خیانت در امانت به عنوان یک جرم بسیار مهم مورد توجه قرار گرفته است. نکته حائز اهمیت این است که اغلب این جرم به اموال مادی و قابل لمس مرتبط می شود. با این حال، با توجه به رواج استفاده از اسناد تجاری در معاملات، امروزه می توان به خیانت در امانت اسناد تجاری به عنوان یکی از شکل های خیانت در امانت اشاره کرد. اسناد تجاری عموماً برای پرداخت مدت دار استفاده می شوند، اما در برخی موارد، این اسناد برای تضمین معامله و پرداخت تضمینی مورد استفاده قرار می گیرند.
به عنوان مثال، در معامله ای که مبلغ آن به صورت اقساطی پرداخت می شود، خریدار می تواند یک سفته به عنوان تضمین پرداخت به فروشنده ارائه دهد. در این سفته، می توان به صورت صریح بیان کرد که آن به عنوان وثیقه برای پرداخت علیه وام استفاده می شود. در غیر این صورت، وصف امانی در متن سفته قید نشده و فقط به صورت ضمنی معامله می شود.
معنی خیانت در امانت
وقتی اموال منقول یا غیرمنقول، مانند چک، سفته، قبض و سایر اسناد مشابه، به عنوان اجاره، امانت، رهن، وکالت یا هر نوع توافقی با اجرت یا بی اجرت به کسی واگذار می شود و قراردادی بر اساس آن برای بازگرداندن اموال مذکور وجود دارد، در صورتی که فردی که این اموال را در اختیار داشته، آنها را به طور غیرمجاز تصاحب کند، تلف کند یا از دست بدهد، در اصطلاح حقوقی به عملیاتی معروف است که به آن تصاحب، تلف یا مفقود شدن اموال مشروط می شود.
جرم های خیانت در امانت
اگر حق العملکار (دلال) کالایی را به حساب آمر خریداری کند و قیمت آن را بیشتر از قیمت واقعی آن اعلام کند یا در صورتی که کالا را فروخته باشد و مبلغ آن را کمتر از مقداری که فروخته اعلام کند، در واقع جرم خیانت در امانت صورت گرفته است. این تصرفات به طور عمومی به عنوان فریب در امانت شناخته می شوند و در بسیاری از حقوقات، از جمله قانون مدنی و قانون تجارت، تحت پیگرد قانونی قرار می گیرند.
اگر حق العملکار (دلال) در معامله ای به ضرر شخصی که به او کار یا معامله ای را سپرده است، عمل کند و از طرف مقابل وجهی دریافت کند که برخلاف عرف تجاری است و در نتیجه به ضرر سپرده دهنده و به نفع طرف مقابل است، به عنوان جرم خیانت در امانت محکوم می شود. این نوع تصرفات به طور عمومی به عنوان فریب در امانت شناخته می شوند و در بسیاری از حقوقات و قوانین، از جمله قانون مدنی و قانون تجارت، تحت پیگرد قانونی قرار می گیرند.
مجازات خیانت در امانت سفته
در مورد جرم خیانت در امانت سفته و تخلفات مرتبط با آن، مجازات های متنوعی وجود دارد. از جمله مجازات های معمول می توان به پرداخت اصل پول (مبلغی که به طور نادرست دریافت یا پرداخت شده است) و پرداخت جریمه اشاره کرد. در صورت جرم خیانت در امانت سفته [۱] با جنبه های خاص و شدیدتر، ممکن است در موارد حادتر، علاوه بر پرداخت جریمه و اصل پول، حبس نیز در نظر گرفته شود.
توصیه نخست این است که از مبادله سفته فقط از روی اعتماد به دیگران خودداری کنید و قراردادهای خود را به شکل محکم، دقیق و قانونی منعقد کنید. در صورت بروز مشکلات در این زمینه، حتماً از راهنمایی وکیل متخصص در این زمینه استفاده کنید تا شما را از مشکلات حقوقی جرم خیانت در امانت سفته و مسائل حادتر بعدازآن نجات دهد. وکیل می تواند شما را در رعایت حقوق خود، دفاع قانونی و اجرای قوانین صحیح کمک کند.
با توجه به قوانین و مفاد مجازات های اسلامی، اگر اموالی (از جمله منقول یا غیرمنقول و نوشته هایی مانند چک و سفته) به عنوان اجاره یا امانت به شخصی با دریافت اجرت یا بدون اجرت واگذار شود و قراردادی برای بازگرداندن اموال به صاحبش وجود داشته باشد و در این میان فردی که اموال را در نزد وی داشته است، از اموال به ضرر صاحب اموال استفاده کند یا آن را در راهی دیگر صرف کند، در واقع جرم خیانت در امانت را مرتکب شده است. در مورد سفته نیز، حکم خیانت در امانت سفته صادر می شود.
قبلاً، برای چنین فردی مجازاتی معادل ۶ ماه تا ۳ سال حبس در نظر گرفته می شد، اما با تصویب قانون کاهش حبس تعزیری، این مجازات کاهش یافته و به مدت ۳ ماه تا یک سال و نیم محدود شده است. توجه داشته باشید که دقت در بررسی قوانین و مفاد قانونی جاری در محل زندگی و قوه قضاییه مربوطه بسیار مهم است تا اطلاعات دقیق و به روز را در این زمینه داشته باشید.
سفته به عنوان سند بدهکاری و طلب و نیز به عنوان حواله پرداخت یا وثیقه در برخی موارد استفاده می شود. در مثالی که ذکر کردید، شخصی که برای کار کردن در فروشگاه وسایل قدیمی و عتیقه سفته به صاحب فروشگاه می دهد، این سفته به عنوان وثیقه استفاده می شود. با این کار، شخص متعهد می شود که در انجام تعهدات خود، مطابق توافق و قرارداد عمل خواهد کرد.
در صورتی که شخص متعهد، خلاف تعهدات خود عمل کند، صاحب سفته (دارنده) می تواند برای جبران خسارت خود، مبلغ سفته را از شخص متعهد (بدهکار) وصول کند. این نوع سفته به عنوان وثیقه برای تضمین حسن انجام تعهدات و جبران خسارت در صورت عدم انجام تعهد استفاده می شود.
مهم است که در اینگونه موارد، قراردادها و شرایط ارائه سفته به دقت تعیین شود و حقوق و تعهدات طرفین به صورت کامل و قانونی مشخص شود. همچنین، در صورت بروز مشکلات و خسارت ها، مشاوره حقوقی حائز اهمیت است تا به درستی اقدامات لازم صورت گیرد.
منابع:
۱- کپی برداری شده از مقاله خیانت در سفته ariadadyar.com/خیانت-در-امانت-سفته
نظر شما