به گزارش ایمنا، توسعه زبانی در سالهای نخست زندگی از اهمیت زیادی برخوردار است. گریه کردن در کودکان نشان از ایجاد ارتباط زبانی و یادگیری زبانِ نشانه است.
ذهن کودکان انعطاف پذیری بالایی دارد و قادر است بیشتر از بزرگسالان اطلاعات جذب کند. بر اساس منابع کودکان توانایی یادگیری هزاران کلمه و استفاده از آن را دارند بنابراین وجود محیطی که کودکان را به یادگیری خواندن تشویق کند حائز اهمیت است.
آموزش مهارت "خواندن" سبب میشود تا کودکان موضوعات مختلفی را در ذهن تصور کنند، شخصیتهایی جدید در ذهنشان ایجاد کنند.
علت نامگذاری روز جهانی کتاب کودک
روز دوم آوریل هر سال، یادآور سالروز تولد هانس کریستین اندرسن، نویسنده مشهور دانمارکی است. هانس کریستین اندرسن بین سالهای ۱۸۳۵ تا سال ۱۸۷۲ میلادی، هر سال قصهای برای کودکان به رشته تحریر درآورد.
هانس کریستین اندرسن در ردیف بهترین نویسندگان دانمارک و در شمار بهترین داستانسرایان جهان قرار دارد. از اینرو، به منظور ارج نهادن به کوششهای هانس کریستین اندرسن در خلق آثار داستانی ارزنده کودکان، دوم آوریل (برابر با چهاردهم فروردین) را به عنوان روز جهانی کتاب کودک نامگذاری کردهاند.
معرفی شخصیت هانس کریستیان آندرسن
هانس کریستیان آندرسن (۱۸۳۵-۱۸۷۲) در خانهای کم بضاعت متولد شد. پدر هانس کریستیان آندرسن کفاشی کمدرآمد بود و مادرش در خانههای مردم رختشویی میکرد.
پدر هانس کریستیان آندرسن با وجود اینکه تحصیلات زیادی نداشت اما به خواندن داستان و نمایشنامه علاقهمند بود و بسیاری از داستانهایی را که میخواند، برای پسرش هانس بازگو میکرد. آشنا شدن هانس با داستان "هزار و یک شب" از همین طریق آشنا شد.
هانس در سن ۱۱ سالگی پدرش را از دست داد و یک زندگی کاملاً سخت را تجربه کرد؛ تا در نهایت هانس کریستیان آندرسن در سن ۲۴ سالگی مدرسه را به پایان رساند.
نخستین آثار هانس کریستیان آندرسن برای کودکان در سال ۱۸۳۵ منتشر شدند؛ از جمله آثار هانس کریستیان آندرس میتوان به: پری دریایی کوچولو، بند انگشتی، جوجه اردک زشت، زندگی من، ملکه برفی، دخترک کبریت فروش و لباس جدید پادشاه نام برد.
هدف از نامگذاری روز جهانی کتاب کودک
روز جهانی کتاب کودک هر دو سال یکبار در دوم آوریل، روز تولد هانس کریستیان اندرسن در سطح جهانی برگزار میشود. روز جهانی کتاب کودک از طرف یلا لپمنمؤسس دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان، در سال ۱۹۵۷ میلادی (۱۳۳۶ شمسی) پیشنهاد شد.
از دوم آوریل ۱۹۶۷، روز جهانی کتاب کودک رسماً برگزار شد. یلا لپمن شخصاً نخستین پیام را با عنوان "درخت کتاب کودک" نوشت. در این پیام، به صورت داستانی دلنشین خطاب به کودکان، بر تفاهم و همدلی جهانی با کتاب تأکید شده است.
از ۲ آوریل ۱۹۶۷ هر سال یکی از شعبههای ملی دفتر بینالمللی، مسئولیت برگزاری روز جهانی کتاب کودک را برای تهیهی شعار و پیام یک نویسنده و پوستر یک تصویرگر از کشور خود میپذیرد و برای دیگر شعبههای ملی ارسال میکند.
هدف از نامگذاری یک روز با عنوان روز جهانی کتاب کودک، گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی در میان کودکان و نوجوانان کشورهای مختلف جهان بهمنظور دستیابی به صلح و تفاهم جهانی، رشد و شکوفایی ادبیات کودکان و نوجوانان و آشنایی نسل جوان با فرهنگ ملتها است.
روز جهانی کتاب کودک در ایران
روز جهانی کتاب کودک از سال ۱۳۴۹ در ایران به رسمیت شناخته شده و وزارت آموزش و پرورش در سال ۱۳۵۰ روز ۱۴ فروردین را روز جهانی کتاب کودک در ایران اعلام کرده است.
با تمام اهمیتی که کتاب و کتابخوانی دارد و با همه گفتهها و شنیدههایی که در راستای توجه به کتاب کودک و گسترش فرهنگ مطالعه داده میشود، بنظر میرسد روز جهانی کتاب کودک در تقویم ایران گم شده و روز جهانی کتاب کودک در ایران جایی ندارد.
در ۵۴ سالی که از عمر روز جهانی کتاب کودک میگذرد دوبار (سالهای ۵۵ و ۷۲) وظیفه تهیه پیام و پوستر این روز به شاخه ایرانی دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان سپرده شده است.
شورای کتاب نوشتن پیام روز جهانی کتاب کودک سال ۱۳۵۵ را به عهده الهام توکلی و هاله زربخت و نوشتن شعار را محمود کیانوش گذاشت و پوستر آن را پرویز دیبایی تهیه کرد.
شورای کتاب نوشتن پیام روز جهانی کتاب کودک در سال ۱۳۷۲ را بر عهده مهدخت کشکولی و طراحی پوستر را بر عهده نورالدین زرینکلک قرار داد.
پیام روز جهانی کودک ۲۰۲۱
"آنگاهکه کتاب میخوانیم، روح ما به پرواز درمیآید
وقتی مینویسیم، انگشتان ما آواز سر میدهند
واژهها صدای طبل و نوای نی هستند بر صفحهها
مرغانِ آواز خوانند پرکشان و فیلهایی نعرهزنان
رودهایی روان، آبشارهایی فروغلتان
و پروانههایی چرخان
بر بلندای آسمان!
واژهها ما را به رقص فرامیخوانند، وزنها، قافیهها، سم ضربهها و صدای بالها، افسانههای کهن و نو، خیالی و واقعی
چه در گوشهی دنجی در خانه باشی
چه درگذر از مرزها
شتابان بهسوی سرزمین و زبانی تازه
در همه حال، داستانها و شعرها از آنِ تو هستند
آنگاهکه واژهها را با یکدیگر سهیم میشویم
صداهای ما به موسیقی آینده بدل میشوند
به صلح و شادمانی و دوستی
و ترانهی امید"
پوستر روز جهانی کتاب کودک ۱۴۰۰
شیوع کرونا در هر مرحلهای هم که باشد بیشک کتابخوانی فرصتی کوتاه برای فراموشی این مشکل برای کودکان و حتی بزرگسالان فراهم میآورد.
نظر شما