به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، بارها شنیدهایم که سیگار کشیدن برای مبتلایان به بیماری آسم و همچنین سلامت خانواده آنها مضر است. سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان ریه، سرطان گلو، آمفیزم ریه، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، زخم معده و بیماری لثه را افزایش میدهد و وضعیت مبتلایان به آسم را وخیمتر میکند. این عادت نادرست موجب سرفه، کاهش تواناییهایی ورزشی، گلودرد، افزایش چروکهای صورت، تغییر رنگ دندانها و تیره شدن پوست میشود. از طرفی دیگر ترک سیگار، حس چشایی و بویایی را بهبود بخشیده و باعث افزایش طول عمر میشود. در این گزارش شما را با راهکارهای موثر برای ترک سیگار و فواید آن آشنا میشویم:
برنامه ریزی برای ترک سیگار
برای ترک سیگار، یک روش واحد وجود ندارد؛ در صورت اعتیاد به سیگار، میتوان از پزشک خود درباره برنامههای ترک سیگار سوال کرد. قبل از ترک ناگهانی این عادت نادرست، تنظیم یک برنامه به روند کاهش وابستگی آن کمک خواهد کرد. انتخاب یک تاریخ مشخص برای آغاز ترک و آماده شدن برای آن، در میان گذاشتن هدف خود با خانواده و دوستان، ثبت زمان و علت سیگار کشیدن، فهرست دلایل خود برای ترک سیگار و مرور لیست قبل و بعد از ترک، انجام فعالیت های مفید در هنگام افزایش میل به سیگار، از جمله مواردی است که ممکن است به ترک سیگار کمک کند. همچنین استفاده از داروهای جایگزین نیکوتین مانند آدامس، قرصهای لوزیشکل، اسپریهای بینی و استنشاقی و داروهای تجویزی بدون نیکوتین مانند وارنیکلین و بوپروپیون نیز به ترک سیگار کمک میکند.
راهکارهایی موثر برای ترک سیگار
- هنگام ترک سیگار بر آنچه از دست میدهید، تمرکز نکنید، بلکه تمرکز خود را بر آنچه بهدست میآورید، قرار دهید.
- به خود یادآوری کنید شما آنقدر قوی هستید که از عهده ترک سیگار بر میآیید.
- هنگام میل به سیگار، یک نفس عمیق بکشید؛ نفس خود را ۱۰ ثانیه نگه دارید و سپس آن را به آرامی رها کنید.
- خود را با انجام تمرینات ورزشی، کارهای دستی یا کار با کامپیوتر مشغول نگه دارید.
- فعالیتهایی که به سیگار کشیدن مرتبط است را تغییر دهید؛ پیادهروی یا خواندن کتاب، جایگزین مناسبی برای کشیدن سیگار محسوب میشود.
- کبریت، فندک و یا سیگار، همراه خود نداشته باشید.
- به مکانهایی مانند موزه و کتابخانه بروید که در آنها سیگار کشیدن ممنوع است.
- هنگام میل به سیگار، غذاهای کم کالری و سالم بخورید؛ هویج و ساقههای کرفس، میوههای تازه و میانوعدههای بدون چربی، انتخابهای خوبی است. از مصرف غذاهای شیرین یا تند که ممکن است باعث اشتیاق به سیگار شود، پرهیز کنید.
- آب، چای گیاهی و نوشابههای غیر کافئینی بنوشید؛ از نوشیدنیهای الکلی اجتناب کنید، زیرا آنها باعث تحریک یشتر شما برای سیگار کشیدن میشود.
- فعالیتهای ورزشی دهید و با افراد غیر سیگاری معاشرت کنید.
- برای ترک سیگار بهدنبال یک حامی باشید و با افتخار با دیگران در مورد این مرحله مهم از زندگی خود صحبت کنید.
مزایای ترک سیگار
۲۰ دقیقه پس از ترک سیگار، فشار خون و ضربان قلب کاهش مییابد. همچنین در این مدت گردش خون و حرارت دست و پا شروع بافزایش مییابد . ۱۲ ساعت پس از ترک سیگار نیز سطح مونوکسید کربن در خون به حالت طبیعی بر میگردد. بعد از دو هفته تا سه ماه، گردش خون بهتر میشود و عملکرد ریهها بالاتر میرود. پس از یک تا 9 ماه، سرفه و تنگی نفس کاهش مییابد و بعد از یک سال، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نصف افراد سیگاری میشود. پنج سال پس از کنار گذاشتن سیگار، خطر ابتلا به سرطان دهان، سرطان گلو و یا مری در مقایسه با افراد سیگاری به نصف کاهش مییابد. بعد از ۱۰ سال نیز خطر مرگ ناشی از سرطان ریه، تقریبا به نصف افراد سیگاری میرسد و خطر ابتلا به سرطانهای دیگر مانند سرطان حنجره و پانکراس نیز کاهش مییابد. همچنین پس از مدت ۱۵ سال، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مانند یک فرد غیر سیگاری میشود.
نظر شما