از هنر پخت تا چالش کیفیت؛ داستان نان در کهگیلویه و بویراحمد

با وجود سابقه غنی تولید نان‌های سنتی در کهگیلویه و بویر احمد، وضعیت کیفیت تولید نان‌های ماشینی در این استان مطلوب نیست، این وضعیت نیازمند انجام اقدامات اصلاحی است تا ضمن بالابردن کیفیت نان، بتوان در راستای رضایت مردم و رفع دغدغه‌مندی آنها قدم برداشت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، نان در سبد غذایی بشر از دیرباز نقش مهمی داشته و این محصول همچنان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

نان در سفره مردم ایران و دیار کهگیلویه و بویراحمد علاوه بر ارزش غذایی از حرمت خاصی برخوردار است و در بسیاری از روایات و داستان‌ها بخشش‌های زیادی با توجه به حرمت نان و نمک صورت گرفته و حفظ حرمت نان و نمک همچنان در بین مردم این دیار مرسوم است.

با توجه به غالب بودن شغل کشاورزی در بین مردم استان، داشتن نان سالم و باکیفیت همواره یک اولویت بوده و پخت انواع نان به روش‌های سنتی با آردهای گندم، بلوط و جو در بین مردم بومی کهگیلویه و بویراحمد مرسوم بوده و همچنان پخت سنتی این نان‌ها در بین برخی از خانواده‌ها به‌ویژه در مناطق روستایی و عشایری مشهود است، اما با ورود دستگاه‌های نانوایی، پخت نان به روش سنتی جای خود را به نان‌های ماشینی داد، نان‌هایی که همواره نسبت به کیفیت پایین آن گلایه‌هایی وجود دارد.

یداله رحمانی، استاندار کهگیلویه و بویراحمد در نخستین روزهای کاری خود با گشت‌وگذاری در شهر یاسوج علاوه بر گلایه از وضعیت نامناسب برخی از خدمات شهری به موضوع کیفیت نان در استان نیز ورود کرد و خواستار کیفیت‌بخشی نان شد.

سید ابوالحسن صداقت‌کیش، مدیرکل اداره غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد نیز در جمع خبرنگاران در خصوص کیفیت پایین نان اظهار کرد: گندم استان کهگیلویه و بویراحمد جز چهار گندم خوب کشور است و ۸۰ درصد نان استان از گندم استان و ۲۰ درصد از استان‌های خوزستان و فارس تأمین می‌شود که گندم با کیفیتی دارند، و عملاً از نظر کیفیت گندم با مشکل خاصی روبه‌رو نیستیم.

وی افزود: استاندارد بودن آرد اجباری است و همکاران در اداره کل استاندارد و معاونت غذا و داروی علوم پزشکی کیفیت‌سنجی و نمونه‌برداری را هر بار به‌صورت سرزده انجام می‌دهند، تاکنون هیچ‌گونه گزارشی مبنی بر کیفیت پایین آرد ارائه نشده‌است.

صداقت‌کیش گفت: درصورتی‌که مستندی مبنی بر پایین‌بودن کیفیت آرد به دست ما برسد، قطعاً تغییراتی در فرآیند تولید آرد ایجاد می‌شود.

وی با بیان اینکه سال‌به‌سال روند بهتری را از نظر کیفیت شاهد هستیم، تصریح کرد: اکثریت نانوایی‌های استان نان با کیفیتی در اختیار مردم قرار می‌دهند، اما گاه به دلیل نداشتن توانایی شاطر، یا شرایط خاص نانوایی، نانی باکیفیت پایین‌تری ارائه می‌کنند.

مدیرکل اداره غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: سازمان تعزیرات حکومتی، مجموعه جهاد کشاورزی، اتحادیه نانوایی‌ها به جد پیگیر افزایش کیفیت تولید نان هستند.

وی افزود: کارخانه‌های آرد در خط تولید تغییرات زیادی را ایجاد کرده‌اند، ماشین‌آلات جدید جایگزین ماشین‌آلات قدیمی شده‌است.

از هنر پخت تا چالش کیفیت؛ داستان نان در کهگیلویه و بویراحمد

نان رنگ تیره سالم‌تر از نان سفید است

صداقت‌کیش با بیان اینکه سبوس‌گیری در کارخانه‌ها زیر ۱۰ درصد انجام می‌شود، گفت: میزان سبوس آرد افزایش پیدا کرده‌است، هر چقدر رنگ نان تیره‌تر باشد، سبوس بیشتری دارد و برای سلامتی نان بهتری است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد گفت: گاهی ممکن است نارضایتی مردم به‌خاطر سفید نبودن نان باشد، درحالی‌که سفیدی نان دلیلی بر کیفیت بالای نان نیست.

وی تصریح کرد: قیمت نان در کهگیلویه و بویراحمد پایین‌ترین قیمت در سطح کشور است و به همین خاطر شاید در وزن چانه کاهش وزن داشته باشیم و همین موجب می‌شود که نگهداری نان با مشکل روبه‌رو شود که این موضوع در دست بررسی است.

صداقت‌کیش با اشاره به اینکه نانوایی‌هایی که خمیرمایه استفاده می‌کنند، کیفیت نان بهتری دارند، خاطرنشان کرد: شاید به‌خاطر قیمت بالای خمیرمایه برخی از نانوایی‌ها از آن استفاده نکنند، اما به‌طورکلی کیفیت نان نانوایی‌های استان متوسط تا خوب است.

وی در خصوص گلایه‌های مردم از کیفیت پایین نان افزود: اداره غله متولی تأمین آرد است، در حوزه نظارت بر آرد روستایی و عشایر ناظر نیستیم، بلکه تأمین‌کننده هستیم.

مدیرکل اداره غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد گفت: باتوجه به عملکرد دستگاه‌های کارت‌خوان هوشمند نانوایی‌ها و پیش‌بینی تعاون روستایی و عشایر بر اساس سهمیه‌ای که برای آنان پیش‌بینی می‌شود، آرد را آزادسازی می‌کنیم.

وی افزود: نظارت بر آرد بر عهده همکاران امور عشایر و تعاون روستایی، دهیاران، بخشداران، و جهاد کشاورزی است، تا زمانی که تاییدیه از سازمان جهاد کشاورزی نیاید، آرد توزیع نمی‌کنیم.

صداقت‌کیش تصریح کرد: به تازگی در کل کشور هدفمندی و هوشمندسازی آرد روستاییان و عشایر استارت خورده است و در صورتی‌که این کار انجام شود، هر فرد با کارت‌بانکی خاص خود از عاملان توزیع آرد می‌تواند آرد دریافت کند و ادارات مربوطه از طریق سامانه این توزیع را رصد می‌کنند، همچنین جلسه‌ای در این رابطه در استانداری برگزار شد.

به گزارش ایمنا، تولید نان با کیفیت با توجه به قدمت تولید نان‌های مختلف سنتی در کهگیلویه و بویراحمد از مطالبات مهم مردم است و باتوجه به نقش مؤثر نان در سبد غذایی مردم این دیار می‌طلبد که تولید نان باکیفیت در دستور کار قرار بگیرد.

کد خبر 819424

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.