر یا روانگردان بهصورت شبانهروزی طی مدت یک سال، خدمات درمان غیردارویی مانند خدمات روانشناختی، مشاوره، آموزش خانواده، تشکیل گروههای خودیار، خدمات مددکاری اجتماعی و پیگیری پس از ترخیص، ارائه میکند.
وی ادامه داد: برنامههای کاهش آسیب در سازمان بهزیستی به منظور کاهش عوارض مصرف مواد و پیشگیری از اچ ای وی اجرا میشود و جامعه مخاطب اصلی این برنامهها، مصرف کنندگان مواد دارای رفتارهای پرخطر مانند مصرف کنندگان تزریقی مواد و مصرف کنندگان بیخانمان هستند.
دهباشی پور با اشاره به مراکز روزانه کاهش آسیب (DIC) به منظور کنترل یا کاهش رفتارهای پرخطر، تصریح کرد: این مرکز به افراد دارای اختلال مصرف مواد و معتادان سخت که به مراکز درمان مراجعه نمیکنند، خدمات کاهش آسیب شامل یک وعده غذای گرم ، تأمین وسایل بهداشتی مورد نیاز، آموزش و انگیزهسازی برای ترک را ارائه میدهد.
وی خاطرنشان کرد: مراکز سرپناه شبانه کاهش آسیب (Shelter)، مرکزی برای اسکان معتادان بیخانمان با رفتار پرخطر است که خدماتی مانند کاهش آسیب ، اسکان شبانه معتادان بیسرپناه، تغذیه، استحمام و آموزش را ارائه میکند. این مراکز از ساعت ۱۹ تا هفت صبح به ارائه خدمات میپردازد و در فصل سرما، ارائه خدمات به صورت شبانه روزی است.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین با اشاره به تیمهای سیار، گفت: تیمهایی آموزش دیده در ساعات معینی از روز در منطقه تحت پوشش خود، خدمات کاهش آسیب اعتیاد (آموزش تزریق سالم، ارائه سوزن و سرنگ، وسایل بهداشتی، غذا، پوشاک) را با استفاده از ماشین (ون یا مینی بوس)، در مناطق آلوده و پرخطر به معتادان تزریقی ارائه میدهند. تغییر الگوی مصرف از تزریق به سایر روشهای کم خطر، کنترل و کاهش بیماریهای همراه با اعتیاد از جمله ایدز و هپاتیت و در نهایت انگیزهسازی جهت اقدام به درمان، از فعالیتهای موبایل ون است.
وی اضافه کرد: مراکز توانمندسازی، جامعهپذیری و صیانت اجتماعی، مرکزی برای استفاده افرادی است که برنامه درمان مواد مخدر و الکل را به اتمام رساندهاند و نیاز به مکانی دارند که به صورت شبانه روزی در آنجا اقامت کنند.
دهباشی پور اظهار کرد: مرکز توانمندی بعد از درمان اعتیاد، محیطی امن و عاری از مواد و الکل است و افراد به مدت چهار ماه یا ۱۲۰ روز، اقامت شبانه روزی به صورت رایگان در این مراکز دارند.
وی گفت: دو مرکز در سطح استان ویژه مردان و زنان راهاندازی شده است. مرکز توانمندسازی دوم مردان نیز در شش ماهه اول سال جاری به بهرهبرداری خواهد رسید و بیشتر خدمات در این مراکز، تجربه زندگی بدون مواد و توانمندسازی و اشتغال برای برگشت به محیط اجتماعی است.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین خاطرنشان کرد: مددکاران این مراکز لازم است همراهی در راستای اشتغال این دسته از بهبود یافتگان را داشته باشند. به صورت عمده در واحد بانوان خیاطی و در واحد مردان، امکان کار در شرکتهای صنعتی فراهم میشود.
نظر شما