کاهش سطح انرژی سلولی نورون‌ها در حالت خواب REM

پژوهشگران با بررسی سطح ATP، متابولیت اصلی انرژی سلولی در نورون‌های قشر مغز، نشان دادند که این سطح در حالت خواب REM به‌طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کند، این یافته‌ها نشان می‌دهد که متابولیسم انرژی مغز همیشه پاسخگوی نیازهای انرژی نورون‌ها نیست.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از ساینس‌دیلی، فرض بر این است که مغز دارای مکانیسم‌های هموستاتیکی برای جلوگیری از کاهش انرژی سلولی است که برای تمام فعالیت‌های سلولی ضروری است، با این حال محققان مؤسسه علوم پزشکی توکیو کشف کردند که سطح ATP، متابولیت اصلی انرژی سلولی در نورون‌های قشر مغز، در طول خواب REM( مرحله‌ای از خواب عمیق در پستانداران) به طور قابل‌توجهی کاهش پیدا می‌کند.

این در حالی است که جریان خون مغزی که تأمین‌کننده انرژی است، هم‌زمان افزایش پیدا می‌کند. در این مطالعه که روی موش‌های زنده انجام شد، پژوهشگران از حسگرهای فلورسنت برای اندازه‌گیری غلظت ATP استفاده کردند، نتایج نشان داد که سطح ATP در حالت بیداری بالا بوده، در خواب غیر REM کاهش پیدا می‌کند و در خواب REM به شدت افت می‌کند. جالب توجه است که در حالت بیهوشی عمومی و تحریک الکتریکی موضعی مغز، کاهش مشابهی در سطح ATP مشاهده شد، در حالی که جریان خون مغزی هم‌زمان افزایش پیدا کرده است. این یافته‌ها نشان می‌دهد که در حالت بیداری، مکانیسم‌های مغزی برای تأمین انرژی، سطح ATP نورون‌ها را افزایش می‌دهند تا نیازهای انرژی سلولی پاسخ داده شود، اما در خواب REM، باوجود افزایش جریان خون، سطح ATP به‌دلیل فعالیت‌های انرژی‌بر خاص این مرحله همچون تولید گرما کاهش پیدا می‌کند.

پژوهشگران معتقدند که کاهش سطح ATP در نورون‌های قشر مغز در طول خواب REM می‌تواند به‌عنوان یک نشانگر زیستی جدید برای این مرحله از خواب مورد استفاده قرار گیرد. این یافته‌ها حاکی از آن است که متابولیسم انرژی مغز همیشه پاسخگوی نیازهای انرژی نورون‌ها نیست و این موضوع ممکن است به نوسانات فیزیولوژیکی سطح ATP در نورون‌ها منجر شود.

کد خبر 824841

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.