چگونه باید از بروز مسمومیت غذایی در اربعین پیشگیری کرد؟

بروز مسمومیت غذایی و انتقال بیماری‌ها از آب و غذا در جمعیت‌های انبوه مراسم پیاده‌روی اربعین یکی از نگرانی‌ها در حوزه سلامت طی ایام اربعین است که در این راستا رعایت نکته‌های بهداشتی توسط زائران موکب‌داران برای پیشگیری از این بیماری‌ها ضرورت دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علائم مسمومیت غذایی به عامل ایجادکننده آن بستگی دارد و ممکن است چند ساعت پس از مصرف خوراکی آلوده رخ دهد، البته گاهی اوقات نیز ممکن است علائم آن بین یک تا ۱۰ روز پس از ورود عامل بیماری‌زا آغاز شود، این علائم در بیشتر موارد در کمتر از ۱۰ روز برطرف خواهد شد، علائم رایج مسمومیت غذایی بین کودکان و بزرگسالان شامل تب و افزایش دمای بدن، مشکلات گوارشی، اسهال، استفراغ، سردرد، ضعف بدنی، دل‌درد، احساس گرفتگی در شکم و حالت تهوع می‌شود، گاهی اوقات نیز ممکن است فرد مسموم علائمی همچون تاری دید، سرگیجه یا احساس سوزن‌سوزن شدن پوست را تجربه کند.

پزشکان براساس علائم می‌توانند نوع مسمومیت غذایی را تشخیص دهند، در موارد شدید ممکن است آزمایش خون، آزمایش مدفوع و آزمایش روی غذاهایی که مصرف‌شده انجام شود تا عامل مسمومیت غذایی مشخص شود، علاوه بر این ممکن است پزشکان از آزمایش ادرار نیز استفاده کنند تا میزان کم‌آبی بدن فرد بر اثر مسمومیت غذایی مشخص شود.

حال آنکه در ایام اربعین که موکب‌ها و خادمان حسینی غذاها و نوشیدنی‌های مختلف و بسیاری را در اختیار زائران می‌گذارند، مهم است که از مواد اولیه سالم و تازه استفاده کنند تا زائران دچار مشکلات گوارشی و مسمومیت غذایی نشوند و سلامتی آنها به خطر نیفتد، همچنین زائران نیز باید نکاتی را در راستای حفظ سلامتی‌شان به ویژه سلامت دستگاه گوارش خود رعایت کنند، چرا که انتقال بسیاری از بیماری‌ها از طریق آب و غذا رخ می‌دهد و می‌تواند افراد بسیاری را درگیر کند.

مهم است که زائران دست‌های خود را بشویند و در مسیر پیاده‌روی از آب‌های نامطمئن و غیربسته‌بندی شده استفاده نکنند، همچنین مصرف غذاهای مانده نیز می‌تواند زمین‌ساز بروز بیماری‌های گوارشی و مسمومیت غذایی شود، زائران باید در صورت مشاهده علائم مسمومیت غذایی سریع به پایگاه‌ها و موکب‌های درمانی و پزشکی مراجعه کنند تا اقدامات درمانی لازم برای آنها انجام شود.

چگونه باید از بروز مسمومیت غذایی در اربعین پیشگیری کرد؟

توصیه‌هایی برای پیشگیری از مسمومیت غذایی زائران اربعین / ‏‬یکی از مهم‌ترین نکته‌ها شستن مرتب دست‌ها است

علی پارسا، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان‌ در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به مسمومیت‌های غذایی برخی از زائران حسینی در طول مسیر پیاده روی اربعین اظهار می‌کند: در جمعیت‌های انبوه در سفرها و مراسم پیاده روی اربعین در حوزه سلامت یکی از نگرانی‌هایی که وجود دارد بحث مسمومیت غذایی و انتقال بیماری‌ها از آب و غذا به افراد است.

وی می‌افزاید: در این سفر معنوی به زائران حسینی توصیه می‌کنیم، برای پیشگیری از ابتلاء به بیماری‌هایی که از آب و غذا منتقل می‌شود، نکته‌های بهداشتی را رعایت کنند، یکی از مهم‌ترین نکته‌ها شستن مرتب دست‌ها با مواد شوینده مانند آب و صابون است، باید زائران در شستن مرتب دست‌ها سهل انگاری نکرده و به دلیل ازدحام جمعیت از این موضوع غفلت نکنند.

معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان تصریح می‌کند: شستن دست‌ها با آب و صابون به خصوص بعد از اجابت مزاج و قبل از غذا خوردن ضروری است، رعایت نکردن نکته‌های بهداشتی در این دو مورد می‌تواند عامل انتقال بیماری از آب و غذا به زائران حسینی در مراسم پیاده‌روی اربعین شود.

پارسا با تاکید بر اینکه تمام موکب‌هایی که در نجف، کربلا و مسیر پیاده‌روی مستقر شدند، از امکانات و سرویس‌های بهداشتی برخوردار هستند، می‌گوید: در بیشتر موکب‌ها آب سالم و کنترل شده برای مصرف زائران وجود دارد، اما به دلیل ازدحام جمعیت که در موکب‌ها وجود دارد، ممکن است در بعضی از مکان‌ها افراد با کمبود مواد شوینده و صابون مواجه شوند.

وی خاطرنشان می‌کند: اگر به این دلایل زائران از شستن مرتب دست‌ها غفلت کنند، برای سلامتی آنها تهدیدآمیز خواهد بود و احتمال انتقال بیماری به آنها وجود دارد، زائران حسینی باید به این نکته‌ها توجه لازم داشته و صابون و مواد شوینده همراه خود داشته باشند تا در صورت نیاز از آن برای رعایت بهداشت استفاده کنند.

معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان پیرامون پیشگیری از انتقال بیماری به زائران از طریق آب و غذا در مراسم پیاده‌روی اربعین تصریح می‌کند: زائران باید در این زمینه علاوه‌بر شست‌وشوی مرتب دست‌ها با مواد شوینده، به نکته‌های دیگری نیز توجه کنند که مصرف آب آشامیدنی سالم و بهداشتی از جمله این موارد است و به زائران حسینی توصیه می‌شود در طول مسیر از آب‌های نامطمئن و غیربسته‌بندی شده استفاده نکنند و تنها آب‌های بسته‌بندی شده بهداشتی را مصرف کنند تا خطری سلامت آنها را تهدید نکند.

چگونه باید از بروز مسمومیت غذایی در اربعین پیشگیری کرد؟

زائران غذاهای پخته شده و گرم مصرف کنند / ‏‬افرادی که دچار مسمومیت غذایی می‌شوند، از خوددرمانی پرهیز کنند

پارسا عنوان می‌کند: در بحث مصرف مواد غذایی نیز رعایت چند نکته برای زائران حسینی ضروری است، بهتر است افراد غذاهای پخته شده و گرم مصرف و از خوردن غذاهای سرد شده و مانده پرهیز کنند، در این راستا لازم است بدانیم حداکثر ماندگاری غذای پخته شده و گرم در بیرون از یخچال دو ساعت است و اگر بیشتر بماند و زائران آن را مصرف کنند، می‌تواند تهدیدی برای انتقال بیماری‌ها از غذا به آنها باشد.

وی در مورد خوردن نوشیدنی‌هایی که در طول مسیر از زائران پذیرایی می‌شود، تاکید می‌کند: این نوشیدنی‌ها باید از یخ بهداشتی تأمین شده باشد که به موکب‌ها در این زمینه توصیه‌های بهداشتی انجام شده است، زائران حسینی در طول مسیر پیاده‌روی اربعین از خوردن نوشیدنی‌هایی که مطمئن نیستند و احتمال می‌دهند که در فرایند تهیه و آماده‌سازی آن رعایت موارد بهداشتی انجام نگرفته است، خودداری کنند.

معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان تصریح می‌کند: ضروری است که زائران حسینی از خوردن سالادها و سبزیجاتی که در طول مسیر برای پذیرایی وجود دارد، تا جای ممکن خودداری کنن د، به دلیل اینکه افراد اطلاعی از نحوه آماده‌سازی و سالم بودن آن ندارند، توجه به تمام این موارد می‌تواند از انتقال بیماری‌ها از آب و غذا و بروز مسمومیت‌های غذایی پیشگیری کند.

پارسا به افرادی که در طول مسیر پیاده‌روی اربعین دچار مسمومیت غذایی می‌شوند، توصیه می‌کند: اگر فردی دچار علائمی مانند اسهال، استفراغ، تب و دل درد شد، این علائم نشانه‌های مسمومیت و انتقال بیماری از آب و غذا است، لذا این افراد باید سریع به پایگاه‌ها و موکب‌های درمانی و پزشکی مراجعه کنند تا اقدامات درمانی مناسب انجام گیرد و بیماری آنها تشدیدی نشود، این گروه از زائران باید سعی کنند از خوددرمانی پرهیز کنند، به دلیل اینکه احتمال دارد مصرف خودسرانه برخی از داروها وضعیت بیماری آنها را تشدید کند.

گزارش از اکرم کیانی

کد خبر 782699

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.