ایام فاطمیه ۱۴۰۳ + تاریخ شهادت و زندگینامه حضرت فاطمه زهرا (س)

حضرت زهرا (س) تنها دختر پیامبر(ص) پس از وفات پدرشان حوادث دردناکی را تجربه کردند که منجر به شهادت ایشان شد. به ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) ایام فاطمیه گویند که در بین شیعیان از جایگاه ارزشمندی برخوردار است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، حضرت زهرا (س) در نزد مسلمانان برترین و والامقام‌ترین بانوی جهان در تمام قرون و اعصار است. حضرت فاطمه زهرا (س) برترین و کامل‌ترین بانوی عالم است. ایشان به‌عنوان یک مادر معصوم، یک دختر و همسر معصوم، با کنیه‌ها و القاب متعددی شناخته می‌شوند؛ بنابراین در موقعیت‌ها و مناسبت‌های مرتبط باشخصیت ایشان، به‌عنوان یک الگو برای تمامی زنان مسلمان جهان از ایشان یاد می‌شود. جایگاه الگوسازی از شخصیت ایشان باعث شده تا زندگی حضرت و مقاطع حساس آن، یک الگوی برجسته و پررنگ برای زنان مسلمان به شمار برود.

دهه فاطمیه

تاریخ شهادت حضرت فاطمه (س)

برای تاریخ ایام فاطمیه و شهادت حضرت فاطمه (س)، روایت‌های مختلفی وجود دارند و با توجه به آنها زمان فاطمیه متفاوت است. اما در این میان علمای شیعه، دو زمان را از زمان‌های دیگر بیشتر قبول دارند. روایت اول را ۷۵ روز پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) می‌دانند، که بنا بر این تاریخ ۱۳ تا ۱۵ جمادی الاول را ما با نام "ایام فاطمیه اول" می‌شناسیم. اما در روایتی دیگر گفته می‌شود که ایشان ۹۵ روز بعد از رحلت حضرت رسول اکرم به شهادت رسیدند، بنابراین این تاریخ را "ایام فاطمیه دوم" می‌دانیم که از ۳ تا ۵ جمادی الثانی ادامه دارد.

تاریخ دقیق شروع و پایان دهه اول فاطمیه برابر است با:

  • دهه اول ایام فاطمیه از روز سه شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳ شروع و در تاریخ جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ به پایان می‌رسد.
  • دهه اول ایام فاطمیه از ۱۰ جمادی الاول ۱۴۴۶ تا ۲۰ جمادی الاول ۱۴۴۶ است.
  • دهه اول ایام فاطمیه از ۱۲ نوامبر ۲۰۲۴ تا ۲۲ نوامبر ۲۰۲۴ است.

تاریخ دقیق شروع و پایان دهه دوم فاطمیه برابر است با:

  • دهه دوم ایام فاطمیه از روز سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ شروع و در تاریخ پنج شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ به پایان می‌رسد.
  • دهه دوم ایام فاطمیه از ۱ جمادی الثانی ۱۴۴۶ تا ۱۰ جمادی الثانی ۱۴۴۶ است.
  • دهه دوم ایام فاطمیه از ۳ دسامبر ۲۰۲۴ تا ۱۲ دسامبر ۲۰۲۴ است.

ایام فاطمیه چند روز است؟

ایام فاطمیه، روزهایی است که شیعیان به‌مناسبت شهادت حضرت فاطمه (س) عزاداری می‌کنند. ایام فاطمیه ۶ روز است، ۳ روز در ماه جمادی‌الاول و ۳ روز در ماه جمادی‌الثانی اما به صورت دهه برگزار و در عرف مردم به دهم تا بیستم جمادی الاول بنابر روایت ۷۵ روز دهه فاطمیه اول و از اول تا دهم جمادی الثانی، که بنا بر روایت ۹۵ روز دهه فاطمیه دوم گفته می‌شود.

زندگینامه حضرت زهرا (س)

حضرت فاطمه (س) مشهور به فاطمه زهرا، دختر پیامبر اسلام (ص) و خدیجه کبری (س) و همسر امام علی (ع) است. او یکی از پنج‌تن آل‌عبا است که شیعیانِ دوازده امامی آنها را معصوم می‌دانند. امام حسن (ع)، امام حسین (ع)، حضرت زینب (س) و حضرت ام‌کلثوم (س) از فرزندان ایشان هستند. زهرا، بَتول، سیدة نساء العالمین از القاب آن حضرت و اُمّ اَبیها (مادر پدرش) کنیه مشهور بانو فاطمه زهرا (س) است.

نحوه شهادت حضرت زهرا (س) از دیدگاه شیعه

پس از رحلت پیامبر (ص) با توجه به سفارش‌های پیامبر به خلافت و جانشینی علی بن ابی‌طالب (ع) گروهی از صحابه حضرت علی (ع) و بنی هاشم و افرادی دیگر از بیعت با ابوبکر امتناع کرده و در خانه حضرت زهرا (س) تحصن پیدا کردند از آن سو طرفداران خلافت ابوبکر، به رهبری عمر بن خطاب، به درب خانه حضرت زهرا (س) آمدندتا از حضرت علی (ع) و مخالفان خلافت ابوبکر بیعت اجباری بگیرند. عمر بن خطاب تهدید کرد که اگر اهل خانه بیرون نروند خانه را آتش خواهد زد. حضرت زهرا (س) در هنگام حمله عمر بن خطاب و همراهانش حضرت محسن (ع) را باردار بودند که پس از حمله و مقاومت حضرت زهرا (س)، عمر آتش طلبید و آن را بر در خانه شعله ور ساخت و سپس در را فشار داد و باز کرد و داخل شد! حضرت زهرا (س) به طرف عمر آمد و فریاد زد: یا ابتاه، یا رسول اللَّه! عمر شمشیر را در حالی که در غلافش بود بلند کرد و بر پهلوی حضرت فاطمه (س) زد. آن حضرت ناله کرد: یا ابتاه! عمر تازیانه را بلند کرد و بر بازوی حضرت زد. حضرت زهرا (س) به گونه‌ای میان درب و دیوار آسیب دیدند که علاوه بر صدمه‌های سخت، جنین ایشان نیز سقط و در نهایت همه این رویدادهای تلخ و دردناک ایشان را به بستر بیماری کشاند و منجر به شهادتشان شد.

محل دفن حضرت زهرا (س)

حضرت زهرا (س) به همسرشان حضرت علی (ع) سفارش فرمودند که هنگام شب او را غسل دهد و کفن کند و به خاک بسپارد تا کسانی که به او ستم کردند در مراسم ایشان شرکت نکنند و همچنین تصمیم گرفتند که قبرشان مخفی بماند. حضرت علی (ع) ایشان را در تاریکی شب به خاک سپردند و قبرشان را مخفی نمودند.

دهه فاطمیه

فضائل حضرت زهرا (س)

فضیلت‌های بیشماری برای حضرت فاطمه (س) نقل شده است که برخی از این فضیلت‌ها منشأ قرآنی دارند، مانند آیه تطهیر و آیه مباهله. در این گونه فضائل شأن نزول آیات درباره اهل‌بیت پیامبر (ص) است و حضرت فاطمه (س) نیز یکی از اهل‌بیت است. شماری از فضیلت‌ها نیز در روایات نقل شده‌اند.

عصمت

بر اساس آیه تطهیر، خداوند اراده کرده است اهل بیت (ع) را از هرگونه زشتی و پلیدی پاک گرداند و بنا بر بسیاری از روایات شیعه و اهل سنت، حضرت فاطمه (س) یکی از مصادیق اهل‌بیت است.

عبادت

حضرت فاطمه زهرا (س) همانند پیامبر (ص) علاقه زیادی به عبادت داشتند و بخشی از اوقات خود را به نماز و مناجات می‌گذراندند.

سرور زنان

در روایات متعددی که شیعیان و اهل‌سنت نقل کرده‌اند آمده است حضرت فاطمه (س) برترینِ زنان بهشت، برترینِ زنان دو عالم و برترینِ زنان امت هستند.

تنها زن برگزیده در ماجرای مباهله

از میان زنان مسلمان تنها حضرت فاطمه (س) برای حضور در مباهله پیامبر (ص) با مسیحیان نجران انتخاب شد.

استمرار نسل پیامبر از طریق فاطمه

تداوم نسل پیامبر از حضرت فاطمه (س) و تعیین امامان شیعه از فرزندان ایشان به عنوان یکی از فضائلشان ذکر شده است.

سخاوت

سخاوتمندی و بخشندگی از ویژگی‌های بارز حضرت زهرا (س) است.

مُحَدَّثه بودن

سخن‌گفتن فرشتگان با حضرت فاطمه (س) یکی از ویژگی‌های ایشان است که موجب شد ایشان را مُحَدَّثه بنامند.

علم و دانش

الگو بودن حضرت فاطمه زهرا (س) در ابعاد مختلف عبادی، تربیتی، اخلاقی، همسر داری و… لازمه‌اش بهره‌مندی از دانش و کمالات علمی ویژه است تا بتواند در پرتو آن پاسخگوی نیازهای علمی مراجعان مختلف باشد.

کد خبر 809641

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.