معمولا اطلاعات مربوط به محموله مانند نوع، حجم کالا و شرایط حملونقل همچون مبدا و مقصد، هزینهها، زمان تحویل، شرایط بیمه، شرایط پرداخت و سایر مفاد مرتبط با حملونقل در قرارداد حملونقل بینالمللی کالا ذکر میشود. در این مقاله با بررسی نمونه قرارداد حمل و نقل بین المللی کالا با جزییات این سند حقوقی و مفاد درج شده در آن بهطورکامل آشنا خواهیم شد. برای آشنایی با مراحل تدوین قرارداد حملونقل برای انواع حمل دریایی، جاده ای، ریلی و هوایی مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
سادگی مهمترین اصل برای تدوین نمونه قرارداد حمل و نقل بین المللی کالا
در تدوین قرارداد حملونقل بینالمللی کالا باید به چند اصل اساسی توجه داشته باشید. مهمترین موضوع، اصل سادگی است. قرارداد حملونقل را به شکلی ساده و بدون استفاده از کلمات دو پهلو و جملههای طولانی بنویسید. با رعایت این اصول یک قرارداد کوتاه و قابلفهم برای همه طرفها از جمله فروشنده، خریدار و شرکت حمل بین المللی تنظیم میشود.
اگر قرارداد طولانی و پیچیده باشد، درصورت بروز حادثه، حل مشکل و شرایط دفاع نیز سختتر خواهد بود. قرارداد حملونقل معمولا در یک یا دو صفحه تنظیم میشود. با تهیه نمونه قرارداد حمل و نقل بین المللی کالا، تغییرات موردتایید را میتوان بهصورت کتبی نوشت و بعد از امضای دو طرف به قرارداد اضافه کرد. توجه داشته باشید که برای ثبت تغییرات، حتما موارد را بهصورت کتبی به قرارداد اضافه کرده و فقط به صحبت کلامی بسنده نکنید.
آشنایی با بخشهای قرارداد حملونقل بینالمللی کالا
هدف از تنظیم قرارداد بینالمللی حملونقل کالا در مواردی همچون حمل بار از دبی به ایران یا سایر نقاط دنیا، ارسال سالم و بهموقع کالا به دست خریدار و مقصد نهایی است و همچنین تعیین میزان مسئولیتهای فرستنده، شرکت حمل و گیرنده میباشد. برای جلوگیری از هرگونه مشکل و سهولت کار متصدی حمل بار، در این قرارداد به جزئیات محموله و مشخصات خریدار و فروشنده، تعیین نوع وسیله و یا روشهای حمل بهطوردقیق اشاره میشود. در ادامه با بخشهای مهم قرارداد حملونقل بینالمللی کالا آشنا میشویم.
تعیین مشخصات طرفین قرارداد در سند حملونقل بینالمللی کالا
ماده یک قرارداد حملونقل بینالمللی کالا مربوط به مشخصات طرفین قرارداد است. در این ماده بهطورکامل زمان عقد قرارداد، مشخصات طرفین قرارداد (شخص/شرکت)َ، شماره شناسه/ثبت مشخص میشود. به موجب تنظیم این قرارداد طرفین موظف و متعهد به اجرای مواد و اصول این سند خواهند بود.
موضوع قرارداد حملونقل بینالمللی کالا؛ تعیین نوع کالا و وسیله حملونقل
یکی از مهمترین بخشهای قرارداد حملونقل کالا، تعیین موضوع آن است. در این بخش به موضوع کلی قرارداد، نوع کالا و وسیله حمل بار همچون حمل و نقل با کشتی، کامیون، قطار یا هواپیما و یا ترکیبی از آنها توسط ارسال کننده از مبدا تا مقصد اشاره میشود
تعیین هزینههای ارسال محمولهها در قرارداد حملونقل کالا
در این بخش از قرارداد حملونقل نرخ کرایه حمل کالا و هزینههای بینراهی تعیین میشود. این هزینهها براساس صورت حسابهای تنظیمشده از طرف متصدی حملو نقل محاسبه خواهد شد. بعد از تعیین هزینه ارسالکننده و یا گیرنده (بر اساس توافق) بعد از بارگیری کالا روی وسیله حمل توسط فرستنده در قبال دریافت بارنامه یا در مقصد توسط گیرنده در قبال دریافت کالا و ترخیصیه پرداخت میگردد.
تعیین مدت اجرای قرارداد برای تحویل به موقع کالا
یکی دیگر از بخشهای مهمی که در تنظیم قرارداد حملونقل بینالمللی کالا به آن توجه داشته باشید، زمان اجرای قرارداد است. در این بخش مدت اجرای قرارداد مشخص میشود و برای تحویل به موقع کالا به اطلاع طرفین میرسد. البته مدت زمان حمل باید بهصورت حدودی قید شود؛ زیرا مدت زمان حمل تابعی از شرایط مختلف است.
شرایط حملونقل در بارنامه؛ تعیین مسئولیتهای طرفین
این بند از قرارداد حملونقل به تعیین نحوه پرداخت هزینه و نحوه بارگیری کالا اشاره دارد. همچنین در این بند ذکر میشود که مسئولیت پرداخت هزینهها و بارگیری برعهده ارسالکننده و یا گیرنده است. وظیفه بیمه کردن محمولهها از مبدا تا تحویل در مقصد نیز برعهده ارسالکننده خواهد بود مگر آنکه توافق دیگری حاصل شده باشد. از وظایف دیگر ارسالکننده ذکر آدرس دقیق مبدا، محلبارگیری و مقصد نهایی تحویل بار است.
اگر خسارتی به محمولهها حین حملونقل وارد یا گم شوند متصدی حملونقل موظف به پرداخت خسارت براساس پوشش مسئولیت سند حمل است که میزان خسارت قابلپرداخت توسط شرکت حملونقل براساس میزان مندرج در ظهر بارنامه و یا راهنامه برای حمل زمینی، هوایی و ریلی میباشد. پرداخت خسارت توسط شرکت حمل زمانی قابل اجرا است که قصور از جانب ایشان به اثبات برسد؛ مگر اینکه ثابت کند تلف یا گم شدن به دلیل جنس کالا، تقصیر ارسالکننده یا حوادث غیرمترقبه (force major) باشد.
عدم بسته بندی مناسب، عدم مهار مناسب کالا در وسیله حمل باعث بروز اختلاف میشود. در صورت بروز اختلاف بین صاحب کالا و شرکت حمل، معمولا طرفین سعی در برطرف کردن اختلاف از طریق مذاکره میکنند. در صورت عدم توافق به دو صورت میتوان اختلاف را برطرف کرد.
- از طریق مراجعه به مراجع قضایی
- از طریق داوری
اینکه در کدام یک حکم برقرار میباشد، باید به صراحت در قرارداد تفاهم قید گردد. در صورت مراجعه به داوری، باید تعداد داوران و نام اشخاص حقیقی یا حقوقی در قرارداد درج شود. بهعنوان مثال اتاق بازرگانی بینالمللی میتواند بهعنوان داور در قرارداد قید شود. در صورت وجود شرط داوری، امکان مراجعه به مراجع قضایی از بین میرود و قرارداد داوران لازمالاجرا میباشد. همچنین قانون حاکم برقرارداد نیز باید در قرارداد قید گردد. در زمان رسیدگی به اختلافات پیش آمده طرفین موظف به اجرا بقیه مفاد قرارداد میباشند.
قرارداد حملونقل سندی مهم برای ارسال بهموقع کالا و جبران خسارتهای احتمالی
در این مقاله با مواردی که در قرارداد بینالمللی حملونقل ذکر میشود بهطورکامل آشنا شدیم. با تنظیم این سند برای حملونقل بینالمللی تعیین خواهد شد که مسئولیت جبران هرگونه خسارت یا از دست رفتن کالاها با چه کسی است و چه میزان غرامت باید پرداخت شود.
برای جلوگیری از بروز خسارت حین حملونقل و سرعت بخشیدن به فرآیند ارسال عقد قرارداد با یک شرکت حملونقل بینالمللی معتبر نیز اهمیت بالایی دارد. شما میتوانید با سپردن فرآیند حملونقل خود به شرکت نمایندگی کشتیرانی و خدمات بار هوایی هنزا ناو دریا، حملونقل محموله موردنظرتان را بدون هیچگونه مشکل و خللی در فرآیند کار، انجام دهید. هانزا با سابقه طولانی در زمینه انواع حملونقل زمینی، هوایی و دریایی، بهترین و باکیفیتترین خدمات را به شما ارائه خواهد داد. برای اطلاع از خدمات این شرکت میتوانید به سایت هانزا به آدرس hansana.com مراجعه کنید.
نظر شما