به گزارش خبرنگار ایمنا، دارچین یکی از ادویههای بسیار خوشبو و خوشطعم است، انسانها در سرتاسر دنیا، به دلیل خواص درمانی متعدد، از هزاران سال پیش برای این ادویه ارزش زیادی قائل بودهاند. امروزه مصرف دارچین به شکلهای مختلف از جمله دمنوش و چای دارچین، ترکیب دارچین و عسل، عرق دارچین برای بهرهمند شدن از خواص درمانی این ادویه رایج است.
ارزش غذایی دارچین
یک قاشق غذاخوری دارچین حاوی مواد مفیدی است که عبارتند از:
- ۱۹ کالری
- چهار گرم فیبر
- ۶۸ درصد از نیاز روزانه بدن به منگنز
- هشتدرصد از نیاز روزانه بدن به کلسیم
- چهار درصد از نیاز روزانه بدن به آهن
- سه درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین K
تقریباً مصرف ½ قاشق چای خوری دارچین در روز میتواند اثرات مثبتی بر سطح قند خون، هضم، سیستم ایمنی و … داشته باشد. با این حال، مصرف دوزهای بالای این ادویه برای بهبود خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی و کاهش خطر ابتلاء به دیابت، سرطان و بیماریهای نورودنراتیو بسیار مفید است.
لاغری با دارچین امکان پذیر است؟
تحقیقات نشان میدهد که مصرف دارچین سبب جلوگیری از افزایش قند خون و کاهش سرعت تخلیه معده میشود. هرچه مواد غذایی، زمان بیشتری در معده باقی بمانند حس گرسنگی دیرتر به سراغتان میآید، که این موضوع سبب میشود تا کالری کمتری مصرف کنید.
میتوانید دارچین را برای محدود کردن مصرف شکر و بهبود طعم به خوراکیهایی همچون نان، کیک و بیسکوئیت اضافه کنید. میزان کمی از دارچین را به جوی دو سر یا اسموتی صبحانه خود اضافه کنید یا آن را در تهیهی سیبزمینی یا سوپ کدوی نهارتان به کار ببرید. از آنجا که مصرف بیش از حد دارچین میتواند دارای عوارض باشد، قبل از مصرف مقادیر زیاد این ادویه، حتماً با پزشک مشورت کنید.
کاربردهای درمانی چای دارچین
چای دارچین خوشمزه و تهیه آن راحت است. این چای فواید زیادی نیز برای سلامتی دارد، از جمله توانایی آن برای کمک به کاهش وزن، تنظیم قند خون، کاهش کلسترول، جلوگیری از بیماری مزمن، بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت عملکرد شناختی است. در حالی که اکثر مردم دارچین را برای تهیه شیرینیها و کلوچههای مختلف و به عنوان افزودنی به قهوه و چای استفاده میکنند، دارچین یک ادویه فوق العاده قوی است که میتواند به روشهای مختلف برای بهبود سلامت کلی استفاده شود.
چای دارچین یک نوشیدنی سالم است که از چوب دارچین تهیه میشود. این یکی از سادهترین راهها برای دسترسی به این فواید سلامتی است و همچنین آماده سازی آن بسیار ساده است. Cinnamomum cassia رایجترین و محبوب ترین گونه دارچین است، اما گونههای دیگری از دارچین وجود دارند که میتوانند اثرات مشابهی در هنگام استفاده از آن به عنوان یک چای گیاهی داشته باشند.
سینامالدئید ماده فعال در تمام انواع دارچین است، و این ترکیب زیست فعال میتواند اثرات مثبتی بر بدن داشته باشد. این ترکیب خاص با کومارین، لینالول، اسید سینامیک، پروانتوسیانیدین، کاتچین و سایر مواد قدرتمند که میتوانند از طریق یک فنجان چای خوشمزه بدست آیند، تکمیل میشوند.
میتوانید با نوشیدن یک فنجان چای دارچین تب را به سرعت پایین آورده همچنین دارچین بهترین دارو برای دردهای عضلانی است و برای رفع درد به کار میرود اثر آن آرامکننده و نشاطبخش است و باعث گشوده شدن رگها میشود و در گردش خون اثری مثبت دارد و بدن را در مقابل امراض مصون نگه میدارد و میتوان گفت اثر پنیسیلین و آنتیبیوتیک را داراست، پس پیشنهاد میشود اگر سرما خوردید یا ضعف شدید داشتید، مصرف یک فنجان چای دارچین را در روز فراموش نکنید پس اگر چای معمولی نیز مینوشید آن را با یک قطعه پوست دارچین به هم زنید تا طعم چایتان را بهتر کند.
خاصیت درمانی علمی اثبات شده ادویه دارچین
در طب سنتی برای دارچین خواص بسیار زیادی از کمک به لاغری و درمان تنگی نفس گرفته تا کاهش فشار و قند خون و کنترل دیابت و کم کاری تیروئید مطرح میشود. اما باید دید از نظر علمی دارچین چه خواصی دارد، این خواص عبارتند از:
۱. حاوی ترکیبات گیاهی با خواص درمانی قدرتمند است
دارچین را از پوست داخلی درختی به همین نام میگیرند. تاریخچهی استفاده از دارچین به دوران مصر باستان برمیگردد. این ادویه در آن زمان مادهای بسیار ارزشمند و نایاب بوده است که آن را به پادشاهان هدیه میدادهاند. اما امروز دارچین گیاه ارزانقیمتی است که در هر جایی پیدا و در بسیاری از غذاها، شیرینیها و داروها استفاده میشود.
دارچین انواع مختلفی دارد که تمام آنها را میتوان به دو دستهی اصلی تقسیم کرد.
دارچین سیلان یا دارچین هندی که به نام دارچین اصل (واقعی) هم از آن یاد میشود. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم وروم» (Cinnamomum verum) به دست میآید که بومی سریلانکا و جنوب هند است. دارچین سیلان رنگ قهوهای مایل به زرد و بافت نرم و نازکی دارد که شبیه کاغذ است.
دارچین کاسیا یا چینی که نوع رایجتر دارچین است. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم کاسیا» (Cinnamomum cassia) به دست میآید که بومی جنوب چین است. دارچین کاسیا رنگ قهوهای مایل به قرمز تیره دارد و بافت آن ضخیمتر و زبرتر است.
دارچین از برش زدن ساقههای درخت دارچین به دست میآید؛ پس از برش زدن ساقه، پوست داخلی آن را جدا و قسمتهای چوبی را دور میریزند. پوستههای حاصل بعد از خشک شدن نوارهایی لولهای شکل را میسازند که به چوب دارچین معروف است. پودر دارچین از آسیاب کردن چوب دارچین به دست میآید.
عطر و طعم خاص دارچین از روغن موجود در آن ناشی میشود که سرشار از ترکیبی به نام «سینامالدهید» (cinnamaldehyde) است. محققان بر این باور هستند که بیشتر تأثیر دارچین بر سلامتی و متابولیسم ناشی از وجود همین ترکیب است.
۲. سرشار از آنتیاکسیدان است
آنتیاکسیدان از بدن ما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند. دارچین سرشار از آنتیاکسیدانهای قوی مثل پلیفنل است. در تحقیقی که روی ۲۶ ادویه انجام شد، دارچین با داشتن بیشترین میزان آنتیاکسیدان در صدر جدول قرار گرفت و حتی از سوپرفودهای دیگری مثل سیر و پونهی کوهی (ارگانو) هم جلو زد. در واقع دارچین به حدی قوی است که حتی از آن میتوان به عنوان یک نگهدارندهی طبیعی غذا استفاده کرد.
۳. خواص ضدالتهابی دارد
التهاب در بدن بسیار مهم است چرا که به بدن در مبارزه با عفونت و ترمیم بافتهای آسیب دیده کمک میکند. اما وقتی التهاب مزمن میشود و علیه بافتهای خود بدن عمل میکند، ممکن است خطرناک و مشکلساز شود.
برای حل این مشکل میتوان از خواص دارچین بهرهمند شد. تحقیقات نشان داده است این ادویه و آنتیاکسیدانهای موجود در آن، خواص ضدالتهابی دارند. خواص ضدالتهابی دارچین میتواند خطر ابتلاء به بیماریها را کاهش دهد.
۴. میتواند خطر بیماری قلبی را کم کند
دارچین میتواند خطر بیماریهای قلبی را که رایجترین علت مرگ زودرس در دنیاست کاهش دهد. طبق تحقیقات مصرف ۱ گرم یا حدود نصف قاشق چایخوری پودر دارچین در روز میتواند برای افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند، مفید باشد؛ این میزان باعث کاهش سطح کلسترول تام، کلسترول «بد» LDL و و تریگلیسرید میشود، در حالی که سطح کلسترول «خوب» HDL پایدار خواهد ماند.
یک تحقیق بزرگ جدیدتر نشان داد که مصرف تنها ۱۲۰ میلیگرم دارچین در روز میتواند همین تأثیر را روی بدن بگذارد. در این تحقیق دارچین حتی باعث افزایش میزان کلسترول «خوب» HDL هم شد. همچنین تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده، نشان داده است که مصرف دارچین میتواند باعث کاهش فشار خون شود. تمام این فواید دارچین در کنار هم میتوانند خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
۵. میتواند حساسیت به هورمون انسولین را بهبود دهد
انسولین یکی از مهمترین هورمونهای بدن است که متابولیسم و مصرف انرژی بدن را تنظیم میکند. انسولین همچنین برای انتقال قند خون به سلولها بسیار ضروری است. اما مشکل اینجاست که بدن خیلی از افراد نسبت به این هورمون مقاومت نشان میدهد. به این شرایط مقاومت به انسولین گفته میشود که میتواند منجر به مشکلات جدی مانند سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ شود.
خبر خوب این است که دارچین میتواند مقاومت به انسولین را به شکل قابل توجهی کاهش دهد تا این هورمون بتواند نقش مهم خود را در بدن ایفا کند. با افزایش حساسیت به انسولین در بدن، دارچین در واقع به پایین آوردن قند خون کمک میکند.
۶. قند خون را پایین میآورد و خواص ضد دیابتی قوی دارد
بسیاری از قدیمیترها دارچین را به دلیل تأثیر آن در کاهش قندخون میشناسند. دارچین علاوه بر تأثیر مثبتی که در کاهش مقاومت به انسولین دارد، میتواند قند خون را به چند شیوهی دیگر هم پایین بیاورد.
دارچین با مداخله کردن در عملکرد آنزیمهای هضم، شکستن کربوهیدرات را در دستگاه گوارش کند میکند و با این کار میزان گلوکزی را که بعد از صرف غذا وارد خون میشود کاهش میدهد. ترکیبی در دارچین وجود دارد که میتواند تأثیری مشابه انسولین روی سلولها بگذارد. این ویژگی در کل دریافت گلوکز توسط سلولها را افزایش میدهد، هرچند بسیار آهستهتر از خود انسولین عمل میکند.
تحقیقات زیادی روی انسانها خاصیت ضد دیابت دارچین را تأیید کردهاند و نشان دادهاند دارچین میتواند قند خون ناشتا را بین ۱۰ تا ۲۹ درصد کاهش دهد. دوز مؤثر معمولاً بین یک الی شش گرم یا حدود نصف الی دو قاشق چایخوری در روز است.
۷. ممکن است برای بیماریهای تحلیلبرندهی عصبی مفید باشد
مشخصهی اصلی بیماریهای تحلیلبرندهی عصبی (Neurodegenerative) از دست رفتن فزایندهی ساختار یا عملکرد سلولهای مغز است. آلزایمر و پارکینسون دو نوع رایج از بیماریهای تحلیلبرندهی عصبی هستند.
دو ترکیب در دارچین پیدا شده است که میتوانند تشکیل پروتئینی به نام «تاو» (tau) در مغز را مهار کنند. تولید این پروتئین در مغز از مشخصههای بارز بیماری آلزایمر است. در تحقیقی که روی موشهای مبتلا به بیماری پارکینسون انجام شد، دارچین به محافظت از نورونها کمک کرد، سطح ناقلهای عصبی را به حالت عادی برگرداند و عملکردهای حرکتی را بهبود بخشید.
۸. میتواند ضد سرطان باشد
سرطان یک بیماری جدی است که با رشد کنترلنشدهی سلولها شناخته میشود، تحقیقات زیادی روی خواص دارچین برای درمان و پیشگیری از سرطان انجام شده است. در کل مطالعات آزمایشگاهی و تحقیق روی حیوانات نشان میدهد که عصارهی دارچین میتواند خواص ضد سرطانی داشته باشد.
دارچین با کاهش رشد سلولهای سرطانی و جلوگیری از تشکیل رگهای خونی در تومور با سرطان مقابله میکند. همچنین به نظر میرسد برای سلولهای سرطانی سمی است و باعث مرگ آنها میشود.
۹. به درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی کمک میکند
«سینامالدهید» (cinnamaldehyde) که یکی از ترکیبات فعال اصلی در دارچین است، میتواند در درمان بسیاری از انواع عفونت مفید باشد. درمان مؤثر عفونتهای قارچی مجاری تنفسی به عنوان یکی از خواص روغن دارچین شناخته شده است. روغن دارچین همچنین میتواند از رشد برخی باکتریها مثل لیستریا و سالمونلا جلوگیری کند.
البته شواهد در این زمینه کم هستند و هنوز دارچین برای کم کردن عفونت در مناطق دیگر بدن مؤثر شناخته نشده است. خواص ضدمیکروبی دارچین همچنین میتواند در کاهش پوسیدگی دندان و بوی بد دهان موثر باشد.
۱۰. میتواند به درمان ویروس HIV کمک کند
HIV ویروسی است که به آرامی سیستم ایمنی بدن را از کار میاندازد و در صورتی که درمان نشود به بیماری ایدز منجر خواهد شد. تصور بر این است که دارچین کاسیا میتواند به بدن برای مقابله با ویروس HIV-۱ کمک کند. ویروس HIV-۱ رایجترین نوع ویروس HIV در انسان است.
یک تحقیق آزمایشگاهی روی سلولهای آلوده به ویروس HIV به این نتیجه رسید که دارچین از میان ۶۹ گیاه دارویی مورد بررسی، مؤثرترین درمان است. البته برای تأیید این تأثیر به آزمایشهای انسانی بیشتری نیاز است.
نظر شما