اهمیت اجرایی شدن قانون مبارزه با دخانیات در چیست؟

اجرای کامل قوانین مبارزه با دخانیات و افزایش مالیات بر دخانیات به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر کاهش مصرف سیگار بین افراد به ویژه جوانان و نوجوانان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، قانون جامع کنترل دخانیات و آشنا کردن مردم با مفاد آن به متولیان سلامت در راه کنترل و مبارزه ملی کمک خواهد کرد؛ به عنوان مثال اگر والدین بدانند که مطابق قانون، فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع و مستوجب مجازات نقدی است، مانع تهیه مواد دخانی توسط فرزندان زیر ۱۸ سال خود خواهند شد و چه بسا خود نیز در این امر بر اطرافیان خود نظارت کنند یا پیگیر مسئله از فروشندگانی که مبادرت به این کار کرده‌اند، باشند.

لزوم اجرای کامل قوانین مبارزه با دخانیات

سیدمحمد طباطبایی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن تشریح شایع‌ترین بیماری‌های مرتبط با دخانیات، اجرای کامل قوانین مبارزه با دخانیات را خواستار شد و اظهار کرد: افزایش مالیات بر دخانیات به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر کاهش مصرف مؤثر است.

وی با اشاره به اینکه ذغال قلیان دارای منوکسید کربن است و خطرات مصرف آن را افزایش می‌دهد، افزود: سوخت ذغالی حاوی آهن، منوکسید کربن و مواد شیمیایی است که سرطان‌زا است. درجه حرارت و دود ناشی از سیگار حدود ۶۰۰ درجه و در قلیان بسیار بالاتر است و ذغال‌های نیمه‌سوخته گاز منوکسید کربن را مستقیم به ریه منتقل می‌کنند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: در مصرف قلیان، مکش ریوی است و باید ریه‌ها را پر کرد؛ در حالی که در کشیدن سیگار مکش دهانی است و دود آن قورت داده می‌شود، بنابراین دود قلیان تا انتهای ریه نفوذ می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه مصرف دخانیات مهم‌ترین عامل مرگ‌های قابل پیشگیری است، ادامه داد: دود تنباکو و سیگار حاوی بیش از ۴ هزار ماده شیمیایی است و بیش از ۴۰ نوع از آنها مواد محرک یا سمی و سرطان‌زا دارند؛ قلیان نیز ۴۰۰ ماده سمی و سرطان‌زا دارد. از طرفی تنباکوهای میوه‌ای علاوه‌بر این ۴۰۰ نوع، مواد مضرتری نیز دارند که از پوست میوه تخمیر شده با مواد افزودنی تهیه می‌شود؛ به شکلی که هر وعده قلیان معادل ۵۰ تا ۱۰۰ نخ سیگار است.

طباطبایی با اشاره به اینکه استعمال دخانیات شایع‌ترین عامل قابل پیشگیری مرگ و ناتوانی است، اضافه کرد: تعداد زیادی از زیان‌های بهداشتی شامل بیماری‌های تنفسی، زخم‌های گوارشی و عوارض حاملگی نیز قابل استناد به استعمال دخانیات هستند.

وی افزود: بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت، در کشور ما سالانه ۳۶ هزار مرگ به علت بیماری‌های وابسته به دخانیات رخ می‌دهد و در صورت تداوم روند جاری در ۲۰ سال آینده به میزان ۲۰۰ هزار مرگ در سال افزایش پیدا خواهد کرد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: انتقال عفونت‌هایی از جمله سل، ویروس تبخال، میکروب هلیکوباکترپیلوری (عامل زخم معده)، هپاتیت و ویروس‌های عامل عفونت‌های تنفسی سرماخوردگی و بیماری‌های روده‌ای از طریق مصرف قلیان نیز صورت می‌گیرد.

ارتباط مستقیم سرطان‌ها و بیماری‌های انسدادی مزمن ریه با استعمال دخانیات

وی تاکید کرد: از میان شایع‌ترین بیماری‌هایی که با استعمال دخانیات در ارتباط هستند می‌توان به سرطان‌ها، بیماری‌های آترواسکروتیک قلبی-عروقی، بیماری‌های انسدادی مزمن ریه، حملات مغزی، بیماری‌های گوارشی و پوستی اشاره کرد؛ همچنین مصرف دخانیات در زنان خطر ناباروری، یائسگی زودرس، سرطان دهانه رحم، پوکی استخوان، زایمان زودرس و سقط جنین و در مردان ناباوری مردان را به همراه دارد.

طباطبایی افزود: مواجهه کودکان با دود سیگار نیز باعث آسم، عفونت ریه و گوش میانی و مرگ ناگهانی می‌شود، همچنین خطر ابتلا به بیماری دیابت در بین افراد مصرف‌کننده دخانیات ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر است؛ مصرف دخانیات همچنین خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب و سکته مغزی را دو تا چهار برابر افزایش می‌دهد.

وی با بیان اینکه افراد سیگاری نسبت به غیرسیگاری‌ها به میزان بیشتری به عفونت و التهاب لثه‌ها مبتلا می‌شوند، اظهار کرد: این امر موجب بوی بد دهان و پسرفت لثه‌ها و در نتیجه لق شدن دندان‌ها، افتادن خود به خود دندان‌ها در سنین جوانی و بزرگسالی می‌شود، همچنین استعمال دخانیات موجب کاهش جریان خون لثه شده و ترمیم محل زخم ناشی از کشیدن دندان را به تأخیر می‌اندازد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه در حوزه تقنین، مقررات و قوانین مناسبی در زمینه مبارزه با دخانیات وجود دارد، گفت: در بعد فرهنگی لازم است هم‌سویی بیشتر محقق شود تا خواست قانون به عنوان مطالبه اجتماعی و با پشتوانه مردمی زمینه‌ساز اجرای شایسته مقررات باشد. بر این اساس، در سالیان اخیر در حوزه قضائی نیز شاهد صدور آرای متناسب‌تر و بازدارنده بودیم؛ اما همچنان حلقه مفقوده اجرای کامل قوانین، به‌رغم تلاش‌ها و پیگیری‌های همکارانم، مطالبه اجتماعی همه توده‌های مردم است.

وی با اشاره به اینکه افزایش مالیات بر دخانیات به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر کاهش مصرف مؤثر است، خاطرنشان کرد: با افزایش هزینه، شاهد کاهش مصرف در بخشی از مصرف‌کنندگان خواهیم بود و در صورت تخصیص مالیات‌های وصولی برای اموری همچون فرهنگ‌سازی، افزایش اوقات فراغت و مبارزه با استعمال دخانیات، می‌توان برنامه‌ریزی و از استمرار برنامه اطمینان حاصل کرد؛ بنابراین افزایش مالیات یک راهکار اجرایی است.

کاهش مصرف سیگار با اجرای قانون جامع کنترل دخانیات

پیش‌تر نیز عبدالرحمان رستمیان، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: ۱۳ درصد جمعیت کشور دخانیات مصرف می‌کنند که اگر کنترل نشود تا سال ۱۴۰۴ به ۳۰ درصد می‌رسد و باید با اجرای قانون جامع کنترل دخانیات و عدم فروش سیگار به جوانان زیر ۱۸ سال، اخذ مالیات زیاد، اطلاع‌رسانی و آموزش بتوانیم عرضه و تقاضا را در جامعه کاهش دهیم.

وی افزود: اکنون ۱۰ میلیون نفر در کشور سیگار مصرف می‌کنند، این آمار نگران کننده است، مبارزه با دخانیات یک وظیفه همگانی است و باید نهادهای مختلف در کنار یکدیگر برای مقابله با این معضل همکاری کنند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: برای مبارزه با دخانیات باید کاهش تقاضا در جامعه ایجاد شود، اطلاعات مردم در مورد عوارض مصرف سیگار و قلیان از طریق آموزش رسانه‌ها و نهادها افزایش پیدا کند تا به سمت استعمال این مواد نروند؛ همچنین این آموزش در خانواده، مدرسه و دانشگاه باید مورد توجه قرار گیرد تا بتوان با ایجاد کاهش تقاضا در برابر پیشگیری از دخانیات پاسخگو بود.

وی ادامه داد: ۹۰ درصد سرطان‌های ریه ناشی از دخانیات است و بیماری‌های قلبی و عروقی، پوکی استخوان، بیماری‌های خود ایمنی، عوارض جدی بیماری‌های دهان و دندان با مصرف مواد دخانی بروز می‌کند.

رستمیان خاطرنشان کرد: در دو دهه گذشته باورهای غلط در مورد مصرف قلیان در خانواده‌ها به وجود آمده است که تصور می‌شود بی‌ضرر است و عارضه‌ای ایجاد نمی‌کند، در حالی که توتون و تنباکوهایی در قلیان می‌سوزد و دود می‌شود برای مصرف‌کننده و اطرافیان خطرناک است و برابر ۱۰ نخ سیگار عوارض ایجاد می‌کند.

کد خبر 674952

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.