به گزارش خبرگزاری ایمنا، معاملات هفته نخست بورس دی با رکوردشکنی حجم، ارزش معاملات خرد و تراز پول حقیقی به پایان رسید که نشاندهنده قدرت روند صعودی کنونی است.
بازار سهام در این هفته بهدلیل خبر عرضه ۱۹ هزار وانت آریسان، روند صعودی کوتاهمدت جدیدی را در پیش گرفت که از میانه هفته با راهاندازی سامانه ارز توافقی تقویت شد.
شاخصها در نمودار صعودی ماند
شاخص کل طی پنج روز کاری این هفته با رشد ۶.۲۸ درصدی از تراز دو میلیون و ۶۸۰ هزار واحد در پایان هفته گذشته، به دو میلیون و ۸۴۸ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید.
روند صعودی بازار در سهمهای کوچک با شدت کمتری دیده شد و شاخص هموزن در این هفته با افزایش ۲.۷۲ درصدی به تراز ۸۴۹ هزار واحدی رسید.
از سوی دیگر اینکه حجم معاملات خرد در این هفته افزایش حدود ۲۰ درصدی پیدا کرده است تا جایی که در مدت پنج روز معاملاتی هفته اول دی، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی به ۲۶.۲ میلیارد برگه سهم رسید.
میانگین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته افزایش پیدا کرد و به ۱۴ هزار و ۴۰۴ میلیارد تومان رسید.
توجه مسئولان و رشد نرخ دلار
سیاوش وکیلی، کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار ایمنا گفت: بیش از یک ماه است که بورس در مدار صعودی حرکت میکند و از دلایلی که در این رابطه میتوان به آنها اشاره کرد، موضوع افزایش نرخ دلار و اظهارات مقامهای اقتصادی و سیاسی کشور درباره چشمانداز بورس است.
وی با اشاره به رکود بورس در سالهای گذشته افزود: مجموعه برآوردهای کنونی حکایت از حرکت و توجه مسئولان اقتصادی به بورس دارد که با توجه به رخدادهایی که در پیش داریم از جمله استقرار دولت ترامپ و موضوعاتی که به بازار مخابره میشود، این شرایط طبیعی به نظر میرسد.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به چشمانداز اقتصادی کشور بیان کرد: پیشبینی میشود که با شروع فعالیت دولت جدید آمریکا بهدلیل تحریمهایی که انتظار میرود، فروش نفت کشور را هدف بگیرد ایران در تأمین نیازهای ارزی خود با مشکل روبهرو خواهد شد بر این اساس یک افزایش نرخ ارز مورد انتظار است.
وکیلی چراغ سبز بانک مرکزی در ابتدا برای افزایش نرخ نیما و سپس حذف نرخ نیما و آغاز مبادلات بر پایه بازار توافقی را زمینهساز انتظار بازار برای افزایش سودآوری شرکتهای صادراتمحور دانست و گفت: کلیت بازار در این مسیر حرکت کرده در کنار آن صندوقهای طلا نیز با توجه به افزایش نرخ طلا، محرکی برای افزایش کلیت بازار بوده است.
سهامداران دست به ماشه فروش
وی درباره موقتی یا دستوری بودن رشد بورس توضیح داد: تا پیش از روی کار آمدن ترامپ و اقدام عملی که ممکن است از ناحیه دولت آینده آمریکا در رابطه با درآمدهای ارزی ایران اتفاق بیفتد، این حرکت رو به رشد در بازار سرمایه ادامهدار خواهد بود، اما واقعیت این است که بازار و این حرکتها در آن جاندار و اساسی نیست.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره بهدلایل ادعای سطحی بودن رشد بورس ادامه داد: با نگاهی به آمارهای اخیر میبینیم که در مقاطعی از بازار با حجمهای بسیار زیادی در عرض ۲۴ ساعت دو حرکت معکوس را تجربه میکند، یعنی ناگهان بحثهایی در بازار پیچیده میشود و بیدرنگ سهامداران دست به ماشه سراغ فروش میروند.
وکیلی خاطرنشان کرد: در آخرین روز کاری بورس هفته گذشته، دوهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول از بازار خارج شد و روز شنبه با دور شدن نسبی ریسکها و احتمالات، بیدرنگ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ورود پول داشتیم این رویههای به شدت نوسانی در جهت معکوس هم نشان میدهد که اعتماد لازم به بازار وجود ندارد و بیشتر فعالان و سرمایهگذاران درصدد نوسانگیری از بازار هستند.
رونق بازار نیازمند چشمانداز بلندمدت
وی نوسانگیری را تهدیدی برای فعالیت بازار سرمایه معرفی کرد و ادامه داد: چشماندازی که انتظار میرود در فعالیت عادی سرمایهگذاری در بورس اتفاق بیفتد و سرمایهگذاران و سهامداران با دید بلندمدت اقدام به سرمایهگذاری کنند، اکنون دیده نمیشود.
کارشناس بازار سرمایه درباره تأثیر عرضههای اولیه این هفته در رشد بورس گفت: جدا از بحثهای سود و زیان، دو سال است که عرضههای اولیه در بازار اتفاق نمیافتد در حالی که نشاط بازار عرضههای اولیه هستند و یکی از رسالتهای اصلی و جدانشدنی بورس کمک به تأمین مالی کشورها و هدایت پساندازها به سمت بازار اولیه و تولید است.
وکیلی تاکید کرد: در نبود این حرکتها و آسیبی که در شارپ ناگهانی سال ۹۹ به بازار وارد شد، ناشی از خالی بودن این سمت عرضه بود.
وی با اشاره به انتظارات سرمایهگذاران برای رشد بورس افزود: درست است که بخشی از فعالان بهدلیل رکود چندین ساله و ضررهایی که حداقل در مقایسه با دیگر بازارها متحمل شدند انتظار دارند که تا حدودی این رشد مرتب و مستمر باشد، اما نباید بازار از رسالت اصلی خود یعنی تأمین مالی عقب بیفتد.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به این که عرضههای اولیه در بورس تأثیر منفی ندارد، گفت: در روزهایی که حجم معاملات به ۱۵ هزار میلیارد تومان میرسد، حجم عرضههای اولیه آنقدر زیاد نیست که کلیت بازار را از نقدینگی خالی کند.
به گزارش ایمنا، اخبار مثبت پیرامون بازار سهام، افراد را به سرمایهگذاری در بورس تشویق کرد و این روند ورود بیش از ۳.۸ همتی پول حقیقی در هفته جاری را به دنبال داشت.
نظر شما