بازار لوازم خانگی انحصاری نیست/ لزوم واردات مشروط و مقید

با گذشت پنج سال از ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی در حالی زمزمه‌های لغو ممنوعیت شنیده می‌شود که فعالان بازار معتقدند با وجود ۳۰۶ واحد تولیدی در داخل بازار به سوی انحصار نرفته است و برای تامین برخی کمبودهای تولید نیز باید واردات با قید و شرط و نظارت صورت گیرد تا مردم و صنایع داخلی آسیب نبینند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بر اساس مصوبه اولیه شورای هماهنگی سران سه قوه در سال ۱۳۹۷ واردات لوازم خانگی تا پایان سال ۱۴۰۰ ممنوع اعلام شد و این مصوبه تاکنون هر سال تمدید شده است.

وزارت صمت هنگام تمدید ممنوعیت واردات لوازم خانگی اعلام کرد که حدود ۱۵۰۰ واحد تولیدی کوچک و بزرگ در کشور وجود دارد که می‌توانند نیاز بازار را تأمین کنند و حتی برنامه صادرات نیز دارند.

رشد پنج ساله تولیدکنندگان داخلی

اما با گذشت پنج سال، برخی از تولیدات داخلی با مشکل کیفیت پایین و قیمت‌های بالا دست و پنجه نرم می‌کنند و از سوی دیگر، کالاهای قاچاق لوازم‌خانگی نیز روزبه‌روز سهم بیشتری در بازار و فضای مجازی پیدا می‌کنند.

بر این اساس برخی کارشناسان بر این باورند که لغو ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی پیامدهای مثبتی به همراه خواهد داشت از جمله تشویق تولیدکنندگان داخلی به بهبود کیفیت و خدمات پس از فروش تا تعدیل قیمت‌ها به دلیل افزایش عرضه و تقویت قدرت خرید مردم در این شرایط اقتصادی همچنین دولت می‌تواند از واردات رسمی لوازم‌خانگی، سود بازرگانی و حقوق گمرکی دریافت کند و در درآمدهای بودجه‌ای خود را افزایش دهد.

عباس علی‌آبادی؛ وزیر صمت نیز در روزهای اخیر با اشاره به ضرورت مقابله با انحصار در بازار لوازم‌خانگی و تداوم ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی اظهار کرد: هدف ما از مدیریت عرصه تجارت، حمایت از تولید است اما حمایت از تولید به این معنا نیست که رقابت را از آن‌ها بگیرد. باید به سمتی حرکت کنیم که در عین رقابت‌پذیر کردن صنایع، فرصت انتخاب را برای مردم فراهم کنیم؛ بنابراین فکر می‌کنم در آینده مسیر ما مسیری نخواهد بود که به لوازم‌خانگی به‌صورت انحصار نگاه کنیم.

وی صنعت لوازم‌خانگی را از نظر کیفی و کمی در جایگاهی دانست که می‌تواند با تولیدات خارجی رقابت کند و افزود: این فضا برای مردم وجود دارد که انتخاب کنند و برای رقابت‌پذیر کردن کالاهای ایرانی، با رعایت تعرفه‌های مناسب، ارائه مجوز برای واردات لوازم‌خانگی انجام خواهد شد.

بازار لوازم خانگی انحصاری نیست/ لزوم واردات مشروط و مقید

نه به واردات قطعات بی‌کیفیت

بخشنامه‌ای که در آخرین روزهای پاییز از سوی محمد مخبر؛ معاون اول رئیس جمهور خطاب به وزارتخانه‌های نیرو، کشور، راه، صنعت، آموزش و پرورش، نفت و سازمان ملی استاندارد، منتشر شد، گمانه‌زنی‌ها درباره آزادسازی واردات لوازم برقی و گازسوز خانگی را قوت بخشید.

بر اساس این بخشنامه تصویب‌نامه سال ۱۳۸۸ اصلاح شد تا واردات لوازم و تجهیزات برقی و گازسوز مشمول مقررات و اجرای اجباری استاندارد معیار مصرف و برچسب انرژی، فقط با دو رتبه برتر انرژی و بر اساس آخرین ویرایش استاندارد ملی معیار مصرف انرژی تجهیزات انرژی‌بر برقی خانگی و گازسوز مشمول مقررات اجرای اجباری، مجاز است و باید از واردات تجهیزات یاد شده با رتبه‌های انرژی پایین‌تر جلوگیری شود.

این در حالی است که اکبر پازوکی؛ رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در گفت‌وگو با ایمنا، موضوع این بخشنامه را بهبود کیفیت قطعات وارداتی دانست و اظهار کرد: بر اساس این بخشنامه واردات لوازم و تجهیزات برقی و گازسوز مشمول مقررات اجباری استاندارد و برچسب انرژی است که به معنی آزادسازی واردات نیست و فقط به استاندارد کالاهای وارداتی مربوط می‌شود.

وی با اشاره به واردات قانونی کولر گازی، قطعه موتور، پمپ تخلیه آب ماشین لباسشویی و ظرف‌شویی، موتور خردکن و هواپز و لوازم خانگی دیگر به کشور گفت: بر اساس این نامه رده‌های C، D و E نباید وارد کشور شود و همه باید در گرید انرژی A باشند.

محدودیت‌های آب و انرژی

رئیس اتحادیه لوازم خانگی هدف از اصلاح بند ۴ تصویب نامه مرداد سال ۸۸ را جلوگیری از واردات تجهیزات مذکور با رتبه‌های انرژی پایین‌تر دانست و ادامه داد: با توجه به مشکلاتی که در زمینه مصرف انرژی و آب در کشور وجود دارد، هیئت وزیران در مصوبه جدید اعلام کرد واردکنندگان حق خرید موتور با رتبه مصرف انرژی B برای محصولاتی مانند یخچال فریزر، ماشین ظرف‌شویی، لباسشویی، کولرهای آبی و گازی و حتی کاربراتور بخاری گازی، پمپ شوفاژ یا پکیج و آبگرمکن را ندارند بلکه باید رده انرژی بالا باشد و به طور کلی قطعات بی‌کیفیت وارد نشود.

کالاهایی که وارد و تولید نمی‌شوند

پازوکی درباره ممنوعیت واردات لوازم خانگی خاطرنشان کرد: هنوز هیچ صحبتی درباره لغو ممنوعیت واردات نشده است در حالی که برخی کالاها را در داخل کشور تولید نمی‌کنیم اجازه واردات هم ندارند به همین دلیل در سال‌های گذشته بارها اعلام کردیم که دولت توان خود را صرف فراهم کردن امنیت اقتصادی کند تا سرمایه‌گذار این کالا را به شرط انتقال تکنولوژی روز دنیا و ماشین‌آلات وارد کند.

وی گفت: پس از تعیین مهلت زمانی چهار تا پنج ساله، تولید آنها در داخل کشور آغاز و منجر به صادرات شود در این صورت واردات آن آزاد باشد.

نابودی تولیدکنندگان با محصولات بی‌کیفیت

رئیس اتحادیه لوازم خانگی تهران درباره انتقادات از کیفیت پایین برخی محصولات داخلی توضیح داد: امروز یک تولیدکننده با تمام مشغله و مشقاتی موجود، اگر کالای بدون کیفیت تولید کند، به فنا خواهد رفت بنابراین برای ادامه فعالیت خود سراغ تولید کالای بی‌کیفیت نخواهد رفت.

وی با اشاره به رعایت استانداردهای روز دنیا در تولید لوازم خانگی داخلی ادامه داد: خیال مردم راحت باشد که اگر کالای ایرانی خریداری می‌کنند خیالشان از بابت خدمات پس از فروش، شرکت سازنده، تأمین قطعه و پشتیبانی راحت باشد.

بازار لوازم خانگی انحصاری نیست/ لزوم واردات مشروط و مقید

خدمات پس از فروش در دسترس

پازوکی یادآور شد: یک درصد مشکلات احتمالی ممکن است در همه دنیا اتفاق بیفتد به همین دلیل تولیدکنندگان گارانتی و خدمات پس از فروش در نظر می‌گیرند تا در صورتی که یک وسیله برقی یا گازسوز به مشکل برخورد، در بخش خدمات پس از فروش مشکلات احتمالی برطرف شود.

وی از مردم خواست در صورت پاسخگو نبودن خدمات پس از فروش شرکت‌های تولید لوازم خانگی، موضوع را به اتحادیه اعلام کنند و گفت: در صورتی که شکایت مصرف‌کنندگان درباره خدمات پس از فروش به دست ما برسد، رسیدگی می‌کنیم و جواب قانع‌کننده به مردم خواهیم داد.

با وجود ۳۰۶ کارخانه انحصار نداریم

رئیس اتحادیه لوازم خانگی تهران درباره پیامدهای انحصاری شدن بازار لوازم خانگی برای تولیدات داخل اظهار کرد: انحصار به معنی وجود یک یا چند کارخانه محدود در داخل کشور است اما با وجود ۳۰۶ کارخانه تولید لوازم خانگی چگونه می‌توان گفت انحصار ایجاد شده است؟ البته در همگامی با سلیقه مردم و به روز بودن در برخی کالاها نتوانسته‌ایم به شرایط مناسب برسیم.

وی مهم‌ترین دلیل به روز نشدن تولیدات را تحریم، مسائل مالی و محدودیت منابع ارزی برشمرد و افزود: این موانع از ورود تکنولوژی روز دنیا به کشور جلوگیری می‌کند، با این وجود اگر به دنبال اتفاقات چهار سال گذشته در صنعت لوازم خانگی هستیم باید توجه کنیم که به جای افزایش قدرت خرید مردم، بانک‌ها منابع خود را در قسطی فروشی سرمایه‌گذاری کردند که به تولید و توزیع آسیب وارد می‌کند.

سرمایه‌گذاری در بخش توزیع

پازوکی با اشاره به محدودیت‌های بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات و کمبود منابع ارزی ادامه داد: در چنین شرایطی بانک‌ها اعتبار خود را به جای تولید، در بخش توزیع هزینه می‌کنند و شاهد تبلیغات گسترده در این زمینه هستیم.

وی از تغیر سلیقه مصرف‌کنندگان لوازم خانگی در پنج سال گذشته خبر داد و گفت: کالایی که در داخل کشور تولید نمی‌شود باید توسط تاجران لوازم خانگی و افراد متخصص در این زمینه وارد شود نه اینکه هر فردی بتواند با دریافت ارز، واردات انجام دهد.

رئیس اتحادیه لوازم خانگی تهران واردات مشروط را موجب رونق تولید در داخل عنوان کرد و یادآور شد: واردات باید منوط به چند شرط و ماده و تبصره باشد زیرا تا سال ۹۷ که واردات آزاد بود بارها این اتفاق افتاده بود که برندی شروع به تبلیغ کالاهای مختلف می‌کرد و پس از مدتی مشخص می‌شد که برند متعلق به افرادی است که چند کانتینر کالا وارد کرده‌اند اما از خدمات پس از مصرف، گارانتی و قطعات در بازار خبری نبود.

بازار لوازم خانگی انحصاری نیست/ لزوم واردات مشروط و مقید

وی به مردم توصیه کرد کالای ایرانی بخرند که قطعات آن در بازار وجود دارد و گفت: معتقدیم به جای واردات کالای قاچاق، بدون پرداخت حق و حقوق دولت و پایمال شدن حقوق مردم به دلیل کیفیت پایین و نداشتن خدمات پس از فروش، باید دولت وارد میدان شود، با رصد بازار و برگزاری جلسات با تجار و تولیدکنندگان به آنها کمک کند کالاهای بیشتری را تولید و حتی صادر کنند.

پازوکی رونق تولید داخلی را به نفع مردم بیان کرد و افزود: هنگامی که تولیدی در کشور راه بیفتد مردم از مزایای آن استفاده می‌کنند، کارگر ایرانی سر کار می‌رود، مواد اولیه خام فروشی نمی‌شود، ارزش پول بالا می‌رود و مزایای فراوان دیگری به همراه دارد بنابراین باید مشکلات تولید برطرف شود و برای واردات نیز با تبصره و شرایط اقدام کنیم نه اینکه ناگهان درها را باز کنیم تا هر کس هر چه خواست وارد کند.

وی واردات بدون قید و شرط را تهدیدی برای تولیدکنندگانی دانست که در سال‌های اخیر به هر طریقی نیاز داخل را تأمین کرده‌اند و گفت: رفع وابستگی تولیدکنندگان به قطعات نیز نیازمند برنامه‌ریزی است، در پنج سال گذشته شرکت‌های تولید لوازم خانگی وارد بخش قطعه‌سازی همچنین همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان و آشتی با دانشگاه‌ها و همکاری با جوانان نخبه شدند که این حرکت نیازمند الگوبرداری و گسترش است.

گشت و گذاری در بازار لوازم خانگی نشان می‌دهد که به‌دلیل کافی نبودن تولیدات داخلی، کالاهایی مانند اسپلیت، سشوار و برخی اقلام لوازم خانگی کوچک از طریق راه‌هایی مثل کول‌بری، ته‌لنجی، بازار مرزی، پیله‌وری و مناطق آزاد، به‌صورت محدود وارد می‌شود به همین دلیل واردات بی‌ضابطه لوازم‌خانگی در شرایط موجود به صلاح نیست بلکه وزارت صمت با هدف ایجاد فرصت انتخاب برای مردم با قیمت‌های تعدیل یافته، باید واردات لوازم‌خانگی غیر لوکس و پرکاربرد را در اولویت قرار دهد تا شاهد افزایش عرضه محصولات باکیفیت و قیمت مناسب در بازار باشیم.

کد خبر 714774

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.