هرچه جلوتر میرویم، موبایلهای جدید شیکتر، گرانتر و احتمالاً سرقت آنها بیشتر میشود اما در نهایت همهچیز به مراقبتهای ما بهعنوان دارنده گوشی بر میگردد. اگر در مکانهای شلوغ مثل کافه، رستوران، خیابان و جشن عروسی چهارچشمی مراقب تلفن همراه خود باشید، چهکسی میتواند آن را از چنگتان دربیاورد؟ با چند ترفند سادهای که در این مقاله معرفی میکنیم، سرقت موبایل را برای سارقان سختتر کنید.
چکار کنیم احتمال سرقت موبایل کمتر شود؟
این شما و این چند ترفند کاربردی برای آنکه احتمال سرقت تلفن همراهتان به حداقل برسد.
۱. بیرون از خانه چشم از موبایل خود برندارید
هیچوقت گوشی موبایل خود را روی میز یا صندلی کناری رها نکنید. اگر هم میکنید، چند ثانیه یک بار به آن نگاه کنید و مطمئن شوید سر جایش باشد. خیلیوقتها موبایل را روی میز کافه میگذارید، میروید که دستهایتان را بشویید، برمیگردید و میبینید خبری از موبایل و کیفپول و سایر لوازمتان نیست. همچنین مراقب دزدی در وسایل حملونقل عمومی باشید. احتمال دزدی در تاکسی تلفنی بهمراتب کمتر از اتوبوس و مترو است.
۲. گوشی را محکم در دست بگیرید
وقتی تلفن همراه را شُلووِل در دست میگیرید، انگار که یک پیام دعوت برای سارقان فرستادهاید! همیشه و در هر شرایطی نسبت به محیط اطراف خود آگاه باشید و رفتوآمدهای مشکوک را بپایید. اگر میبینید یک نفر بهشکل مشکوکی چند بار از جلویتان رد شده یا صدای موتوری را از فاصله نزدیک میشنوید، حواستان را جمع کنید و موبایل و کیفتان را محکم نگه دارید. هرچه هوشیارتر باشید، در این شرایط واکنش بهتری نشان میدهید. در شهرهای بزرگ مثل تهران یا مشهد، امکان سرقت هم بیشتر است؛ پس خدمات تاکسی تلفنی تهران یا تاکسی تلفنی مشهد را دستکم نگیرید و درصورتیکه شرایطش را دارید، با تاکسی رفتوآمد کنید.
۳. در خیابانهای خلوت و مشکوک، موبایل دست نگیرید
یک خیابان پرت وسط ناکجاآباد محل خوبی برای کارکردن با تلفن همراه نیست. قبل از آنکه گوشی موبایل را از کیفتان خارج کنید، نگاهی به اطراف بیندازید و اگر دستکم چند عابر نمیبینید، از خیر کارکردن با تلفن همراهتان بگذارید! حتی اگر قصد گرفتن شماره تاکسی تلفنی یا درخواست تاکسی اینترنتی را دارید، به مکانی روشن و پرجمعیت بروید. اگر میبینید چند نفر با نگاه خیره و ظاهر مشکوک، آرامآرام به شما نزدیک میشوند، گوشی موبایل را در کیف بگذارید و خود را به یک محل امن برسانید.
۴. برای مکالمه از هندزفری استفاده کنید
بهترین راه برای مخفینگهداشتن گوشی موبایل خود از نگاه رهگذران خیابان و همسفران اتوبوس و مترو، استفاده از یک هندزفری یا هدفون ساده است. اینطوری میتوانید بیآنکه گوشی موبایل را از جای امن و مطمئن خارج کنید، به تماسها پاسخ دهید، در طول مسیر مکالمه کنید و همزمان اطراف خود را بپایید. اگر ناچارید هرلحظه و هرجا تلفنتان را پاسخ دهید، اهمیت هندزفری را دستکم نگیرید.
۵. هدفونهای گرانقیمت را فراموش کنید
درمکانهای شلوغ بههیچوجه سراغ هدفونهای پرزرقوبرق و گرانقیمت نروید، بهخصوص در مکانهای عمومی که همیشه شلوغ و پرمسافر هستند. وقتی سارق هدفون اپل را روی گوشتان میبیند، مطمئن میشود تلفنی که همراه دارید از همین برند و حسابی ارزشمند است. بنابراین برای آنکه موبایل خود را از دست ندهید، در مکانهایی که از امنیت آن مطمئن نیستید، لطفاً به هدفونهای ارزانقیمت بازاری رضایت دهید! اگر هم برایتان مقدور است، برای عبورومرور از تاکسی تلفنی استفاده کنید.
۶. در مکانهای شلوغ به کسی ساعت اعلام نکنید
هرکسی که از شما ساعت میپرسد، هدفش دانستن زمان نیست! پرسیدن زمان محبوبترین ترفند دزدها برای فهمیدن مدل گوشی شما است. پس اگر در مکانی عمومی و شلوغ هستید، بهجای آنکه موبایلتان را درآورید و ساعت را اعلام کنید، مؤدبانه بگویید «نمیدانم» یا از ساعتمچی خود استفاده کنید.
۷. هنگام پیادهروی پیامک ندهید
بیتفاوتی به صدای «دینگ» پیامک اصلاً ساده نیست، اما وقتی بیرونآوردن موبایل، خواندن پیامک و جوابدادن به آن موقع پیادهروی تا این اندازه ما را در معرض خطر قرار میدهد، چرا انجامش دهیم؟ اینجور وقتها بیشتر ما از دنیای اطراف خود غافل و غرق در صفحه موبایل میشویم، تاجاییکه حتی صدای موتور یا سارقی که بهسمتمان میدود را نمیشنویم.
براساس آمارهای چند سال اخیر، بیشتر سرقتهای تلفن همراه زمانی اتفاق میافتند که فرد غرق در پیامکبازی یا خواندن صفحات اجتماعی است. بنابراین اگر قصد دارید در طول مسیر به پیامهای خواندهنشدهتان پاسخ دهید، گرفتن شماره تاکسی تلفنی یا درخواست تاکسی اینترنتی بهمراتب امنتر از پیادهروی در کوچه و خیابان است.
۸. بهدنبال فعالسازی ویژگیهای امنیتی باشید
اولین مانع دسترسی سارق به اطلاعات گوشی موبایل، محافظت با رمز عبور و قفلهای امنیتی است. حتی میتوانید از برنامههای قفل حرفهای استفاده کنید و دسترسی به بخشهایی از موبایل را ببندید تا دسترسی به اطلاعات آنها غیرممکن باشد. زمانی که تلفن همراهتان را چندقفله میکنید، عملاً ارزش آن برای سارق کمتر میشود.
۹. نرمافزار ضدسرقت نصب کنید
بهمحض خرید تلفن همراه خود یک برنامه ضدسرقت روی آن نصب کنید. این برنامهها طوری طراحی شدهاند که بهمحض اعلام سرقت، به اینترنت متصل میشوند، چند عکس از محیط اطراف میگیرند و بههمراه اطلاعات محل نگهداری تلفن، برایتان میفرستند! حتی میتوانید از راه دور با تلفن همراه خود ارتباط برقرار کنید تا اطلاعات ارزشمندتان را حذف یا تغییرات دیگری ایجاد کنید.
۱۰. موبایل خود را بیمه کنید
بیمهکردن موبایل جلوی دزدی را نمیگیرد، اما اگر موبایلتان بهسرقت رفت، جایی هست که خسارت مال ازدسترفته را به شما بازگرداند. درحالحاضر برخی از شرکتهای بیمهگر، علاوهبر جبران خسارت آسیبهای ریزودرشت، درصورت سرقتهای خیابانی هم تا ۸۰ درصد غرامت دستگاه را به مالباخته پرداخت میکنند. اگر موبایلتان گرانقیمت است، با بیمه خیال خود را بابت سرقت راحت کنید.
بعد از سرقت موبایل خود چه کنیم؟
اگر از سر بدشانی گوشی موبایلتان به سرقت رفت، آرامش خود را حفظ کنید و این چند مرحله را انجام دهید تا روال پیگیری سریعتر آغاز شود.
۱. سیمکارت خود را بسوزانید
برخی سارقان بهجای آنکه موبایل سرقتی را بفروشند، دوست دارند به اطلاعات ارزشمند مالک دست پیدا کرده و از آنها بهنفع خود استفاده کنند. یا اینکه تماسهای بینالمللی گرانقیمت را با تلفن همراه شخص دیگری انجام دهند و هزینه هنگفت آنها را نپردازند! بنابراین بهمحض آنکه متوجه سرقت موبایل خود شدید، به دفاتر پیشخوان یا نمایندگیهای سیمکارت خود در شهر مراجعه کرده، سرقت سیمکارت را اعلام کنید و آن را بسوزانید تا جلوی اتفاقات اینچنینی را بگیرید.
خوشبختانه درحالحاضر تمام تلفنهای همراه موجود در کشورمان الزاماً رجیستری میشوند؛ بنابراین سارقی که تلفن همراهتان را میدزدد، نمیتواند سیم کارت جدیدی در آن قرار داده و از آن استفاده کند.
۲. سرقت را سریعاً به مراجع قانونی گزارش دهید
قبول داریم که گزارش سرقت به پلیس و اعلام شکایت علیه سارق زمانبر و هزینهبردار است، اما پیگیریهای پلیس در بیشتر موارد موجب پیداشدن مال مسروقه و تحویل آن به دارنده اصلی میشود. این سارقان به یکی دو سرقت بسنده نمیکنند و بالاخره جایی در دام پلیس میافتند!
۳. از خدمات بیمه موبایل استفاده کنید
اگر موبایلتان را بیمه کردهاید، همزمان با اعلام سرقت موبایل به پلیس، به شرکت بیمهگر هم خبر دهید. هریک از این شرکتها قوانین و ضوابط خود را برای پذیرش سرقت و پرداخت غرامت دارند که با جزئیات در اختیارتان میگذارند.
خیلی وقتها هدف از دزدی تلفن همراه شما دسترسی به اطلاعات شخصی شامل ایمیلها، اطلاعات تماس، حساب فیسبوک، حساب توییتر، تصاویر و حتی اطلاعات بانکی شخصی شما است. سارقی که بتواند قفل موبایل را باز کند، بهراحتی میتواند از مالک باجگیری کند یا به حساب بانکی او دسترسی پیدا کند. بنابراین تا حد امکان این اطلاعات را روی موبایل خود نگه ندارید و از آنها نسخه پشتیبان تهیه کنید. خوشبختانه درحالحاضر انواعواقسام سرویسهای ابری رایگان برای این کار موجودند و کمک میکنند اطلاعات تلفن همراه خود را بهصورت کاملاً خودکار در یک فضای ابری ذخیره کنید.
سارق همیشه بهدنبال فرصتی برای ربودن است؛ ماییم که باید هوشوحواسمان را جمع کنیم و فرصتی در اختیارش نگذاریم تا از ما یک قربانی مالباخته بسازد!
در آخر
تلفن همراه هوشمند شما، حتی اگر جدیدترین مدل موجود در بازار نباشد، برای سارقان ارزشمند است. بنابراین هنگام استفاده از آن در اماکن عمومی و جاهای شلوغ چهارچشمی مراقب باشید؛ بههیچوجه آن را به امان خدا رها نکنید، در خیابانهای شلوغ اساماسبازی نکنید و با هندزفریهای گرانقیمت توجه سارقان را به خود جلب نکنید. با این مراقبتها راه نفوذ حرفهایترین سارقان را میبندید و احتمال دزدی را به حداقل میرسانید.
اگر شما ترفند دیگری برای جلوگیری از سرقت موبایل میشناسید، حتماً در بخش نظرات با ما و همراهان عزیزمان در میان بگذارید.
نظر شما