پارک‌های جیبی؛ پروژه‌هایی کوچک برای تحقق اهداف بزرگ پایداری در شهرها

آتن، پایتخت یونان، به‌تازگی پارک‌های جیبی بسیاری را با هدف رسیدن به پایداری در برگرفته است و به نظر می‌رسد به پیامدهای مثبتی دست یافته است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، پارک‌های جیبی به فضاهای سبز کوچکی اشاره دارد که اغلب به منظور افزایش دسترسی مردم به پوشش‌های گیاهی در مناطق پرجمعیت با کمترین فضای موجود برای احداث پارک‌های معمولی ایجاد می‌شود. اگرچه "پارک جیبی" مفهوم و رویکرد جدیدی نیست، با این حال به دنبال افزایش جمعیت شهرهای جهان و توسعه مناطق با هدف افزایش سازگاری با جمعیت، بیش از پیش در میان مدیران شهری به محبوبیت دست یافته است. شهرهایی مانند نیویورک در ایالات متحده آمریکا، پاریس پایتخت فرانسه و شهرهای ایالت ماساچوست آمریکا بیشترین تعداد پارک‌های جیبی را در خود جا داده و این در حالی است که به‌تازگی ترویج این فضاهای سبز کوچک در آتن به یکی از مهم‌ترین اخبار شهری در جهان تبدیل شده است.

در واقع، گرایش مدیران بسیاری از شهرهای جهان به مدرن‌سازی مناطق و واکنش به تغییرات اقلیمی، آن‌ها را به توسعه پارک‌های جیبی یا مینی‌پارک‌ها سوق داده است چراکه این فضاهای سبز کوچک نه‌تنها نقش مهمی در افزایش پایداری مناطق ایفا می‌کند، بلکه با هزینه کمتر احداث می‌شود، ضمن این‌که در شهرهای پرتراکم امروزی، مستلزم فضاهای کمتری نیز است. علاوه بر این، از آن‌جا که مدیران امروزی به‌طور مداوم در تلاش هستند برای ساخت‌وسازهای شهری از مواد پایدار بهره بگیرند، احداث این پارک‌ها نیز با مصالحی مانند چوب، فولاد بازیافتی و بامبو انجام می‌شود که این امر به سهم خود نقش مهمی در افزایش پایداری شهری ایفا می‌کند. از همه مهم‌تر این است که فضاهای زیرزمینی که برای ایجاد پارک‌های جیبی مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌تواند به عنوان منبع مهمی برای نصب پمپ‌های گرمازمینی عمل کند و از این طریق به تولید انرژی تجدیدپذیر که خود در افزایش پایداری شهری بسیار حائز اهمیت است، منجر شود. امروزه بسیاری از معماران در فضاهای زیرزمینی مینی‌پارک‌ها به نصب منابع مختلف تولید انرژی پاک می‌پردازند و از نیروی تولید شده توسط آن برای تولید الکتریسیته مورد نیاز ساختمان‌های اطراف، به منظور خنک‌سازی یا گرم‌سازی فضاهای درونی بهره می‌گیرند.

پارک‌های جیبی در آتن

مدیران پایتخت یونان باستان برای طراحی پارک‌های کوچک سراسر شهر از به‌روزترین استانداردهای پایداری بهره گرفته‌اند و فضاهایی با مواد کاملاً سبز به وجود آورده‌اند. جالب است بدانید که حتی بتنی که برای کفپوش این پارک‌ها مورد استفاده قرار گفته است از مواد دوستدار محیط زیست ایجاد شده است و این در حالی است که چوب ماده اصلی سازنده مبلمان این فضاهای کوچک را تشکیل داده است. علاوه بر این، سیستم آبیاری پارک‌های جیبی آتن در زیر زمین تعبیه شده است، ضمن این‌که پنل‌های خورشیدی نصب‌شده در سیستم‌های روشنایی پارک‌ها علاوه بر تامین نور، نیروی لازم را برای نمایش دما روی صفحه‌های کوچک دیجیتالی در سراسر پارک‌ها فراهم می‌آورد.

پارک‌های جیبی؛ پروژه‌هایی کوچک برای تحقق اهداف بزرگ پایداری در شهرها

جالب است بدانید که آتن به عنوان پایتخت تابستانی اروپا شناخته شده است چراکه آب‌وهوایی بسیار مطلوب دارد و در روزهای اوج گرما، دمای آن از ۳۶ درجه سانتی‌گراد تجاوز نمی‌کند. با این حال، افزایش جمیعت و تعداد خودروهای خصوصی در سراسر شهر طی چند سال گذشته، یک تهدید جدی برای افزایش دما و تجربه اثرات جزایر گرمایی در شهر به‌حساب آمده است به‌طوری که مدیران پیش‌بینی کرده‌اند اعمال نکردن اقدامات اثربخش در این زمینه، افزایش دمای تابستانی تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد را تا چند سال آینده به دنبال خواهد داشت. در این راستا، برنامه‌ریزان تلاش کرده‌اند نوآوری‌هایی برای کاهش اثرات جزایر گرمایی در شهر پیاده کنند که به‌نظر می‌رسد ایجاد پارک‌های جیبی به بهترین شکل ممکن در حل این مسئله اثربخش بوده است. علاوه بر این، اختصاص ۵۰ هزار متر مربع فضای عمومی به دوچرخه‌سواران و عابران پیاده، عریض کردن پیاده‌روها، پیاده‌راه‌سازی بلوارها و در نهایت، بزرگ کردن میادین نقش مهمی در ترویج تردد سبز و به دنبال آن کاهش دمای هوا ایفا کرده است، که این امر به سهم خود در تسهیل تحقق اهداف پایداری شهری بسیار اثربخش بوده است.

البته اقدامات مدیران پایتخت یونان تنها به عوامل ذکرشده منتهی نمی‌شود، بلکه این افراد از احیای فضاهای آبی مصنوعی، که سال‌ها بسته بوده است، خبر داده‌اند و آن را استراتژی مناسبی برای کاهش دما و بهبود کیفیت هوای مناطق شهری دانسته‌اند.

برنامه‌ریزان آتن امیدوار هستند از طریق احداث پارک‌های جیبی، صاحبان مراکز تجاری، بیمارستان‌ها و مدارس را نیز به ایجاد چنین فضاهای سبز کوچکی در محل کار خود سوق دهند تا مزایای آن‌ها را برای تمام شهروندان به ارمغان بیاورند و در نهایت، کیفیت زندگی را در سراسر شهر بهبود ببخشند.

اثربخشی پارک‌های جیبی بر کیفیت زندگی

بدیهی است که فضاهای سبز منابعی طبیعی برای ترویج اتخاذ سبک زندگی سالم میان شهروندان، بهبود کیفیت زندگی و افزایش تاب‌آوری مناطق در مقابل بحران‌های امروزی (آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی) به شمار می‌رود. با این حال، نبود فضای کافی در شهرها از یک سو و اثربخشی بیشتر پارک‌های جیبی از سوی دیگر مدیران را به توسعه هرچه بیشتر این فضاهای سبز کوچک در شهرها سوق داده است. در واقع، وجود پارک‌های جیبی به توزیع برابر فضاهای سبز در شهرها برای مبارزه با مشکلات سلامت روانی مانند نگرانی و افسردگی منجر می‌شود و به همین دلیل، نقش مهمی در رفاه تمام ساکنان ایفا می‌کند.

کد خبر 636939

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.