به گزارش ایمنا، کنگر فرنگی گیاه بومی مناطق مرکزی مدیترانه و کشور یونان است. رومیها از این گیاه در سالاد استفاده میکنند. گفتنی است که کشور ایتالیا بیشترین سهم را در این صادرات جهانی دارد.
چیست؟
کنگر فرنگی از خانواده مرکبان است. این گیاه برگهای سبز نقرهای دارد که قسمتهای زیرین آن سفید تر از سطح فوقانی آن است. ظاهر کنگر فرنگی تقریباً شبیه کرفس ساقهای است.
نام دیگر کنگر فرنگی
انگنار یا کنگر فرنگی در طب سنتی ایران با نام ارده شاهی شناخته میشود. در زبان فرانسوی به آن، آرتیشو میگویند و انگلیسی زبانان، آن را آرتیچوک مینامند.
طریقه مصرف کنگر فرنگی
کنگر فرنگی را میتوان به صورت خام، آب پز، بخار پز یا سرخ کرده مصرف کرد. کنگر فرنگی را میتوان هم به صورت منجمد شده و هم به صورت خشک شده استفاده کرد.
ارزش غذایی کنگر فرنگی
ارزش غذایی ۱۲۰ گرم کنگر فرنگی دارای ۶۴ کالری، ۱۴٫۳ گرم کربوهیدرات، پروتئین ۳٫۵ گرم، ۰٫۴ گرم چربی، ۱۰٫۳ گرم فیبر، ۱۰٫۷ میکروگرم ویتامین B12 (27 درصد DV)، ۱۷٫۸ میکروگرم ویتامین K (22 درصد DV)، ۸٫۹ میلیگرم ویتامین C (15 درصد DV)، ۵۰٫۴ میلیگرم منیزیم (۱۳ درصد DV)، ۰٫۳ میلیگرم منگنز (۱۳ درصد DV) و ۳۴۳ میلیگرم پتاسیم است.
روش و مقدار مصرف کنگر فرنگی
برگههای کنگر فرنگی را پس از پختن میتوان مصرف کرد. همچنین میتوانید با شیره تازه آن مقداری شربت درست کرد. علاوه بر این میتوان ۱۰ گرم برگ کنگر را را همراه با ۴ لیوان آب جوش دم کرد و مورد استفاده قرار داد.
خواص و فواید کنگر فرنگی
- کبد را تمیز و فعالیتهای کبد را تنظیم میکند.
- ترشح صفرا را زیاد میکند.
- در درمان کبد چرب مؤثر است.
- یرقان مزمن را درمان میکند.
- تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است.
- موجب دفع ادرار میشود.
- به درمان تب کمک میکند.
- در درمان رماتیسم مؤثر است.
- یبوستهای ناشی از عدم دفع صفرا را درمان میکند.
- در درمان ورم روده مؤثر است.
- برای دفع سنگهای کیسه صفرا مفید است.
- نیروی جنسی را افزایش میدهد.
- کلیه و مثانه را گرم میکند.
- گاز و نفخ معده و روده را از بین میبرد.
- باعث هضم غذا میشود.
- بیماریهای کبدی را درمان میکند.
- کلسترول خون را پایین میآورد.
- در درمان لاغری مؤثر است.
- به درمان سردرد و سرگیجه کمک میکند.
- تنظیم کننده قند خون است.
- در درمان میگرن مؤثر است.
- در برطرف کردن بیماری آسم اثر مفید دارد.
- نقرس را برطرف میکند.
- در برطرف کردن اگزما مؤثر است.
- در درمان اکثر بیماریهای پوستی اثر مفید دارد.
- سموم بدن را دفع میکند.
- زخم معده و روده را درمان میکند.
- برای جلوگیری از ریزش مو از برگهای آرتیشو ضماد تهیه کرده و به سر بمالید.
- برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل ضماد برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید.
- عصاره آرتیشو را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف میکند.
- برای رفع آب آوردن بدن از جوشانده آرتیشو میتوانید استفاده کنید.
مضرات و عوارض کنگر فرنگی
با توجه به اینکه کنگر فرنگی دارای طبع بسیار گرمی است بنابراین ممکن است که در برخی افراد سودا تولید کند. پس بهتر است که آن را با مقداری سرکه مصرف کنید. زنان باردار و مادران شیرده بهتر است که در مصرف کنگر فرنگی حد تعادل را رعایت کنند.
چطور آرتیشو را بپزیم؟
در ابتدا، انتهای آرتیشو ها را که شکل ساقه دارند، با کارد میبریم. سپس ظرفی از آب پر کنید و آنها را برای چند دقیقهای داخل آب قرار دهید تا شن و خاک لای کنگر ها جدا شود سپس با آب به خوبی میشوییم. ظرف دیگری بردارید و مقداری آب، کمی نمک، دو قاشق روغن زیتون و مقداری سرکه را داخل آن بریزید. سپس آرتیشو ها را در ظرف میریزیم و در آن را میبندیم و روی شعله گاز قرار میدهیم تا کنگر ها کاملاً پخته شوند.
مصلح کنگر فرنگی
سرکه مصلح کنگر فرنگی است.
دمنوش کنگر فرنگی
برای تهیه دمنوش این گیاه میتوانید ۲۰ گرم خشک شده از کنگر فرنگی را به همراه یک لیوان آب جوش دم کنید و اجازه دهید حدود ده دقیقه دم بکشد.
راهنمای خرید کنگر فرنگی
هنگام خرید کنگر فرنگی بهتر است کنگر هایی را انتخاب کنید که کمی سنگین است و دارای گلبرگهای بسته و محکم است. کنگرهایی که بوی ترشیدگی گرفتهاند، قابل استفاده نیستند. اگر میخواهید بفهمید که کنگر ها تازه هستند، برگهای آن را به یکدیگر بمالید اگر صدای جیر جیر بدهند، آن کنگر ها تازه هستند.
نظر شما