به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، شاخص قدرتهای بزرگ The Great Powers Index گزارش بسیار کاملی در مورد هر یک از ۲۴ کشور پیشرو جهانی است که در چندین دسته مختلف رفاهی با معیارهای متعدد برای هر دسته ارزیابی میشود و از آنها بهمنظور ارائه پیشآگهی برای نرخ رشد ۱۰ سال آینده استفاده میکند.
میلیاردر آمریکایی، ری دالیو Ray Dalio، پنج نیروی کلیدی را در این شاخص معرفی کرد که اقتصاد جهانی را تحتتأثیر قرار میدهد و شامل بدهی، پول و چرخه اقتصادی، بینظمیهای داخلی، درگیری قدرتهای بزرگ، بلایای طبیعی و فناوری میشود.
نظم اقتصادی جهانی با همکاری تجاری و اقتصادی به هم پیوند خورده است، اما در دنیای امروز نشانههایی از فروپاشی را نشان می دهند. با افزایش ناسیونالیسم و رکود جریانهای تجارت فرامرزی، اقتصادها حمایتگرایانهتر میشوند و در عین حال تغییرات جمعیتی موجب رشد اقتصادی و بهرهوری در هند و آسیا میشود که این امر میتواند تعادل قدرت جهانی را تغییر دهد.
بر اساس تجزیهوتحلیل شاخص قدرتهای بزرگ ری دالیو، بزرگترین ابرقدرتهای جهان در سال ۲۰۲۴ عبارتند از:
ایالات متحده آمریکا
چین
منطقه یورو
آلمان
ژاپن
کره جنوبی
هند
انگلستان
فرانسه
روسیه
سنگاپور
استرالیا
کانادا
ترکیه
سوئیس
برزیل
هلند
اسپانیا
ایتالیا
اندونزی
عربستان سعودی
مکزیک
آفریقای جنوبی
آرژانتین
طبق این شاخص ایالات متحده آمریکا به دلیل تسلط بر بازارهای مالی جهانی و نوآوریهای تکنولوژیکی، پیشروترین ابرقدرت جهان باقی میماند. نفوذ دلار آمریکا گسترده است و امروزه ۸۵ تا ۹۰ درصد از مبادلات ارزی را شامل میشود و ۵۹ درصد از ذخایر ارزی را تشکیل میدهد، علاوه بر این ارزش بازار سهام آمریکا ۶۱ درصد از کل جهان است.
چین بهعنوان بزرگترین صادرکننده جهان، به دلیل قدرت در تجارت و تولید اقتصادی، در رتبه بعدی قرار دارد و پیشبینی میشود که هند با رتبه هفتم در دهه آینده شاهد سریعترین رشد تولید ناخالص داخلی واقعی در میان اقتصادهای بزرگ باشد. رشد آن نیز از محل هزینههای زیرساختی گسترده و جمعیت جوان حاصل میشود. با این حال دادهها در زمینه جمعیت در سن کار طی دهه آینده متفاوت خواهد بود.
رشد جمعیت در سن کار طی دهه پیش رو
با توجه به نرخ پایین زاد و ولد و پیری جمعیت در بسیاری از اقتصادهای پیشرفته، نیروی کار جهان بهطور قابلتوجهی در حال تغییر است که این امر پیامدهایی برای رشد اقتصادی و بهرهوری خواهد داشت. رشد پیشبینیشده جمعیت در سن کار اقتصادهای بزرگ بر اساس تحلیل شاخص قدرتهای بزرگ ریدالیو در سال ۲۰۲۴ برای دهه پیش رو عبارت است از:
عربستان سعودی ۱.۶ درصد
آفریقای جنوبی یک درصد
هند ۰.۹ درصد
آرژانتین ۰.۸ درصد
مکزیک ۰.۸ درصد
امارات ۰.۸ درصد
اندونزی ۰.۷ درصد
استرالیا ۰.۶ درصد
کلمبیا ۰.۵ درصد
انگلستان ۰.۴ درصد
ترکیه ۰.۴ درصد
سوئد ۰.۴ درصد
کانادا ۰.۳ درصد
شیلی ۰.۲ درصد
ایالات متحده آمریکا ۰.۲ درصد
نروژ ۰.۱ درصد
برزیل ۰.۱ درصد
جمهوری چک ۰
فرانسه منفی ۰.۱ درصد
بلژیک منفی ۰.۲ درصد
هلند منفی ۰.۲
سنگاپور منفی ۰.۲
روسیه منفی ۰.۳
سوئیس منفی ۰.۳
چین منفی ۰.۴
مجارستان منفی ۰.۵
لهستان منفی ۰.۶
اسپانیا منفی ۰.۷
تایلند منفی ۰.۷
ژاپن منفی ۰.۸
پرتغال منفی ۰.۸
یونان منفی ۰.۹
آلمان منفی ۱.۱
ایتالیا منفی ۱.۱
کره جنوبی منفی ۱.۲
پیشبینی میشود که نیروی کار ایالات متحده آمریکا در دهه آینده سالانه تنها ۰.۲ درصد رشد کند که بهطور تقریبی یکچهارم نرخ بازارهایی همچون هند و مکزیک است. با این حال عربستان سعودی سریعترین رشد نیروی کار را در میان اقتصادهای بزرگ خواهد داشت که ناشی از نرخ بالای باروری ۲.۸ فرزند به ازای هر زن و افزایش جمعیت مهاجران است.
هند که در رتبه سوم قرار دارد، در دهه آینده ۲۴.۳ درصد از نیروی کار جهان را به خود اختصاص خواهد داد. با میانگین سنی فعلی ۲۸.۴، انتظار میرود که جمعیت در سن کار آن تا سال ۲۰۳۰ از یک میلیارد نفر فراتر رود؛ این امر مزیت رقابتی قابلتوجهی را بهویژه در بخشهای خدمات و تولید ایجاد میکند.
در سوی دیگر طیف، کرهجنوبی با پیشبینی نرخ رشد سالانه منفی ۱.۲ درصدی نیروی کار در ۱۰ سال آینده، در رتبه آخر قرار دارد. کرهجنوبی دارای کمترین نرخ باروری در سراسر جهان به همراه سیاستهای محدود کننده مهاجرت است که رشد و بهرهوری جمعیت در سن کار آن را تحت فشار قرار میدهد.
بهطور کلی پیشبینی میشود که ۴۹ درصد از اقتصادهای بزرگ شاهد کاهش جمعیت در سن کار بهویژه در کشورهای اروپایی و کشورهای آسیایی از جمله چین، ژاپن و تایلند باشند.
نظر شما