به گزارش خبرگزاری ایمنا، یکی از علائم شایع در سرماخوردگی که میتواند تا مدتها پس از بهبودی دوره بیماری نیز همراه ما باشد سرفه است. حساسیتهای فصلی و مواجه با آلایندههای محیطی نیز میتواند باعث سرفه شود. استفاده از بعضی گیاهان به صورت دمنوش میتواند در کاهش سرفه به ما کمک کند.
سرفه چیست؟
سرفه از جمله واکنشهای دفاعی بدن است که وظیفه آن پاکسازی مجاری تنفسی از مخاط و مواد محرک و آزاردهندهای مانند خاک و دود است.
دمنوش آویشن
دمنوش آویشن یکی از اقدامات طبیعی مؤثر برای مقابله با سرفه مزمن است. تأثیر ضدعفونیکنندگی این دمنوش بهخاطر وجود تیمول است که عملکرد بعضی از عفونتهای باکتریایی، انگلی و قارچی را خنثی میکند و بر اساس مطالعات، خواص ضدالتهابی دارد. برای تهیه این دمنوش، آویشن خشک شده را به مدت ۱۰ دقیقه در یک لیوان آب جوش دم کنید. پس از آمادهشدن، صاف کرده و با کمی عسل میل کنید.
دمنوش رازیانه
رازیانه در طب سنتی برای تسکین سرفه کاربرد دارد. مهمترین ترکیب فعال آن، آنتول است. سرفه خلطدار یکی از علائم ابتلاء به عفونت برونشها است. مصرف رازیانه به از بینرفتن باکتریها با دفع خلط کمک میکند. اگر مبتلا به این مشکل هستید، یک قاشق چایخوری پودر دانه رازیانه را در یک لیوان آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس صاف کرده و سه نوبت در روز بنوشید.
دمنوش اکالیپتوس
خواص خنککننده اکالیپتوس کاملاً شناخته شده است. اکالیپتوس جز اسانسهای گیاهی است که از گذشته بهعنوان ضدعفونیکننده مجاری تنفسی کاربرد دارد. ۵ گرم برگ اکالیپتوس برای یک لیوان آب جوش کافی است تا پس از ۱۰ دقیقه دمکشیدن بهعنوان دمنوش مصرف شود. بهتر است این دمنوش تا ۵ نوبت در روز بنوشید.
دمنوش زنجبیل
زنجبیل خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی دارد و میتواند در تسکین تحریک گلو و مجاری تنفسی طی ابتلاء به سرفه مؤثر باشد. بر اساس یکی از مطالعات، زنجبیل اثرات ضدسرفه، پیشگیری از سرماخوردگی، گلودرد، التهاب حنجره، احتقان و التهاب غشای مخاطی دارد. برای بهرهمندی از این خواص، ۲ تا ۳ گرم ریشه زنجبیل تازه را پوست بگیرید و با یک لیوان آب جوش روی حرارت بگذارید تا حدود ۲۰ دقیقه بجوشد. پس از صاف کردن مقداری عسل اضافه کرده و در صورت تمایل کمی آبلیمو بریزید.
دمنوش نعناع
مطالعات نشان میدهد نعناع فلفلی خواص ضدمیکروبی و مسکن دارد که میتواند در رفع گرفتگی سینوسها مؤثر باشد و تنفس را طی دوره سرماخوردگی بهبود بخشد. اگر تمایل به دمنوش نعناع دارید، برگ نعناع تازه را در آب سرد بریزید. یک لیتر آب را درون قابلمه روی حرارت بگذارید تا بجوشد. سپس برگهای نعناع را اضافه کنید. درب قابلمه را بگذارید تا ۱۰ دقیقه دم بکشد. نهایتاً دمنوش را صاف کرده و با کمی عسل بنوشید.
ریشه گل ختمی
ریشه گل ختمی از زمانهای قدیم برای درمان گلودرد و سرفه استفاده میشد. استفاده از دمنوش ریشه گل ختمی موجب کاهش تحریک گلو و سینوسها میشود و خاصیت ضد التهابی دارد. برای مصرف این گیاه باید آن را با کمی آب دم و بعد میل کنید. به خاطر داشته باشید که مصرف ریشه گل ختمی برای کودکان مناسب نیست.
زردچوبه
یکی از بهترین و قویترین داروی گیاهی ضد سرفه زردچوبه است. زردچوبه یک ریشه اعجابانگیز برای درمان سرفه است که خاصیت ضد التهابی دارد. برای درمان گلودرد میتوانید مقداری زردچوبه را به شیر گرم اضافه کنید و بعد آن را با کمی فلفل سیاه و مقداری عسل میل کنید. اضافه کردن مقداری زردچوبه به آب نمک و غرغره کردن این معجون نیز یک راهکار مؤثر برای رفع سرفه است. از زردچوبه به عنوان یکی از قویترین داروی گیاهی ضد سرفه یاد میشود.
نارون لغزنده
نارون لغزنده یک گیاه دارویی قوی برای درمان سرفه و گلودرد است که امروزه به صورت کپسول، قرص و دمنوش نیز یافت میشود. مصرف این گیاه موجب تسکین التهاب و بهبود گلودرد میشود و در درمان اختلالات گوارشی، رفلاکس و معده درد نیز تا حد زیادی مؤثر است.
چای عسل
عسل میتواند سرفه خشک را تسکین دهد. عسل دارای خواص ضد باکتریایی است و همچنین میتواند به پوشش گلو کمک کرده و سوزش آن را کاهش دهد. علاوه بر این، دارای خواص ضد التهابی است که میتواند به کاهش التهاب در گلو کمک کند. از نظر پزشکان نیز چای عسل بهترین داروی گیاهی برای سرفه خشک است.
انواع بخور
هوای خشک میتواند باعث تشدید سرفههای خشک شما شود. به همین دلیل استفاده از دستگاه بخور برای مرطوب کردن هوا لازم است.
غرغره کردن با آب نمک
این کار به تسکین ناراحتی و سوزش ناشی از سرفه خشک کمک میکند. همچنین برای از بین بردن باکتریهای دهان و گلو نیز مؤثر است. یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان بزرگ آب گرم حل کنید. سپس چندین بار آن را در روز غرغره کنید.
آلوئهورا
آلوئهورا یک گیاه بینظیر برای درمان التهاب است که به از بین بردن چرک گلو و همچنین کاهش سرفه و گلودرد کمک میکند. در کشورهای شرق آسیا و بسیاری از کشورهای آفریقایی از این گیاه برای درمان سرفه استفاده میشود.
شلغم بخورید
شلغم آب پز شده یکی دیگر از بهترین خوراکیها برای درمان سرفه است. پیشنهاد میشود برای درمان سرفه خلط دار و نرم کردن سینه بعد از آنفولانزا و سرماخوردگی هم از شلغم و هم از آب آن استفاده کنید.
نشاسته
درمان سرفه خلط دار با نشاسته یکی از روشهایی است که از قدیم از آن استفاده میشد. برای این کار باید مقداری نشاسته را در آب سرد حل کنید. سپس آن را به شیر یا آب داغ اضافه کنید و خوب هم بزنید. میتوانید از این نوشیدنی برای پاکسازی مجاری تنفسی استفاده کنید. این ترکیب برای درمان سرفههای خشک هم مؤثر است.
شیر بادام
برای درمان سرفه خلط دار حساسیتی که معمولاً در افراد مبتلا به آلرژی و سینوزیت ایجاد میشود، میتوانید از شیر بادام استفاده کنید. شیر بادام یک درمان فوقالعاده برای رفع سرفه خلط دار، تنگی نفس، خشونت سینه و حنجره است که به تسهیل خروج خلط سینه نیز کمک میکند.
نظر شما