به گزارش خبرنگار ایمنا، انسان موجودی با پیچیدگیهایی منحصر به فرد و شاهکاری از خلقت خداوند است که در هزارتو زندگی قرار میگیرد او با استفاده از نقشه راه و موهبتهای غریزی از مبدا به سمت مقصد گام بر میدارد. گاه در میانه راه دیگر قادر به یافتن مسیر درست برای مقصدی امن نیست و نیازمند کمک برای ادامه دادن است. در این زمان نیازمند یاری از سمت کسی است که این هزارتو زندگی را با تمام پیچ و خمهایش به خوبی بلد است و آن کسی نیست جز روانشناس!
انسان برای سادهترین فعالیتها مثل راه رفتن نفس کشیدن در زندگی از اصولی پیروی میکند که تحت نظارت و فرمان مغز انجام میپذیرد. زمانی میرسد که به خاطر عوامل محیطی یا زیستی مغز نیز برای ادامه دادن نیازمند یاری میشود تا بتواند درستترین مسیر را طی کند. اغراق نیست اگر بگوییم مغز موتور اصلی زندگی است که با کوچکترین تشویش و آشفتگی میتواند روند عادی زندگی را دچار اختلال کند.
شاید بتوان نقش روانشناس در زندگی را با یک مثال اینگونه توصیف کرد زندگی همچون زمینی مسطح است که گاه دارای چالههایی عمیق است و انسان ناخواسته به درون آن سقوط میکند و برای بیرون آمدن از آن نیازمند کمک است. روانشناس اکنون با کولهای از تجهیزات وارد میدان میشود و به انسان کمک میکند تا از آن بحران با بیشترین سرعت و کمترین آسیب خارج شود.
نرگس محمدی در گفتگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: به صورت کلی میتوان گفت روانشناسی علم مطالعه رفتار و فرآیندهای ذهنی افراد است. در جامعه شناختهترین شاخه این علم، روانشناس بالینی است که با آموزشهای آکادمیک در زمینه سلامت روان برای شناسایی، پیشگیری و درمان مشکلات روحی روانی و ارتباطی از جمله اختلالات روانپزشکی به افراد کمک میکند تا مسائل زندگی، روابط و مشکلات خود را به صورت مؤثر مدیریت کرده و به پیشرفت آنان در زندگی کمک میکند.
وی در رابطه با زمان مناسب برای مراجعه به روان شناس افزود: حوزه کاری روانشناسان برای همه سنین و در جنبههای مختلف کارایی دارد و امروزه روانشناسان به طور تخصصی در زمینههای مختلف از جمله روانشناسی کودک و نوجوان، فرزند پروری، خانواده درمانی، زوج درمانی، تحصیلی، شغلی و حتی در زمینه تبلیغات و سیاسی میتوانند به افراد کمک کنند. بنابراین افراد با توجه به حیطه مشکلات خود در گسترهی وسیعی میتوانند به روانشناس نیاز داشته باشند، البته نباید فراموش کنیم که یکی از مهمترین نقش روانشناسان در پیشگیری از مشکلات و بهبود کیفیت زندگی افراد است بنابراین میتوان گفت که همه افراد برای آنکه بتوانند زندگی بهتر با مشکلات کمتری داشته باشند به روانشناس نیاز دارند. در جوامع پیشرفته شاهد آن هستیم که افراد از سنین کودکی تحت نظر یک روانشناس بوده و برای حل مشکلات و پیدا کردن مهارتها از آن کمک میگیرند.
این روان شناس و روان درمانگر یادآور شد: با توجه به تجربه کاری و بالینی خود بیشترین آمار مراجعه کنندگان قشر جوانان به ویژه بانوان هستند که میتوان دلیل آن را به صورت کلی درگیری بیشتر با مشکلات تهدید کننده سلامت روان و چالشهای زندگی و درک و پذیرش بهتر این افراد از نقش کمک کننده روانشناسان در بهبود زندگی و مشکلات سلامت روان عنوان کرد.
وی در رابطه با علت مشکلات روحی گفت: واقعیت این است که علت مشکلات روحی روانی به صورت کامل هنوز در هیچ کجای دنیا شناخته نشده ولی آنچه مسلم است نقش ژنتیک، استرسهای مختلف در جنبههای مختلف زندگی، نوع تعامل و ارتباط آدمها با هم دیگر، ویژگیهای شخصیتی و شیوههای مقابله افراد با استرس در بروز مشکلات روحی روانی بخصوصی اختلالات روانپزشکی نقش مهم و پررنگی دارد.
محمدی ادامه داد: دلیل ایجاد مشکلات روحی روانی نیاز به بررسیهای دقیقتری دارد یعنی ما نمیتوانیم یک علت مشخص را برای آن مطرح کنیم ولی میتوان افزایش سطح مشکلات اجتماعی، اقتصادی، نقش فضای مجازی، شکاف بین نسلها از نظر اعتقادی و ارزشی و نقش رسانهها را در به وجود آمدن مشکلات روحی و روانی مؤثر بدانیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: مردم باید قشر روانشناس را بیشتر بشناسند و برای بهبود مشکلات فردی، اجتماعی و پیشرفت کشور و مسائل زندگی از روانشناسان کمک بگیرند. همچنین نیاز است تمهیداتی برای استفاده بیشتر از خدمات روانشناسی در سطوح مختلف در اختیار مردم قرار بگیرد. نقش تبلیغات و رسانهها نیز میتواند اثر مثبتی در شناخت، آگاهی و توسعه استفاده از علم روانشناسی در زندگی داشته باشد تا بتوانیم جامعهای شادتر و متعالیتر داشته باشیم.
نظر شما