به گزارش خبرنگار ایمنا، آیتالله سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران بامداد چهارشنبه، بیستویکم تیرماه با بدرقه رسمی محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور و با حضور حجتالاسلاموالمسلمین محسن قمی، معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری و جمعی از اعضای کابینه به دعوت رسمی رئیسجمهور کنیا، تهران را به مقصد نایروبی، پایتخت این کشور، ترک کرد.
سفر رئیسجمهور ایران اسلامی که نخستین سفر یک مقام عالیرتبه ایران پس از ۱۱ سال بهشمار میرود، به دعوت رسمی رؤسای دولتهای کنیا، اوگاندا و زیمبابوه و بهمنظور تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو برنامهریزی شده است.
آیتالله رئیسی پیش از عزیمت به قاره سیاه در سخنانی گفت: با توجه به ثروت عظیم، منابع طبیعی و معدنی که امروز در آفریقا وجود دارد و با توجه به استعدادهای بسیاری که در این قاره شاهد آن هستیم؛ میتوان آنها را با ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران، تبادل کرد.
وی با اشاره به اهمیت برقراری روابط با کشورهای آفریقایی گفت: این کشورها برای کار با جمهوری اسلامی ایران بسیار علاقهمند هستند و برای آن آمادگی دارند. برخی از کسانی که در آفریقا حضور پیدا میکنند نگاه استثماری دارند ولی نگاه ما کرامت انسانی است.
رئیسجمهور تصریح کرد: سهم ما از اقتصاد قاره آفریقا بسیار پایین است، حجم اقتصاد آفریقا ۱۲۰۰ میلیارد دلار است در حالی که سهم ما یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بیشتر نیست.
شلیک ۲۱ گلوله توپ به افتخار آیتالله سیدابراهیم رئیسی
اولین مقصد در سفر رئیسجمهور به آفریقا، کنیا بود. جمهوری کنیا چهلوهفتمین کشور بزرگ دنیا است که در شرق آفریقا قرار دارد. این کشور با تانزانیا، اوگاندا، سودان جنوبی، اتیوپی و سومالی همسایه است و دسترسی مستقیم به اقیانوس هند دارد. این کشور با ۸ استان، ۵۰ میلیون نفر جمعیت دارد و بخش زیادی از دریاچه ویکتوریا جزو سرزمین آن محسوب میشود.
نایروبی، پایتخت این کشور و دیگر شهرهای مهم آن مومباسا، کیموسو و ناکورو است. میزبان مقر سازمان ملل در آفریقا، دارای سیستم سیاسی گسترده و تحت اداره مستقیم دولت بر همه نواحی است. زبان رسمی این کشور انگلیسی و سواحیلی است و واحد پول آنها «شیلینگ» نام دارد. مردم این کشور طبق آمارهای اعلامی، مسیحی و فقط نزدیک به ۱۰ درصد آنان مسلمان هستند.
آیتالله رئیسی به محض ورود به فرودگاه بینالمللی نایروبی، پایتخت کنیا از سوی «آلفرد موتوآ» وزیر خارجه این کشور مورد استقبال قرار گرفت و در ادامه «ویلیام روتو» رئیسجمهور کنیا در کاخ ریاستجمهوری از وی استقبال کرد.
همزمان با ورود آیتالله رئیسی به کاخ ریاست جمهوری کنیا، ۲۱ گلوله توپ به افتخار ورود رئیسجمهور ایران و هیئت ایرانی شلیک شد.
هدف: ۱۰ برابر کردن حجم تجارت با آفریقا
آیتالله سیدابراهیم رئیسی پس از ملاقات با ویلیام سامویی روتو، رئیسجمهور کنیا در نشست خبری مشترک با وی اظهار کرد: همکاری جمهوری اسلامی ایران با قاره آفریقا و کنیا ریشه تاریخی دارد.
وی افزود: قاره آفریقا، قاره ظرفیتها است و نگاه ما در جمهوری اسلامی ایران به آفریقا، نگاه کشور با استعداد و ظرفیت است.
امضای ۵ سند همکاری میان تهران و نایروبی
در سفر آیتالله رئیسی به کنیا، هیئتهای عالیرتبه دو کشور مذاکراتی را انجام دادند و اسناد مهم همکاریهای دوجانبه میان ایران و کنیا در حضور رؤسای جمهور دو کشور به امضا رسید.
این اسناد همکاری در حوزههای دامپزشکی، ارتباطات، فرهنگ، شیلات و فنی حرفهای بود که از سوی وزرای «امور خارجه»، «اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد دیجیتال»، «گردشگری، حیاتوحش و میراث»، «معدن، اقتصاد آبی و امور دریایی» و «آموزش» کنیا و وزرای «امور خارجه» و «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» جمهوری اسلامی ایران در حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران و ویلیام روتو رئیسجمهور کنیا به امضا رسید.
آیتالله رئیسی همچنین از خانه نوآوری و فناوری ایران در نایروبی، دیدن کرد و در این بازدید، «پهپاد کشاورزی چند منظوره پلیکان» و «پهپاد نقشهبرداری درنا» از محصولات شرکتهای دانشبنیان ایرانی رونمایی و برای تجاریسازی و صادرات به کنیا معرفی شد.
در این مرکز بیش از ۳۵ شرکت دانشبنیان ایرانی محصولات خود را در حوزههای دارویی، تجهیزات پزشکی، کشاورزی، ساختمانی و معماری معرفی و به کنیا صادر کردهاند.
جمهوری اوگاندا؛ ویکتوریا و کشاورزی حاصلخیز
جمهوری اوگاندا کشوری در شرق آفریقا است که جنگ و شورش داخلی پس از استقلال جان بسیاری از مردم آن را گرفت. این کشور آفریقایی، از غرب با جمهوری دموکراتیک کنگو، از شمال با سودان، از جنوب شرق با رواندا و از جنوب با تانزانیا همسایه است. دریاچه ویکتوریا در بخشی از مرز این کشور با کنیا قرار دارد. این کشور نامش را از پادشاهی بوگاندا که در این منطقه حکومت میکرد، گرفته است.
دریاچه ویکتوریا هم از نظر ماهیگیری برای مردم اوگاندا مهم است و هم از نظر کشاورزی. خاک اطراف دریاچه حاصلخیز است. میانگین دمای اوگاندا ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است.
جمعیت این کشور حدود ۳۱ میلیون و ۳۷۷ هزار نفر با میانگین سنی ۱۵ سال است. زبان رسمی این کشور انگلیسی است. حدود ۸۴ درصد از مردم این کشور مسیحی و ۱۲ درصد از آنها مسلمان هستند.
رئیسجمهور در ادامه سفر منطقهای خود به آفریقا، در نخستین برنامه سفر به اوگاندا، مورد استقبال رسمی «یووری موسونی» رئیسجمهور این کشور قرار گرفت.
مقامات عالیرتبه ایران و اوگاندا در حضور رؤسای جمهور دو کشور، چهار سند همکاری به امضا رساندند. مراسم امضای اسناد و تفاهمنامه همکاری میان ایران و اوگاندا برگزار شد و مقامات دو کشور اسناد همکاری را به امضا رساندند.
معافیت صدور ویزا، همکاری کشاورزی، تشکیل کمیسیون دائمی مشترک و بیانیه مشترک چهار سند همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و اوگاندا بود، که در حضور رؤسای جمهوری دو کشور امضا شد.
رئیسجمهور در ادامه برنامههای سفر خود به اوگاندا، روز چهارشنبه دفتر نوآوری و فناوری ایران در این کشور را افتتاح کرد.
این دفتر به عنوان مرکز و نمایشگاه محصولات دانشبنیان ایرانی در اوگاندا در حوزههای مختلف صنایع غذایی، کشاورزی، دارویی، تجهیزات پزشکی، واکسنهای دام و طیور، داروهای گیاهی، مکملهای غذایی و پهپادهای کشاورزی است.
هدف از تأسیس این دفتر ایجاد بازارهای صادراتی جدید و معرفی محصولات دانشبنیان به بازارهای آفریقا همچنین ایجاد زمینه توسعه همکاری مشترک بهویژه در حوزه شرق آفریقا است.
در مجموع، حجم تبادلات تجاری آفریقا در سال گذشته حدود یک هزار و ۲۰۰ میلیارد دلار بوده، اما سهم ایران از این تبادلات ناچیز بوده است، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که ظرفیتهای همکاری ایران و آفریقا بیشتر از این ارقام است.
فعالان فضای مجازی و رسانهای درباره این سفر اظهار نظرهایی داشتهاند که مرور آنها بهویژه در حوزههای اقتصادی و دانشبنیان خالی از لطف نیست بهویژه اینکه پهپادهای ایرانی میروند تا آسمان قاره سیاه را درنوردند و به کمک اقتصاد و امنیت کشورهای این قاره بیایند.
نظر شما