از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _پنجشنبه بیست‌ودوم تیرماه ۱۴۰۲_ را در ادامه می‌خوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا مرور عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تنهایی زلنسکی» نوشت: حامیان اوکراین در ناتو گرچه همچنان با حمایت‌های گاه و بیگاه و کلان تسلیحاتی و مالی از کی‌یف بر طبل جنگ با روسیه کوبیده و خود را حامی اوکراین می‌نامند اما در میدان عمل نشان دادند حاضر به راه دادن این کشور در جمع خود نیستند، اما پذیرش این حقیقت تلخ برای ولادیمیر زلنسکی تا لحظه ورودش به نشست ناتو هم قابل باور نبود. این در شرایطی است که همزمان با این نشست اوضاع در سفارتخانه‌های خارجی در اوکراین نیز به هم ریخته است و ۲۲ دیپلمات با آگهی فروش یک خودروی لوکس در دام هکرها افتاده و اطلاعات مهم و محرمانه عملیاتی را ناخواسته در اختیار آنها قرار داده‌اند.

به گزارش رویترز، بر اساس گزارش مرکز امنیت سایبری در کی‌یف، در این عملیات جاسوسی پیچیده و گسترده در اوکراین دست‌کم ۲۲ دیپلمات حاضر در ۸۰ مأموریت خارجی در کی‌یف هدف قرار گرفتند که ۲۱ نفرشان با آپلود آگهی فروش وسوسه‌انگیز خودروی بی‌ام‌و، دریچه نفوذ هکرها را به اطلاعاتشان باز کردند.

تحلیلگر واحد ۴۲ شبکه پالو آلتو درباره جزئیات این پرونده گفت: «این اتفاق از یک آگهی قانونی در اواسط آوریل امسال شروع شد که یک دیپلمات بخش روابط خارجی لهستان، آگهی فروش بی‌ام‌و سری ۵ خود را برای همه سفارتخانه‌های مستقر در کی‌یف ارسال کرد. آنچه تحقیقات نشان می‌دهد این آگهی از سوی هکرهایی که با نام «APT۲۹» یا «Cozy Bear» شناخته می‌شوند، برداشته شده و پس از آلوده شدن با یک بدافزار و ایجاد تغییراتی وسوسه‌کننده در بها و شرایط فروش خودرو برای دیپلمات‌های خارجی مستقر در کی‌یف باز ارسال شده است. بر اساس آخرین اطلاعات ۲۱ دیپلمات از ۲۲ سوژه هکرها با آپلود تصاویر این خودرو، بدافزار را وارد سیستم‌هایشان کرده‌اند.»

دیپلمات لهستانی که آگهی اصلی را ایمیل کرده بود مدعی است زمانی به شرایط مشکوک شده که چندین مشتری با او تماس گرفته و با غافلگیری از قیمت اعلام شده که حدود ۷ هزار و ۵۰۰ یورو بود، به خرید تمایل نشان داده‌اند. گرچه هنوز اطلاعاتی درباره سفارتخانه‌های هدف فاش نشده است. سخنگوی وزارت آمریکا اعلام کرد: «از این اتفاق مطلع هستیم اما با توجه به بررسی‌های امنیتی انجام شده مشخص شد سفارتخانه و حساب‌های وزارت خارجه آسیب ندیده‌اند.»

در سال ۲۰۲۱ آژانس‌های اطلاعاتی انگلیس و آمریکا هکرهای مظنون در این پرونده را به وزارت اطلاعات خارجی روسیه منتسب کردند که سوژه‌های اصلی‌شان اعضای ناتو، اتحادیه اروپا و آفریقا بود.

خشم از تعلل ناتو

خبرها درباره این اقدام هکرها در کی‌یف در حالی منتشر شد که ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین با هزاران امید در راستای متقاعد کردن اعضای ناتو برای پذیرش عضویت کشورش در این سازمان دیروز وارد لیتوانی شد و به‌عنوان آخرین تقلا برای جلب نظر اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، جلساتی نیز با تعدادی از سران اروپایی و رئیس‌جمهور آمریکا ترتیب داد اما در نهایت پاسخ «شاید وقتی دیگر!» ناتو به این تلاش‌ها، او را ناامید و سرخورده‌تر از گذشته دست خالی گذاشت که در دو روز گذشته همزمان با پاسخ منفی حامیانش در ۲۰۰ کیلومتری مرز روسیه، چندین شهر اوکراین هدف حملات متعدد ارتش مسکو قرار گرفته است.

دیروز سران کشورهای عضو ناتو به‌رغم اصرارهای زلنسکی، خواست او را نادیده گرفتند و به جای امضای برگه عضویت کی‌یف، بسته‌های حمایتی تسلیحاتیشان را به رئیس‌جمهور اوکراین پیشکش کردند. روندی که در داخل اوکراین نیز با بازتابی منفی همراه بود و به نوشته فرانس‌پرس، تحلیلگران سیاسی اوضاع داخلی این کشور را ملتهب ارزیابی کردند. امانوئل چازه، یکی از این تحلیلگران در این باره گفت: «در داخل اوکراین همه خشمگین هستند، چراکه معتقدند آنها در خط مقدم مبارزه با دموکراسی و ارزش‌های اروپایی بودند و در این مسیر بهای گزافی داده‌اند و حالا دیگران درباره احتمال عضویت این کشور در ناتو برای حال یا آینده باید تصمیم بگیرند.»

به نوشته شبکه خبری الجزیره، سران ناتو در بیانیه روز دوم نشست گرچه آینده اوکراین در ناتو را به عنوان سرفصل مطرح کردند اما در نهایت با این جملات این محور را به پایان بردند: «ما در شرایطی هستیم که می‌توانیم فرایند دعوت از اوکراین برای پیوستن به ناتو را طولانی‌تر و به زمانی دیگر موکول کنیم؛ زمانی که همه متحدان ما موافق بوده و شرایط نیز مهیا باشد.»

اما این پاسخ برای زلنسکی که کشورش در سال ۲۰۰۸ نیز یک بار دیگر وعده عضویت در ناتو را از اعضای این سازمان شنیده بود، چیزی بیش از سرخوردگی نداشت. رئیس‌جمهور اوکراین پیش از ورود به لیتوانی با شنیدن زمزمه‌های این مخالفت‌ها در حساب توئیتری خود به سران ناتو تاخت و نوشت: «اینکه هیچ زمانی برای دعوت یا عضویت اوکراین در ناتو مطرح نشده، بی‌سابقه و بی‌معنا است.»

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو اما در پاسخ به این انتقاد گفت: «ناتو هرگز درباره عضویت‌ها زمان دقیق نداده و همیشه این امر به شرایط وابسته بوده است.»

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تورم ایران امسال و سال آینده کاهش می‌یابد» نوشت: صندوق بین‌المللی پول با اشاره به تورم ۴۹ درصدی ایران در سال ۲۰۲۲، اعلام کرد: انتظار می‌رود تورم ایران در سال‌های پیش‌رو یعنی ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به ۴۲ و سپس ۳۰ درصد برسد.

گزارش جدید صندوق بین‌المللی پول، بیانگر آن است که اقتصاد ایران، بعد از پشت سر گذاشتن رشد ۲.۵ درصدی در سال ۲۰۲۲ میلادی (۱۴۰۱)، در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ میلادی رشد دو درصدی را تجربه می‌کند که در مقایسه با میانگین رشد اقتصادی جهان، کشورهای خاورمیانه و اقتصادهای نوظهور منطقه، رشد کمتری است.

اما پیش‌بینی رشد اقتصادی بالای کشورهای هند و چین به عنوان دو مصرف‌کننده بزرگ انرژی و نفت، می‌تواند نشانه‌های مثبتی برای چشم‌انداز صادرات نفت، انرژی و به طور کلی تجارت ایران با این کشورها باشد؛ چراکه اخیراً شاهد ارتقای روابط ایران با کشورهای مذکور، ذیل موافقت‌نامه‌های تجاری منطقه‌ای همچون سازمان همکاری‌شانگهای و اتحادیه گمرکی اوراسیا بوده‌ایم.

انتظار می‌رود که در سال ۲۰۲۳ میلادی، نرخ تورم جهانی در بیش از ۷۶ درصد از اقتصادهای جهان روند نزولی داشته و ارقام پایین‌تری را نسبت به سال قبل تجربه کنند. در این بین، تورم اغلب کشورهای خاورمیانه، از جمله ایران نیز کاهشی پیش‌بینی می‌شود.

انتظار می‌رود تورم ایران در سال‌های پیش رو یعنی ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به ۴۲ و سپس ۳۰ درصد برسد. بر این اساس، در بین کشورهای آسیایی طی سال‌های مذکور تنها ترکیه نرخ تورم بالاتری از ایران خواهد داشت.

در ادامه این گزارش آمده است: انتظار می‌رود قیمت نفت خام (میانگین ساده قیمت نفت خام برنت انگلستان، فاتح دبی و تگزاس اینترمدیت) که در سال ۲۰۲۲ میلادی ۹۶ دلار در هر بشکه را تجربه کرده بود؛ بر اساس سنجش بازارهای آتی، در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۷۳ و در سال ۲۰۲۴ میلادی به حدود ۶۹ دلار در هر بشکه برسد.

این کاهش از منظر اقتصاد ایران با توجه به وابستگی حدود ۳۰ درصدی بودجه سال جاری به نفت، می‌تواند حائز اهمیت باشد.

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه فرهیختگان در صفحه اول امروز خود با تیتر «خطای محاسباتی مسکو» نوشت: موضع شورای همکاری خلیج‌فارس در مورد جزایر سه‌گانه و صحبت اعضای این شورا از حل مسالمت‌آمیز «مناقشه» ایران و امارات درباره این جزایر اتفاق جدیدی نیست. درحالی‌که اصلاً مشخص نیست که ریشه این مناقشه ادعایی کجاست و بر چه اساسی امارات باید مدعی تسلط بر جزایری باشد که از ابتدا به خاک ایران تعلق داشتند. در هر صورت کشورهای یادشده از هیچ فرصتی برای تکرار مواضع ضدایرانی خود دریغ نمی‌کنند.

اما آنچه در روزهای اخیر باعث شد این مسئله بار دیگر بر سر زبان‌ها بیفتد حمایت روسیه از این موضع شورای همکاری خلیج‌فارس و بیانیه‌ای بود که راه‌حل این مناقشه موهومی را مذاکرات دوجانبه یا ارجاع به دیوان بین‌المللی دادگستری اعلام کرده بود. وزارت خارجه کشورمان با انتشار بیانیه‌ای این بخش از بیانیه شورای همکاری را مردود دانسته بود و ناصر کنعانی، سخنگوی این وزارتخانه در واکنش به این ادعای واهی گفت: «این جزایر تعلق ابدی به ایران داشته و صدور این‌گونه بیانیه‌ها با روابط دوستانه ایران و همسایگان مغایرت دارد.»

روز گذشته وزیر امور خارجه کشورمان که همراه رئیس‌جمهور آفریقا به سر می‌برد از در توییتی کوتاه اعلام کرد: «بر سر استقلال و تمامیت ارضی ایران، با هیچ طرفی تعارف نداریم.»

گرچه این اقدامات وزارت خارجه به‌عنوان واکنش‌های اولیه به مواضع شورای همکاری و روسیه قابل‌قبول به نظر می‌رسد، لازم است برای جلوگیری از تکرار چنین اقداماتی توسط کشورهای همسایه اقدامات گسترده‌تری صورت گیرد که در ادامه به تشریح ابعاد مختلف این اقدامات می‌پردازیم.

مقدمه‌چینی برای آغاز یک دعوای حقوقی

مقایسه بیانیه اخیر وزرای خارجه شورای همکاری خلیج‌فارس با بیانیه‌ای که سران این کشورها سال گذشته امضا کرده‌اند و امضای چین را نیز برای تأیید آن گرفته‌اند، نشان می‌دهد موضع اعضای این شورا درباره جزایر سه‌گانه تا حدی تندتر شده است. در بیانیه‌ای سران کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و چین در اجلاس پایانی مشترک خود منتشر کردند، رهبران این کشورها حمایت خود را از تمام تلاش‌های صلح‌آمیز ازجمله تلاش امارات برای دستیابی به راه‌حل مسالمت‌آمیز برای موضوع جزایر سه‌گانه تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی از طریق مذاکرات دو جانبه طبق قواعد حقوق بین‌الملل تأیید کردند. این موضع اما در بیانیه مشترک اخیر با روسیه با یک گام رو به جلو همراه بوده است.

در این بیانیه بر حل مسئله جزایر سه‌گانه تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی از طریق مذاکره دوجانبه یا دیوان بین‌المللی دادگستری با رعایت قواعد حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد تاکید شده است. در این بیانیه به‌وضوح بر ورود نهادهای بین‌المللی به مساله مالکیت جزایر سه‌گانه اشاره شده است، حال آنکه در بیانیه مشترک شورای همکاری خلیج‌فارس با چین صرفاً مذاکرات دوجانبه طبق قواعد حقوق بین‌الملل پیشنهاد شده بود.

تا پیش از این شورای همکاری خلیج‌فارس صرفاً در بیانیه‌هایی که طرف‌های غربی ازجمله آمریکا حامی آن بودند بر ورود نهادهای بین‌المللی تاکید می‌کرد. تلاش این شورا برای جلب حمایت متحدان ایران نشان می‌دهد امارات در تلاش برای ایجاد یک مشروعیت جهانی همه‌جانبه در تقابل با ایران بوده و امید دارد این مشروعیت‌زایی کاذب بتواند نهادهای بین‌المللی را نیز به صدور رأیی جانبدارانه راضی کند. انفعال در برابر این تلاش‌ها باعث می‌شود دولت‌های عربی در گسترش اقدامات ضدایرانی خود با انگیزه بیشتری فعالیت کنند.

موضع‌گیری‌های صفر و صدی در تعامل با روسیه و چین

شورای همکاری خلیج‌فارس برای چندمین بار است که با انتشار بیانیه از ادعای مالکیت امارات بر جزایر سه‌گانه حمایت می‌کند. آنچه اما واکنش افکار عمومی را تا حد زیادی برانگیخته، حضور روسیه در بین امضاکنندگان این بیانیه است. با بررسی واکنش‌های مختلف به این بیانیه می‌توان گفت دو طیف در موضع‌گیری نسبت به این بیانیه، دچار خطا شدند.

طیف اول عموماً این گزاره را مطرح می‌کنند که ایران باید نسبت به همه مواضع روسیه، برخوردی قاطع داشته باشد و حتی سطح روابط خود را در سطوح سیاسی و اقتصادی کاهش دهد. این طیف در حالی دستگاه سیاست خارجی را محکوم به انفعال در برخورد با روسیه می‌کنند که نگاهی به موضع‌گیری‌های این افراد در برخورد با کشورهای اروپایی و آمریکایی، نشان می‌دهد این طیف فکری علی‌رغم اقدامات واضح ضدایرانی غربی‌ها، سکوت و دعوت به انفعال را ترجیح داده‌اند.

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه خراسان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سقوط سنگین بورس در سایه تصمیمات زیگزاگی» نوشت: بازار سرمایه این روزها با افت مداوم شاخص و خروج پول حقیقی‌ها روبه رو شده است. به طور مشخص می‌توان از نقش دو عامل منفی بر اوضاع نابسامان کنونی بازار یاد کرد؛ اول تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها به میزان هفت هزار تومان که با اما و اگرهای فنی و خاص خود روبه‌رو است. دومین عامل که به نظر می‌رسد تهدید آن برای بازار سرمایه کم نیست، به ایجاد جو نگرانی بین سهامداران در پی کاهش اعتماد آنان به بازار سرمایه و همچنین تغییر تصمیمات اتخاذ شده در آن بر می‌گردد.

در نمونه اخیر، شپنا به دلیل تغییر اطلاعات دریافتی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش، اطلاعیه خود مبنی بر افزایش ۱۷ تومانی سود برای هر سهم را به زیان ۲۲ تومان برای هر سهم تغییر داد. این مسئله ریزش سنگین بازار را در پی داشت. رئیس سازمان بورس نیز در این زمینه، نامه‌ای به دادستانی کل کشور نوشته و با این عنوان که به سهامداران اطلاعات گمراه کننده داده شده، از شرکت ملی پالایش و پخش شکایت کرده است.

روند مشکوک افت بورس پس از نیمه دوم اردیبهشت

پیش‌تر در ششم تیرماه، در گزارشی با عنوان «تصمیمات اقتصادی زیگزاگی؛ این بار در نرخ ارز پالایشی‌ها» از تغییرات متعدد تصمیم دولت در حوزه تعیین نرخ ارز محاسباتی پایه فراورده‌های نفتی (صنایع پالایشی) و تأثیر منفی آنها گفته بودیم. با این حال به نظر می‌رسد پس از آن، همچنان این مسئله در بازار سرمایه و حواشی آن ادامه دار شده است. به طوری که ابتدا نامه افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها منتشر شد که نشان می‌داد تصمیم برای تغییر نرخ خوراک پتروشیمی‌ها که سودآوری آنها را کاهش می‌دهد، از بیش از یک ماه و نیم قبل مطرح شده بود و همین مسئله، شائبه رانت اطلاعاتی را برای برخی از مطلعان این نامه پدید آورد. این فرضیه نیز به قوت در بازار پیچید که یک دلیل ریزش بورس پس از تاریخ آن نامه در نیمه اردیبهشت ماه، همین موضوع، اطلاع برخی از این نامه و اقدام برای فروش سهام مرتبط بوده است.

سهامداران هر روز منتظر تصمیم جدید درباره بورس یا حواشی آن

بررسی روند تصمیمات مرتبط با بورس در ماه‌های گذشته و همچنین هفته‌های اخیر، نشان می‌دهد که تصمیمات متغیر به تعداد غیر طبیعی وجود داشته است. به گزارش فارس به عنوان مثال اگر چه در زمان تنظیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، مقرر شد فرمول نرخ گاز میانگین ۴ هاب بزرگ دنیا تعیین شود، اما مشخص شد دولت به دنبال افزایش این نرخ به هفت هزار تومان است. با این حال در وضعیت فعلی از یک فرمول جدید برای اجرا به مدت پنج سال صحبت می‌شود و هیچ فردی پاسخ این سوال را نمی‌دهد که چرا فرمول سال ۹۴ که به مدت ۱۰ سال قرار بود اجرا شود، از دستور کار دولت خارج شده است؟!

از سوی دیگر برای جلوگیری از رشد قیمت آهن و فولاد در داخل، فرمول پایه نرخ فولاد از قیمت‌های جهانی جدا شد. اما در ادامه، با رشد قیمت دلار و نیز افت نرخ‌های جهانی، باز تصمیم گرفته شد شرکت‌های فولادی به همان قیمت‌های قبل و نرخ‌های جهانی محصولات خود را به فروش برسانند.

در حوزه داخلی بورس و در روزهای اخیر، می‌توان از یک اتفاق نادر در زمینه خرید و فروش سهام توسط صندوق تثبیت بازار سرمایه نام برد. صندوقی که هدف آن حمایت از بازار است. بر این اساس، یک کارگزاری وابسته به خود این صندوق، سهام شرکت‌های مختلف را به این صندوق می‌فروشد (که برای حمایت از بازار وارد عمل شده است) اما در اقدامی عجیب سازمان بورس این اقدام را خلاف دانسته و بخشی از معاملات را ابطال می‌کند.

مورد جدید شپنا و شاکی شدن سازمان بورس از شرکت پالایش و پخش فراورده‌های نفتی

اما روز سه‌شنبه اتفاقی روی داد که ریشه در تصمیمات متغیر داشت و موجب شد در دو روز اخیر ریزش بازار و همین طور خروج پول حقیقی از آن شدت بگیرد. بر این اساس، شاخص کل بازار سرمایه که بعد از تاریخ نامه مربوط به افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها (این نامه ششم تیرماه منتشر شد) تا دو روز قبل از بیش از ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار واحد، به مقاومت مهم دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحد نزدیک شده بود، پس از اتفاقی که در ادامه خواهیم گفت، این کف را شکست و به حدود دو میلیون و ۷۱ هزار واحد رسید. آن هم در شرایطی که کارشناسان روندی متفاوت را برای بورس طی امسال پیش‌بینی می‌کردند. روند خروج پول حقیقی از بورس نیز پس از این رویداد شدت گرفت و در مجموع در یک هفته کاری گذشته به حدود ۴ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسید.

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه همشهری در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سیلی به اسلام» نوشت: سخنان رهبری همیشه پرنکته و مهم است، اما گاهی جز حکیمانه‌بودن، میخکوب‌کننده و حیرت‌آور است؛ شبیه سیلی‌ای است که به یک انسان خواب‌آلود در سرما می‌زنند تا نمی‌رد. این بار سخنان ایشان با حوزه علمیه، یکی از همین موارد بود؛ نهیبی که بر سر حوزه‌های علمیه زده شد، جدی بود. متفاوت بود. پر از درد بود. هشدار درباره «سیلی‌خوردن اسلام» و نقش حوزه در این ماجرا، نکته‌ای نبود که بتوان به‌راحتی از کنار آن عبور کرد. ایشان درباره تبلیغ به‌عنوان یکی از شئون جدی حوزه‌های علمیه به صراحت فرمودند که من «نگرانم».

مسئله را برای همه طلاب و حوزویان و علما و مراجع و نهادها و مسئولان حوزوی آشکارتر نموده و گفتند تبلیغ در رأس امور است. این یک سخن مهم و حیاتی بود. باز عده‌ای سرشان را در لاک درس و بحث و هیأت علمی و مدارج حوزوی و درس‌های متداول روزانه‌شان فرو نکنند و خود را به نشنیدن نزنند و جملات ایشان را تحریف نکنند و نگویند همین کارهایی که می‌کنیم، خوب است.
حوزه باید بیدار شود. حوزه باید نطقش باز شود. حوزه بسیار جلوتر و ارتقایافته‌تر از پیش از انقلاب است، اما بسیار عقب‌تر و جامانده‌تر از نیازهای امروز کشور.

در ماجرای اغتشاشات و حمله همه‌جانبه رسانه‌ای و فرهنگی دشمن، سکوت علما و حوزویان یا بیان سخنان دوپهلو و پرلکنت، آزاردهنده بود. مسئله‌های ذهن جوانان زیاد شده و تلاش ما عمامه‌به‌سرها چند برابر نشده و باید نگران بود؛ نگران لعنتی باشیم که زمین و آسمان به عالمی می‌دهد که در هنگامه نیاز فکری جامعه، سکوت می‌کند.

راه چاره چیست؟

اولاً باید باورهای خود را مرور کنیم. هویت طلبگی به پیش‌قراولی امت و امامت او است. همه امور دیگر شئون و لوازم همین هویت است. پس هر زمان نقشی اجتماعی پررنگ‌تر می‌شود.

ثانیاً باید عموم طلاب و حوزویان «سبک زندگی» خود را بر این اساس ویرایش کنند. اگر در طول سال چند دهه خاص به تبلیغ اختصاص می‌دادند، اکنون باید برنامه ثابت روزانه برای تبلیغ در زندگی خود قرار دهند؛ همه طلاب کوچک و بزرگ.

ثالثاً باید ارتباطات اجتماعی و فامیلی و خانوادگی خود را بر این اساس تشدید کنند و ارتباطات جدید اجتماعی ایجاد کنند.

رابعاً باید حوزه‌های علمیه کاری کنند که همه مردم مبلغ شوند. جهاد تبیین یک جهاد همگانی است. حوزه باید این جهاد همگانی را حقیقتاً فراگیر کند. هرکسی در این روزگار باید آنچه می‌داند و می‌فهمد، در این جنگ شناختی مقابل دشمن بیان کند. روشنگری می‌تواند رخنه‌ها و وسوسه‌ها را نابود کند.

خامساً نیاز به شناخت و اندیشه و زاویه نگاهی متفاوت و طلبگی به امور داریم. بدون زاویه نگاه درست قدرت تحلیل درست نخواهیم داشت؛ قدرت تهاجم به بنیادهای اندیشه غرب نخواهیم داشت. پس باید اندیشه متناسب با مأموریت جدید را به‌دست آورد. اگر جامعه محتاج «امید ایمانی» است، معلوم است که زاویه نگاه عمیق و راهبردی توحیدی ضروری است. ویژگی فضای رسانه‌ای جدید، سطحی‌شدن و خالی‌شدن از پشتوانه‌های فکر و اندیشه است. باید صحنه از اندیشه‌های عمیق و راهبردی پر شود تا زاویه نگاه عمومی ارتقا یابد و قدرت تحلیل رشد کرده و فضا مملو از تبیین و بیان و نور شود.

حوزه باید در مستوای اندیشه رهبری جامعه وارد شود. اگر اسلام سیلی بخورد و از کبائر قدم به قدم قبح‌زدایی شود، شبیه علمای دوران سیدالشهدا متهم خواهیم بود. وقت برخاستن است؛ برخاستن همه به‌خصوص اهل علم...

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه رسالت در صفحه اول امروز خود با تیتر «مباهله غدیری دیگر» نوشت: روزهای خدا، ثروت‌هایی است که باعث می‌شود فرهنگ و هویت ما حفظ شود. از همین رو است که خدا فرمان به ذکر آن‌ها داده و فرموده است: «وذکروا أیام الله». برپایی یاد و خاطره روزهای خدا باعث استمرار و جریان روح آن‌ها در تاریخ می‌شود. اینکه امام فرمود محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشت، ناظر بر همین فرمان الهی بود. امام خمینی خود نیز از این ظرفیت استفاده کرد و انقلاب اسلامی را صددرصد از بستر عاشورا رشد داد و به ثمر رساند. هیچ عنصر و ایدئولوژی و منبع الهامی نبود که به اندازه ماجرای کربلا و حتی به اندازه درصد کمی از آن، بتواند در انقلاب اسلامی مردم ایران مؤثر باشد.

انقلاب اسلامی یک انقلاب عاشورایی و حسینی بود. روح عاشورا هنوز هم هر جا که نام و نشانی از انقلاب باشد حاضر است. این یعنی استفاده از ظرفیت ایام الله. ایام الله هم احساس در خود دارند و معرفت و دانش. برای اینکه روی حقانیت امیرالمؤمنین کار کنیم، یک راهش این است که با مسائل عقلی و نقلی این کار را انجام دهیم و یک راه ساده‌ترش این است که غدیر را مثل گذشته پاس بداریم. پاسداشت ایام الله، ساده‌ترین و مؤثرترین نوع تبلیغ است. یکی از مهم‌ترین مصادیق ایام الله، روز مباهله است که عیدی است تمام عیار. در این روز هم معلوم می‌شود اهل بیت پیامبر چه کسانی هستند، هم معلوم می‌شود جایگاه آن‌ها در نظام خلقت چه جایگاه رفیعی است و هم آشکار می‌گردد که امیرالمؤمنین علیه‌السلام، نفس رسول خدا صلوات الله علیه هستند. یعنی جان این دو با یکدیگر در وحدت است.

وقتی پیامبر حضرت امیر علیه‌السلام را نفس خود معرفی کرد، در واقع داشت عبارت دیگر همان جمله معروف روز غدیر را می‌فرمود: «من کنت مولاه فهذا علی مولاه». چون این دو جان یکدیگرند هر حکمی که بر یکی جاری شود بر دیگری نیز جاری است. از همین رو می‌توان مباهله را غدیری دیگر دانست، چون رسول اکرم در آن از جایگاه اما ولایت امیر مؤمنان پرده برداشتند. اما چرا رسول خدا حضرت امیر را نفس خود می‌خواند؟ چون امیرمومنان (ع) در رفتار و عملکرد خود، جان پیامبر را همواره بر جان خویش مقدم می‌داشت. این علی علیه‌السلام بود که با جان پیامبر همچون جان خویش معامله می‌نمود. در واقع گویی علی جانی ندارد جز جان پیامبر. از همین رو است که در رختخواب او که می‌داند ممکن است قتلگاهش شود، آسوده‌خاطر می‌خوابد.

فرضا که علی را هم کشتند؛ چه باک وقتی که جان او، یعنی پیامبر زنده است؟ این شبیه سخن منسوب قمر بنی‌هاشم، حضرت عباس علیه‌السلام است. «یا نفس من بعد الحسین هونی؛ و بعده لا کنت عن تکونی». حضرت عباس هم نفس امام حسین است. تعجبی ندارد که امام حسین خطاب به برادر فرمود «بنفسی أنت». چرا که حضرت عباس جان خود را نادیده انگاشت، گویی که روح حسین (ع) در کالبد مطهرش جریان دارد. بدیهی است که او آب نمی‌خورد. چون آب خوردن او نیست که تشنگی‌اش را رفع می‌کند؛ رفع تشنگی امام حسین (ع) است که باعث رفع تشنگی عباس (ع) می‌شود.

مباهله را باید جدی‌تر گرفت. مباهله عیدی است که در آن پرده از معارف ولایت و محبت برداشته می‌شود. هرچند در سال‌های اخیر بیشتر به مباهله پرداخته می‌شود و این اتفاق مبارکی است. می‌توان دهه ولایت را از ولادت امام هادی فرض کرد تا عید مباهله. و کاش این دهه را جا انداخت، همانگونه که دو ماه عزاداری برای سالار شهیدان جا افتاده است.

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مناقشه «آرش» با دیپلماسی و تعیین مرز دریایی قابل حل است» نوشت: پربی‌راه نیست اگر گفته شود «انرژی» یکی از متغیرهای مؤثر ترسیم روابط بین‌الملل بوده و ریشه غالب خشم و خصم و نزاع‌هاست. طبعاً در چنین وضعی، کشورهای به‌اصطلاح ابرقدرت برای دست یازیدن به منابع دیگر کشورها از اهرم «زور» استفاده می‌کنند و آنجایی که با مقاومت کشورهای مستقل همچون ایران ما مواجه می‌شوند، به انواع و اقسام تهدیدها و تحدیدها و تحریم‌ها روی می‌آورند. البته تلاش برای ایجاد اختلاف در کشورهای دارای منابع انرژی مخصوصاً در غرب آسیا، از دیرباز راهبرد نظام سلطه بوده و دستکاری در خطوط مرزی این کشورها از جمله مصادیق این مهم است.

مشخص نبودن دقیق خطوط مرزی در بخش دریایی در برخی میادین مشترک نفت و گاز بعضاً رخ‌نمایی می‌کند. یکی از این میادین به میدان گازی و نفتی «آرش» در شمال خلیج‌فارس مربوط می‌شود. ۲۰ میلیارد متر مکعب گاز و بیش از ۳۰۰ میلیون بشکه نفت، ذخایر این میدان برآورد شده است. عربستان و کویت مدعی تعلق این میدان به خود هستند. این در حالی است که سهم ایران از میدان «آرش» همانند مالکیت ایران بر جزایر سه‌گانه بر کسی پوشیده نیست. حال این گزاره مطرح است که میدان گازی و نفتی «آرش» که بیشتر به میدان گازی «آرش» معروف است، به عنوان یک میدان مشترک مورد استفاده قرار گیرد. به‌تبع حرکت در این مسیر دارای الزاماتی است که «جوان» در همین زمینه با فرشاد عادل، پژوهشگر مطالعات استراتژیک و مدیر دپارتمان مطالعات کریدورها و سیاست‌پژوهی راه اندیشکده جهان معاصر به گفتگو نشسته است.

پژوهشگر مطالعات استراتژیک معتقد است در حال حاضر با چالش میدان مشترک گازی «آرش» به عنوان یک مسئله مهم بین ایران، عربستان و کویت مواجهیم که در گذشته نیز تنش‌هایی را به دنبال داشته و اخیراً هم چالش‌های را ایجاد کرده است. آغاز این مناقشه به دهه ۱۹۶۰ باز می‌گردد که بر سر تعیین مرز آبی این کشورها ایجاد شد، اما در سال ۲۰۰۰ کویتی‌ها و سعودی‌ها یک توافق مرز دریایی با هم امضا و مسئله را حل کردند، اما چنین توافقی تاکنون با ایران صورت نگرفته است. بنابراین باید پیش از هر مسئله‌ای از مسیر دیپلماسی و سیاست‌ورزی این مسیر را پیش ببریم و قرارداد یا تفاهمی با این کشورها برای تعیین خطوط مرزی و حل و فصل مناقشه‌ای که وجود دارد، منعقد کنیم. باید وزارت امور خارجه و وزارت نفت در این خصوص همکاری ویژه‌ای با یکدیگر داشته باشند و برای حل و فصل این موضوع تلاش کنند.

فرشاد عادل، پژوهشگر مطالعات استراتژیک در خصوص مسائل مربوط به میدان گازی مشترک «آرش» و نگاه ژئوپلیتیک نسبت به مقوله انرژی به «جوان» می‌گوید: «کشور کویت به رغم نفت‌خیز بودن، به لحاظ وجود ذخایر گاز ممکن است کشور مهمی به حساب نیاید، زیرا دارای ذخایر متوسطی است و از سال ۲۰۰۸ به بعد یک واردکننده خالص این منبع انرژی (گاز) بوده است. تأمین نشدن زیرساخت‌های مربوط به گاز به دلیل چالش‌های زمین‌شناسی و مسائل حقوقی موجب شده است موانعی برای کشور کویت برای گسترش تولید گاز طبیعی وجود داشته باشد، به همین دلیل این کشور نیاز فزاینده‌ای به منابع گاز طبیعی خارجی دارد، یعنی برای تأمین نیازهای داخلی خود در حیطه‌های نیروگاه‌های برق، نمک زدایی از آب و دستگاه‌های آب شیرین کن و تأمین سوخت پتروشیمی‌ها به واردات گاز نیاز دارد و توجه به این مسئله از این حیث برای ما حائز اهمیت است.»

وی می‌افزاید: «ایران کشوری است که روی ۱۸ درصد از ذخایر گاز طبیعی جهان قرار دارد و با توجه به نزدیکی موقعیت جغرافیایی ایران به کشور کویت، این پتانسیل برای ایران وجود دارد که به عنوان یکی از تأمین‌کننده‌های اصلی گاز کشور کویت به شمار آید و به لحاظ منطقه‌ای نیز این مسئله درست بوده است، اما به دلایل مختلف از قبیل تنش‌های به وجود آمده که بیشتر با عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده، این اتفاق تا به امروز رخ نداده است، به رغم اینکه در اوایل هزاره جدید و در سال ۲۰۰۰ کویت و بحرین، مذاکراتی را با ایران به منظور عقد قراردادی ۲۵ ساله برای تأمین گاز این دو کشور از طریق خط لوله انجام داده بودند، اما به دلیل بروز اختلافات مسائل فنی و هزینه‌ای، این مذاکرات به نتیجه نینجامید.

در سال ۲۰۰۵ ایران و کویت تفاهمنامه‌ای را به جهت تأمین سه میلیارد مترمکعب گاز در سال امضا کردند که به دلیل بروز اختلافات بر سر فرمول قیمت‌گذاری با حصول نتیجه همراه نبود و در سال ۲۰۱۰ هم بحث‌هایی مطرح بود که هیچیک به نتیجه مطلوب نرسید، بنابراین پیش از این باید نگاه دقیقی نسبت به کشور کویت داشته باشیم، چراکه به جای اینکه چنین چالشی برای ما ایجاد کند می‌تواند به یک واردکننده انرژی از ایران تبدیل شود، یعنی اگر قرارداد ۲۵ ساله را با کویتی‌ها یا بحرینی‌ها منعقد کرده بودیم، اهرم فشاری بود که می‌توانستیم در شرایط کنونی از آن استفاده کنیم.»

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه وطن امروز در صفحه اول امروز خود با تیتر «تبلیغ، اولویت اول حوزه» نوشت: رهبر حکیم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار فضلا، طلاب و مبلغان حوزه‌های علمیه، تبلیغ دین و اهداف دینی را مهم‌ترین وظیفه حوزه‌ها خواندند و با اشاره به لوازم تبلیغ مؤثر و به‌روز یعنی «شناخت مخاطب، شناخت آرایش حقیقی صحنه تبلیغات جهانی برای داشتن موضع تهاجمی و برخورداری از روحیه جهادی» تاکید کردند: نسل نوجوان و جوان در مقام صاحبان و سازندگان آینده کشور، باید مرکز توجه تبلیغات خلاقانه و متکی بر شیوه‌ها و ابزارهای نوین باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در این دیدار که در آستانه ماه محرم انجام شد، نیاز کشور به فعالیت‌های تبلیغاتی متکی بر تحقیق را بسیار بیشتر از فعالیت‌های کنونی دانست و با استناد به آیات متعدد قرآن مجید درباره تبلیغ و ابعاد و ظرایف آن، گفتند: دین خدا در سطح توده‌های مردم جز با تبلیغ صحیح تحقق نمی‌یابد.

ایشان با اشاره به اهمیت سنت دیرینه تبلیغ در حوزه‌های علمیه و در سیره علمای بزرگ افزودند: اولویت تبلیغ در میان وظایف حوزه‌ها، پس از تشکیل جمهوری اسلامی مضاعف شده، چرا که برپایی نظامی سیاسی متکی بر دین، دشمنی مستکبران با اسلام را افزایش داده است. رهبر انقلاب ایمان مردم را پایه قوام نظام اسلامی خواندند و گفتند: حفظ نظام و در واقع حفظ ایمان مردم اوجب واجبات است، ضمن اینکه تبلیغ در دوره کنونی با انواع و اقسام شیوه‌های متکی بر علم و گسترش ابزارها از جمله اینترنت و هوش مصنوعی (به‌عنوان نمادی از مرحله پسااینترنت) توسعه فراوان یافته، بنابراین عقل هم حکم می‌کند در مقابل شمشیرهای خون‌ریز تبلیغات دشمنان، تبلیغ را اولویت اول بدانیم.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای علاوه بر گسترش سخت‌افزاری تبلیغات در غرب، پیشرفت در شیوه‌های باورپذیر کردن پیام را از جمله واقعیات امروز خواندند و افزودند: غربی‌ها با استفاده از علوم مختلف از جمله روانشناسی، پیام‌های صددرصد دروغ را به‌عنوان حرف درست، در ذهن مخاطبان جا می‌اندازند. ایشان هشدار دادند: اگر ما در مقابل تحولات نو به نو در موضوع تبلیغ، غفلت و سستی کنیم دچار استحاله فرهنگی می‌شویم و مانند غرب گرفتار قبح‌زدایی قدم به قدم از گناهان بزرگ خواهیم شد که جبران آن، به آسانی ممکن نیست، همچنان که امام مکرر می‌گفت اگر اسلام در ایران سیلی بخورد تا سال‌های سال اثرش باقی خواهد بود.

رهبر انقلاب پس از تبیین اهمیت مضاعف و اولویت موضوع تبلیغ، در بخش دوم بیاناتشان در دیدار اساتید، فضلا، طلاب و مبلغان، به بیان نکات و لوازم کاربردی تبلیغ پرداختند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای شناخت مخاطب را در هرگونه تبلیغ کاملاً ضروری خواندند و با اشاره به افزایش سطح آگاهی‌های عموم مردم از جمله نوجوانان و جوانان گفتند: تبلیغ بدون توجه به سطح فکری و نیازهای مخاطب بی‌اثر خواهد بود.

ایشان کاهش تأثیر حرف و آموزش مستقیم و غیرمستقیم پدران و مادران به فرزندان را یک آفت واقعی دانستند و گفتند: متأسفانه در آشفته‌بازار انبوه صداهای مختلف در فضای مجازی و تکثر رسانه‌ای، صدای انتقال معارف سنتی و خانوادگی در انزوا قرار گرفته است. رهبر انقلاب معنای لسان قوم در قرآن را ضرورت توجه به ترکیب فکری و ذهنی مخاطب خواندند و گفتند: اگر مواد و شیوه تبلیغ مناسب با سطح و نیاز مخاطبان نباشد، مبلغ ناموفق خواهد بود.

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

روزنامه قدس در صفحه اول امروز خود با تیتر ««پلیکان» و «درنا» در آسمان آفریقا» نوشت: صبح دیروز، «ویلیام سامویی» رئیس‌جمهور کنیا با شلیک ۲۱ توپ به افتخار رئیس جمهور و هیئت ایرانی به استقبال دکتر سیدابراهیم رئیسی رفت. در جریان گفت‌وگوهای طرفین در کاخ ریاست جمهوری کنیا، پنج سند همکاری در حوزه‌های دامپزشکی، ارتباطات، فرهنگ، شیلات و فنی و حرفه‌ای میان مقامات عالی‌رتبه دو کشور به امضا رسید.

هدف‌گذاری افزایش ۱۰ برابری همکاری‌های اقتصادی تجاری فیمابین در گام اول، تأکید بر ارتقای هشت برابری تجارت میان دو کشور و اراده دو طرف برای افزایش ۳۰ برابر سطح مبادلات اقتصادی و توسعه همکاری فناورانه در حوزه تولید محصولات کشاورزی و کشت فراسرزمینی از محورهای مهم سخنان رئیس‌جمهور در نشست مطبوعاتی با رئیس‌جمهور دولت کنیا بود.

آیت‌الله رئیسی پس از ادای احترام به مقبره «جوموکنیاتا» رهبر فقید کنیا از «خانه نوآوری و فناوری» ایران در کنیا بازدید کرد. همزمان با این بازدید «پهپاد کشاورزی چند منظوره پلیکان» و «پهپاد نقشه‌برداری درنا» از محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی برای تجاری‌سازی و صادرات به کنیا معرفی شدند.

هوشمندی دولت در شناسایی نیازهای آفریقا

علی‌اکبر علیزاده‌برمی، نماینده مجلس شورای اسلامی، معرفی تولیدات فناورانه ایرانی به کنیا در سفر رئیس‌جمهور به شمال آفریقا، به‌خصوص پهپاد چندکاره «پلیکان» و پهپاد آمایشی «درنا» را نشان‌دهنده هوشمندی در شناسایی نیاز کشورهای هدف و نمود شکل‌گیری اقتصاد سیاسی هم‌افزا در درازمدت دانست.

وی این سفر را به مثابه تجدید دیدار اعضای خانواده‌ای دانست که وجه اشتراک آن‌ها مبارزه با استعمارگران است و سکوت معنادار دولت فرانسه و انگلستان نسبت به این رویداد مهم حاکی از نگرانی آن‌ها نسبت به فروریختن دیوار استعمارگری و استثمارگرایی در قاره سیاه است.

ظرفیت‌های دست‌نخورده قاره سیاه برای ایران

این کارشناس ارشد مسائل سیاسی دعوت ایران به بریکس، حضور ایران در آفریقای جنوبی و آمریکای لاتین، پذیرفته شدن عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای و سفر مقامات کشورمان به آفریقای شمالی را مخابره‌کننده ایده خلاق فناورانه و اقتصادی‌دیپلماسی ایران به دیگر کشورها عنوان کرد. عضو کمیسیون کشاورزی با اشاره به منابع آبی، خاک حاصلخیز، معادن مهم و همچنین ظرفیت‌های دست‌نخورده این منطقه به واسطه دوران استعماری غرب، این موارد را ظرفیت‌های قابل احصا برای توسعه اقتصادی کشورمان و از طرف دیگر زمینه‌ساز رشد صنایع و فناوری‌های آفریقایی برشمرد.

نماینده مردم دامغان در مجلس گفت: استقبال مقامات دو کشور از توسعه و ایجاد خط کشتیرانی میان بنادر جمهوری اسلامی ایران و کنیا در جریان این سفر مسئله‌ای‌است که نشان‌دهنده اهمیت زیرساخت‌های حمل و نقل دریایی میان ما و آن مناطق است. ظرفیت عظیم آفریقا مستلزم ناوگان بزرگ کشتیرانی، توسعه بنادر منتهی به آب‌های گرم و انتصاب مدیران لایق برای به ثمر نشاندن توافق‌های انجام شده در این سفرها است.

از سیلی به اسلام تا خطای محاسباتی مسکو

کد خبر 672620

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.