پایان جنگ روانی گسترده بعثی‌ها / روزی که مهران دوباره به آغوش وطن بازگشت

شهر مهران که در عملیات والفجر ۳ آزادشده بود، پس از عملیات والفجر ۸، در اردیبهشت ۱۳۶۵ مورد تعرض ارتش صدام قرار گرفت و اشغال شد اما دو ماه بعد در جریان عملیات کربلای یک بار دیگر به دست رزمندگان ایرانی افتاد.

به گزارش خبرنگار ایمنا و براساس یادداشتی که سیدصالح ایمانی، پژوهشگر دفاع مقدس در اختیار خبرگزاری ایمنا قرار داده است: «دهم تیرماه سال ۱۳۶۵، یکی از روزهای ماندگار دفاع مقدس است؛ روزی که شهر مهران در جریان عملیات کربلای یک به دست رزمندگان ایرانی افتاد، آن‌هم پس از هیاهوهای رسانه‌ای که صدام به راه انداخته بود و این شهر را مهریه فاو خوانده بود.

رژیم بعث بعد از عملیات والفجر ۸ و به هم خوردن توازن قوا به نفع ایران، ناچار به اتخاذ استراتژی تهاجمی شدند. عراق امیدوار بود با این استراتژی علاوه بر کاستن از فشارهای سیاسی و ضربات روانی ناشی از شکست‌های پی‌درپی در فاو، از انفعال خارج شود و ابتکار عمل را در جنگ به دست آورد و آن را به عنوان راهی برای پایان دادن به جنگ برگزیند.

بر همین اساس، عراق تهاجمات خود را در تاریخ پانزدهم اسفندماه سال ۱۳۶۴ از جبهه شمالی آغاز و مناطق ارتفاعات شاخ تاجر و شیخ گزنشین، دربندیخان، سومار و حاج عمران و مناطق شرهانی، سیدکان، مجنون جنوبی، فکه و پیچ انگیزه را مورد تهاجم قرار داد و اخباری دال بر آمادگی عراقی‌ها برای یورش به منطقه عمومی مهران شایع شد و سرانجام در ساعت دو بامداد بیست‌وهفتم اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۶۵ با اجرای آتش شدید توپخانه روی مواضع خودی، هجوم دشمن به این منطقه آغاز شد و روز جمعه دوم خردادماه با پشت سر گذاشتن شهر مهران و تصرف ارتفاعات قلاویزان و تپه غلامی و باغ کشاورزی تا پشت جاده مهران، تا ۲۰ کیلومتری عمق خاک ایران پیش آمد.

در پی اشغال منطقه مهران، جنجال تبلیغاتی عراق شروع شد و این رویداد را همسان پیروزی رزمندگان ایران در منطقه عملیات والفجر۸ (فاو) و اشغال مهران را یک تراژدی ملی برای جمهوری اسلامی قلمداد کرد! و سه روز تعطیل عمومی در عراق اعلام شد، مردم عراق در خیابان‌ها تظاهرات کردند و آزادی فاو را در مقابل آزادی مهران خواستار شدند.

رادیو و تلویزیون و نشریات عراق از اشغال مهران چنان حماسه‌ای ساختند که گویی ارتش عراق مجدداً شهر خرمشهر یا پایتخت ایران را فتح کرده است. آنها با راه‌اندازی جنگ روانی گسترده، تبلیغ می‌کردند که مهران را در برابر فاو پس می‌دهیم.

در نتیجه این عملیات گسترده روانی، آزادسازی مجدد مهران در اولویت ایران قرار گرفت و استراتژی جدید و نانوشته «هجوم بدون توقف» در دستور کار قرار گرفت. پس از آن، طراحی و اجرای عملیات کربلای یک به منظور آزادسازی منطقه مهران آغاز شد.

روز نهم تیرماه سال ۱۳۶۵ عملیات آغاز و درحالی‌که تصور می‌شد جنگ سخت و نفس‌گیری در منطقه آبزیادی در ارتفاعات قلاویزان به وقوع می‌پیوندد، در کمال تعجب، نیروهای دشمن حداقل مقاومت را از خود بروز دادند و با گذشت ۴۰ دقیقه از شروع عملیات، همه خطوط مستحکم عراقی‌ها در هم شکست و رزمندگان بر آنها مسلط شدند.

پایان جنگ روانی گسترده بعثی‌ها / روزی که مهران دوباره به آغوش وطن بازگشت

در نتیجه این شکست، رادیو بغداد با قطع برنامه‌های عادی خود اعلام کرد که نیروهای ایرانی شهر مهران را اشغال کرده‌اند! اقدام عراق در اعلام عقب‌نشینی هم خیلی سریع مورد توجه محافل خبری قرار گرفت و این گونه تفسیر شد که با توجه به تبلیغات گسترده عراق در هنگام اشغال مهران، صدام با اعلام طرح عقب‌نشینی منظم نیروهایش از مهران کوشید از این شکست مانند «ضربه‌گیر» برای جلوگیری از متلاشی شدن روحیه رزمی نیروهایش استفاده کند.

آزادسازی مهران بار دیگر موجب شد تا تمام معادلات، باورها و ذهنیت‌هایی که دشمنان در مورد توانایی و قابلیت‌های نظام جمهوری اسلامی داشتند، نقش بر آب شود.

رزمندگان اسلام با حماسه‌آفرینی خود در این عملیات به جهانیان نشان دادند که فتح مهران، فتح خاک نبود، بلکه فتح ارزش‌های ناب اسلامی و اعتقادی بود که پیامی عبرت‌آموز نیز برای دشمنان اسلام در پی داشت.

آزادسازی مهران، سند افتخار رزمندگان اسلام و اوج خداباوری و خلوص امام شهیدان، حضرت امام خمینی (ره) را به تصویر می‌کشد تا این چنین در وصف آزادی مهران بیان کنند: «مهران را هم خدا آزاد کرد.»

مهران، اولین شهری بود که در جنگ تحمیلی به تصرف بعثی‌ها در آمد. این شهر که امروزه امن‌ترین گذرگاه و نزدیک‌ترین معبر برای رسیدن به وصال جانان و زیارت کربلا است، در دوران دفاع مقدس چهار بار دست‌به‌دست شد.

کد خبر 670525

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.