دکتر سید مرتضی صفوی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با اشاره به افزایش آلودگی هوای کلانشهرهای کشور در روز های اخیر، اظهار کرد: آلودگی هوا معضلی است که سلامتی افراد به ویژه گروههای آسیب پذیر از جمله نوزادان، کودکان، خانم های باردار و شیرده، سالمندان و بیماران ریوی و قلبی را تهدید و مشکلات جدی برای آنها ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه افراد در شرایط آلودگی هوا باید با آمادگی لازم و با تغذیه مناسب مراقب سلامتی خود باشند، افزود: استفاده از مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان مانند ویتامین C توصیه می شود؛ این ویتامین در مرکبات از جمله پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، لیموترش، گریپ فروت و سبزیها، گوچه فرنگی و سیب زمینی وجود دارد، استفاده از انواع سوپ و آش نیز که مملو از سبزیهاست بسیار مناسب است.
این متخصص تغذیه ادامه داد: پهنبرگها و سبزیهای برگ تیره مانند کلم بروکلی و کاهو سرشار از ویتامینC هستند.
صفوی با بیان اینکه ویتامین C جزء آنتیاکسیدانهای قوی است که باعث کاهش اثرهای منفی ناشی از آلودگی هوا میشود، اضافه کرد: این تاثیر در بدن افراد سیگاری کمرنگ است زیرا دود سیگار سبب ازبین رفتن بخش عظیمی از ویتامین C دریافتی میشود.
دانشیار دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان گفت: نتایج بررسیها بر روی بیماران ریوی نشان داده افرادی که ویتامین C کمتری دریافت می کردند در روزهای آلوده مشکلات تنفسیشان تشدید می شده است.
صفوی خاطرنشان کرد: براساس مطالعات انجام شده در دانشگاه بریتیش کلمبیا کانادا، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C به دلیل وجود آنتی اکسیدان بدن را در مقابل اثرات آلودگی هوا بیمه می کند؛ بنابراین ترکیب خوراک های دارای این ویتامین که یک آنتیاکسیدان قوی است باعث حفاظت بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد می شود.
وی افزود: یکی از دلایل ایجاد رادیکالهای آزاد در بدن ورود ذرات آلاینده هوا در ریه ها است که آنتی اکسیدانها با اتصال به رادیکال های آزاد باعث خنثی شدن آنها پیش از آسیب رساندن به بدن و ریه شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه ویتامین E نیز یک آنتیاکسیدان قوی بشمار می رود، گفت: این ویتامین محلول در چربی، بدن را در مقابل اثرات زیان آور آلودگی هوا مصون می کند.
صفوی افزود: ویتامین E با اکسیژن ترکیب می شود و رادیکال های آزاد را از بین می برد و علاوه بر محافظت بدن در برابر آلاینده های هوا مانع از بین رفتن و اکسید شدن ویتامین A در بدن می شود.
دانشیار دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان مصرف شیر را در روزهای آلوده مفید دانست و اظهار کرد: شیر دارای فسفر و منیزیم است و مصرف آن بدن را از مسمومیتهای ناشی از قرار گرفتن در معرض آلاینده های هوا مصون نگه می دارد.
وی ادامه داد: ماست و دوغ هم ترکیب مشابهی دارند. اگر کسی نمی تواند شیر بنوشد برای جلوگیری از ترکیب آلایندههای خطرناک در بدن روزانه دست کم سه فنجان ماست استفاده کند.
صفوی با بیان اینکه مصرف لبنیات پروبیوتیک تأثیر بسزایی در جلوگیری از ترکیب آلایندهها در بدن دارد، گفت: استفاده کردن از گروه لبنیات و مواد غذایی حاوی ویتامینهای E و C می تواند تأثیرات مثبتی بر تقویت سیستم ایمنی بدن افراد داشته باشد و از تاثیر آلودگیها پیشگیری می کند.
دانشیار دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان توصیه کرد: افراد در معرض آلودگیها قرار نگیرند و از مواد غذایی استفاده کنند که بدن را در برابر آسیبهای ناشی از آلودگی مقاوم کند.
نظر شما