به گزارش خبرنگار ایمنا، سرفصل مهمترین رویدادهای خبری حوزه سلامت را در روزی که گذشت مرور میکنیم:
علائم زیر سویههای جدید "اُمیکرون"
یک متخصص بیماریهای عفونی به تشریح علائم زیرسویههای جدید اُمیکرون پرداخت.
علیرضا جانبخش با اشاره به شیوع زیرسویههای جدید امیکرون با نامهای B.A.۴ و B.A.۵ گفت: این دو زیرسویه از قدرت سرایت بالایی برخوردارند و به طور معمول موارد ابتلاء با شیوع به صورت خانوادگی همراه است.
وی در خصوص علائم این دو زیرسویه جدید گفت: صحبتهای مختلفی در این زمینه مطرح میشود، اما علائم این دو زیرسویه هم تفاوت چندانی با موارد قبلی کرونا ندارد.
جانبخش افزود: علائم این دو زیرسویه هم مشابه سرماخوردگی است و با علائم گلودرد، سرفه، عطسه، بدن درد، کوفتگی بدن و… خود را نشان میدهد.
وی یادآور شد: در میان این علائم، "گلودرد" نشانه بارزتر ابتلاء به زیرسویههای جدید است.
این متخصص بیماریهای عفونی خاطرنشان کرد: در برخی موارد هم علائم گوارشی مانند دلپیچه، اسهال و استفراغ در مبتلایان مشاهده شده است.
جانبخش در خصوص میزان کشندگی این زیرسویههای جدید هم گفت: در این زمینه هم صحبتهای بسیاری مطرح شده و برخی کشندگی آن را با توجه به میزان مرگومیر بالا در اروپا و آمریکا بالا دانستهاند، اما آنچه مسلم است بسته به سطح واکسیناسیون، وضعیت اقلیمی و ژنتیکی هر جامعه میتواند این آمار متفاوت باشد و به نظر میرسد فعلاً قضاوت در خصوص کشندگی این زیرسویهها در ایران زود است.
وی افزود: در حال حاضر تعداد موارد سرپایی در حال افزایش است و به طور معمول از دو تا سه هفته دیگر بستریها و پس از سه تا چهار هفته دیگر نیز فوتیها افزایش مییابد، بنابراین فعلاً نمیتوان قضاوت درستی در خصوص میزان کشندگی زیرسویههای جدید داشت.
جانبخش خاطرنشان کرد: آنچه مسلم است اینکه در صورت درگیری ریه احتمال کشندگی هم افزایش مییابد.
آیا بلع آدامس خطرناک است؟
بزرگترها همیشه نسبت به بلعیده شدن آدامس توسط کودکان احساس نگرانی میکنند.
سرگئی ویالوف متخصص گوارش و کبد در روسیه توضیح داده است که هنگام قورت دادن آدامس چه اتفاقی میافتد.
این متخصص روس گفت: بزرگسالان همیشه به بچهها توصیه میکنند که آدامس را قورت ندهند، زیرا هضم نمیشود و ممکن است برای بدن خطرناک باشد.
اما این پزشک با این هشدار موافق نیست، زیرا معتقد است تولیدکنندگان آدامس به این موضوع توجه دارند.
او میگوید: میتوانی آدامس را قورت بدهی، اما توصیه نمیشود، چون برای این منظور تولید نشده است، علاوه بر این، تمام تولیدکنندگان آدامس خطر قورت دادن آدامس را به حساب آوردهاند، یعنی آدامس باید در صورت بلعیدن به سلامتی انسان آسیبی وارد نکند. آدامس نمیتواند روده را مسدود کند یا به دیواره آن بچسبد.
این پزشک روس میگوید: بیشتر آدامسها خنثی و بیاثر هستند. مانند ماتریکسی است که داخل آن طعم دهنده و پرکننده است. وقتی جویده میشود، فقط ماتریکس باقی میماند که با هیچ ماده دیگری واکنش نشان نمیدهد، بی سر و صدا از دستگاه گوارش عبور میکند و به طور طبیعی از بدن دفع میشود.
این متخصص توصیه میکند آدامس را زیاد نجوید، زیرا ممکن است باعث ایجاد برخی اختلالات در دستگاه گوارش شود.
او میگوید: به طور کلی جویدن آدامس همیشه توصیه نمیشود، زیرا حاوی درصد بالایی از سوربیتول (جایگزین قند) و سایر موادی است که باکتریهای روده را تغذیه میکند و منجر به افزایش تعداد آنها و در نتیجه باعث افزایش تشکیل گاز، نفخ و ناراحتی در معده میشود.
سازمان جهانی بهداشت شیوع «ویروس ماربورگ» را تأیید کرد / علائم ابتلاء به ماربورگ چیست؟
سازمان جهانی بهداشت شیوع یک بیماری خطرناک دیگر را تأیید کرد و علائم بیماری، نحوه انتقال و میزان مرگومیر آن را اعلام کرد. کشور غنا مرگ دو بیمار مبتلا به ویروس ماربورگ را رسماً تأیید کرد.
سازمان جهانی بهداشت در بیانیهای اعلام کرد که غنا دو مورد اول بیماری ویروسی بسیار مسری ماربورگ را تأیید کرده است؛ این بیماری بسیار مسری، مشابه ابولا است و این ویروس از خفاشهای میوه به افراد منتقل میشود و از طریق آب تراوش شده از زخمهای ایجاد شده در بدن، انسانهای دیگر را نیز آلوده میکند.
سازمان جهانی بهداشت خاطرنشان کرد که اقدامات مهارکننده بیماری در حال انجام است و منابع بیشتری برای مهار شیوع بیماری در غنا مستقر خواهد شد. با این حال، این سازمان همچنین هشدار داد که اگر اقدام فوری و قاطع انجام نشود، ماربورگ میتواند به سرعت از کنترل خارج شود.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که بیماری با علائمی از جمله تب، اسهال، استفراغ و تهوع همراه است. پس از این، خونریزی میتواند در قسمتهای داخلی یا خارجی بدن شروع شود.
ویروس ماربورگ یک عفونت بسیار مسری است که باعث تب خونریزی دهنده میشود و میزان مرگومیر آن تا ۸۸ درصد است.
افزایش ابتلاء به زوال عقل در اثر کمکاری تیروئید
در بیماران مبتلا به کمکاری تیروئید که نیاز به دارو دارند، خطر زوال عقل بسیار بیشتر است.
محققان دریافتند که در میان بیش از ۱۵ هزار بزرگسال تایوانی مسن، کسانی که برای کم کاری تیروئید تحت درمان قرار گرفته بودند به طور قابل ملاحظهای بیشتر در معرض ابتلاء به زوال عقل بودند. کمکاری تیروئید زمانی اتفاق میافتد که بدن به اندازه کافی هورمونهای تیروئیدی که متابولیسم را کنترل میکنند، تولید نمیکند.
این کمبود تولید میتواند باعث بروز مجموعهای از علائم از جمله خستگی، عدم تحمل سرما، یبوست، بدن درد، افسردگی و افزایش وزن شود. مطالعات نشان میدهند که کاهش هورمونهای تیروئید ممکن است مهارتهای فکری فرد را نیز مختل کند به نحوی که با داروهای تیروئید قابل برگشت است.
اما اینکه آیا کم کاری تیروئید میتواند به زوال عقل غیر قابل برگشت کمک کند، مشخص نیست. و مطالعه جدید به این سوال پاسخ قطعی نمیدهد.
«چین سیانگ ونگ»، محقق ارشد از دانشگاه براون در رودآیلند آمریکا، میگوید: «ما دریافتیم که برای بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید که نیاز به دارو دارند، خطر زوال عقل بسیار بیشتر است.»
او تاکید کرد: «اما دانستن علت آن دشوار است. ما واقعاً نمیتوانیم بگوییم که کم کاری تیروئید باعث زوال عقل میشود.»
این یافتهها بر اساس سوابق پزشکی بیش از ۱۵۰۰۰ سالمند است که نیمی از آنها به زوال عقل مبتلا بودند. هر یک از این بیماران با یک بیمار فاقد زوال عقل مقایسه شد.
این مطالعه نشان داد که در میان بیماران مبتلا به زوال عقل، ۰.۹ درصد سابقه کم کاری تیروئید داشتند، در حالیکه ۰.۴ درصد از بیماران بدون زوال عقل به کم کاری تیروئید مبتلا بودند.
توصیههایی برای کنترل علائم بیماری اماس
مولتیپل اسکلروزیس (MS)، بیماری عصبی مزمن مغزی و نخاعی، شایعترین بیماری عصبی است که جوانان را درگیر میکند.
علت بیماری اماس ناشناخته است. هرچند، متخصصان به این موضوع پی بردهاند که عاملی، سیستم ایمنی را تحریک میکند که به مغز و نخاع حمله کند. سیستم ایمنی به غلاف میلین اطراف اعصاب آسیب میرساند که سیگنالهای ورودی و خروجی مغز را مختل میکند. به همین دلیل، افرادی که دچار این بیماری هستند، ممکن است به شدت در زندگی روزمره تحت تأثیر قرار بگیرند.
علائم اماس میتواند حاد یا مزمن باشد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. مهم این است که از علائم مختلف این بیماری آگاه بود. علائم بیماری اماس ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مشکلات حرکتی مانند احساس خستگی یا ضعف هنگام راه رفتن، صحبت کردن یا بلعیدن
گزگز یا بی حسی در اندامها
اختلال عملکرد مثانه و روده
اختلال شناختی
تغییرات خلقی یا افسردگی
لرزش یا اسپاسم
سرگیجه
اختلال بینایی
در موارد شدید، افراد مبتلا به اماس ممکن است دچار نابینایی و یا فلج شوند.
هیچ درمان شناخته شدهای برای اماس وجود ندارد. بنابراین، مدیریت علائم فاکتوری ضروری برای داشتن یک زندگی سالم همراه با این بیماری است. پزشک ممکن است بسته به شدت علائم بیماری درمانهای استروئیدی، تزریق خون یا فیزیوتراپی را انتخاب کند. با این حال، علاوه بر درمانهای پزشک، اقدامات دیگری وجود دارد که میتواند مفید باشد. سایت مدیکال اکسپرس به برخی از تغییرات سبک زندگی برای کمک به مدیریت علائم اماس اشاره کرده است:
به مقدار کافی استراحت با کیفیت داشته باشید. افراد مبتلا به اماس بیشتر از دیگران دچار اختلالات خواب میشوند. برای بهبود کیفیت خواب، سعی کنید قبل از خواب ذهن خود را پاک کرده، تکنیکهای آرامش بخش را تمرین کنید، وسایل الکترونیکی را از اتاق خواب خارج و برنامه خواب خود را تنظیم کنید.
ورزش کنید. اگر توانایی بدنی دارید، ورزش منظم میتواند به افزایش قدرت، توان عضلانی، تعادل و هماهنگی اندامها کمک کند. شنا برای افرادی که گرما آنها را اذیت میکند گزینه بسیار خوبی است.
بدن خود را خنک نگه دارید. اگر دمای بدن بالا رود، علائم اماس میتواند تشدید شود. اجتناب از قرار گرفتن در معرض گرما با پوشیدن لباسهای خنک میتواند مفید باشد.
رژیم غذایی متعادل را رعایت کنید. ممکن است رعایت رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب توصیه شود. همچنین مقدار زیادی فیبر و آب برای کمک به مشکلات روده ناشی از بیماری اماس دریافت کنید.
استرس خود را کاهش دهید. هنگام استرس ممکن است علائم بیماری تشدید شود. یوگا، تای چی، ماساژ، تنفس عمیق یا مدیتیشن همگی ممکن است به کاهش استرس کمک کنند.
نظر شما