به گزارش خبرگزاری ایمنا، پرخوری عصبی که پرخوری هیستریک نیز نامیده میشود، نوعی از اختلالات خوردن است که در آن فرد به طور مکرر و بدون کنترل، مقادیر زیادی غذا میخورد؛ برخلاف گرسنگی طبیعی، انگیزه پرخوری نه سیری شکم، بلکه رهایی از احساسات منفی مانند اضطراب، تنش یا غم است، اما این آرامش مقطعی و کاذب است، بنابراین پرخوری نه تنها مشکلات عاطفی فرد را رفع نمیکند، بلکه اوضاع را بدتر کرده و به سلامت جسمی و روحی شما آسیب خواهد رساند و احساس پشیمانی ناشی از پرخوری نیز به آن اضافه خواهد شد.
پر اشتهایی عصبی در زنان، بیشتر از مردان است؛ این عادت در دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ایجاد میشود، اما میتواند افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد؛ بین یک تا دو درصد از مردم در طول هر سال پرخوری عصبی را تجربه میکنند، بنابراین پرخوری عصبی میتواند در افراد با هر جنس، جنسیت، سن، نژاد، قومیت یا نوع بدن رخ دهد.
افراد مبتلا به پرخوری عصبی وزن طبیعی دارند؛ این افراد در چرخهای از پرخوری و پاکسازی درگیر هستند، افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی دچار کمبود وزن هستند، آنها برای کاهش وزن به پرهیز غذایی شدید، رژیمهای غذایی عجیب و غریب و ورزش شدید میپردازند، افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی با وجود اینکه بسیار لاغر هستند، اما فکر میکنند چاق هستند، حتی ممکن است آنقدر لاغر شوند که بیمار به نظر برسند.
در حالی که داروهای شیمیایی رویکرد رایجی برای درمان پرخوری عصبی هستند، طب سنتی راه حلهای طبیعی و جایگزینی را ارائه میدهد که میتواند به افراد مبتلا به این اختلال کمک کند؛ این روشها با تمرکز بر اصلاح رژیم غذایی و استفاده از گیاهان دارویی به ریشه مشکل پرداخته و به بازیابی تعادل و سلامت فرد کمک میکند.
تأثیر عوارض پرخوری عصبی بر سلامتی و مشکلات باروری و از بین رفتن تعادل هورمونی
زهره سادات کاظمی، روانشناس و مشاور تربیتی در خصوص جنبههای کمتر شناخته شده پرخوری عصبی اظهار میکند: پرخوری عصبی با عزت نفس مرتبط است؛ افراد مبتلا به پرخوری عصبی اغلب عزت نفس پایینی دارند و ارزش خود را بر اساس شکل و وزن بدنشان تعریف میکنند؛ آنها ممکن است احساس کنند که چاق یا غیرقابل قبول هستند و از افزایش وزن به شدت هراس داشته باشند، این امر میتواند منجر به چرخه پرخوری به عنوان راهی برای مقابله با احساسات منفی و نظرات خودشان شود.
وی درباره تأثیر پرخوری عصبی بر روابط افراد، ادامه میدهد: پرخوری عصبی میتواند روابط فرد با دوستان، خانواده و همسرش را به شدت تحت تأثیر قرار دهد؛ شرم و انزوا که اغلب با این اختلال همراه است، میتواند منجر به کنارهگیری از موقعیتهای اجتماعی و دروغ گفتن به عزیزان در مورد رفتارهای خود شود.
این روانشناس با بیان عواقب پزشکی پرخوری عصبی تصریح میکند: پرخوری عصبی میتواند منجر به مشکلات جدی پزشکی از جمله آسیب به دستگاه گوارش، مشکلات باروری و از بین رفتن تعادل هورمونی، پوکی استخوان، مشکلات قلبی، ضعف عضلانی و حتی مرگ شود.
وی در خصوص درمان پرخوری عصبی بیان میکند: درمان فردی به افراد کمک میکند تا ریشه پرخوری عصبی را شناسایی کرده و مکانیسمهای مقابلهای سالم را برای مدیریت احساسات و رفتارهای خود یاد بگیرند، همچنین درمان گروهی میتواند به افراد مبتلا به پرخوری عصبی کمک کند تا احساس تنهایی کمتری داشته باشند و از تجربیات و حمایت یکدیگر بیاموزند، لازم به ذکر است که گاهی اوقات استفاده از درمان دارویی مانند داروهای ضد افسردگی و تثبیتکننده خلق و خو میتوانند برای درمان علائم افسردگی، اضطراب و سایر مشکلات سلامت روان مرتبط با پرخوری عصبی ضرورت پیدا میکند.
توصیههای غذایی طب سنتی برای درمان پرخوری عصبی
رضا معطری، متخصص طب سنتی و عضو انجمن علمی گیاهان دارویی ایران در خصوص روشهای درمان پرخوری عصبی در طب ایرانی اظهار میکند: طب سنتی با ارائه رویکردی جامع و طبیعی به درمان پرخوری عصبی میتواند به افراد مبتلا به این اختلال کمک کند تا سلامت روان و جسم خود را بازیابند و زندگی متعادل و رضایتبخشتری داشته باشند.
وی ادامه میدهد: به شدت بر اهمیت مصرف مرکبات در درمان پرخوری عصبی تاکید میشود، این میوهها حاوی متابولیتهایی همچون فلاونوئید، آلکالوئید، روغنهای ضروری و لیمونوئید هستند که برای سلامتی بدن نقش مؤثری دارند، از این رو با مصرف میوههایی مانند پرتقال، افراد مبتلا به پرخوری عصبی نگران افزایش وزن خود نخواهند بود و میتوانند میلشان به پرخوری را کنترل کنند و برای به دست آوردن نتایج بهتر، مرکبات را در رژیم غذایی خود بهصورت منظم در طول روز قرار داد.
این متخصص طب سنتی تصریح میکند: ماهی سالمون یکی از غذاهایی است که میتواند در درمان پرخوری عصبی مفید باشد، زیرا منبعی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است که در بهبود عملکرد قلب و کاهش سطح چربی خون نقش مهمی دارد، در حالی که پرخوری عصبی ممکن است تمایل شما به خوردن غذاهای ناسالم را افزایش دهد، ماهی سالمون با ارائه مواد مغذی ضروری و مفید میتواند به بهبود وضعیت فرد کمک کند.
وی اضافه میکند: رژیم غذایی ضد پرخوری عصبی شامل موارد متنوعی مانند مصرف دمنوشهای گیاهی نیز میشود از جمله دمنوشهای مورد استفاده در این رژیم، دمنوش رازیانه است که به عنوان یک درمان سنتی برای کنترل پرخوری عصبی شناخته شده است، دانههای رازیانه به عنوان یک گیاه طبیعی میتواند، از این رو دو تا چهار قاشق رازیانه را در یک فنجان آب داغ دم کرده و پس از خوردن غذا، میل شود، مصرف این دمنوش میتواند تمایل شما به خوردن غذا را کاهش داده و به کنترل پرخوری کمک کند.
معطری میگوید: استفاده از آلوئهورا در درمان پرخوری عصبی میتواند بسیار مفید باشد؛ این گیاه دارای خواص ضد التهابی، ضد اضطراب، ضد استرس و آرامبخشی است که میتواند به کاهش اضطراب و تنشهای روحی کمک کند، همچنین آلوئه ورا میتواند عملکرد گوارش را بهبود بخشد و موجب کاهش علائم پرخوری عصبی مانند درد شکم و سوءهاضمه شود.
وی اضافه میکند: برای مصرف آلوئهورا در درمان پرخوری عصبی، میتوانید از عصاره یا ژل آلوئهورا استفاده کنید، شما میتوانید یک قاشق چایخوری ژل آلوئه ورا را به یک لیوان آب یا آبلیمو اضافه کرده و آن را میل کنید، همچنین شما میتوانید عصاره آلوئه ورا را به سایر نوشیدنیها یا خوراکیهای خود اضافه کنید.
پروبیوتیکها به درمان پرخوری عصب کمک میکنند
این متخصص طب سنتی بیان میکند: پروبیوتیکها میکرو ارگانیسمهای مفیدی هستند؛ این میکرو ارگانیسمها کارایی بسیار خوبی در حفظ تعادل باکتریهای رودهای دارند؛ در بررسیهای مختلف نشان داده شده است که پروبیوتیکها میتوانند بعضی از علائم پرخوری عصبی مانند افزایش تحمل به استرس و کاهش ترشح هورمونهای استرسی مانند کورتیزول را بهبود دهند؛ مصرف پروبیوتیکها میتواند منجر به بهبود عملکرد سیستم گوارشی، کاهش التهابات معده و روده و تنظیم فعالیت سیستم ایمنی شود.
وی ادامه میدهد: اسفناج موجب تأمین نیاز بدن به ویتامینها و مواد مغذی مختلفی مانند آهن، فیبر، کلسیم و مواد ضد اکسیدان میشود که همگی برای کاهش علائم پرخوری عصبی مفید هستند؛ این مواد مغذی کمک میکنند تا سیستم گوارشی بهبود پیدا کند و در تنظیم سطح قند خون و کاهش التهاب در بدن نقش دارند، به همین دلیل مصرف اسفناج میتواند به عنوان یکی از روشهای درمانی پرخوری عصبی مفید باشد.
معطری اظهار میکند: برای استفاده از اسفناج به عنوان یک درمان طبیعی برای پرخوری عصبی، میتوانید آن را به صورت تازه مصرف کرده یا آن را به صورت پخته در غذاها استفاده کنید؛ اگر از اسفناج تازه استفاده میکنید، میتوانید آن را به شکل سالاد یا ترشی آماده کنید، همچنین میتوان اسفناج را به عنوان یکی از مواد اصلی غذاهای خود اضافه کنید؛ بهتر است اسفناج را پس از شستشوی دقیق و خشک کردن مصرف کنید، همچنین میتوانید از اسفناج منجمد یا کنسرو شده استفاده کنید، اما برای به دست آوردن بهترین اثر آن بهتر است از اسفناج تازه استفاده شود.
وی اضافه میکند: گیاه جینسینگ گیاه محبوبی است که میتواند در درمان پرخوری عصبی مفید باشد؛ جینسینگ دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضد التهابی است که میتواند به بهبود سلامت روانی کمک کند، همچنین مصرف جینسینگ میتواند به کنترل قند خون و بهبود کلسترول کمک کند که این مسائل هم میتوانند موجب بهبود وضعیت روحی و روانی شما شوند؛ برای درست کردن دمنوش جینسینگ برای درمان پرخوری عصبی، ابتدا یک قاشق چایخوری ریشه جینسینگ خشک را در یک فنجان آب جوشانده و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بگذارید تا مواد موثره آن به آب منتقل شوند؛ برای بهبود طعم و خواص دمنوش، میتوانید آن را با مقداری عصاره لیمو، عسل یا نعناع نیز ترکیب کنید.
با این اوصاف، پرخوری حالتی است که فرد تحت تأثیر احساساتی همچون غم و شادی یا حتی استرس و نگرانی، به تغذیه بدون کنترل رو میآورد و در مقابل راهکارهایی از نگاه طب سنتی و روانشناسی برای کنترل این موضوع وجود دارد، بنابراین با درمان مناسب، افراد مبتلا به پرخوری عصبی میتوانند بر این اختلال غلبه کرده و زندگی سالم و پرباری داشته باشند.
نظر شما