به گزارش خبرنگار ایمنا، اساسیترین کار در هر جامعه و سرزمینی موضوع تعلیم و تربیت در آن جامعه به عنوان رکن محوری توسعه و تعالی است. کسی که این رسالت را به دوش میکشد معلم است و کار معلمی به هرگونه تلاشی که برای هدایت، تکامل و تعلیم و آموزش انسان، صورت میگیرد اطلاق میشود.
براساس همین تعریف است که پیامبران، معلمان بزرگ بشریت خوانده میشوند؛ هم چنین پدر و مادر و دیگر اعضای خانواده نسبت به کوچکترها نقش معلم را دارند، اما در نامگذاری طبقات مختلفی که وظیفه تعلیم و تربیت را بر عهده گرفتهاند، اصطلاحاً تنها به یک طبقه معلم میگویند؛ یعنی همان کسانی که رسالت آموزش و پرورش فرزندان ما را از دوره کودکی و تحصیلات ابتدایی تا دوره جوانی و تحصیلات عالی، بر عهده میگیرند و تربیت و تعلیم انسان را دنبال میکنند.
در جامعه اسلامی ما این وظیفه مهم بر عهده انسانهای شریف، قانع و وظیفه شناسی است که از سر تعهد و دلسوزی به ساختن و شکل دهی استعدادهای مؤمن و کاردان مشغولند؛ مردم ما نیز از آنجا که به نقش این طبقه فرهیخته، آگاهند همیشه از کارشان تقدیر میکنند و حتی روز مشخصی را هم به نام «روز معلم» تعیین کردهاند.
شیوه و روش عملکرد آموزش و پرورش یک جامعه، بهعنوان کارکردیترین نهاد علم و دانش و فرهنگ، بهترین و نزدیکترین مظهر فرهنگ آن جامعه است، هم چنان که فرهنگ یک جامعه، بیتردید چگونگی آموزش و پرورش آن جامعه را نشان میدهد.
بنابراین حفظ، گسترش و غنیسازی فرهنگ عمومی، از جمله وظایف و نقشهای بنیادین آموزش و پرورش خواهد بود؛ بر این اساس، معلم زمانی میتواند نقش تربیتی خود را به خوبی ایفا کند که میان رفتارها، هنجارها و نظام ارزشی او و سایر هنجارهای جامعه، هماهنگی وجود داشته باشد؛ از این رو ساده اندیشی است اگر انتظار داشته باشیم که معلّم بتواند مستقل از تأثیر سایر خرده سیستمها نقش خود را به خوبی ایفا کند.
این نقش بی شک در گرو هماهنگی میان همه عواملی است که در امر تعلیم و تربیت دخیل اند. چنانچه رهبر معظم انقلاب در بیانات خود فرمودند: «همه دستگاهها در دولت، وظیفه پشتیبانی از آموزش و پرورش را دارند؛ اینجا دستگاهی است که هرچه شما هزینه کنید، به طور مضاعف دستاورد خواهید داشت؛ اینجا جایی است که ثروت سازان آینده، علم سازان آینده، تمدّن سازان آینده، مدیران آینده، از اینجا به وجود خواهند آمد و خلق خواهند شد. این جور نیست که ما خیال کنیم آموزش و پرورش فقط برای ما هزینه دارد؛ نخیر، دستاوردهایی بزرگتر از دستاوردهای آموزش و پرورش وجود ندارد. هرچه شما در سرتاسر کشور از جلوههای پیشرفت و دستاورد و ابتکار میبینید، ریشه آن اینجا است؛ اینجا را درست کنید تا همه جا درست بشود. بنابراین پول خرج کردن برای آموزش و پرورش و توسعه منابع مالی آموزش و پرورش، یکی از کارهای اساسی است که امیدواریم مسؤولان دولتی به این نکته توجّه کنند.»
اگر شخصیّت معلّم دارای صفات انسانی از قبیل: مهرورزی، نوع دوستی، درست کاری، همکاری، خویشتن داری و ایمان باشد، طبعاً تقلید از چنین ویژگیهایی، سلامت روانی کودک و امنیت آینده جامعه را تضمین خواهد کرد. با این توصیف، «معلم» به عنوان یکی از مهمترین الگوهای مورد وثوق جامعه، نقش بسیار حساسی در رفتار افراد جامعه، به ویژه در میان دانش آموزان داشته و آموزش و پرورش نیز بیش از هر زمان دیگری به عنوان رکن اصلی توسعه و بالندگی اجتماعی و فرهنگی جامعه قلمداد شده و به منزله قدرتمندترین ابزار شکل دهی آینده یک کشور و پایداری و تداوم تاریخ و فرهنگ یک جامعه به شمار میرود.
بنابراین باید پذیرفت که کیفیت و قابلیتهای معلمان و فرهنگیان شاغل در نظام آموزشی، آئینه تمام نمای کیفیت آموزش و پرورش آن جامعهاند. معلم نه تنها از طریق آموزش، که از طریق نقش الگویی خویش، درهای معرفت و حقیقت را به روی انسان میگشاید و راه و رسم زندگی را برای وی ترسیم مینماید و انسان را به مراحلی از کمال و رشد میرساند که قرآن از او به عنوان اسوه و الگو نام میبرد. الگو و اسوهای که سالها در ذهن دانشآموز و دانشجو میماند و هر ساله در ایام دوازدهم اردیبهشت همزمان با روز و هفته معلم بازخوانی و یادآوری میشود.
نظر شما