به گزارش ایمنا بریان یکی از غذاهای سنتی مخصوص اصفهان است که طرفداران زیادی در اصفهان و در بین مسافرانی که به این شهر میآیند دارد. بریانی نام اشتباهی است که در بین مسافران و افراد غیربومی متداول شده است و چرا که نام صحیح این غذا بریان میباشد و مکانی که در آن بریان سرو میشود "بریانی" نام دارد.
مواد لازم بریان
زمان تقریبی پخت: ۱ ساعت
مواد لازم برای ۴ نفر:
گوشت سردست گوسفندی | ۵۰۰ گرم |
جگر سفید | ۱۰۰ گرم |
پیاز | ۲ عدد (یکی بزرگ یکی متوسط) |
دنبه | ۵۰ گرم |
روغن مایع | به میزان کافی |
نعناع خشک | ۱ قاشق چای خوری |
دارچین، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به میزان کافی |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق چای خوری |
خلال پسته، بادام، مغز گردو و برگ ریحان | برای تزئین |
طرز تهیه بریان اصفهان
مرحله اول
ابتدا پیاز بزرگ را نگینی خرد کنید. سپس در یک قابلمه مقداری روغن ریخته و روی حرارت ملایم پیازها را تفت دهید و مراقب باشید که نسوزد. سپس گوشت و دنبه را به آن اضافه کنید تا کمی روی حرارت بماند. بعد ادویه (زردچوبه و نمک) را در یک قابلمه با ۴-۵ لیوان آب بریزید و بگذارید به جوش بیاید. سپس گوشت و دنبه را به آن اضافه کنید و ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بگذارید بماند تا مغز پخت شود.
نکته: به اندازهای آب اضافه کنید که پس از پخت گوشت مقداری آب گوشت باقی بماند.
مرحله دوم
گوشت و دنبه را از آب خارج کنید و بگذارید کمی سرد شود. سپس گوشت و دنبه را با هم چرخ کنید و در ظرفی بریزید و زعفران دم کرده، نعناع خشک و نمک، فلفل سیاه به آن اضافه کنید و دوباره همه مواد را چرخ کنید و بگذارید در ظرفی بماند.
مرحله سوم
جگر سفید را در قابلمهای بگذارید و ۲ لیوان آب روی آن بریزید. پیاز متوسط را نگینی خرد کنید و روی آن بریزید و کمی نمک، فلفل سیاه و ۲ قاشق روغن نیز به آن اضافه کنید.
حال قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا جگر به مرور زمان خوب بپزد. وقتی جگر پخت و آب آن تبخیر شد کمی روغن به قابلمه اضافه کنید و پیاز و جگر را همان جا روی حرارت تفت دهید. سپس بگذارید تا جگر کمی سرد شود.
بعد آن را چرخ کنید و بگذارید در ظرف دیگری بماند.
نکته: اگر جگر دوست ندارید میتوانید این مرحله را حذف کنید.
مرحله چهارم
یک تابه به اندازهای که میخواهید بریان باشد انتخاب کرده و مقدار کمی از آب و روغن مانده از پخت گوشت را کف آن بریزید. سپس ۱۰۰ گرم از مخلوط گوشت و دنبه چرخ شده را در تابه پهن کرده و دو طرف آن را سرخ کنید
نکته: مراقب باشید گوشت خیلی باریک نشود. همچنین اگر با ذائقه شما جور است میتوانید مقداری دارچین روی آن بریزید.
مرحله پنجم
بریان آماده شده را روی یک نان بگذارید و مقداری از آبی را که در مرحله اول کنار گذاشته بودید روی بریانی و نان بریزید. مقدار کمی از مخلوط چرخ شده جگر سفید و پیاز را در نزدیک آن بریزید. سپس با چند برگ ریحان، خلال پسته و خلال بادام، بریان را تزئین کنید.
آبگوشت بریان
اگر آب گوشت زیادی از مراحل قبل مانده باشد میتوانید آن را در کاسهای بریزید و با کشک روی آن را تزئین کنید.
میتوانید نان خشک در آن خرد کنید (اصطلاحاً به این کار تیلیت کردن میگویند) و به همراه بریان نوش جان کنید.
بریان غذای چربی است و توصیه میشود که در وعده ناهار به همراه دوغ و ریحان و پیاز و آب لیمو ترش خورده شود.
نظر شما